Wat zijn de risico’s van overgewicht?

Wat zijn de risico’s van overgewicht?

Wanneer je overgewicht hebt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan dan ook veel gezondheidsvoordelen bieden om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Helaas is dit niet voor iedereen altijd even makkelijk. Genoeg bewegen en gezond eten zijn de basis principes. Toch hebben sommige mensen wat extra steun nodig. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van een detox programma, een bepaald dieet of afvalshakes.

De nadelige gevolgen van overgewicht

Bij overgewicht is er te veel vet opgehoopt in het lichaam. Dit kan de balans van het lichaam verstoren. Vooral bij een ernstige vorm van overgewicht, genaamd obesitas, kan dit voor veel nadelen voor de gezondheid zorgen. Overgewicht kan namelijk de kans op de volgende gezondheidsrisico’s verhogen:

  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes
  • Kanker
  • Galstenen
  • Rug- en gewrichtspijn
  • Slaapapneu

Welke diëten zijn er?

We benoemen er enkele:

Het D.A.S.H.

Dit dieet is een Amerikaanse dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) en heeft als doel om je bloeddruk te verlagen en gewicht te verliezen. Als je dit dieet wilt volgen, eet dan weinig zout en wel veel fruit, vis, mager vlees, granen en noten.

Een suikerarm dieet

We eten per persoon ongeveer 50 kilo suiker per jaar. Een suikerarm dieet schrijft voor dat je zo veel mogelijk toegevoegde suikers moet vermijden. Ze bevatten met name veel calorieën en bijna geen andere voedingsstoffen. Let dus goed op de etiketten.

Eet-de-helft-dieet

Het klink simpel maar is zeker effectief. Kijk naar de hoeveelheid die je normaal eet, en halveer die dan. Belangrijk is wel dat je de tijd neemt voor de maaltijd zodat je geen hongerig gevoel hebt na het eten. Je lichaam went dan vervolgens aan.

Een low carb-dieet

Schrapt zo veel mogelijk koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, brood en andere graanproducten. En de eiwit- en vetrijke producten zoals olie, boter, noten, room en mayonaise mag je wel. Groeten, fruit en melk mag je in bepekte mate.

Afvallen met afvalshakes

Wanneer je ervoor kiest om af te vallen met behulp van afvalshakes, kun je de calorieën die je normaal via voeding binnenkrijgt vervangen met calorieën uit shakes. Je kunt bijvoorbeeld je een enkele maatlijd vervangen door een shake. Dit maakt het mogelijk om je dagelijkse inname van calorieën makkelijker bij te houden en zelfs te verlagen. Hierdoor krijg je ook meteen een stuk minder vetten of koolhydraten binnen.

Het is natuurlijk wel zo nuttig om te kiezen voor een goede afvalshake. Deze shakes bevatten veel vezels en eiwitten. De vezels zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt en een goede stoelgang hebt. De eiwitten worden daarnaast langzaam verteerd, waardoor je een gelijkmatige afgifte van energie ervaart en niet snel weer honger krijgt. De eiwitten zijn ook belangrijk om spiermassa te behouden.

Verder is het belangrijk dat er (bijna) geen suikers in de afvalshakes zitten. Veel suikers zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel omhoogschiet en snel weer daalt. Dit geeft meer hongergevoel later op de dag. Ook ga je door suikers meer vet opslaan door de aanmaak van insuline, waardoor je niet zult afvallen.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief