Jicht, een onderschat probleem

Jicht, een onderschat probleem

Het aantal mensen met jicht is in de afgelopen jaren in hoog tempo toegenomen. Ondanks medicatie blijven patiënten veel last hebben van de jichtaanvallen. Wat is jicht en wat kun je er zelf aan doen?

Wat is jicht?

Jicht is een aandoening aan de gewrichten, waarbij er een ontsteking in het gewricht ontstaat. Deze ontsteking gaat gepaard met pijn, waardoor je je gewricht nauwelijks kunt bewegen. Jicht komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor en het komt niet zo vaak voor bij mensen jonger dan dertig jaar. Bij vrouwen ontstaat jicht vooral na het veertigste levensjaar. Jicht is een vorm van reuma.

Oorzaken van jicht

Jicht kan ontstaan wanneer het urinezuurgehalte in je bloed verhoogd is. Doordat je nieren dit overmatige urinezuur niet af kunnen voeren treedt er verzuring op. Normaliter neutraliseert het bloed de urinezuren, maar wanneer er niet genoeg natriumcarbonaat in je bloedplasma aanwezig is, dan treedt er een ander mechanisme in werking op om toch die urinezuren aan te pakken. Het lichaam zet die urinezuren dan om in kristallen, zodat het urinezuur geen invloed meer heeft op de zuurgraad van je bloed en dus weer in balans is. Echter, deze kristallen kunnen in je gewrichten gaan zitten, wat voor een zeer pijnlijke ontsteking kan zorgen.
In veel gevallen is dat in het gewricht van je grote teen, maar het kan ook in je voet, enkel, knie, vinger, pols of elleboog voorkomen. De kristallen komen hier het meest voor omdat deze gewrichten kouder zijn dan andere gewrichten en een lagere temperatuur bevordert de vorming van kristallen.

Oorzaken verhoogd urinezuur

Er zijn verschillende oorzaken waardoor het urinezuur in je bloed toe kan nemen:

  • Psoriasis
  • Chemotherapie
  • Kanker
  • Overgewicht
  • Stress
  • Chronisch alcohol gebruik
  • Purinerijke voeding
  • Aangeboren afwijking in aanmaak urinezuur
  • Verminderde nierfunctie
  • Medicijnen

Daarbij lijken erfelijke factoren een rol te spelen in het krijgen van jicht. Een derde van de mensen met jicht hebben familieleden die ook jicht hebben. Ook leefstijl is een factor die meespeelt.

Symptomen van jicht

Jicht komt voor in pijnaanvallen. Naast dat je veel pijn kunt hebben is het aangedane gewricht vaak opgezwollen, rood en warm. Het is moeilijk om het gewricht te bewegen en de huid kan schilferig en jeukend zijn op het desbetreffende gewricht. Doordat die kristallen ophopen op de gewrichten, kunnen er knobbels op je gewricht ontstaan. Deze jichtknobbels of thopi’s zijn meestal niet pijnlijk, maar minder fraai om te zien. Ook kunnen mensen met jicht na verloop van tijd ook last van nierstenen en/of nierinsufficiëntie krijgen.

Jichtaanval

In de meeste gevallen komt zo’n jichtaanval vrij snel opzetten, zonder aankondiging. Soms blijft het bij één aanval, maar steeds vaker hebben mensen meerdere aanvallen, zowel in frequentie als in hevigheid. Wanneer iemand meer dan drie keer per jaar een jichtaanval heeft, dan spreken we van chronische jicht. In dat geval kunnen meerdere gewrichten ontstoken raken en kunnen de aanvallen ook langer duren.

Behandeling van jicht

Medicijnen

Er bestaan verschillende soorten medicijnen die ingezet kunnen worden bij jicht. Zo kun je medicijnen voorgeschreven krijgen die een ontsteking tegen gaan, die een ontsteking proberen te voorkomen en medicijnen die het urinezuurgehalte verlagen. Voor de aanval zelf kiest een arts kiezen uit colchicine, ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID’s) zoals naproxen of diclofenac, prednison of een injectie met corticosteroïd in het gewricht dat ontstoken is. Een dergelijke injectie werkt binnen 24 uur en remt de ontsteking.

Wat kun je zelf doen?

Als je last hebt van een jichtaanval, zijn er een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om de pijn te verminderen:

  • Probeer het pijnlijke gewricht wat omhoog te leggen en koel het met een natte doek of een stuk ijs in een doek.
  • Zodra het iets minder pijn doet, dan kun je het proberen te bewegen om stijfheid tegen te gaan. Maar echte zware of langdurige belasting moet je vermijden.
  • Drink voldoende. Genoeg plassen is belangrijk voor het uitscheiden van afvalstoffen. Een goede vochthuishouding is daarvoor belangrijk en die kun je stimuleren door voldoende te drinken.
  • Let op je voedingspatroon en let op je gewicht

Jicht en voeding

Ondanks het feit dat voeding maar voor een kleine tien procent verantwoordelijk is voor het urinezuurgehalte in je bloed hebben sommige mensen baat bij een dieet met weinig purines. Daarnaast is het verstandig om geen alcohol te drinken en voorzichtig te zijn met het eten van eiwitrijk eten (vooral eten dat veel purines bevat zoals ansjovis, haring, mosselen, sardines en orgaanvlees).

In frisdranken kan veel fructose zitten. Wanneer fructose in het lichaam wordt afgebroken, ontstaat urinezuur als bijproduct. Dus probeer zo weinig mogelijk frisdranken te drinken.

Ondanks het feit dat het niet bewezen is dat een dieet waarbij je let op de hoeveelheden purines kan helpen bij het voorkomen van jicht, helpt het sommige mensen wel bij het verminderen van de pijn. Samen met een diëtist kan er een dieet voor je opgesteld worden dat maar de helft aan purines bevat vergeleken met een gewoon dieet. Volg hierbij altijd de aanbevelingen van je behandelende arts.

 

Bronnen: Jicht.nl, Isala en Reuma Nederland

Delen:  
11 reacties op “Jicht, een onderschat probleem
  1. Ik heb zeer veel last gehad van jicht in mijn voet en de aanvallen waren vaak ook langdurig en zeer pijnlijk van aard. Sinds 5 jaar slik ik allopurinol en sindsdien geen enkele aanval meer gehad. Het duurt even voordat je de juiste dosis te pakken hebt maar sinds ik die gevonden heb ga ik jicht-vrij door het leven en dat is een verademing!

    Geschreven door Jan op
  2. Ik heb sinds enige tijd zurende pijn in mijn linker bil het is konstand aanwezig,wat kan ik er tegen doen?

    pieter van bijlevelt 87 jaar.

    Geschreven door bijl op
  3. Veel kersen eten

    Geschreven door Anoniem op
  4. Veel last van jicht gehad. Dokter schreef mij Allopurinal Sandox 100 mg tabletten voor. Enkele jaren geleden. Sedertdien nooit meer last van jicht gehad!

    Geschreven door J.A.M. Kurvers op
  5. Jarenlang last gehad van jichtaanvallen, het begon op mijn 47-ste, net als mijn vader. Meestal bij de wreef bij een van de voeten. Diclofenac slikken en wachten tot de ellende weer voorbij was. De aanvallen kwamen steeds frequenter en ik besloot me te laten doorverwijzen naar de reumatoloog. Het urinezuurgehalte in het bloed bleek veel te hoog en hij schreef Allopurinol voor. De dosis hiervan hiervan geleidelijk verhoogd naar de huidige 300 mg per dag en ik heb geen noemenswaardige jichtaanvallen meer gehad sindsdien. Ik zit er wel voor de rest van mijn leven aan vast, maar dat heb ik er graag voor over. Er is dus wat aan te doen mensen! Ik wens alle jichtpatiënten sterkte toe in hun strijd tegen deze ellendige ziekte.

    Geschreven door Ronald op
  6. Dank, weer wat wijzer geworden. Ik ben moe en ga nu naar bed toe.

    Geschreven door Theodora. op
  7. Binnen een paar uur of wat eerder is inname van Predinisolon ook prima!

    Geschreven door Djorgio op
  8. Tot 40 jaar geleden psoriasis gehad op ellebogen en knieën, met periodiek aanvallen van jicht.

    Sedertdien, dus reeds ruim 40 jaar, dagelijks 1 tabletje “Zyloric 300” genomen.
    Resultaat: GEEN SPOOR meer van de (zogezegd ongeneeslijke) posoriasis en GEEN ENKELE
    aanval van jicht meer gehad.
    Bijwerkingen: nul.

    Ben nu 82,alleenwonend,nog zeer actief en relatief gezond ,(ben quasi zonder enige klacht),rij nog 20.000 km per jaar met de wagen,en drink zelfs regelmatig een pintje en een goed glas wijn. Heb ook “Corona” een neusje gezet, en ben reeds 2 X ingeënt.

    Uiteraard niet verwachten dat de ongemakken na een week voorbij zullen zijn. Een paar maanden geduld hebben en olé…..

    Geschreven door Marcel Melkebeke op
  9. Ik heb al sinds 35 jaar jicht, maar na het gebruik van het medicijn alupurinol heb ik geen aanvallen meer gehad.

    Geschreven door cor suverein op
  10. Bij mij helpt ontzuringthee goed elke dag 3 kopjes en ik heb geen last meer.

    Geschreven door Appie op
  11. Mijn man krijgt jicht van citroenzuur ( E330 en E331) In bijna elk product zit dit. Slikt bij een aanval Colchicine en Allopurinol. Als de aanval voorbij is slikt hij alleen nog Allopurinol.

    Geschreven door jammer dan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief