Wanneer je last hebt van tinnitus

Wanneer je last hebt van tinnitus

Als je een fluitend, zoemend, sissend of brommend geluid hoort zonder dat het echt aanwezig is, dan heb je misschien wel last van tinnitus. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben hier last van. Daarvan heeft zo’n 10% er erg veel last van. Bij enkele tienduizenden mensen zijn de klachten zo erg dat dit psychosociale problemen veroorzaakt. Maar wat is tinnitus eigenlijk, en wat veroorzaakt het?

Wat is tinnitus?

Bij tinnitus, ook wel bekend als oorsuizen, heb je last van een ruisend, piepend, brommend of misschien een fluitend geluid dat van binnenuit komt. Iemand hoort dus een geluid, zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Alleen de persoon zelf hoort deze geluiden. De geluiden kunnen continue worden gehoord of juist met tussenpozen.

Oorzaak van tinnitus

Vaak is de precieze oorzaak niet te achterhalen. Wetenschappers gaan ervan uit dat de oorzaak niet in het gehoororgaan ligt, maar in de hersenen. Overactieve delen van de hersenen in het gehoorgebied geven continu signalen af. Tinnitus kan heel veel oorzaken hebben en ontstaan bij tal van ooraandoeningen. In sommige gevallen gaat het gepaard met andere ziekten zoals hart- en vaatziekten of bloedarmoede.

Mogelijke oorzaken

 • Ouderdoms-slechthorendheid.
 • Een prop oorsmeer in de gehoorgang.
 • Problemen met de buis van Eustachius.
 • Chronische ontsteking in het middenoor.
 • Bepaalde medicijnen (zoals aspirine of sommige antibiotica).
 • Hard lawaai, zowel plotselinge harde geluiden of langdurig lawaai.
 • Afwijkingen aan gehoor- en evenwichtszenuw.
 • Een klap tegen het hoofd, hersenschudding en hersenletsel.
 • Wanneer er sprake is van afwijkingen aan gebit en kaak.
 • Afwijkingen aan de eerste en tweede halswervel.
 • Inden er afwijkingen in de bloedvaten in het hoofd zijn.
 • Samentrekkingen van spiertjes.
 • Verschillende ziektes (zoals de ziekte van Ménière, diabetes, MS of nierziekten).
 • Hart- en vaatziekten (zoals te hoge bloeddruk, te lage bloeddruk of aderverkalking of vernauwing van de bloedvaten).
 • Stress, waardoor onder andere hormonale verandering kan ontstaan.

Symptomen van oorsuizen

Het belangrijkste symptoom van oorsuizen is een constant zoemende, ruisende, piepende of rinkelende geluiden dat iemand hoort. De geluiden kunnen scherp of dof zijn, hard of zacht klinken. Als gevolg kan iemand ook nog eens last krijgen van:

 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheid
 • Gevoelens van angst
 • Gevoelens van wanhoop en boosheid
 • Neerslachtigheid
 • Snel geïrriteerd zijn.

Hoe omgaan met tinnitus?

De medische behandelmogelijkheden van tinnitus zijn helaas nog beperkt. Het is gebleken dat het meest belangrijke is dat iemand ermee leert leven. Op het moment dat iemand leert te accepteren dat hij of zijn last heeft van tinnitus en er rustiger bij voelt, dan zal hij of zij het waarschijnlijk ook als minder hinderlijk ervaren. Spanning en vermoeidheid kunnen de klachten namelijk verergeren. Daarom kan het ook helpen om ontspanningsoefeningen te doen.

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende medicijnen die bepaalde klachten zouden kunnen verminderen. Daarnaast bestaan er verschillende therapieën die, afhankelijk van de oorzaak, de tinnitus zouden kunnen helpen verminderen. Denk hierbij aan:

 • Lidocaïnetherapie
  Dit is een therapie waarbij het trommelvlies en de gehoorgang worden verdoofd met het verdovingsmiddel lidocaïne.
 • Zuurstoftherapie
  Tinnitus kan het gevolg zijn van zuurstofgebrek in het binnenoor. Door de druk te verhogen en pure zuurstof toe te voegen, wordt het zuurstofgehalte in het binnenoor verhoogd en het genezingsproces gestimuleerd.
 • Muziektherapie
  Hierbij probeert men het oorsuizen te overstemmen door klanken die het oorsuizen nabootsen.
 • Tinnitus Retraining Therapie
  Deze therapie is erop gericht om te leren om tinnitus niet meer te horen.

Technische hulpmiddelen

Er zijn ook mensen die baat hebben bij het gebruiken van hulpmiddelen die het geluid meer naar de achtergrond van het bewustzijn verplaatsen. Je kunt hierbij denken aan hoortoestellen, tinnitusinstrumenten en maskeerders.

 • Hoortoestel
  Hoortoestellen versterken spraak- en omgevingsgeluid, waardoor de tinnitus wordt teruggedrongen. De effectiviteit is afhankelijk van de zwaarte van het gehoorverlies en de aard en ernst van het oorsuizen.
 • Maskeerder
  Een maskeerder is een apparaat dat eruitziet als een hoortoestel. Het is een apparaat dat ruis produceert. Het kan daarmee bepaalde soorten tinnitus (meestal hoge pieptonen) wat draaglijker maken. Dit is niet bij iedereen succesvol. Bij sommige mensen hindert de ruis het verstaan van spraak, ondanks het feit dat je zelf het volume van de ruis kan instellen.
 • Combi-instrument
  Een tinnitusinstrument is een combinatie van een hoortoestel en een maskeerder, bedoeld voor mensen met een zwaar tot zeer zwaar gehoorverlies. De gebruiker kan zelf de versterking van het toestel en het volume van de ruis instellen.

Een hoortoestel of maskeerder kan je helpen om tijdelijk de scherpste kantjes van de tinnitus af te halen. Het is echter niet verstandig om deze continue te gebruiken. Uiteindelijk is het beter om zonder hulpmiddelen te leren omgaan met tinnitus.

Het kan nodig zijn om bepaalde psychische klachten veroorzaakt door het oorsuizen te behandelen. Denk hierbij aan gevoelens van wanhoop en neerslachtigheid. Dit kan bijvoorbeeld met antidepressiva of therapie.

Kun je tinnitus voorkomen?

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en dat geld uiteraard ook voor tinnitus. Je gehoor wil je zo lang mogelijk goed houden. Er zijn enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen die de risico’s op tinnitus of oorsuizen toch aanzienlijk terugdringen:

 • Ga veilig om met geluid
  Bescherm jezelf door gehoorbescherming te dragen als je op plekken bent met hard geluid. Gehoorbescherming is er voor verschillende situaties, zoals voor het uitgaan, op de motor, tijdens het klussen of op werk. Wees voorzichtig met het gebruik van koptelefoons. Wanneer de muziek zo luidt staat dat anderen het kunnen horen, dan staat de muziek te hard. Hetzelfde geldt wanneer je vanwege de te luide muziek geen andere geluiden meer kunt horen. Zet ook dan de volumeknop lager.
 • Merk gehoorschade op tijd op
  Tinnitus gaat vaak gepaard met gehoorverlies, doe daarom elk jaar een gehoortest om dit te checken.

 

Bronnen: tinnitus.nl, hoorstichting.nl, kno.nl

Delen:  
43 reacties op “Wanneer je last hebt van tinnitus
 1. Ik heb reeds lang dit fluit geluid. Je moet er leren met leven, zeggen ze, die er geen last van hebben.
  Ben op zoek gegaan naar een school maar, helaas.
  Dus zelfstudie maar. Dat heeft een paar opmerkelijke resultaten opgeleverd.
  Heb dit ook al doorgegeven aan betreffende specialisten. Hou er allen geen goed gevoel aan over.
  Ja, wie ben ik.
  Vermijdt alles wat met sterke smaken te maken heeft. Vooral peper, sterke koffie, mosterd en alles wat pikant is en een eerste glas alcohol.
  De fluittoon vermindert naargelang men meer consumeert. Helaas verlangde ik steeds meer naar die drug. Heb nu moeten kiezen tussen piep of alcohol, pest of cholera.

  ,

  Geschreven door sypson op
  • Snap het niet helemaal:…..naargelang men meer consumeert.Wat consumeren?

   Geschreven door john op
   • Alcohol !!

    Geschreven door Anoniem op
 2. @sypson. Bij tinnitus kunnen er ook tekorten aan diverse voedingsstoffen een rol spelen. Zoals magnesium, zink, vitamine B en Q10. Ook een verminderde aanmaak van melatonine kan klachten geven. Sommige medicijnen zorgen voor tekorten aan Q10 en/of melatonine, alsmede andere stoffen. Zoals benzo’s, antidepressiva, bètablokkers, cholesterolremmers enz.
  Gebruik van alcohol kan, door de snelle suikers, schommelingen geven in je bloedsuikerspiegel; daarnaast zorgt, vooral overmatig gebruik van alcohol voor tekorten aan diverse vitaminen en mineralen, waaronder magnesium en vitamine B.

  Geschreven door C. op
 3. Hallo,

  Zelf heb ik al een jaar of 7 tinnitus. Het eerste jaar was verschrikkelijk. Ik was constant bezig met een gevecht tegen de tinnitus. Kon het niet accepteren dat ik nooit meer stilte zou kunnen horen.

  Op een gegeven ogenblik merkte ik dat een gevecht tegen tinnitus geen zin had. Ik heb het geaccepteerd. En met het voortschrijden van de tijd en acceptatie merkte ik dat de tinnitus steeds meer naar de achtergrond bewoog. Nu is het er nog wel, maar meestal niet overheersend meer.

  Dus beste mensen; probeer het te accepteren en maak jezelf er niet druk om. Het is vechten tegen de bierkaai. Zonde van je energie.

  Ik heb wel gemerkt dat suiker bij mij de tinnitus erger maakt. Idem dito met stress e.d.

  Geschreven door R. A. Leenheer. op
  • Stilte kun je ook niet horen

   Geschreven door Natuur mhemnbns op
  • Gelukkig ben ik dus niet alleen. Heb al jaren last van oorsuizen, de ene keer luider dan een andere keer. Kan het aardig afsluiten maar dan ook van de omgeving. Als mijn vrouw wat wil zeggen heb ik daar soms geen erg in wat zij vervelend vindt. Krijg vaak te horen van ben je doof en dan leg ik het haar uit. Geef eerst even aan dat je wat wil zeggen en dan gaat het goed.Drie jaar geleden allerlei onderzoeken gehad, maar daar kwam niets uit.. Blijf hopen dat er een oplossing komt.

   Geschreven door Bert op
 4. Hola,had ongeveer drie jaar last van een ruis,gesis in mijn oor en op advies van een oude Spaanse dame heb ik wat olijfolie met knoflook in mijn oor gedruppeld,dit uiteraard zeer fijn gestampt en afgesloten met een watje zodat het er niet uitloopt.
  Het resultaat na drie dagen druppelen is dat ik er geen last meer heb van geruis en gesis,dacht eerst dat ze me in de bootnamen,maar niet geschoten is altijd mis geschoten en het helpt echt.

  Geschreven door Johann weisz op
  • Is dit echt geen geintje! Heb je het oorsuizen zomaar gekregen of was er een andere reden?

   Geschreven door Meneer piep op
  • hoe heb je dat gedaan met knoflook. zijn dat ook druppels en hoeveel druppels heb je in je oor gedaan.

   Geschreven door francina op
 5. Ik heb al heel wat jaren geen echte stilte meer gehad in mijn oren het begon met een zacht geluid . Ik dacht op een avond dat ik niet in slaap kwam ; dat de buurvrouw de droger aan had staan .. en was aant wachten tot deze eindelijk uit zou springen .. dat gebeurde dus niet . Toen ontdekte ik dat , wat ik ook deed ( mijn oren dicht houden ) niets hielp ..
  (oké dacht ik ;dan heb ik oorsuizingen !! Phoe vervelend !! Maar niets aan te doen .. hier begint het proces van accepteren dat er dingen veranderen en niet steeds ten goede )
  Het is nu zo een 25 jaar geleden.
  In tussen zijn er twee pieptonen en een kraakgeluid bij gekomen .. Ik hoor ze wel en denk wel eens wat zijn ze hard vandaag ..
  Maar ik merk ook wel eens dat ze vanzelf iets minder hard worden .. of dat de kraak zo hard is dat ik de piep bijna niet hoor of andersom ..
  Maar ach ik ben fit en vrolijk !! Heb heel veel om dankbaar te zijn .. als ze me erg vervelen dan overstem ik ze met muziek en ga verder met wat ik wil doen .. als ik er niet van kan inslapen omdat ik me te veel mee bezig houdt dan neem ik maar voor n keer een inslaaptabletje : (dit komt steeds minder voor )
  Succes voor iedereen die er mee verder moet !
  Groetjes

  Geschreven door Ann op
 6. Bij mij is het begonnen na een operatie in mijn hoofd. Nu bijna 20 jaar geleden. Het lijkt op testbeeld van tv. Je ziet dan alleen “sneeuw” op beeld. Het geluid dat daarbij hoort, zit in mijn hoofd. Het meest als ik stilzit en ’s nachts. Overdag als ik bezig ben, valt t mee. Ik probeer het te negeren. Lukt niet altijd, maar ja….

  Geschreven door Chanel5 op
  • Alsof ik dit geschreven heb! 😮 Sinds mijn ooroperatie is het ook erger geworden en inderdaad alsof de tv op sneeuw staat.. Ik heb vaak muziek aan als ik alleen ben.

   Geschreven door Julia op
  • Hallo Julia,
   Bij mij moest er weefsel dicht bij het oor weggehaald worden. Daarbij schijnt een bloedvat te zijn geraakt en dat moest dichtgebrand worden. Ik heb tinnitus , heel duidelijk na die ingreep. Ook hetzelfde testbeeld geluid, zoals jij beschrijft.

   Geschreven door Duikelaartje op
  • Ik heb nu een aantal jaren tinnitus. Opvallend is, dat ik af en toe, een hele hoge piep in mijn oren krijg, waarmee de tinnitus verdwijnt. Dan is het ruisen weg. Heerlijk, dan is het doodstil. Deze stilte kan van een paar uren tot een paar dagen duren. Daarna komt het ruisen weer langzaam terug.

   Geschreven door Arrowman op
 7. Ik heb sinds vele jaren ook last van tinitis maar heb ermee leren leven. Een beetje lichte muziek kan soms wonderen doen. Er niet aan denken is nog beter. Good luck iedereen die hetzelfde probleem heeft

  Geschreven door Geert op
 8. Heb een paar jaar tinnitus door te hard geluid op een feest, ben er na een uur weggevlucht en had pijn aan mijn oren en een piepgeluid. Alle geluiden komen nu harder binnen en heb dag en nacht oordopjes in.
  Zet de radio zachtjes op klassieke muziek en moet hoge schelle kinderstemmen en luidruchtige jongeren
  die altijd schreeuwen mijden. Ik gebruik Ginkgo biloba van Arkopharma, baat het niet dan schaadt het niet. Uiteindelijk wen je er aan

  Geschreven door Ina Koning op
 9. Helaas heb ik behalve tinnitus ook straatvrees/claustrofobie en kan dus niet naar een KNO arts want die zitten tegenwoordig allemaal in een ziekenhuis.Vroeger hadden artsen vaak spreekuur aan huis of ergens kleinschalig.
  Ik denk dat er weinig aan tinnitus te doen is en ingrijpende dingen zoals operaties e.d. maken het misschien nog erger.
  Laatst was het een paar minuten wég, ik wist niet wat me overkwam.
  Sterkte aan iedereen.

  Geschreven door Floortje op
  • Bach bloesem rescue remedi dat helpt bij claustrofobie en rustgevend bij mijn hoor gesuis val ik van inslaap groetjes sabine

   Geschreven door sabine op
   • Waar koop je de Bach bloesem rescue?

    Geschreven door Rietje op
 10. Op mijn vierendertigste (ik ben nu 64) ben ik naar de KNO-arts gegaan vanwege een hinderlijke “piep” in mijn oren en de beste man kwam niet verder dan de mededeling: “Crux medicorum”, oftewel onoplosbaar probleem voor de doktoren. Ik hoor een geluid als bij een (slecht aangesloten) geluidsinstallatie bij een concert. Het is in de loop der jaren alleen maar erger geworden. Je werkgever kan of wil je niet begrijpen, want die hoort niets, terwijl je intussen gek staat te worden. Ik heb het gemeten en kom tot een permanent geluid van tegen de 9000 Hz. Alleen wanneer ik onder de douche sta of saxofoon speel, heb ik er geen last van. Saxofoon? Ha, da’s de oorzaak! Nee hoor, tinnitus is geen vorm van gehoorbeschadiging (althans niet bij mij). Ik heb mijn gehoor laten testen en daar was voor iemand van mijn leeftijd niets mis mee.

  Geschreven door Rob R. op
 11. Zo’n 10 jaar geleden kreeg ik ook een brommend geluid in mijn oren. Vooral s’nachts kon ik er niet meer van in slaap komen. Mijn KNO arts constateerde een vorm van Ménière en schreef me plaspillen voor. Het overweldigende geluid verdween snel. Hij verklaarde het was een onbekende hoge druk in mijn binnen oor, door overtollig vocht af te voeren werd het probleem opgelost.

  Geschreven door Bernard op
  • Wauw, wat fijn!

   Geschreven door Wijo op
 12. Sinds mei 2013 heb ik pulserende tinnitus plotseling gekregen en helaas nooit meer weggegaan. Na diverse onderzoeken door KNO krijg je dan als antwoord mee leren leven. In het begin ben ik door een hel gegaan omdat het pulserende geluid op het ritme van mijn hartslag gaat. En er niet van kon slapen, net of je naar een druppelende kraan luisterde. Ik kon mij niet meer concentreren en slapen ging niet meer. Veel verdriet enz. Na een jaar ben ik het pas gaan accepteren maar ik kan er nog steeds niet aan wennen helaas.

  Geschreven door Johanna op
  • In Eindhoven geeft men regressietherapie, aan te vragen via de kno arts. Lange wachtlijsten maar zeer efficiënt.

   Geschreven door Alias op
 13. Ik ben jaren geleden heel goed geholpen door een Duitse KNO arts, die mij doorverwees naar een chiropractor / manuele therapeut.
  Mijn tinnitus (waar ik overigens knettergek en zelfs depressief van werd!) was volgens die KNO arts een gevolg van een verkeerde beweging die ik had gemaakt met mijn hoofd/nek. Daardoor zat een nekwervel ‘fout’, waardoor een bloedvat zich een andere weg moest banen. Die ader drukte vervolgens constant op de gehoorzenuw, waardoor die piep ontstond.
  Ik ben toen een poosje door een heel goede manuele therapeut (arts) behandeld en kreeg ook zelf oefeningen om te doen, die die halswervel weer losmaakten. Al meteen vanaf de eerste behandeling ging het beter, en na een paar maanden was hij helemaal weg.
  Als ik nu wel eens last heb ervan – doordat ik scheef zit of de hele tijd opzij kijk ipv recht voor me uit – doe ik die oefeningen, en ze helpen altijd.
  N.B. Probeer altijd tegenover degene te zitten met wie je praat, en niet ernaast. Knus, maar slecht voor je nek!

  Geschreven door Stoorzender op
  • Waar ben je geweest? Erg interessant! Ik heb tinnitus gekregen toen de fysio mijn nek kraakte… 🙁

   Geschreven door Vlinder op
 14. Mijn ruis in m,nhoofd is ontstaan door een operatie in mijn keel daar zat een abces . Nu naar 10 jaar zit het er nog, soms wat erger .heb oor druppels ven de huis arts gekregen .maar niets helpt proberen om aan pprettige dingen te denkenen te doen vooral naar zachte muziek te luistere,bv s Straus . Ik ben 95 jaar . Dus moet ik het niet zolang meer verdragen Blijf positief . En veel sterkte

  Geschreven door Margaretha op
 15. Beste mensen, soms kan het te maken hebben met tekorten aan bepaalde stoffen als vitaminen en mineralen. Onder andere magnesium, Q10, vitamine B en zink. Ook een te laag melatonineniveau kan tinnitus uitlokken. Veel medicijnen zorgen voor tekorten aan allerlei voedingsstoffen, waaronder Q10. Sommige medicijnen, waaronder bepaalde antidepressiva (SSRI’s), bètablokkers, calciumantagonisten, benzodiazepinen verminderen de aanmaak van melatonine. Verder kan electrosmog verstorend werken op je systeem omdat je pijnappelklier geen onderscheid kan maken tussen daglicht en electro-magnetische velden, waardoor de melatonineaanmaak verstoord kan raken.

  Geschreven door C. op
 16. Ik heb al een maand of 2 dat een van mijn 2 oren dicht zit alsof er iets in zit en das zo irritant..ik hoor dus t grootste deel van de dag(dus niet altijd of continu) gewoon maar aan 1 oor. Huisarts heeft m’n oor uitgespoten lokale zag hij geen vuil zitten en daarna hoortest gedaan ..ook trommelvlies was in orde…wat zou dat kunnen zijn??, Ben niet verkouden nogal

  Geschreven door Triessie op
 17. Bij een vitamine b12 tekort kun je ook last van oorsuizen/piepen hebben.
  Sinds ik b12 injecties heb, is het oorpiepen weg. Als het piepen weer begint is het vaak ook wel weer tijd voor m’n injectie

  Geschreven door Nolly op
 18. Ik kreeg het nadat ik was gestart met Welbutrin een antidepressiva, had ik dat … medicijn maar nooooit voorgeschreven gekregen, idd wanneer ik suikers od zouten gebruikt word de toon nog hoger,gek word je ervan.

  Geschreven door evie op
 19. Alle bovenstaande reacties laten dus duidelijk zien dat er vele oorzaken voor het veroorzaken van tinnitus ten grondslag kunnen liggen. In mijn geval was het gewoon jarenlang onbeschermd musiceren / lesgeven, dus beschadigd.
  Wat ik alleen maar kan zeggen / adviseren als je er niet meer vanaf komt: acceptatie…… iemand schreef jaren geleden eens: ‘je moet die piep in je oren zien als een metgezel’ , dat vond ik wel een aardige.

  Geschreven door Gerry op
 20. Jaren heb ik last gehad van draaiduizilgheid, dan weer wel dan weer niet!! En ineens op een avond kreeg ik geluid in mn rechteroor!! Ik schrok me dood!! Was ook paniekerig toen het geluid kwam!! Nu is mn draaiduizeligheid helemaal weg sinds ik geluid in mn oor hebt!! Dus ja.. had dit met elkaar te maken?? Nu ben ik na jaren gewend aan het geluid, en leef ermee!! Ik denk soms als het weg zou zijn zou ik ook weer raar opkijken denk! Ben zo het geluid gewend!! Het hoort erbij!! Gek he????

  Geschreven door Anoniem op
 21. Accepteren, afleiding zoeken en rustmomenten plannen. Hoe ik het (waarschijnlijk) kreeg en ermee omga lees je in het boek wat ik afgelopen jaar schreef: Tussen rust en ruis.
  Als ik het al aandacht geef, dan is het maar positief door over mijn ‘Toon’ te schrijven. 😉
  Ik leef ermee, maar ook het begrip van mijn naasten is ermee gestegen. Want ‘je bent niet alleen’.

  Geschreven door Mary van Duuren op
 22. na nek kraken heb ik oorsuizen gekregen. wazig zien en misselijk. hoe kom ik hiervan af . hoor graag van jullie een oplossing.

  groet
  Yoyce

  Geschreven door Yoyce op
  • Werkt dit echt? Had u hoorproblemen?
   Vertel
   Kan het ook door hormonale wisselingen ontstaan maar ook weer stoppen?

   Geschreven door Krik op
 23. Hi, ik ben nu 16 jaar en ik heb al een paar jaar (volgens mij) een piep in mijn rechter oor. Overdag hoor ik het niet, maar als het stil is (zoals ‘s nachts) dan hoor ik het erg goed. Het enige wat voor mij helpt is dan op dat oor te gaan liggen. Het geluid lijkt dat ietsje meer gedempt. Maar helaas heb ik ook sinds een tijdje een piep in mijn linker oor. Ik wordt nu helemaal gek ‘s nachts. Gaat dit ooit nog weg? Kan het ooit afnemen? Ik heb geen hoop meer en ik ben bang dat het alleen maar erger gaat worden.
  (Mijn ouders zeiden wel dat ik vroeger al niet tegen hard geluid kon en dat mijn oren misschien wek gevoeliger zijn dan die van anderen)

  Geschreven door Mila op
  • Hallo, Mijn oorsuizingen zijn plotseling begonnen na een groot druk verschil op het rechteroor, (zoals een smakzoen vb).
   Nu, na 10 jaar is dit alleen maar erger geworden. Vooral bij “kopvallingen” en stress is dit heel erg.
   Ook bij te weinig slaap.Ik kan wel 20 oorzaken van erger wordende fluittonen opsommen.
   Hoe slechter het gehoor, hoe erger het wordt met de tijd.
   Bij de afwas: per ongeluk: twee teljoren,tassen e.d; tegen mekaar en daar gaan we weer voor drietal dagen erg scherp geluid. Daarna wordt het pas langzaam minder.
   Dus weglopen van alle soorten scherp of hard geluid !
   Na 2 x bezoek aan specialist in kliniek (Genk) ,is de conclusie dat de gehoorhaartjes gewoon “over” zijn en platliggen en alzo dit geluid veroorzaken.
   Hoorstoppen (zoals in Formule 1) maken het nog erger. Als de hersenen geen gehoor van buitenaf waarnemen gaan ze zelf geluid produceren ,Tinnutus dus, voor altijd. conclusie:leren mee leven.

   Geschreven door Een van de velen. op
 24. Het komt niet door je oren. Het geluid komt van je hersenen. Ik heb het al 12 jaar. Draag ook gehoorapparaten, daardoor is het geluid wel iets minder, maar nooit weg. Ik hoor fluiten en net of de zee ruist., en zoemtonen. ‘sNachts is het nog erger. Volgens mij is er niets aan te doen! Je moet er inderdaad mee leren leven.

  Geschreven door L.C. op
  • Ik leef ook al 13 jaar met een harde ruis. Na een depressie die lang duurde weer 7 jaar geleden mijn grote liefde opgepakt. Het ging fantastisch, weinig last en hetb racht veel ontspanning. Dit jaar geopereerd aan een nek stenose. Nu kan ik mijn nek niet genoeg buigen om te kunnen fietsen. Al 8 maanden fysiotherapie maar mijn nek blijft stijf.
   Alles zit nu tegen, mijn tinitus is weer terug en nekpijn met slecht slapen is dodelijk!!
   Wat moet ik doen? Het fietsen was mijn leven en mijn vrouw heeft nu veel verdriet. Hoe moet ik verder lieve mensen voor mijn vrouw is het zwaar. Ben vanmorgen om 6.30 uur stukje wezen wandelen overal nog donker en ik ben klaar wakker op zondagmorgen.
   Toch geef ik niet op!

   Geschreven door Rienke op
 25. Hallo, mijn oorsuizingen zijn ritmisch met hartslag; Vooral links.Het zou te maken hebben met bloedvat die in contact komt met gehoorzenuw.Kan met operatie iets aan gedaan worden , maar is niet altijd geslaagd .Moet eerst MRI laten uitvoeren.Heb oorsuizen gekregen na griepspuit

  Geschreven door Marc op
 26. 18-12-2021 mijn booster vaccinatie gehad.in de avond zat mijn oor wat dicht en in de ochtend wakker geworden met een piep.Hij is er nog steeds en wordt er gek van……….
  probeer wel positief te blijven.Bij het Lareb zijn een paar honderd gevallen gemeld

  Sterkte
  John

  Geschreven door John op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief