Wie loopt een verhoogd risico op hoge bloeddruk?

Wie loopt een verhoogd risico op verhoogde bloeddruk?

Naar schatting heeft 1 op de 4 volwassenen een hoge bloeddruk. Echter, een deel daarvan weet niet dat hun bloeddruk te hoog is, omdat deze in het begin zelden klachten geeft. Pas bij een ernstige of langdurig verhoogde bloeddruk kunnen er symptomen optreden. Daarom wordt hoge bloeddruk soms een “sluipmoordenaar” genoemd.

Wat is de bloeddruk?

Bij iedere hartslag trekt het hart samen en wordt er vanuit de linkerhartkamer bloed in de slagaders van de grote bloedsomloop gepompt. Dit bloed oefent druk uit op de slagaderwand; dit noemen we de bloeddruk. De bloeddruk wordt weergegeven door middel van twee kengetallen, de systolische druk of bovendruk en de diastolische druk of onderdruk.

We spreken van hoge bloeddruk (hypertensie), als de bovendruk hoger of gelijk is aan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger of gelijk is aan 90 mmHg. Meestal zijn de bovendruk én onderdruk verhoogd. Soms kan alleen de bovendruk verhoogd zijn. Bij volwassenen boven de 80 jaar is het normaal wanneer de bovenbloeddruk wat hoger is, zo tussen de 150-160 mmHg.

Oorzaken van hoge bloeddruk

Er zijn 2 vormen van hoge bloeddruk: primaire en secundaire hypertensie.

Voor primaire, of essentiële hypertensie, is er meestal geen exacte oorzaak te vinden. Het is echter wel de meest voorkomende vorm van hoge bloeddruk. Veelal spelen hier factoren een rol zoals: erfelijkheid en omgevingsfactoren waaronder overgewicht, een zittend beroep, overmatig gebruik van zout en overmatig alcoholgebruik.

In ongeveer 1 op 10 gevallen is hypertensie een gevolg van een andere aandoening. Men noemt dit secundaire hypertensie. Hier is de oorzaak wel van te vinden. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Te veel drop- of zoethoutthee drinken.
 • Nierziekten of ziekten van de urinewegen.
 • Afwijkingen van de bloedvaten van de nieren.
 • Feochromocytoom: een bijnierziekte waarbij er te veel (nor)adrenaline wordt aangemaakt.
 • Hyperaldosteronisme: een bijnierziekte waarbij er te veel aldosteron wordt aangemaakt.
 • Slaapapnoesyndroom.
 • Het (langdurig) gebruik van bepaalde geneesmiddelen, waaronder sommige ontstekingsremmers, corticosteroïden, bepaalde vermageringspillen.
 • Bij zwangere vrouwen kan zwangerschapshypertensie en pre-eclampsie optreden.

Wat zijn de risico’s van een hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar de gevolgen van een hoge bloeddruk kunnen groot zijn. Als gevolg van een langdurig hoge bloeddruk, kunnen er afwijkingen aan grote en kleine bloedvaten ontstaan. Dit is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, vooral een beroerte (CVA) en een hartinfarct. Ook andere organen zoals de nieren en de ogen kunnen aangetast worden. Die complicaties ontwikkelen zich meestal over een periode van enkele jaren.

Hypertensie wordt beschouwd als de 2de oorzaak van voortijdig overlijden in de Westerse wereld na roken, en als de voornaamste oorzaak van sterfte door een hart- en vaatziekte.

Wie loopt een verhoogd risico op een hoge bloeddruk?

Een aantal factoren, op zichzelf staand of in combinatie, zorgen voor een verhoogd risico op het krijgen van een hoge bloeddruk. Dat zijn:

Erfelijkheid

Wanneer één van je ouders last heeft van een hoge bloeddruk, dan heb je een verhoogd risico om ook hoge bloeddruk te krijgen. Echter, door een gezonde levensstijl kun je dit in sommige gevallen vermijden, maar in ieder geval uitstellen.

Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op hypertensie toe. Tot 30 jaar heeft ongeveer 1 tot 2 % van de bevolking een hoge bloeddruk. Bij 60-plussers is dat al 60%. De oorzaak ligt in het feit dat met het ouder worden de slagaders minder soepel worden.

Geslacht

Een hoge bloeddruk komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dat verandert wanneer vrouwen boven de 60 jaar komen. Dan zijn er meer vrouwen dan mannen met een hoge bloeddruk.

Levensstijl

Hier vallen een aantal factoren onder:

 • Overgewicht (BMI >25) is een belangrijke risicofactor.
 • Een zittend beroep hebben.
 • Overmatig zout- en alcoholgebruik.
 • Stress.
 • Roken. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid geen invloed op de bloeddruk zelf, maar verhoogt wel de kans op hart- en vaatziekten.

Kun je een hoge bloeddruk vermijden?

Het ontstaan van verhoogde bloeddruk, kan inderdaad worden uitgesteld en zelfs grotendeels worden voorkomen. Dat kan door je aan het volgende te houden:

Vermijd overgewicht

Zwaarlijvigheid, is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van verhoogde bloeddruk. Daarnaast gaat het ook vaak gepaard met een te hoog cholesterolgehalte en een minder goede suikerstofwisseling. Afvallen kan alleen als je je eetgewoonten blijvend verandert.

Stop met roken

Door het roken van één sigaret stijgt de bloeddruk gedurende ongeveer 15 minuten. Ondanks het feit dat het op lange termijn niet is bewezen dat roken een verhoogde bloeddruk veroorzaakt, is roken een erg belangrijke risicofactor voor hart- en vaataandoeningen. Het beschadigt en vernauwt de bloedvaten en werkt op die manier een verhoogde bloeddruk in de hand.

Zo min mogelijk zout

Eet producten met zo min mogelijk zout. Het advies is om max. 5 á 6 gram zout per dag te gebruiken. Het gemiddelde zoutgebruik van de Nederlander zit zo op 9 á 10 gram per dag. Naast het reguliere zoutgebruik komt dat ook door het consumeren van allerlei kant- en klaar producten, kaas, worst of vleeswaren. Neem ongeveer 2 weken de tijd om het zoutgebruik af te bouwen. Voeg elke dag steeds minder zout toe. Kruiden en specerijen zijn zeer goede alternatieven voor zout.

Minder alcohol

Alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor hoge bloeddruk. Het drinken van alcohol verhoogt de bloeddruk. Anderzijds zou een matig dagelijks gebruik het risico mogelijk kunnen verminderen, maar hierover bestaat nog veel discussie.

Gezond eten

Onder gezond eten valt het eten van veel groenten en fruit, bruinbrood, aardappelen, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Speciaal voor de bloeddruk worden dan ook nog citrusvruchten, groene groenten (kalium), magere zuivelproducten (calcium) en spinazie, broccoli, erwten, bonen, graanproducten (magnesium) geadviseerd. Daarnaast wordt aanbevolen om verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden.

Bewegen

Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten. De positieve effecten van bewegen zijn groot, het houdt je hart en longen in conditie, de bloedvaten soepel, het cholesterolgehalte onder controle en je gewicht beter op peil. Onder bewegen wordt niet alleen actief sporten verstaan, maar ook de trap gebruiken, een stukje fietsen of de ramen lappen.

 

Bronnen: hartstichting.nl, umcutrecht.nl en radboudumc.nl

Delen:  
16 reacties op “Wie loopt een verhoogd risico op hoge bloeddruk?
 1. Dank u wel voor adviezen.

  Geschreven door Anoniem op
  • het valt niet mee om zoutgebruik te reduceren. Er zit zoveel zout overal in.

   Geschreven door Apenstaartje. op
  • THANKS en mijn vraag is = erg blij mee natuurlijk =65 jaar , geen medicijnen en bloeddruk 120 /68 = top
   wanneer heb je te lage bloeddruk en waardoor komt dat ?
   een gezellige zonnige zonnen zondag met hartgroetjes

   Geschreven door Anna op
  • Bij schildklier afwijkingen komt ook hoge bloeddruk voor!

   Geschreven door Elisabeth op
 2. Ja U heeft volkomen gelijk zeker wat overgewicht betreft wanneer J ee kilo of 4 minder weegt merk je het al aan alles (kleding zit prettiger veel actiever )en dat alles al bij 4 kilo )nu het Chlorestorol nog lager en het komt zeker goed

  Geschreven door Jan op
 3. Persoonlijk heb ik altijd lage HARTSLAG 48 t/m 56
  BLOEDDRUK 148/ 78 de onderdruk is ook altijd laag geeft wel kans op duizeligheid los ik op door even
  een zout soepje te nemen om weer in balans te komen
  In het verleden een paar TIA `S gehad wel overgewicht 66 jaar Loop veel en ook fietsen en activiteiten in huis

  Geschreven door jopio op
 4. snap niet dat men nog steeds in de hoax gelooft dat cholesterol naar beneden moet,cholesterol is een lichaamseigen stof, zeer belangrijk voor de mens.Lees eens dr. Malcolm Kendrik, Uffe Ravnskov o.a Nee stress is goed voor je,is een van de oorzaken van het Westerse dieet, mens als productiemiddel,jagen en jagen om te kunnen overleven in een neo-liberale ziekmakende maatschappij

  Geschreven door Albert op
 5. ik heb heel veel medicijnen en mijn bloeddruk is nog altijd boven druk 150 onderdruk 90 is dat heelhoog

  Geschreven door gerda op
 6. Volgens mij valt dat toch wel mee gerda? Dat is niet laag maar nog niet in de gevarenzone volgens mij hoor!

  Geschreven door Harma op
 7. Hallo ,Ik ben 70 jr, en ik ben 1.70 mtr en ik weeg 82 kg. Ik gebruik cholesterol remmers, en ook bloeddruk verlagers.Ook heb ik COPD. en ik gebruik Ventholin en Symbicort. Ik eet vrij normaal, Maar ik val maar niet af, mijn buik lijkt wel dikker te worden ik loop veel en fiets veel, wat moet ik nog meer doen om af te vallen. Ik neem af en toe 1 a 2 rode wijntjes per dag, en af en toe een dropje. Ik ben ook vaak moe. Graag jullie antwoord.
  Willem.

  Geschreven door Willem op
 8. wat te doen bij een lage onderdruk??

  Geschreven door trudy op
 9. Seretide diskus geeft een hogere bloeddruk en hogere bloedsuiker. Door 4 inhalaties per dag was mijn bloeddruk met 30 verhoogs , was 140 na gebruik geniddeld 180

  Geschreven door YmWP op
 10. Hallo ben 55 mijn bloeddruk is 195 130 met medicijnen

  Geschreven door Rik op
 11. Hallo ik gebruik herbamare van a. vogel, kan dit kwaad?

  Geschreven door els bouwman op
 12. Bloeddrukwaarden gevonden in een medisch werk in Frankrijk:
  -Systolische bloeddruk:Deel leeftijd door 10.Tel dit getal op bij 10 en u hebt de normale waarde.
  (vb:man van 60 j 60 delen door 10 geeft 6.10 bij optellen geeft 16 als systolic )
  -Diastolische bloeddruk is systolische gedeeld door 2 plus 1 (vb hierboven:16 gedeeld door 2 is 8.Hierbij 1 optellen geeft 9 als diastolic)
  -Schildklier heeft invloed op bloeddruk.Neem als ondersteuning iedere dag een tabletje Kelp(bevat iodium als voeding van de schildklier.Dikwijls goed resultaat)

  Geschreven door Firmin (PhD in nutrition) op
  • Van de duizenden mensen die bloeddrukverlagers slikken is er misschien een waarbij dit wordt voorkomen,
   dit was laatst in het T.V programma Radar.

   Geschreven door Anna op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief