Hoge bloeddruk? Zo kun je het verlagen

Hoge bloeddruk? Zo kun je het verlagen

Het aantal mensen met hoge bloeddruk neemt over de hele wereld toe. Vroeger waren infectieziekten het belangrijkste risico dat we liepen om te overlijden, nu staat een hoge bloeddruk bovenaan. Een hoge bloeddruk is gevaarlijk, het versnelt de veroudering van de bloedvaten. Dus hoe kun je je bloeddruk verlagen?

Hoge bloeddruk

De oorzaak van hoge bloeddruk is meestal een combinatie van factoren, zoals veel stress, weinig bewegen en snel boos of agressief zijn. Ook kunnen erfelijke factoren een rol spelen. Maar vooral je voedingspatroon is belangrijk.

Wat kun je zelf doen bij een hoge bloeddruk?

Naast een eventuele behandeling die de arts heeft voorgesteld, kun je zelf een grote bijdrage leveren aan het verlagen van je bloeddruk.

Zorg voor gezonde voeding

Let op je zoutinname

We hebben niet meer dan 1 tot 3 gram zout per dag nodig. Echter, de gemiddelde Nederlander krijgt iedere dag ongeveer 9 gram binnen. Dat is te veel, want zout verhoogt de bloeddruk. Het meeste zout krijgen we binnen via ons eten. Fabrikanten, bakkers en slagers voegen namelijk zout aan hun producten toe. Denk hierbij aan kaas, worst, sauzen, soepen en snacks. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, dan is het helemaal belangrijk om minder zout te gebruiken.

Eet minder suiker

Suiker verstoort de balans tussen natrium en kalium, doordat het de opname van kalium verhindert. Wanneer je bloedsuikerspiegel vaak stijgt als gevolg van veel suikers kunnen de insulineniveaus omhooggaan. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam natrium vasthoudt, waardoor er ook meer vocht wordt vastgehouden. Dat leidt weer tot een hogere bloeddruk.

Beperk de hoeveelheid rood vlees

Bij veel mensen lijken rundvlees en varkensvlees een bloeddruk verhogende werking te hebben. Hoe dat komt, is niet bekend. Maar wanneer je een hoge bloeddruk hebt, is het verstandig om de hoeveelheid bewerkt vlees te beperken. Er zijn verschillende goede vervangers, waaronder vis. Het advies is om minimaal 1 keer in de week (vette) vis te eten. Maar ook eieren zijn goed vervanger. Daarnaast weten we ook dat door meer groente te eten de bloeddruk kan dalen.  Peulvruchten (waaronder linzen, kikkererwten en bruine bonen), zijn gezond en vormen een goede vervanger voor vlees en vis. Kies het liefst voor gedroogde peulvruchten, maar wanneer je peulvruchten uit blik of een pot koopt dan is het verstandig om deze voor gebruik af te spoelen. Zo spoel je een deel van het toegevoegde zout weg.

Kalium

Niet alleen groente, maar ook fruit heeft een gunstige invloed op de bloeddruk. In beide zit veel kalium en dat heeft een gunstig effect op de bloeddruk omdat het bloeddruk verhogende effect van natrium tegenwerkt.  Kalium zit dus vooral in groente en fruit, waaronder bananen maar ook in: aardappelen, vlees, vis, noten, melkproducten en brood.

Vitaminen en mineralen

Wanneer je een vitamine D-tekort hebt, dan kan dit de bloeddruk verhogen. Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van de zon. Vitamine D komt daarnaast ook in kleine hoeveelheden voor in wilde zalm, haring, makreel en in mindere mate in vlees en eieren. Ook wordt het toegevoegd aan margarines en bak- en braadproducten en aan babyvoeding. Maar ook magnesium is een mineraal wat kan helpen. Magnesium ontspant de spieren en helpt indirect de bloeddruk te verlagen. Magnesium is onder andere belangrijk voor een goede hartslag. Melk is een goede leverancier van calcium en magnesium.

Matig met alcohol

Alcohol kan een hoge bloeddruk in de hand werken. Dat komt doordat alcohol de bloedvaten openzet. Het effect is omkeerbaar: op het moment dat je minder alcohol gaat drinken, zakt de bloeddruk weer. Bij 5 tot 20% van de mensen met hoge bloeddruk is alcohol de directe oorzaak van die hoge bloeddruk. Stoppen met drinken of minder alcohol drinken, heeft bij mensen met een hoge bloeddruk minimaal hetzelfde effect, als afvallen en zoutarm eten.

Kies de juiste vetten

Vet is een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Vetten bevatten vitamines die we nodig hebben zoals Vitamine A, D, E en K. Maar niet alle vetten zijn even gezond. Zo verhoogt verzadigd vet het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten verlagen dit juist. Dat is ook de reden om voor producten te kiezen die onverzadigde vetten bevatten. Alle soorten olie en vloeibare bak- en braadproducten bevatten onverzadigde vetten. Kies verder voor minder vette kaassoorten (30+kaas), halfvolle of magere zuivelproducten en mager vlees. Verzadigd vet komt veel voor in:

 • Roomboter
 • Palmolie
 • Volvette kaas
 • Volle melkproducten
 • Vette vleeswaren en worst
 • Koekjes en koeken
 • Gebak.

Zorg daarnaast dat je genoeg omega 3 binnenkrijgt, want deze hebben een gunstige werking op de bloeddruk. Je komt aan meer omega 3 door 2 keer per week vis te eten waarvan 1 keer vette vis (haring, makreel, zalm) of door visoliepillen te slikken.

Geniet van pure chocolade

Echte pure chocolade, die rijk is aan flavonoïden, heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten en werkt bloeddrukverlagend. De stoffen in pure chocolade, waaronder sterke antioxidanten, verbeteren ook de stroming van het bloed. De suiker in chocoladerepen is niet gezond, dus probeer chocolade te eten met een zo hoog mogelijk cacaopercentage.

Beweeg meer

Onderzoek heeft aangetoond dat een hoge bloeddruk daalt als gevolg van lichamelijke inspanning. Het lichaam moet dan meer bloed rondpompen naar de spieren, die zuurstof nodig hebben, waardoor de hartslag stijgt. Na deze lichamelijke inspanning daalt de bloeddruk. Let wel, mensen met een hele hoge bloeddruk (hoger dan 180/105 mmHg), of mensen die jarenlang niet bewogen hebben, moeten eerst een arts raadplegen voordat ze gaan bewegen.

Afvallen

Hoe zwaarder iemand is, hoe groter de kans op een hoge bloeddruk. Afvallen is niet makkelijk, het vraagt om discipline en doorzettingsvermogen. Gezond eten en veel bewegen hebben meer effect dan shakes of crashdiëten. In de meeste gevallen werken die maar tijdelijk. Als je daarna weer net zo eet als voorheen, dan komen die kilo’s in de meeste gevallen gewoon weer terug.

 

Bronnen: webmd.com en hartstichting.nl

Delen:  
35 reacties op “Hoge bloeddruk? Zo kun je het verlagen
 1. Rode bieten, of sap ervan zie ik niet voorbij komen helaas. Ik had ook medicatie maar werd er niet vrolijker van van de bijwerkingen…Nu neem ik rode bietensap (250ml ) over de dag verspreid als ik hoge bloeddruk heb…voor mij is dit perfect en kan zonder medictie. Is mijn bloeddruk normaal dan drink ik het niet.

  Geschreven door Athena op
  • Heeft ONS ook altijd goed geholpen..(78 jaar)
   Daarnaast 2x per week naar fitniss,
   Is vooral s,WINTERS belangrijk want dan zit je meer binnen fanzones.(bewegen).

   Geschreven door J.kleijn-Hendriks 10 Dec.2017. op
 2. Niemand heef het over kalium. Bij sommige mensen kan het ook liggen aan een bijnieradenoom die er voor kan zorgen dat je hormoonhuishouding niet goed meer. Is. Veel kan door verwijdering van een bijnier de bloeddruk ook weer gaan dalen. Een tip van Adrie Flipse

  Geschreven door Adrie Flipse op
  • Kalium
   Niet alleen groente, maar ook fruit heeft een gunstige invloed op de bloeddruk. In beide zit veel kalium en dat heeft een gunstig effect op de bloeddruk omdat het bloeddruk verhogende effect van natrium tegenwerkt. Kalium zit dus vooral in groente en fruit, waaronder bananen maar ook in: aardappelen, vlees, vis, noten, melkproducten en brood

   Geschreven door Deborah op
 3. Vreemd dat er eerst wordt aangegeven dat het niet bekend is waarom rood vlees en varkensvlees de bloeddruk kan verhogen en verderop wordt vermeld dat vlees verzadigd vet bevat. Lijkt mij toch wel duidelijk?

  Geschreven door Jannie op
 4. Ik vindt te arm informatie, en ik hoop dat jullie een keer naar Egyptische sets vragen hier over. Zijn hebben zeker meer informatie dan de Nederlandse arts.
  Succes
  Mina

  Geschreven door Anoniem op
  • Ja leg eens uit Mina ben zeer benieuwd wat dat is zonder onderbouwing heb je niks aan zo’n opmerking.
   Wacht met spanning heb het ook proberen op te zoeken echter zonder resultaat.

   Geschreven door Nellie op
 5. Geloof niet in rare dingen zoals Egyptische sets. Wat is dat ?

  Geschreven door Tarzo op
 6. Elke morgen een glas maisbaard thee doet wonderen!

  Geschreven door Anoniem op
 7. Mijn man WAS een diabeet met te hoge bloeddruk, hartaanval gehad 5 stents gezet. Dit is nu 8 jaar geleden. Wij zijn anders gaan leven; mijn man wandelt veel, veel tuinieren is altijd lekker bezig met zijn hobby’s, hij is 16 kg afgevallen. we eten gezonder, geen zout toevoegen, alles met mate. Inmiddels is nu 75 jaar en EX- DIABEET (al 4 jaar blijft het prima), super actief (zaagt bomen om en klooft ze met de hand, spit zijn (hele grote) moestuin om met de hand, wandelt elke dag minstens een uur met de hond, enz. Hij voelt zijn eigen nu veel beter als 10 jaar geleden. Het kan echt allemaal wel, maar je moet er wel wat voor doen!!! …….Maar je hebt maar 1 leven, wees er zuinig op!

  Geschreven door cassie op
 8. Gewoon hard trainen, wat je leeftijd ook is. Intensief. kracht en cardio. De nodige rust inbouwen.
  Wat eten betreft, wij eten wat we goesting hebben. Hartslag 42 – 12.5 over 7. 63 jaar.

  Geschreven door Léon op
  • Wat is goesting??

   Geschreven door Aaf op
   • Een ander woord voor: zin in…..

    Geschreven door Tandor op
 9. SPITTEN IS MOORD, van het bodemleven.
  Ook is het vreemd dat deze ene ziekenhuisarts zeg beter roomboter dan margarine, ik weet het gewoon niet meer.

  Geschreven door Sjourd op
  • hallo ik ben 64 jaar en gebruik doordat ik veel allergieen heb en had al die jaren roomboter .Mijn uitslagen van Cholesterol en het bloed wat ik elk jaar laat controleren zijn van een jonge 25 jarige meid zoals de huisarts zegt !Mag niets met vis of zo eten maar alles is oke !

   Geschreven door Rosa op
 10. Een vraag wat is maisbaard thee ? Is het ergens te koop ?
  Of maak je het zelf ?
  Help dit ook om de bloeddruk te verlagen ?
  Ben heel benieuwd
  , ik hoor het graag.

  Geschreven door Ans op
 11. Ik eet veel pure chocolade, hou van rode wijn en kaas. Alles met mate. Soms echter, als het gezellig is wat meer. Maar dan blijf je gewoon wat langer in bed liggen. En ik maak ook mijn eigen pesto. Heerlijk.
  Mijn vader zaliger zei vroeger al: blijf genieten van elk moment. Het leven is voorbij voordat je het weet 🙂

  Geschreven door den hendrik op
 12. Ik heb gehoord dat Poelszijn ook zeer goed is

  Geschreven door Marijke op
 13. Ik bedoel appelazijn……

  Geschreven door Marijke op
 14. Beste mensen mijn bloeddruk wil helemaal niet meer naar beneden. Afvallen gezond eten bewegen doe ik genoeg,soms te veel.
  Mag nu niet meer werken het is zo danig te hoog..loop al maanden bij cardioloog..

  Ga nu om de twee weken mijn bloeddruk m.. Iemand nog tip.

  Geschreven door A.Tu op
  • Wat leuk. Dit heb ik nog niet eerder gehoord.

   Geschreven door Chaweriem op
  • Beste A. Tu,

   Drink eenmaal per 2 weken een glas warm water waaraan het sap van een halve citroen is toegevoegd. Niet vaker anders lijkt het bloed te verzuren. Tevens is het water met citroen preventief ook goed tegen blaasontstekingen.

   Geschreven door WS op
   • Niet 1 x in 2 weken, maar elke dag!

    Geschreven door Chris op
 15. Wat leuk. Dit heb ik nog niet eerder gehoord.

  Geschreven door Chaweriem op
 16. Toen ik 19 was had ik hoge bloeddruk. 120/190. Regulier kreeg ik daar bloeddrukmedicatie voor. Via een natuurgeneeskundige kwam ik erachter dat ik vitaminetekort had. Ik kreeg vit c, calcium, magnesium zink van haar mee. Na 2 weken was mijn bloeddruk zonder medicatie 80/120. Daarna is mijn bloeddruk altijd zo gebleven. Nu ben ik inmiddels 50. Ze kunnen veel zeggen over zogenaamde ”kwakzalvers”. Maar zonder die ”kwakzalver” had ik al 30 jaar aan de bloeddrukpillen gezeten.

  Geschreven door M op
  • GEweldig!wat een mooi resultaat! Er is natuurlijk verschil tussen “kwak en kwakzalvers”
   Het probleem is dat je vaak niet weet wie de goede is. Ik heb ook goede ervaringen!
   Dank voor je bericht!

   Geschreven door Riekor op
 17. Geschreven door Anoniem op
 18. Mijn bloeddruk wil niet dalen hij piekt enorm 228 boven meet daarna dan zakt jij naar 190 meet daarna weer 184 ga zo maar door ben nu onder behandeling krijg 1 plaspil…maar die zeer hoge pieken…ik wil de oorzaak weten mijn hartslag en onderdruk is goed heeft Tiemand dit ook hoor t graag Tilly

  Geschreven door Tilly 12 dec.11.57 uur op
 19. Ik heb een erfelijk aangelegde hoge bloeddruk. Gebruik nu enalapril (ACEremmer) waarmee mijn bloeddruk normaal is. Daarvoor was het overdag >140*90 en ’s avonds tegen 160×100.

  Al de tips hier beschreven zijn zeker goed. Maar heb je een hoge bloeddruk, ga naar de huisarts en ga niet zelf voor dokter spelen. Een erfelijke hoge bloeddruk is geen ziekte en gaat niet over door minder zout, suiker, roodvlees etc te eten.

  Geschreven door Patrick op
 20. …zelf dokter spelen?…waarom niet maar je wel laten opvolgen door dokter bv . dokters weten mss veel maar heeeeeel weinig over voeding ! erfelijk of niet , voeding heeft ook zijn invloed ! en daarbij leer je lijf aanvoelen , zegt soms meer dan dokters!

  Geschreven door Anoniem op
 21. Wederom een artikel met onjuiste aannames/adviezen. Bijv. dat verzadigde vetten bloeddruk zou verhogen ?. Het spectrum van verzadigde vetten bestaat uit meer dan 30 vetzuren, die allemaal een verschillende werking op het lichaam hebben. Er zijn studies met aanwijzingen dat bijv. KKV’s (o.a. butyraat/prolion/capron) en MKV’s ( o.a. capryl/laurine/mysterine) de bloeddruk en ook chloresterol zouden verlagen en LKV’s zoals palmitine- en stearinezuur bloeddruk/chloresterol zouden verhogen. Enig overtuigend bewijs is er niet, maar slechts statistisch bewijs onder specifieke condities. Met dit soort voedingsadviezen zal de bloeddruk niet omlaag gaan maar wellicht eerder omhoog ( goed voor de sponsors van webmd/hartstichting, de farmaceutische- /en voedingsindustrie). Er zijn wel overtuigende studies dat het wijzigen van het voedingspatroon naar plantbased en zoveel mogelijk onbewerkt/raw food goede resultaten geven. Dit betekent dus geen bewerkte,geraffineerde en dierlijke voeding meer eten.

  Geschreven door Rob op
 22. Er zijn soms mensen die je steeds boos maken, ook familieleden. Ik heb me ervan gedistantieerd (geen contact meer) en mijn bloeddruk is gedaald.
  Wel in combinatie met gezonde voeding, wat ik ervoor ook al deed.

  Geschreven door S op
 23. Appel azijn of backing soda zoek op YouTube vele manieren om bloeddruk omlaag te brengen.
  Wij samen man en vrouw nemen elke avond een glas gouden drank.
  Kurkuma met peper en innemen met melk om de smaakt te veraangenamen op smaak brengen met
  Nutuurzuivere honing.
  Recept neem afgestreken kop kurkuma met drie theelepels zwarte peper en een liter water verwarm deze in een pan en blijf roeren (vermengen) tot het goed door en door warm wordt. Niet koken!
  Deze deze in een potje met deksel(jam potje)bewaren in de koelkast blijft 6 week goed. neem elke avond of ochtend een theelepel van deze substantie in een kop melk dit weer opwarmen in een pan. met en of melk/water/rijstmelk/kokosmelk op smaak brengen met natuur honing/ahorn of wat u het liefste prefereert.

  Geschreven door jakob op
 24. @A.Tu Een goede natuurgenezer zou kunnen helpen. Het gaat wel om het hele plaatje; voeding, bepaalde tekorten aan voedingsstoffen, kruidenmiddelen. En elke klacht heeft ook een emotionele achtergrond. Vooral ook uitkijken met tyraminerijke voeding als zuurkool, zuurdesem, kaas, vette vis enz.

  Geschreven door Anoniem op
 25. wat een onzin allemaal

  Geschreven door dhre op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief