Duizeligheid is in veel gevallen een symptoom van een onderliggende aandoening. Dus wat zijn veelvoorkomende oorzaken van duizeligheid? Waarom ben je vaak duizelig?
Wat is duizeligheid?
Wanneer je een licht gevoel in je hoofd hebt, soms met het gevoel dat alles om je heen draait en je misschien bang bent om je evenwicht te verliezen, dan is er sprake van duizeligheid. Naast het vreemde gevoel in je hoofd kunnen ook andere klachten je overvallen tijdens een duizeligheidsaanval. Zo kun je beginnen te zweten en misselijk of angstig worden. De termen duizeligheid en draaierigheid worden regelmatig door elkaar gebruikt.
Hoe werkt ons evenwichtssysteem?
De hele tijd krijgen wij informatie over de ruimte om ons heen en over de positie die ons lichaam daarbinnen aanneemt. We krijgen deze informatie van ons evenwichtsorgaan, ogen en het gevoel in onze spieren en pezen. Vervolgens wordt deze informatie verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan er prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat wij onze houding en evenwicht aan de situatie kunnen aanpassen. Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen waar het bewustzijn zit. Als daar verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid.
Oorzaken duizeligheid
Mogelijke oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:
Lage bloeddruk
Een lage bloeddruk, hypotensie, is in de meeste gevallen onschuldig. Echter, wanneer je bloeddruk te laag is (dat is wanneer je er klachten van hebt), dan kun je zwarte vlekken of wazig zien, een licht gevoel in je hoofd hebben, vermoeid zijn en last krijgen van duizeligheid.
Laag bloedsuikergehalte
Niet alleen mensen met diabetes kunnen een te laag bloedsuikergehalte (hypo) krijgen. Ook mensen zonder diabetes kunnen dit krijgen maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen. Je hebt een hypo als je bloedglucose (bloedsuiker) lager is dan 4 mmol/l. Je kunt zo’n hypo herkennen aan onder andere de volgende klachten: zweten, trillen, hartkloppingen, moe zijn en duizelig zijn.
Ontsteking van het evenwichtsorgaan
Ons evenwichtsorgaan is een zintuig dat informatie verzamelt over beweging en balans en bevindt zich in ons middenoor. Wanneer dat evenwichtsorgaan ontstoken is, dan kun je last hebben van: gehoorverlies, misselijkheid en/of overgeven en draaiduizeligheid. Een ontsteking in het evenwichtsorgaan wordt ook wel labyrinthitis of vestibulaire neuritis genoemd.
Ziekte van Ménière
Dit is een ongeneeslijke ziekte waarbij de hersenen niet goed samenwerken met het binnenoor. Het is (nog) onbekend waardoor dit veroorzaakt wordt, maar men denkt dat een overdruk van vocht in dat binnenoor tijdens een aanval de oorzaak is. Je kunt dan klachten van minder goed horen, oorsuizen en heftige aanvallen van draaiduizeligheid.
Bloedarmoede
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Hemoglobine is een eiwit in je bloed dat zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam vervoert. Zo krijgen je organen zoals de hersenen, nieren, lever of spieren hun energie. Op het moment dat er te weinig hemoglobine in je bloed aanwezig is, dan kan je bloed minder zuurstof vervoeren. Dit kan klachten veroorzaken zoals: moe zijn, kortademig, hartkloppingen, hoofdpijn en duizelig voelen.
Migraine
Mensen met migraine, kunnen plotselinge aanvallen van forse draaiduizeligheid hebben die met de migraine samenhangen. Naast de draaiduizeligheid kan iemand een kloppende hoofdpijn aan 1 kant hebben, tijdelijk minder goed zien en slecht harde geluiden en/of fel licht verdragen. Deze aandoening kennen we als evenwichts-migraine of vestibulaire migraine.
Hartritmestoornis
Bij een hartritmestoornis kan het hartritme te langzaam (bradycardie) of juist te snel gaan (tachycardie). Beide vormen kunnen de oorzaak zijn van aanvallen van duizeligheid. Een ritmestoornis kenmerkt zich verder door: misselijkheid, vermoeidheid, hartkloppingen, kortademigheid en pijn op de borst.
Hyperventilatie
Tijdens het ademhalen ademen we zuurstof in en koolzuur uit. Wanneer je hyperventileert dan adem je dieper en sneller dan normaal. Hierdoor adem je te veel koolzuur uit en te veel zuurstof in. Het koolzuurgehalte in je bloed wordt te laag en het zuurstofgehalte te hoog. Dit kan dan leiden tot: hartkloppingen, kortademigheid, krampklachten en duizeligheid.
Overige oorzaken
Er zijn erg veel factoren die een duizelig kunnen uitlokken. Denk hierbij aan bepaalde medicatie, uitdroging, het chronisch vermoeidheidssyndroom en bepaalde neurologische problemen.
Wanneer naar je huisarts?
Neem direct contact op met je huisarts op het moment dat je ineens duizelig bent en daarbij heb je 1 of meerdere van onderstaande klachten:
- Je ziet dubbel, praat moeilijk, problemen met slikken of lopen;
- Minder kracht of gevoel in arm of been ervaart;
- Plotseling minder kunnen horen;
- Opeens erge nekpijn of hoofdpijn;
- Misselijk en sloom voelt;
- Je hebt diabetes en misschien heb je en te lage bloedsuiker;
- Ouder bent dan 65 jaar;
- Je hebt eerder een beroerte of hart- en vaatziekte;
- Je slikt bloedverdunners.
Bronnen: Medisch Centrum Leeuwarden, Thuisarts en KNO Medisch Centrum
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Beste al 10 jaar in behandeling voor draaiduizeligheid – ALLE TESTEN doorstaan – uitslag;
je moet er mee leren leven !!!!!!!!!!!!!!!!!! Als antwoord van een professor is dat zéér intens
droevig , kennen ze hun vak niet ??????????????????????
Gr.Hugo
Je kan het eens laten uitzoeken door natuurgenezer/orthomoleculair therapeut. Schijnt te maken te kunnen hebben met calciumkristallen. Op alternatief gebied bepaalde testmethoden als een spiertest, om te kijken waar het euvel hem in zit en wat jouw lichaam nodig heeft. Zelf gehad door optelsom van factoren als teveel calcium en een allergie. Verder misschien iets met je nek. Zo kan een atlascorrectie bij allerlei klachten gunstig werken.
Is ouder zijn dan 65 jaar een klacht?
Ik heb een energetische angst stoornis. Kunnen daar ook duizelingen uit voortkomen slik 4 x 05 mg per dag Alprozalam Heb in kliniek gelegen voor af te kicken. Helaas zonder resultaat. Terug op 8 x 0,25 mg per dag. Hoe kom ik hiervan af. Doe nu accupuctuur. Is dit geschikt ervoor. Corry
Doe ook eens onderzoek naar duizeligheid na vaccinatie. Mijn moeder had nooit ergens last van en sinds 4!! corona vaccinaties steeds duizelig. Jammer dat ik daar niks over lees. Helemaal niks!! Kijk naar bij vaccinatie schade.
heb al meer dan 10 jaren last van mijn evenwicht en duiziligheid … dus het komt zeker niet door de corona vaccinaties…
Bij jou wellicht niet. Bij de moeder van Marlies wellicht wel… iedereen is anders.
Mijn schoonvader is ook erg duizelig sinds de Corona vaccinaties ….
Ze weten niet wat het is…
Ik heb ook al 3 jaar last van een licht hoofdduizeligheid. Is vacc de oorzaak? Weet ik niet maar heb al zoveel tests gedaan.
KNO arts, cardioloog, neuroloog niets gevonden.
Ooit wel een aan Bppd gedacht ( effe googlen).
Vooral bij het s’ochtends opstaan. Gaat wel weer over maar is erg vervelend
Ik heb een rare ziekte waar ik nog nooit van heb gehoord n.l. Ilona. Ik praat slecht, kan niet los staan, kan niet lopen en altijd duizelig. Wie heeft hier wel meer over gehoord? p.s niets aan te doen volgens de artsen.
Moeder heeft na t eten soms wel soms niet. Eet ze zwaar, veel enz maakt niet uit want ene keer heeft ze t en andere keer niet. Ze ziet slecht aan 1 oog opeens. Bloed was goed volgens arts. Ze voelt zich futloos. ze heeft ook t gevoel dat ze zweeft. Maar ze heeft t niet altijd en dan weer eens en dan weer niet.
Soms heeft ze t erg dan moet ze gaan zitten. is 74 jaar. Wat zou t zijn? Dokter wist t niet.