Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de volwassenen tinnitus heeft. Een deel daarvan heeft continu last en dat kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Maar wat kan tinnitus eigenlijk veroorzaken?
Wat is tinnitus?
Tinnitus is een ander woord voor oorsuizen. Wanneer je tinnitus hebt, dan hoor je een geluid zonder dat dat geluid er echt is. De geluiden komen van binnenuit en kunnen zich onder andere uiten in: fluiten, piepen, brommen of suizen en de geluiden kunnen variëren van zacht tot hard, dof of scherp van toon.
Het is één van de meest voorkomende oorklachten bij volwassenen, maar oorsuizen is geen ziekte op zich, het is een gevolg van een achterliggende oorzaak.
Oorzaken tinnitus
Er zijn een aantal oorzaken bekend, wij noemen de meest voorkomende oorzaken:
Gehoorverlies
De meest voorkomende oorzaak van oorsuizen is gehoorverlies. Zo heeft ongeveer driekwart van de slechthorende volwassenen tinnitus.
Overbelasting hersenen
De hersencellen die betrokken zijn bij het gehoor, kunnen overactief zijn. Een overbelasting van de hersenen kan onder andere veroorzaakt worden door: niet aangeboren hersenletsel, hersenvliesontsteking, hersentumor, MS, beginnende dementie, chronische pijnklachten en vermoeidheid.
Beschadigde gehoorcellen
Je gehoorcellen in het binnenoor kunnen beschadigd raken door: langdurige oorontsteking, ongeval of door lawaai. Doordat deze gehoorcellen beschadigd zijn, sturen ze vanzelf geluidsprikkels naar je hersenen, zonder dat er een daadwerkelijk een geluid is.
Otosclerose
Dit is een ooraandoening, waarbij er een overmatige botgroei op en rondom de stijgbeugel in het middenoor ontstaat. Door die overmatige botgroei wordt de bewegelijkheid van de stijgbeugel minder, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je gehoor minder wordt en er kan oorsuizen ontstaan.
Vernauwd bloedvat
Ook een vernauwd bloedvat kan oorsuizen veroorzaken. Het stromende bloed kan door een vernauwing in een bloedvat vlak bij je oor een ruisend of kloppend geluid geven. Je hoort dan de bloedstroom op de maat van de hartslag.
Medicijnen
Er zijn medicijnen waarvan bekend is dat ze oorsuizen kunnen veroorzaken. Hieronder valt bijvoorbeeld aspirine. Wanneer je veel aspirine slikt, dan kan dit een gevoel van gehoorverlies en oorsuizen veroorzaken. Ook is bekend dat tinnitus een bijwerking kan zijn van kinine.
Verkoudheid
Een verkoudheid kan voor tijdelijk tinnitus zorgen. Wanneer de verkoudheid voorbij is, dan is de tinnitus ook voorbij.
Verstopt oor
Een verstopt oor door, bijvoorbeeld door een teveel aan oorsmeer of dat er een stukje van watje in je oor zit kan tijdelijk oorsuizen veroorzaken.
Stress
Ook emotionele- en fysieke stress kan een rol spelen bij het ontstaan van oorsuizen.
Ziekte van Ménière
De ziekte van Ménière is een evenwichtsziekte in het binnenoor en deze aandoening gaat gepaard met duizeligheid, misselijkheid, moeite met horen en tinnitus.
Behandeling tinnitus
Er bestaat helaas nog geen behandeling die tinnitus helemaal weghaalt. Wel bestaan er mogelijkheden om te leren om te gaan met tinnitus. Om het oorsuizen minder hinderlijk te laten zijn, kan bijvoorbeeld geluidstherapie helpen. Zo kan het je helpen om een ander geluid te horen zoals een radio die zachtjes op de achtergrond aanstaat.
Sommige mensen hebben veel baat van een maskeerhoortoestel. Dit is een hoortoestel dat een andere ruis uitzendt om je zo af te leiden van je eigen tinnitus.
Op het moment dat duidelijk is dat het oorsuizen een gevolg is van medicatie, overleg dan met je arts of de dosering aangepast kan worden of dat er een alternatief beschikbaar is.
Daarnaast is het erg belangrijk dat je je klachten accepteert, een psycholoog kan je helpen om te ontspannen en om de klachten te accepteren.
Bronnen: UMC Utrecht, de Hersenstichting en het Diakonessenhuis
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Tinnitus is vreselijk… het beheerst je hele leven, zelfs slapen is vaak onmogelijk. Je bent oververmoeid.
Ik hoop zo dat er ooit een oplossing komt.
Tinnitus veroorzaakt vermoeidheid bij mij. Het is net als bij het geluid van een feest. Het geroezemoes verwerken kost veel energie. Bij mijn Tinnitus gaat het geruis en de pieptonen de hele dag, avond en nacht door. Jammer dat Tinnitus zo weinig wordt erkend als handicap. Want dat is het echt. Nooit stilte.
Is zeker zo ik evenaar hetzelfde nooit rust in mijn hoofd.
Het kan ook komen door een b12 tekort. Een b12 deficiëntie kan veel klachten geven, moet behandeld worden met injecties.https://b12-institute.nl/
Ik kreeg het na diverse valpartijen, ski ongeluk, val na vermoeidheid en slechte conditie. Hierbij was ik helemaal out. Ik kan ermee leven. Slapen kan ik heel goed.Bij stilte hoor ik geruis
Ik ervaar dit al een paar jaar zonder er me bewust van te zijn. Ik dacht dat het krekels waren in huis. 😔 Heel vervelend. Het geluid blijft maar en gaat niet weg. Vooral s’avonds als het stil is!
Ik zou graag willen weten òf je met tinnitus kan vliegen in een vliegtuig. Ik heb vorig jaar ontzettende oorpijn gehad vóór het landen van het vliegtuig na 8uren vliegen.