Oorsuizen: wat is de oorzaak?

Oorsuizen: wat is de oorzaak?

Oorsuizen; een piep, ruis of continu gefluit in je oor. Oorsuizen kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Ongeveer 15% van alle Nederlanders heeft last van oorsuizen. Wat is de oorzaak van oorsuizen?

Wat is oorsuizen?

Oorsuizen is één van de meest voorkomende oorklachten bij volwassenen. Je hebt dan last van geluiden in één of in allebei je oren. Deze geluiden komen van binnenuit, doordat je gehoororgaan geluidsprikkels aan je hersenen doorgeeft. Deze informatie is alleen niet waar, er is op dat moment geen geluid. De medische term voor oorsuizen is tinnitus.

Het geluid dat iemand hoort kan verschillende vormen aannemen, daarom is de benaming oorsuizen niet volledig. Zo omschrijven mensen de geluiden die ze horen als: ruisen, fluiten, sissen, rinkelen, zoemen, brommen of suizen. Het geluid kan soms zacht of hard zijn, de hele dag aanwezig zijn of zo nu en dan verdwijnen.

Gevolgen oorsuizen

De gevolgen van oorsuizen kunnen groot zijn. De mate van impact verschilt van persoon tot persoon. In sommige gevallen kan oorsuizen leiden tot concentratieproblemen, slapeloosheid, verhoogde prikkelbaarheid, depressie, hoofdpijn, vermoeidheidsklachten en gevoelens van angst. Ook lijken mensen met tinnitus minder goed te horen.

Oorzaken oorsuizen

De oorzaak van tinnitus is vaak onduidelijk. Mogelijke oorzaken van oorsuizen zijn:

Overmatig lawaai

Bij herhaalde blootstelling aan teveel lawaai kan tinnitus blijvend worden. Door dit lawaai kunnen gehoorcellen in het binnenoor beschadigd raken, waardoor deze vanzelf geluidsprikkels doorsturen naar de hersenen.

Otosclerose

Otosclerose is een verkalking van bepaalde botjes in het middenoor. Via deze botjes worden geluidstrillingen via het trommelvlies aan het slakkenhuis doorgegeven. Als de verkalking ook naar het slakkenhuis doortrekt, dan ontstaat er een binnenoorverlies en dat kan tinnitus veroorzaken. Otosclerose treedt voornamelijk op bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar.

Langdurige oorontsteking

Als gevolg van een langdurige oorontsteking kunnen de zenuwcellen in het binnenoor beschadigd raken. Hierdoor sturen deze cellen dan vanzelf geluidsprikkels naar de hersenen toe, waardoor je een geluid hoort dat er in het echt niet is.

Ziekte van Ménière

Wanneer je de ziekte van Ménière hebt, dan werken je hersenen niet goed samen met je binnenoor. Hierdoor kan iemand last krijgen van tinnitus.

Gezwel

Een goedaardig gezwel van een bindweefsel om de zenuwvezels van de gehoor- en evenwichtszenuw kan tinnitus veroorzaken. Dit gezwel kennen we als de brughoektumor. Een brughoektumor is geen hersentumor en bestaat dan ook niet uit kwaadaardige cellen en zal ook niet uitzaaien. Echter, er kunnen wel klachten ontstaan, waaronder oorsuizen.

Leeftijdsgebonden gehoorverlies

Met het ouder worden, slijten onze haarcellen in onze oren wat gehoorverlies kan veroorzaken en in sommige gevallen ook tinnitus.

Ongeval

Tinnitus kan door een ongeval ontstaan. Bij verstijving van spieren, bottrauma in de nek of de schedelbasis in het gebied van je oor ontstaat soms oorsuizen. Ook bij een whiplash, na een hersenschudding of schedelbasisfractuur kan tinnitusontstaan.

Behandeling tinnitus

Er bestaat momenteel nog geen behandeling die oorsuizen kan genezen. De behandelingen die er zijn richten zich vooral op het beter omgaan met deze aandoening, zodat je er minder last van hebt.

Wat kun je doen?

Maskeren geluiden

Een methode die kan helpen is het maskeren van de geluiden. Hiermee probeer je het oorsuizen te overstemmen door geluid van buitenaf. Dat kan door middel van een gewoon hoortoestel. Een gewoon hoortoestel versterkt namelijk alle natuurlijke geluiden van buitenaf al. Bij sommige mensen kan dit het oorsuizen maskeren. Een tinnitus-maskeerder is een hoortoestel dat zelf geluiden produceert. Dit geluid is dan voor jou wel aanwezig, maar zo zacht dat omstanders het niet horen. Sommigen hebben hier baat bij.

Cognitieve gedragstherapie

Hierbij leer je technieken om zelf de last te verminderen. Het doel is om beter met je klachten om te gaan, zodat de tinnitus of overgevoeligheid voor geluiden een minder centrale rol in je leven zal spelen.

 

Bronnen: Universitair Medisch Centrum Utrecht, Diakonessenhuis, Isala en Gezondheid en Wetenschap

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief