De gevaren van hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Vaak merken mensen daar niets van en dat is bedrieglijk, want een hoge bloeddruk is wel degelijk gevaarlijk!

Wat is een hoge bloeddruk?

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de bloedvaten in pompt. Bij iedere hartslag varieert de bloeddruk tussen een maximum druk (ook bekend als bovendruk of systolische), en een minimum (ook bekend als onderdruk of diastolische) druk. Die bloeddruk verandert niet alleen bij iedere hartslag, maar ook bij het sporten, of praten, of bij emoties zoals angst en blijdschap, maar hij verandert ook gedurende de dag. Zo is de bloeddruk in de nacht relatief laag, loopt je bloeddruk aan het begin van de dag op, daalt deze in de loop van de dag om vervolgens aan het eind van de dag weer te stijgen. En dat is zo’n beetje het ritme van je bloeddruk.

Het gaat bij bloeddruk dus altijd om de bovendruk en de onderdruk. Wanneer het hart samentrekt en op die manier het bloed het lichaam in stuwt, dan noemen we dat de bovendruk. Wanneer het hart daarna weer ontspant, ontstaat er een lagere druk en dat is de onderdruk.

Als richtlijn voor de bloeddruk is er een waarde onder de 140/99 mmHg en die geldt voor volwassenen tot 80 jaar. Dus wanneer de gemiddelde bovendruk 140 of hoger is dan spreken we van een hoge bloeddruk. Bij mensen die 80 jaar en ouder zijn dan spreken we over een hoge bloeddruk wanneer de gemiddelde bovendruk boven de 160 ligt.

Wat merk je van een hoge bloeddruk?

De meeste mensen voelen meestal niets van een hoge bloeddruk. Dus lopen er veel mensen rond met een hoge bloeddruk die daar niet bewust van zijn. Dat maakt een verhoogde bloeddruk erg gevaarlijk. Bij een extreem hoge bloeddruk, of een langdurig niet behandelde verhoogde bloeddruk, kunnen er wel symptomen optreden. Dan moet je denken aan hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid, problemen met het zien, vermoeidheid, rusteloosheid en soms misselijkheid. Omdat je niet weet of dat je een hoge bloeddruk hebt is het verstandig (zeker wanneer je twijfels hebt), om af en toe je bloeddruk te laten meten. Ouderen en mensen met diabetes, mensen met nierproblemen en mensen met hart- en vaataandoeningen worden aangeraden om regelmatig hun bloeddruk te laten controleren.

Gevaren van een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk richt veel schade aan in het lichaam. Het kan effect hebben op:

 • Aderen
  Op termijn kunnen de wanden van de bloedvaten beschadigd raken. Dit proces wat dan ontstaat wordt aderverkalking genoemd. De medische benaming hiervoor is arteriosclerose. Daarnaast kunnen de grote bloedvaten verstoppen, waardoor sommige mensen pijn ervaren bij het lopen, maar de beschadigingen kunnen ook aanleiding geven tot bloedingen.
 • Het hart
  Doordat de druk op de aderen wordt verhoogt als gevolg van een hoge bloeddruk, moet het hart harder pompen om het bloed door het lichaam te stuwen. Een gevolg hiervan is een overbelaste hartspier die dik en stug wordt. Het gevolg hiervan kan hartfalen zijn. Daarnaast kan een blokkade in de bloedstroom resulteren in een hartinfarct.
 • De nieren
  De nieren zijn het zuiveringssysteem van het lichaam. Door een verhoogde bloeddruk kunnen de vaten in de nieren verkalken. De nieren filteren dan minder goed waardoor er afvalstoffen in het lichaam achterblijven die eigenlijk via de urine gelost hadden moeten worden. De urineproductie blijft echter gewoon doorgaan. Op den duur leidt dat tot vage klachten zoals moeheid. Het kan zelfs zo zijn dat de nieren er helemaal mee stoppen. Het gevolg kan een dialyse of niertransplantatie zijn.
 • De hersenen
  Een hoge bloeddruk is één van de belangrijkste risicofactoren voor een beroerte. Een beroerte is een verzamelnaam voor stoornissen in de hersenfunctie als gevolg van een gestoorde doorbloeding in de hersenen. Als gevolg van een langdurige hoge bloeddruk kan een scheurtje ontstaan in een bloedvat waardoor er bloed in de hersenen komt. Dit is een hersenbloeding. De meeste beroertes (80%), worden veroorzaakt door een infarct als gevolg van een bloedvatafsluiting.
  De ogen
  Door een hoge bloeddruk en slagaderverkalking kunnen ook de bloedvaten die het netvlies van bloed voorzien worden aangetast. Een afsluiting van zo’n bloedvat leidt tot afsterven van een deel van het netvlies waardoor (gedeeltelijke), blindheid kan optreden.
 • De moederkoek
  Een hoge bloeddruk kan de moederkoek beschadigen waardoor het kindje, dat voor de volle 100% afhankelijk is van deze moederkoek, een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Dat heeft nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van het kindje.

Wat kun je zelf doen tegen hoge bloeddruk

Je kunt zelf veel doen om je bloeddruk te verlagen en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen. De volgende leefregels zijn dan belangrijk:

 • Zorg voor een optimaal gewicht
 • Eet gevarieerd en gezond en met minder zout
 • Niet roken
 • Matig zijn met alcohol
 • Regelmatig bewegen.

 

Bronnen: Nederlandse Hartstichting, UMC Utrecht

Delen:  
33 reacties op “De gevaren van hoge bloeddruk
 1. Bij bloeddrukmeting eerste meting vaak hoog (170-90).Na meerdere metingen achter elkaar zakt de bloeddruk naar plusminus(140-80). Wat betekend dit,dat de bloeddruk toch goed is.

  Geschreven door boijens op
  • Waarom wordt de onderdruk onderbelicht? Ziekenhuizen werken toch met de mean factor. Als de onderdruk hoog is, is dat toch ook schadelijk voor de organen? De huisdokter bekijkt vaak alleen de bovendruk. De map staat wel op de elektronische meetapparatuur, maar feitelijk wordt dit niet of niet voldoende belicht in de eerste lijns zorg. De MAP geeft veranderingen in de relatie tussen het hartdebiet en de systeemweerstand weer. Het reflecteert de arteriële bloeddruk in de bloedvaten die de organen perfunderen. Een lage MAP is een aanwijzing voor een lage perfusie van de organen, terwijl een hoge MAP overeen komt met een toegenomen arbeid voor het hart. Normale waarden liggen tussen 70 en 100 mmHg Formule MAP: (2*onderdruk)+bovendruk)/3

   Geschreven door Bert R op
  • ik krijg medicijnen voor hoge bloeddruk. enelapril. onderandere .ten eerste zakt de bloeddruk weinig en
   veel bijwerkingen echt veel , het is dikke troep .ga liever 5 jaar erder dood dan dat ik bij mijn leven niks meer kan van wege de viese bijwerkingen van die chemische troep

   Geschreven door bert op
   • heb je zoveel last van die medicatie ik neem er wel drie moxon,linosipril,amlodipine, ik voel daar niets van wat heb je dan als bijwerkingen, ik kan het moeilijk zeggen daar ik nog andere medicatie neem anti-depressiva groetjes

    Geschreven door titinne op
   • Ik neem Loortan plus 100 mg en mijn bloeddruk is van 17 naar 13 zonder neven
    effecten. Gr. Nel

    Geschreven door Nel op
    • van 17 naar 13?? dat is heel laag hoor, dan ben je bijna dood… ik denk dat u 170 naar
     130 bedoeld

     Geschreven door Kaat op
    • Ik neem ook Loortan 100 en bloeddruk is verbeterd

     Geschreven door rosemie op
   • neem Apravel en je bloeddruk wordt heel goed weinig bijwerking gebruik het al jaren kost wel wat meer maar wel heel goed

    Geschreven door Anoniem op
   • Al die ***pril medicijnen geven enorm veel bijwerkingen, zoals ondraaglijke prikkelhoest. Ook bij mij zakte de bloeddruk niet. Door het onophoudelijke hoesten en de dropjes om de keel te verzachten, steeg de bloeddruk juist. Ook een ander medicijn gaf hetzelfde resultaat, maar ietsjes minder. Nu gebruik ik een calciumblokker, waarvan de bloeddruk daalt, maar wel bijverschijnselen, zoals korsten in de neus, waardoor ademen bemoeilijkt wordt en veel spanning in de benen en voeten, door vocht vasthouden. Ook een gezwollen keel, waardoor het slikken moeilijk is.

    Geschreven door Charley op
 2. Dat de eerste meeting hoger is, kan door spanningsbloeddruk komen. Dat is een vaker voor komend verschijnsel.
  Bloeddruk meten doe je op een aantal momenten van de dag. Daar neem je een gemiddelde van. De bloeddruk is over de dag verdeeld sowieso nooit hetzelfde.
  Men meet ook niet meerdere keren achter elkaar. Behoudens als daar een noodzaak voor is. Of als je dus last hebt van die spanningsbloeddruk. Dan doe je na de eerste meeting wel een tweede.
  afhankelijk van je leeftijd is 140/80 een goede bloeddruk

  Geschreven door Tandor op
 3. Sinds gisterochtend heb ik pijn in mijn rechter nek. Ik dacht door spanning. En sinds vanavond ,werd erger ,en ik ging mijn bloeddruk meten per uur. Sinds 03.00 heb ik 130/96, 134/96,147/96. Ik ging huisartsen bellen, maar de assistent zei dat het nog normaal is. De diastole nog onder 100. Werd gezegd om paracetamol 1000 mg te slikken. Voor mijn leeftijd ,is 136/96 een normale tensie?

  Geschreven door j.c. op
 4. Er is niks mis met je bloeddruk. Die kan wat hoger zijn als je pijn hebt of spanningen hebt.

  Geschreven door Tandor op
 5. Mijn bloeddruk is ondanks verschillende soorten bloeddruk verlagers 190/125 al een half jaar ondertussen is ben 43 jaar dit kan toch niet goed zijn??

  Geschreven door SHG op
 6. ik zou maar eens een diepere oorzaak onderzoek aanvragen

  Geschreven door piet op
 7. m
  ijn bloeddruk is 110 /70 is dat goed ik ben 79 jaar

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik vind dit voor u leeftijd erg laag.

   Geschreven door Leonie op
 8. Ik gebruik al meerdere bloeddruk medicijnen.
  Nu meet ik gister 180/95 en de vanavond 178/123 met pijn op mijn borst en hoofdpijn.
  Wanneer moet je nu aan de bel trekken?
  Moet je meer naar de bovendruk of onderdruk kijken? Ik ben 31 jaar.

  Geschreven door Mick op
  • ik heb geleerd dat de te hoge onderdruk (boven de 100) meet vaatschade aanbrengt dat de hoge bovendruk, maar een hogere waarden met pijn op de borst zou ik wel laten nakijken.

   Geschreven door kaat op
 9. Ik gebruik valsartan 40 Mg bloeddruk verlagers en mijn bloeddruk bleef goed op peil nu de laatste dagen is hij 144 88 en heb ik een druk in mijn hoofd zie wazig is mijn bloeddruk dan te hoog of niet ik weet niet wat ik ermee moet doen naar de dokter of niet

  Geschreven door Cel op
 10. Ik gebruik wel 5 verschillende bloeddrukverlagers maar dan nog is mijn bloeddruk 230/128.
  Er valt weinig meer aan te doen vrees ik.

  Geschreven door Jerommeke op
  • ik gebruik lercanidipine,hiervan heb heel veel bijwerkingen van en dit is bijna niet meer leefbaar,helaas ik mag hier niet mee stoppen,ik denk dan ook vaak, hoelang moet ik zo nog leven er mee stoppen is te gevaarlijk is mij gezegd,ik weet niet hoe lang ik dit kan volhouden.

   Geschreven door Ted Dusty op
 11. Ik ben slank rook en drink niet en mijn bloeddruk is gem 180 140 pols 100 met regelmatig uitschieters naar 220 160 pols 120. Medicatie helpt niet. Ik ben 45 en de oorzaak is waars verdriet en stress. Hoelang kun je zonder gevolgen zon bloeddruk hebben? Heb het sinds 5 jaar

  Geschreven door Lumen op
  • Geschreven door Anoniem op
 12. ik krijg er een grotere lul van

  Geschreven door gemu op
  • ik ook heel fijn soms om bijvoorbeeld op te scheppen

   Geschreven door big daddy op
   • mannen we zijn drielingen

    Geschreven door big momma op
  • Opschepper.???

   Geschreven door Burdy op
 13. Ik heb nu een langere periode mijn bloeddruk bijgehouden en op de momenten dat ik deze meet zit deze rond de 160/90 of 170/100.
  Vandaag de piek gehad van 175/102 met een pols van 101. Dit speelt nu ondertussen al een half jaar. Wanneer kan ik hiervoor de SEH binnenwandelen aangezien de artsen maar rekken en rekken?
  Ik ben btw een man van 29.

  Geschreven door Liono op
  • Liono,dat is toch niet goed voor zo jong iemand ,je schrijft Artsen is dat In het Ziekenhuis?

   Geschreven door Tjieki op
 14. Mijn bloeddruk was afgelopen weer 209/145. Dit werd bij toeval gemeten ik kwam namelijk voor buikpijn. Er is een afspraak gemaakt voor de volgende dag (als dat tenminste kon in de agenda) en er moest een bloedonderzoek worden gedaan de volgende dag. Ik ging ongerust naar huis………ben niet bekend met een te hoge bloeddruk en naar mijn buikpijnklachten is ternauwernood gekeken. Die avond nam de buikpijn in hevigheid toe. Ik heb de huisartsenpost gebeld en ben met spoed opgenomen met een acute blindedarmontsteking. De bloeddruk bleef hoog. Is dit normaal bij pijn? Na de operatie zakte mijn bloeddruk tot 128/63. Dat ben ik meer van mezelf gewend.

  Geschreven door Janna op
 15. Over de zorg in het ziekenhuis en de huisartsenpost niets dan lof! Wat moeten die mensen hard werken en weten ze het toch voor de patiënten zo “gezellig” te houden

  Geschreven door Kanna op
 16. Ik krijg ook een pilletje voor hoge bloeddruk Amlodopine 2 x op een dag 1. Ik heb er geen last van maar, als ik zo ziek zou zijn van mijn medicijn dan zou ik toch om een andere vragen als ik jou was. Tjieki

  Geschreven door Tjieki op
 17. IK MAG VAN MIJN DOCTER NIET NAAR HET ZIEKENHUIS, OM TE CONTROLEREN OF IK GEHOLPEN KAN WORDEN AAN HOGE BLOEDDRUK, ER ZIJN MEERDERE HARTPROBLEMEN IN DE FAMILIE VADER58 JAAR OVERLEDEN ZIJN BROER 28 JAAR, MAG DE DOCTER DAT WEIGEREN IK BEN 78 JAAR MAAR WIL NOG GRAAG BLIJVEN LEVEN WAT NU MIJ WORD OOK HET ZIEKENHUIS GEWEIGERT HET ZIEKENHUIS WIL MIJ HELPEN, MAAR DE DOCTER GEEFT GEEN TOESTEMMING

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief