Paracetamol, aspirine, ibuprofen en diclofenac: wat zijn de verschillen?

Paracetamol, aspirine, ibuprofen en diclofenac: wat zijn de verschillen?

Bij pijn kan een pijnstiller verlichting geven. Maar er bestaan allerlei soorten pijnstillers. Wat zijn de verschillen? Welke pijnstiller kun je het best gebruiken bij welke pijn? Welke pijnstillers worden het meest gebruikt en wat zijn de verschillen in werking tussen paracetamol, aspirine, ibuprofen en diclofenac?

Wat zijn pijnstillers?

Wanneer je last hebt van een plotse of aanhoudende pijn, dan kan een pijnstiller de pijn verlichten. Het is een geneesmiddel die verschillende soorten pijn kan verminderen of verlichten. Ze werken op verschillende manieren in op ons perifere of centrale zenuwstelsel. Onze hersenen en de ruggengraat vormen het centrale zenuwstelsel en het perifere deel is de verbinding tussen het centrale zenuwstelsel, de spieren en de organen. Het bestaat uit zenuwen en kleine concentraties grijze stof.

Veelgebruikte pijnstillers

Paracetamol

De paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. Naast dat paracetamol de pijn verlicht, heeft het ook een koortsverlagende werking. Een paracetamol is een relatief veilig en licht geneesmiddel en mag ook gebruikt worden wanneer je zwanger bent. De kans op bijwerkingen zijn in verhouding klein wanneer je de aanbevolen dosering aanhoudt. In de meeste gevallen begint de werking van een paracetamol na 15 tot 30 minuten te werken. Je kunt deze pijnstiller nemen bij verschillende soorten pijn. Denk hierbij aan: hoofdpijn, keelpijn, oorpijn, spierpijn, gewrichtspijn, menstruatieklachten en artrose. Maar ook bij koorts, griep en verkoudheid. Dus heb je pijnklachten die niet zijn ontstaan door een ontstekingsreactie, dan is een paracetamol de juiste keuze wanneer je een pijnstiller wilt innemen.

Aspirine

Ook een aspirine is een lichte pijnstiller die je zonder recept bij de drogist en apotheek kunt krijgen. Aspirine valt onder NSAID’s en bestaat uit de stof acetylsalicylzuur, die koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. Het voornaamste verschil met een paracetamol is dan ook dat aspirine ontstekingsremmend werkt en paracetamol niet. Aspirine kan gebruikt worden bij verschillende soorten pijn, waaronder: koorts, hoofdpijn, kiespijn, zenuwpijn, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn.
Bij een aspirine ontstaan er wel vaker bijwerkingen dan bij paracetamol. Veel voorkomende bijwerking zijn maagdarmklachten zoals: maagpijn, misselijkheid, overgeven en een verstoorde spijsvertering. Doordat een aspirine ook een bloedverdunnende werking heeft kunnen wondjes langer bloeden.

Ibuprofen

Ibuprofen is een sterkere pijnstiller dan de paracetamol en aspirine, maar ook zonder recept verkrijgbaar. Net als aspirine heeft ibuprofen ook een koortswerende en ontstekingsremmende werking. Echter, daarnaast heeft deze pijnstiller ook nog een spierontspannende werking, iets wat de twee lichtere pijnstillers niet hebben. Ibuprofen kan ingezet worden bij verschillende soorten pijn en ontstekingen van gewrichten, zoals bij jicht, reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew. Maar ook bij pijn als gevolg van artrose, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten, spierpijn, griep en verkoudheid.

Het is wel belangrijk om te weten dat je ibuprofen niet langer dan 5 dagen in mag nemen. In de meeste gevallen begint deze pijnstiller na 30 tot 60 minuten te werken. De werking ervan is wel weer langer dan die van een paracetamol of aspirine, namelijk een uur of 8. Ook ibuprofen kan bijwerkingen veroorzaken. Denk hierbij aan darm- en maagzweren. Daarnaast gaat ibuprofen niet goed samen met sommige andere medicatie, overleg dus bij gebruik altijd even met je huisarts.

Diclofenac

Ook diclofenac behoort tot de NSAID’S en zijn dus net als ibuprofen een sterkere pijnstiller dan paracetamol en aspirine. Normaal gesproken wordt het gebruikt bij pijn, waarbij er sprake is van een ontsteking. Ook al werkt diclofenac ook koortsverlagend toch gaat de voorkeur naar een paracetamol uit wanneer je koorts hebt als gevolg van een griep of verkoudheid vanwege de bijwerkingen. Het pijnstillende effect begint bij de meeste na zo’n 60 minuten en houdt een uur of 6 aan. Echter, de diclofenac met vertraagde afgifte werken na een uur of 2 maar houden hun werking tussen de 12 en 24 uur.

 

Bronnen: Medicijnen, Thuisarts en Apotheek

Delen:  
reactie op “Paracetamol, aspirine, ibuprofen en diclofenac: wat zijn de verschillen?
  1. Er wordt nergens bij vermeld dat de NAIDS te mijden zijn voor nierpatiënten.

    Geschreven door de baetselier op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief