Slecht slapen door ademstilstand

Ben je snel vermoeid, voel je je niet lekker. Ben je daarnaast ook snel prikkelbaar? Dan kunnen dit weleens de voortekenen van slaapapneu zijn. Wat is slaapapneu eigenlijk precies, en wat kun je eraan doen?

Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu stokt de ademhaling, tijdens het slapen, voor ongeveer 10 seconden. Tijdens een apneu komt er geen lucht in of uit de longen, waardoor er een tekort aan zuurstof en een overschot aan CO2 in het bloed ontstaat. Als het zuurstofniveau te ver daalt en het CO2 niveau te veel stijgt, worden de hersenen gestimuleerd en wordt iemand even wakker om adem te halen. Dit is het overlevingsmechanisme van ons lichaam. Maar doordat iemand iedere keer even kort wakker wordt, krijgt hij of zij onvoldoende nachtrust. Want het natuurlijk slaap-waak ritme wordt verstoord. Hij of zij krijgt dan te weinig diepe slaap.

Slaapapneu is een ernstige aandoening die kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen zoals: hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, impotentie en slaperigheid overdag. Het opvallende is dat iemand meestal overdag de kenmerken van slaapapneu ervaart. Hoewel mensen met slaapapneu steeds wakker worden om adem te halen, merken ze daar zelf niet veel van, omdat ze gelijk weer inslapen. Vaak wordt slaapapneu dan ook opgemerkt door de partner.

Hoe herken je slaapapneu?

Vaak heb je dus zelf niet in de gaten dat je slaapapneu hebt. Het kan wel zo zijn dat je merkt dat je wat onrustig slaapt en dat je vaak even wakker wordt. Maar veelal ervaar je overdag dat je bijvoorbeeld heel moe en slaperig bent. Maar je kunt ook last krijgen van hoofdpijn, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en prikkelbaar zijn. ’s Nachts merkt je partner het vaak doordat je snurkt.

Soorten slaapapneu

Er bestaan verschillende soorten slaapapneu. De Obstructieve Slaap Apneu (OSA) en de Centrale Slaap Apneu (CSA).

  • Obstructief slaapapneu-syndroom (OSAS)
    Obstructieve Slaap Apneu komt het meest voor. De oorzaak van de ademhalingsstoring ligt hier in de obstructie van de luchtwegen. Tijdens het slapen ontspannen de spieren zich volledig, waardoor de tong of het zachte weefsel in de keelholte de luchtwegen blokkeert.
  • Centraal Slaapapneu-syndroom (CSAS)
    Centrale slaap Apneu treedt op wanneer de hersenen niet of onvoldoende signalen sturen naar de ademhalingsspieren om te ademen. Daardoor heb je geen ademhalingsbewegingen. De keelholte is hierbij normaal doorgankelijk voor lucht. Gelukkig komt deze soort niet vaak voor en wanneer het voor komt dan meestal bij jonge kinderen of bij volwassenen met hart- en vaatziekten of met aangeboren ziekten. Het kan ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen en bij verblijf op grote hoogte.

Gevolgen van slaapapneu

Als iemand onvoldoende slaap krijgt heeft dit gevolgen. Ook een tekort aan zuurstof in het bloed tijdens de slaap, veroorzaakt problemen omdat zuurstof nodig is voor de organen en voor lichamelijke processen. Mensen die last hebben van slaapapneu hebben een verhoogde kans op:

  • Ongelukken door vermoeidheid/concentratiegebrek.
  • Hartritmestoornissen.
  • Diabetes.
  • Schildklierproblemen.
  • Hoge bloeddruk.
  • Hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct, herseninfarct en hersenbloeding.
  • Depressies.
  • Problemen met werk, relatie en gezin.
  • Erectieproblemen.
  • Verminderd libido.
  • Glaucoom (ziekte van de oogzenuw).

Diagnose stellen

Wanneer je denkt dat je slaapapneu hebt, dan is het mogelijk om een doorverwijzing van je huisarts te krijgen voor een bezoek aan een slaaplaboratorium waar ze de diagnose kunnen stellen. Het kan zo zijn dat je daar een nacht moet blijven slapen, zodat ze meetapparatuur op je kunnen aansluiten. In sommige gevallen filmen ze je ook terwijl je slaapt.

Een andere mogelijkheid is dat ze je voorzien van bedrading die de hersenactiviteit en slaap meten, welke in een registratiekastje worden opgeslagen. Na een nacht slapen met deze apparatuur, bekijkt de arts de volgende dag de geregistreerde gegevens.

Is slaapapneu te behandelen?

In eerste instantie kun je een paar aanpassing in je manier van leven doorvoeren. Er is een direct verband tussen het gebruik van alcohol en slaapapneu. Beperk alcoholgebruik daarom tot 1 of 2 glazen, en drink een uur voor het slapen gaan helemaal niet meer.

Roken heeft natuurlijk geen enkel positief gezondheidseffect, maar door de regelmatige prikkeling van het neus- en keelslijmvlies wordt het zwellen ervan bevordert en daarmee ook het snurken. Er blijken geen verdere indicaties te zijn die aantonen dat roken daarnaast een bijdrage levert aan het ontstaan van slaapapneu.

Daarnaast is het zo dat mensen met fors overgewicht vaak slaapapneu hebben wat soms verdwijnt als ze afvallen. Ook slaap- en kalmeringsmiddelen maken apneu alleen maar erger, dus gebruik deze liever niet.

Bij ernstige slaapapneu kan een neusmasker genaamd CPAP uitkomst bieden. CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Zo’n CPAP bestaat uit een masker dat je ’s nachts draagt. Naast CPAP bestaan er ook nog APAP ( Auto Positive Airway Pressure) en VPAP/BiPAP (Various of Bilevel Positive Airway Pressure) als middelen die uitkomst kunnen bieden. Een andere optie is een beugel die de onderkaak naar voren houdt, waardoor de keelholte open blijft. Helpt dit geen van beiden, dan zijn er nog verschillende operatieve ingrepen mogelijk, maar deze hebben niet altijd succes.

 

Bronnen: Slaapinfo.nl, KNO,nl en apneuvereniging.nl

Delen:  
26 reacties op “Slecht slapen door ademstilstand
  1. Ik heb al jaren een masker, bevalt mij wel goed.

    Geschreven door Harry op
  2. Ik schrik soms wakker doordat ik op mijn tong bijt! Ook soms schrik ik wakker met n gevoel alsof mijn keel dichtslaat. Maar dit gebeurd hooguit 1 keer per nacht, dus geen apneu neem ik aan..

    Geschreven door Bea op
    • Dat hen ik ook. Ik vind dat altijd een erg eng gevoel hebben!

      Geschreven door naamloos op
  3. Slaap sinds een jaar met CPAP, voorgeschreven door de kno-arts.Ook huigverkorting laten uitvoeren.Slaap nu “als een roos”, maar word ’s morgens wakker met een heel erg droge keel. Soms zelfs plakkerig!

    Geschreven door Kenneth op
    • Voor droge keel kan een waterbak die je op cpap toestel kan aansluiten , soelaas brengen .

      Paul

      Geschreven door Paul op
  4. Als het goed is, kun je de luchtvochtigheid van de CPAP instellen. Misschien moet die wat hoger…

    Geschreven door Tandor op
  5. Mijn man is na 23 jaar huwelijk eindelijk van zijn apneu af. Hoe? Door zijn vitamine D level tussen de 150 en 200 nmol/l (60/80 ng/ml) te brengen door het slikken van vitamine D suppletie.

    Geschreven door Nicky op
  6. Ik heb ook slaap apneu ( “gehad”)
    Heb ook een masker gedraagt maar kon daar niet mee slapen zelf mijn man werd daar wakker van ( omdat het masker nooit goed zat kreeg hij ook veel wind in zijn gezicht) de dokter heeft mij de laatste keer zo ongeveer anderhalfjaar geleden hebben ze mij nog een keer getest,en toen had ik nog maar 11x adem stoppingen en de arts vond het goed dat ik geen masker meer hoef te dragen. Ik heb toen alles in geleverd in het ziekenhuis. Volgens mijn man heb ik nog steeds adem stoppingen.Ik zelf merk wel dat ik 2 a 3x per nacht wakker word. Ik wacht maar af , ik leg mu steeds kussen in mijn rug om op mijn zij te blijven liggen en niet op de rug.

    Geschreven door Anoniem op
  7. Heb al n jr of 5 n CPEP app staan
    Toch betrap ik me er zeer regelmatig op dat ik t masker “vergeet” op te zetten…
    Ja.. “vergeet” tussen aanhalingstekens.. omdat ik bv eerst nog ff wil lezen of op met mn telf wil spelen…
    Vervolgens word je 8u later wakker, met het masker naast je..

    Geschreven door Ollie op
  8. Hoi anoniem,
    Hieronder mijn eerdere bericht, de link naar de website van dokter (neuroloog) Stasha Gominak is echter verwijderd. Google op haar naam en je vindt zeer interessante informatie over de invloed van vitamine D en B op slaapapneu. Het heeft mijn man van zijn zware apneu afgeholpen. Succes!

    Geschreven door Nicky op
  9. Na 2 beroertes en 5 tia’s door slaapapneu “vergeet” je het masker niet meer. Dan is die telefoon voordat je slapen gaat niet meer zo belangrijk.

    Geschreven door Tom op
  10. Ik lees dat je vitamine D & B moet gebruiken om van slaap abneu af te kunnen komen ?? is dat waar????

    Geschreven door Harry op
    • Ik had ook vaak moeite met slapen. Sommige dagen sliep ik helemaal niet. En dan ben ik wakker en denk steeds gekke dingen waardoor ik stresst. Ik werd zelfs bang van me zelf. Ik dacht dat ik misschien dood ga want ik sliep dagen niet. Maar sinds ik vitamine D ( vloeibaar)van de dokter heb gehad, die ik een keer ik de week moet drinken, lijkt over een week dat mijn slaap probleem voorspoedig is opgelost. Ja ik slaap nu soms zelfs 10 tot 12 uur per dag. Eerder was het met moeite een uur of helemaal niet. Dus probeer eens die vitamine D (vloeibaar)van de dokter. Het heeft mij echt geholpen.

      Geschreven door Ronald op
    • Ik had ook vaak moeite met slapen. Sommige dagen sliep ik helemaal niet. En dan ben ik wakker en denk steeds gekke dingen waardoor ik stresst. Ik werd zelfs bang van me zelf. Ik dacht dat ik misschien dood ga want ik sliep dagen niet. Maar sinds ik vitamine D ( vloeibaar)van de dokter heb gehad, die ik een keer ik de week moet drinken, lijkt over een week dat mijn slaap probleem voorspoedig is opgelost. Ja ik slaap nu soms zelfs 10 tot 12 uur per dag. Eerder was het met moeite een uur of helemaal niet. Dus probeer eens die vitamine D (vloeibaar)van de dokter. Het heeft mij echt geholpen.

      Geschreven door Ronald op
  11. Ik weet nog steeds niet of ik echt apneu heb , wel heeft KNO arts na de behandeling neus schot weg te halen ,had niet geholpen .!! De arts ,zei U heeft 10 keer ademhaling gestopt U heeft waarschijnlijk apneu ,Ik zei tja dat kan kloppen mijn vrouw zegt altijd jij snurk en stop met ademhaling ? Kan via verzekering naar zo’n centrum onderzoek apneu vergoed ? Ik rook niet drink geen alcohol geen overgewicht werk hard slaap donker kamer goed ventileert Maar nu wordt ik ouder 62j begint echt moe te worden Ja het is je leeftijd, ik zegt dat mag wel wezen maar zo erg dat ik om 4 uur dood moe ben moet gaan liggen rusten echt slapen doe ik niet soms even weg dutten
    Ik wordt er gek van zo vaak moe te worden !! Wat is de beste oplossing voor Nu later naar Arts te gaan ?

    Geschreven door T.H….. Z. Limburg op
    • Ja, je kunt vanuit de basisverzekering een slaaponderzoek laten doen. Je moet er wel rekening mee houden dat het van je eigen risico af kan gaan als je dat nog niet verbruikt hebt. Vraag een verwijzing aan je huisarts.

      Geschreven door Tandor op
  12. Gebruik sinds een jaar een CPAP, of wel een gelaatsmasker als ik ga slapen. Gebruik het ook s’middags tijdens mijn middagdutje. Het aantal slaapapneus is gedaald van 40 naar ongeveer 7 en ik slaap nu erg rustig. Natuurlijk is slapen met een masker niet prettig maar er over mopperen helpt niet. Gewoon opzetten, er niet bij stilstaan dat het een belemmering is en je zult zien dat na verloop van tijd het een gewoonte geworden is. Wel een waar je veel baat bij kunt hebben.
    6 jaar geleden heb ik het dragen ook afgewezen maar nu ik me er overeen heb gezet heeft het me veel goeds gebracht.

    Geschreven door Siga op
    • Ik zou graag willen weten of je ooit weer van zo’n masker afkomt?

      Geschreven door Diros op
      • Als er geen andere oplosbare oorzaak voor apneu’s wordt gevonden, kom je niet van het masker af.

        Geschreven door Tandor op
  13. Ik had ook vaak moeite met slapen. Sommige dagen sliep ik helemaal niet. En dan ben ik wakker en denk steeds gekke dingen waardoor ik stresst. Ik werd zelfs bang van me zelf. Ik dacht dat ik misschien dood ga want ik sliep dagen niet. Maar sinds ik vitamine D ( vloeibaar)van de dokter heb gehad, die ik een keer ik de week moet drinken, lijkt over een week dat mijn slaap probleem voorspoedig is opgelost. Ja ik slaap nu soms zelfs 10 tot 12 uur per dag. Eerder was het met moeite een uur of helemaal niet. Dus probeer eens die vitamine D (vloeibaar)van de dokter. Het heeft mij echt geholpen.

    Geschreven door Ronald op
    • Beste Ronald, u zet op dit forum mensen op het verkeerde spoor. U sliep slecht en kreeg daarvoor vitamine D voorgeschreven. Bij slaapapneu slaap je slecht maar om hele andere redenen en dat is niet met vitamine D te verhelpen.

      Geschreven door HansVane op
    • Dat niet slapen heeft niets met slaapapneu te maken, want mensen met slaapapneu ervaren nauwelijks dat ze slecht slapen. Alleen overdag heb je er klachten van en in je lijf gaat er vanillestokje mis. Ik weet niet of vitamine D werkt tegen slaapapneu. Ik krijg al jaren van de huisarts vitamine D, maar twee jaar geleden bleek ik toch echt slaapapneu te hebben in ernstige mate. Ik heb een Cpap apparaat gekregen en merk nu het verschil. Ik hoef niet meer ‘s nachts twee tot drie keer mijn bed uit om te plassen. En als {s nachts geluid is ben ik niet meer de eerste die wakker is. Nee, vaak krijg ik zelfs de zwaarste onweer en regen, storm niet eens meer mee. Hierdoor voel ik me overdag energieker en kan ik de wereld beter aan. Ik val zelden nog overdag spontaan inslaap en sporten behoort nu ook weer tot de mogelijkheden. Slapen met het masker is in het begin wel even wennen maar nu ik het gewend ben, kan ik ook niet meer zonder slapen. En ookmikmval,wel,eens even zonder in slaap maar wordt dan vaak snel weer wakker en zet hem dan gelijk weer op. Ik ben er erg blij mee en mijn man ook. Ook hij heeft nu rustige nachten en slaapt beter.

      Geschreven door Wil op
  14. Google maar eens op buteyko en slaapapneu. Is een ademhalingtherapie uit rusland, waar hele goede resultaten mee bereikt worden.

    Geschreven door Miek op
  15. Ook ik slaap sinds een klein jaartje met een CPAP. Dit is in het begin echt wennen. Maar wat ik er nu prettig aan vind is dat ik er ‘s nachts niet 3 maal meer uit hoef om te gaan plassen. De hoop om mijn astma wat stabieler te krijgen heeft het niet opgelost. Tijdens aanvallen helpt het apparaat me om mijn longen wat meer open te blazen. Mijn ademstops zijn behoorlijk minder geworden, van 28 naar 1,5. Hierdoor heb ik in goede periodes meer energie overdag. Wat ik soms wel vervelend vind is dat er in de loop van de nacht een laagje water in het masker ontstaat. Dat gaat kriebelen aan je neus of je ademt het in wat dan een hoestprikkel geeft. Ik weet niet hoe ik dit kan voorkomen.

    Geschreven door Iek op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief