Herken de voortekenen van een hartaanval

Herken de voortekenen van een hartaanval

Sommige signalen van een mogelijke hartaanval zijn moeilijk om te herkennen. Dat is dan ook de reden dat ze stille voortekenen worden genoemd. Hoe sneller een hartaanval behandeld wordt, hoe groter de overlevingskans. Het is dus belangrijk om een hartaanval zo snel mogelijk te herkennen.

Wat is een hartaanval?

Een hartaanval of myocardinfarct wordt ook wel hartinfarct genoemd. Het is een plotselinge afsluiting van een kransslagader, waardoor een gedeelte van de hartspier geen zuurstof meer krijgt. Het gevolg is dat deze onherstelbaar beschadigd kan raken, wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen. Bij zowel mannen als vrouwen kan een hartaanval optreden, echter in verreweg de meeste gevallen is dat vanaf het 35ste levensjaar. Een hartaanval kan levensbedreigend zijn. Per dag krijgen ongeveer 195 mensen een hartinfarct en iedere dag overlijden er zo’n 15 mensen aan.

Voortekenen van een hartaanval

Sommige voorteken bij hart- en vaatziekten zijn heel duidelijk. Zo wordt aanhoudende pijn op de borst vaak als een serieus waarschuwingssignaal gezien. Maar er zijn ook vagere klachten die lang niet altijd herkend worden. Voortekenen van een hartaanval kunnen zijn:

Vermoeidheid

Vooral bij vrouwen is vermoeidheid één van de meest voorkomende waarschuwingssignalen. Vaak geven mensen die op de rand van een hartaanval staan aan dat ze vaak vermoeid zijn en niet meer aan de normale dagelijkse activiteiten toekomen. Ook tijdens een hartaanval, is de bloedtoevoer naar het hart vermindert. Dit zorgt voor een extra belasting op de hartspier, waardoor je een uitgeput gevoel ervaart. Wanneer je twijfels hebt, ga dan altijd naar je huisarts. Deze kan je hartactiviteit controleren.

Pijn in rug, arm of borst

Pijn in rug, borst of arm kan een waarschuwingssignaal voor een hartaanval zijn. Wanneer de cellen van de hartspier zonder zuurstof komen te zitten als gevolg van een geblokkeerde slagader die de zuurstoftoevoer tegenhoudt, sturen ze pijnsignalen via het zenuwstelsel. Je hersenen kunnen deze signalen verwarren met signalen die van de arm komen. Maar ook van je kaak, schouder, elleboog, nek of het bovenste gedeelte van de rug. Deze pijn gaat niet altijd samen met dat specifieke zware gevoel op de borst. Dat is dan ook de reden dat sommige mensen dit niet als een voorteken zien en het negeren. Vaak is deze pijn mild van aard, waardoor mensen er ook weer van uitgaan dat de pijn wel weg zal trekken. Wanneer het symptoom nieuw is, is het verstandig om langs je huisarts te gaan.

Kortademigheid

We zijn allemaal wel eens buiten adem na het trappen lopen. Maar wanneer je zonder aanleiding kortademig bent, dan kan dit ook een signaal zijn. Ook kortademigheid direct na het wakker worden kan een voorteken zijn. Het hart speelt een belangrijke rol bij het vervoeren van zuurstof naar de rest van het lichaam. Op het moment dat hierin tekortgeschoten wordt, kan de bloedtoevoer naar het hart niet adequaat verlopen waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Dit signaal komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Brandend maagzuur

Een aantal maagproblemen kunnen ook gezien worden als mogelijke voorteken van een hartaanval. Denk hierbij aan problemen als brandend maagzuur (en dan vaak na het eten), maar ook aan misselijkheid. Mannen hebben vooral last van brandend maagzuur. Vrouwen daarentegen hebben vaker andere maagproblemen in de aanloop naar een hartaanval. Dus wanneer je normaal gesproken geen last van brandend maagzuur hebt, dan kan het een waarschuwing zijn.

Kramp in de kaken

Pijn in de kaken kan ook op een hartaanval wijzen. De pijn voelt als kramp en straalt uit naar je oor of naar je hals. Pijn in de kaken gaat vaak samen met één van de andere klachten.

Griepverschijnselen

Het gebeurt vaker dat mensen last lijken te hebben van een hele zware griep, terwijl ze eigenlijk hartproblemen hebben. Dus let ook op deze andere mogelijke symptomen van een hartaanval:

 • Je hebt last van koud zweet
 • Misselijkheid (ziek voelen aan de maag) en braken
 • Een licht gevoel in het hoofd of plotselinge duizeligheid.

Wanneer naar de huisarts?

Veel mensen die een hartaanval hebben gehad, zeggen naderhand dat ze al het idee hadden dat er iets niet goed zat. De meeste mensen kregen last van klachten die ze nog nooit eerder hadden gevoeld. Echter, een groot deel heeft deze klachten genegeerd. Dit komt omdat de klachten vaak niet erg genoeg waren om direct iets te doen. Veel mensen denken niet aan een mogelijke hartaanval die deze klachten veroorzaakt.

Wanneer je het gevoel hebt dat er iets mis is, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Deze kan controleren of dat er iets ernstigs aan de hand is. Aan de andere kant is het ook goed om je te realiseren dat klachten als pijn in de borst of een naar gevoel in de kaak niet altijd een voorteken van een hartaanval is. Maar neem altijd het zekere voor het onzekere. Bel direct 112 als hartklachten ook in rust langer duren dan 5 minuten.

 

Bronnen: Webmd, Hartstichting en Hartaanval

Delen:  
57 reacties op “Herken de voortekenen van een hartaanval
 1. Heb het zelf ondervonden moet binnen korte termijn weer gedotterd worden bij 50 meter lopen totaal buiten adem hoop op verlichting

  Geschreven door pauline blonk op
  • hartstilstand gehad ervoor bijholte ontsteking en voorhoofd holte ontsteking gehad

   Geschreven door h op
  • Hartinfarct gehad, twee keer zelfs, op de dag van het tweede infarct bij de huisarts geweest, ik dacht dat ik zoals elk jaar weer longontsteking had, had ik ook maar het infarct bleef onopgemerkt tot ik op de avond van die dag echt zo ziek was dat we naar de sh zijn gegaan, toen meteen door voor verder onderzoek en jawel hoor

   Geschreven door Js op
  • Ik heb 5 juni j.l. een hartinfarct gehad.
   Ik had totaal nergens last van.
   Ik ben een actief sporter en fiets veel.
   Het enige wat ik aanvoelde is dat ik 3 weken voordat ik een infarct had geen zin meer had om te fietsen.
   Ik was nog wél fit!!
   Bij mij kwam de waarschuwing dus vanuit mijn hoofd dat zei: effe stoppen!!!
   Héél gek!!

   Geschreven door Jaap op
   • Ik had precies hetzelfde als Jaap hierboven beschrijft. Wel enorme fit zijn, maar toch niet veel zin in wandelen en dansen. (vrij intensief) Alleen heb ik het geluk gehad dat ik net een hartaanval heb voorkomen doordat ik een vriend aan de lijn had en ik zei ik ga hangen want krijg geen adem. Hij drong aan naar de huisarts te gaan en die stuurde me direct door naar het ziekenhuis. Gedotterd en de kranslagader zat bijna dicht. Maar een conditie dat ik had waar je U tegen zegt. Wel twee maanden ervoor een keer uit bed opgestaan en kotsmisselijk en duizelig en enorme kramp in de spieren in de nacht. In de avond was de misselijkheid over en niks meer aan de hand. Bleek later dus wel wat aan de hand.Namelijk een bijna dichte kranslagader. Hoogstwaarschijnlijk door het sporten veel zuurstof waardoor ik het zo lang heb vol kunnen houden.

    Geschreven door Renske op
    • Herkenbaar… Ook op een avond veel pijn krampen maar dacht dat mijn galstenen opspeelde. Jaren later omdat ik vaak moe was een hartecho en hartfilmpje laten maken bleek uit littekenweefsels dat ik een lichte hartinfarct heb gehad. Zo rond midden 50 jaar.

     Geschreven door Stella op
  • Vind het moeilijk om te bepalen wanneer je een arts belt, zeker in het weekend. Ik ben 60 jaar. Gebruik sinds 2001 Verapamil tegen een onregelmatige hartslag. Heb een week geleden een holter gehad omdat ik zelf het idee had dat de Verapamil niet meer voldeed. De uitslag hiervan krijg ik over een week maar in de 24 uur dat ik dat ding had was er niets aan de hand. Nu heb ik sinds gisterochtend totaal geen energie meer en het gevoel dat het me moeite kost om adem te halen. Geen pijn maar drukkend gevoel op middenrif en misselijk heide. Dus wat is wijsheid. Deze week afwachten of morgen al huisarts bellen. Herkent iemand dit?

   Geschreven door Elly op
 2. 6 weken terug 3 dagen achter elkaar lichte pijn en wat druk op de borst wanneer ik uit bed stapte , week later gedotterd en een stent geplaatst, mooi op tijd erbij , met dank aan het doortastende optreden van de huisarts !

  Geschreven door Lucky one op
 3. ben erg moe weinig zin zere benen koude voeten en knieeen ,en sinds 2 wkn erg kortademheid bij minste of geringste inspanning hoge rug pijn en als ik in bed lig uithijgen en soms piepen en raar gevoel op me borst RA RA

  Geschreven door john59 op
  • Ga dan! Naar de dokter! Het ergste wat er dan kan gebeuren is dat er niets is. Fijn. Of dat er wel iets is en je er op tijd bij was. Fijn. Dus ga!!!

   Geschreven door MaartjeO op
 4. Heftige pijn op de borst na een eindje lopen.Op een nacht hevige pijn op de borst. Met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Behoorlijke vernauwingen. Drie stents geplaatst in twee keer.Nu goed
  . Kan zelfs weer trap lopen zonder benauwd te worden
  bd.

  Geschreven door Anoniem op
 5. Mijn man heeft een aantal problemen dat vaak aanduiden op hartproblemen en hij heeft ook in zijn familie (opa) van beide kanten vader en moeder met hart problemen. Hij had paar maanden geleden pijn aan zijn arm en druk gevoel aan zijn borst maar nadat hij naar hart specialist ging , heeft de arts enkel eco gedaan en hij zei dat alles in orde was, kan enkel door eco gezien worden dat er probleem in zit? En in zijn bloed was er ook niks te zien? Kan er andere soorten testen gedaan worden om wat dieper
  Te zien ?

  Geschreven door Ehyas op
  • Als je het niet vertrouwt, gewoon een second opinion vragen aan een andere arts.

   Geschreven door Jannie op
   • Ben pas naar de cardioloog geweest naar aanleiding van hartritme storing voor de4de keer had een pols van 180 moest op controle komen werd een cardiogram gemaakt waarop geconstateerd werd dat die verandert was tegenover vorige keer waarop mij gezegd werd dat ik waarschijnlijk een lichte hartinfarct heb gehad nu mierik een echo van mijn hart laten maken en moet ik naar mijn eigen cardioloog .ik ben daarvan erg geschrokken en vraag me af waarom dat zolang moet duren zowat een maand in afwachting ?

    Geschreven door Kees op
 6. Heb al langere tijd pijn in de iets onder de nek. Ook na pijnbestrijding niet op te lossen. Kan dit ook een verborgen waarschuwing zijn voor een hartprobleem?

  Geschreven door Casagrande op
 7. Allemaal goed om te weten maar ik heb al 3 jaar last van AL deze klachten. Héél vervelend.
  Soms iets meer soms iets minder. Voel me uitgeput, altijd btje misselijk, kortademig om niks, pijn op de borst, hoge rugpijn tussen de schouderbladen, brandend maagzuur, pijn in oksel, etc. Uiteraard heb ik het laten onderzoeken. Schijnt niks ad hand te zijn en ik ben er tot nu toe idd niet dood aan gegaan. Een psycholoog en ademhalingstechnieken hebben niet mogen baten. Een keer in de zoveel maanden klop ik weer eens bij de huisarts aan die inmiddels niet eens meer de moeite neemt m’n bloeddruk op te nemen.
  Dus ik heb het..alles wat hierboven staat en ga daar iedere avond mee naar bed in de hoop dat het nog altijd niets is, dit soort stukjes nog altijd niet op mij van toepassing zijn en morgen weer op te staan en m’n vriend en kind goedemorgen te kussen. Naar gedoe..

  Geschreven door Juul op
  • @Juul, heb je geen last van overgangsklachten, dan hoor je dit ook vaak als er na lichamelijk onderzoek is uitgesloten dat het om een onderliggende hart- en/of vaataandoening gaat. Op hol slaande hormonen kunnen namelijk ook dit soort klachten veroorzaken, zie forum vrouwenovergang. Ikzelf heb er ook af en toe last van rond de periode van de menstruatie en neem dan Valdispert Overgang om het door hormonen op hol geslagen zenuwstelsel weer wat in balans te krijgen waarna mijn klachten weer verdwijnen.

   Geschreven door Ingrid op
  • Sterkte juul ik heb hetzelfde huisarts behandeld me of ik niet goed bij me hoofd ben en me overdreven snel aanstel. Gewoon wisselen van huisarts tot je er een vind die wel gehoor geeft ze gooien bij mij alles op stress en hyperventilatie nou zo voeld het niet en ze zoeken niet verder.

   Geschreven door Bloemetje op
   • Ik kan je de hand schudden.
    Het gevoel dat je ook totaal niet meer serieus genomen wordt.

    Geschreven door Ina op
  • Ik heb dat precies zo loop al vanaf 2011 bij dokters iedere keer bloed goed heb wel hoge bloeddruk en hoog chorosterol ik wacht het ook maar af maar ik ben intussen 70

   Geschreven door Nelly op
  • Ik heb ook soortgelijke klachten ook mee naar de huisarts geweest maar voel me niet echt serieus genomen… hartfilmpje laten maken en bloed laten controleren.
   Soms druk op de borst.
   Maar niets te vinden

   Geschreven door Sarahl op
  • Hoi heb je dit nog steeds

   Geschreven door Hoi op
  • Ha Juul, ik hoop je wat gerust te kunnen stellen. De door jou genoemde klachten heb ik al 45 jaar en nooit werd er iets ernstigs gevonden.
   Ik ben nu 73. Die nare verschijnselen komen heel vaak later na de griep en na een verhuizing wat veel spanning oplevert en na bijv. een scheiding gepaard gaande met veel ruzies. Ook hoor ik van mensen die worden ontslagen over dezelfde klachten. Dus als de uitslag is dat er niets aan de handig, maak je dan maar niet te veel zorgen. Ze zijn er tegenwoordig als de kippen bij .
   Zelf ben ik jarenlang aan yoga gaan doen maar helaas door iedere keer een blessure bleek dat de oefeningen voor mij te zwaar waren.

   Geschreven door diros op
  • Heeft u soms borst implantaten,ik heb ze ook met dezelfde klachten ik zit erover te denken om ze eruit te laten halen heb ze inmiddels ruim 10 jaar nu misschien heeft u hier wat aan

   Geschreven door Alias op
 8. Ja ingrid ik ben wel een jaar lang in de overgang gemaakt met spuiten lucrin. Erna op de pil gezet en mocht nooit meer ongesteld worden maar ben alergisch voor de pil ook. Mijn aderen in mijn hoofd doen pijn lijken op springen te staan of te verkrampen. Hartpijn wereld draaide alles was te veel geluid beeld praten alles draaide met vlagen en ook met in slaap vallen verschrikkelijke schrikken net of mijn hart stil stond en ik een schok adrenaline kreeg. Daarna weer weken last van hartslag van 100 en nu ook een bloedruk van 140 ik ben nu gestopt met de pil en oxazepam even gebruiken om te kijken wat er gebeurd als al die hormonen uit mijn lijf zijn. Had nergens last van toen ik ik de overgang was. Maar dokters zeggen kan niet die klachten van een hormoononbelans zijn. Kon niet meer alleen lopen en doodsbang dat er iets helemaal mis was en ze doen niks de artsen. Weg vertrouwen

  Geschreven door Bloemetje op
 9. tip:luister naar je lichaam!!!! Mij werd verteld dat ik geen last had van mijn hart na fietsproef en ecg(hartfilmpje) en echo van het hart. Ik bleef pijn houden en heb dit meerdere malen aangegeven. De cardioloog zei: ga maar naar huis. Je mankeert niks aan je hart en je hoeft ook niet terug te komen.

  Tot ik in December 2012 een hartaanval kreeg en met spoed naar het ziekenhuis moest voor een bypass operatie, 3 bypassen. Nooit was er iets te zien op het ecg of bij de echo. Ik had dus Jaren eerder gekatheteriseerd moeten worden, dan was te zien geweest dat ik rechts voor 90% dicht zat en links voor 60%. Nu na 5 jaar ga ik met prepensioen omdat ik al 16x na mijn operatie met een ambulance naar het ziekenhuis ben vervoert. Ik heb nog steeds pijn op de borst en ben inmiddels 2x opnieuw gekatheteriseerd. Mijn bypass is open, maar ik blijk instabiele angina pectoris te hebben en zal er mee moeten leven. Dus ik zeg tegen iedereen LUISTER naar je lichaam. Je bent zelf degene die je lichaam het beste kent. En blijf aanhouden als je steeds weer dezelfde pijn hebt.

  Geschreven door Charly op
 10. Een paar jaar geleden in het ziekenhuis beland met ernstige maagklachten. Toen kreeg ik te horen dat ik ook eens naar mijn hart moest laten kijken want het hartfilmpje was niet helemaal oké. Waarom kijken ze dan niet meteen verder? Ze signaleren het zelf. Bij de huisarts zeiden ze dat ik teveel stress had en dat dat de maagproblemen veroorzaakte. Daar kan ik best in meegaan. Echter mijn moeder en veel van haar broers en zusters hebben hartinfarcten gehad (genetisch?) dus het maakt me wel bang.

  Geschreven door Merlijn op
 11. Onlangs zat ik op zondagmorgen inmijn stoel koffie te drinken,opeens ging alles zweven,Na een tijdje ging het over. sMiddags nog een kleine wandeling gemaakt en met partner afgesproken morgenochtend even langs de huisarts.Telefonisch afspraak via assitente. Kom om zo en zolaat. Even later gaat de telefoon
  Huisartsenpost, kom onmiddellijk. Zo gezegd zo gedaan. Hartfilmpje gemaakt,zag er waarschijnlijk niet goed uit. Arts belt 112 voor ambulance In ambulance en later in het ziekenhuis opnieuw hartfilm gemaakt. Oud dossier in ander ziekenhuis opgevraagd van een jaar of vijf geleden,daar bleek geen verschil in te zitten.
  Dus niets aan de hand.Maar de ziekenhuis arts voelde wel iets wat hem schijnbaar verontruste.Hij zij ga terug naar de huisarts.Die liet daarna in ander ziekenhuis een echo maken Daar kwam een ander probleem aan het licht.U hebt een extra grote Milt. Na een pet schan en een extra bloedtest sta ik morgenbij een chirug voor een eerste gesprek over een operatie.Met dank aan mijn huisarts voor goede zorg.

  Geschreven door Touw op
  • Lang leve de klachten van fibromyalgie. De klachten die jij hierboven beschrijft heb ik ook al jaren.

   Geschreven door Petra op
   • Dat dacht ik ook …artrose en fibromyalgie tot ze per ongeluk toch ontdekten dat mijn linkerkransslagader voor meer dan 90% dicht zat!

    Geschreven door Wilj op
 12. Men heeft bij mij een maand geleden een lekende hartklep ontdekt ,sindsdien voel ik
  Mij niet erg gerust meer,en heb vaak een drukkend gevoel op de borst.
  Hartspecialist maakte zich geen zorgen,moet eerst binnen 2jaar maar eens terug komen.
  Kan ik er gerust in zijn?

  Geschreven door Geschreven op 1/12 om 23:21 door elfje op
  • Maak je dan ook maar geen zorgen Elfje.

   Geschreven door Chris op
  • Hey hoe gaat het verder nu met jou? Zelfde probleem hier

   Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb ook een lekkende hartklep maar cardioloog zegt ook, geen paniek. De instrumenten zijn tegenwoordig zo gevoelig dat ze het kleinste lekje ontdekt wordt

   Geschreven door Moschu op
 13. Mijn vader heeft ook een hartinfarct gekregen tijdens het rijden in zijn vrachtwagen. Blijkt dat ze hem 30 minuten moesten reanimeren en 16 keer moesten schokken om het hart weer goed te krijgen. Later was te zien dat nog maar 1 kant van het hart werkte en de andere niet. Dotteren en stent gezet maar ze konden niet alles doen want z’n hart was te zwak. Nu 3 dagen verder ligt hij nog steeds in coma.
  Nu is het zo dat hij helemaal geen voortekens heeft gehad. Wij gingen de dag ervoor nog samen shoppen en bij de macdonalds eten en de volgende ochtend ging hij niet anders naar zijn werk zoals hij voorheen ging. Nu is het nog steeds afwachten hoe zijn hersenen er aan toe zijn.

  Geschreven door Iris op
  • Gelukkig heeft het gezonde eten er niks mee te maken…

   Geschreven door John op
 14. sinds enige tijd voel ik me echt niet goed, hoge bloeddruk en cholestorol hebben hun tol geeist vrees ik, heel de dag door lichte pijn op de borst en schouders en heel vaak een stijve nek, ook voorddurend krampen in mijn kuiten, ik ben al enkele malen getest maar ik krijg steeds maar te horen dat het niet zo erg is, alleen stoppen met roken en afvallen, dat lukt ook vrij aardig maar toch blijven de klachten aanhouden…ik voel me echt niet serieus genomen terwijl het echt in de familie zit….

  Geschreven door danny s op
 15. Ga ook heel vaak naar de huisarts toe met al deze klachten. Cardioloog, internist, kunnen niets vinden alleen mijn traag werkende schildklier. Elke dag misselijk en zo hondsmoe. Het vergald veel van mijn plannen en toch zet ik door.

  Lees veel over hartklachten bij vrouwen en denk vaak, ze hebben mij niet goed onderzocht.
  Mijn huisarts neemt mij ook niet serieus. Zij weet dat ik sterk ben veel meegemaakt en doorgegaan.

  Nooit komen zeuren. Nu lijkt het wel of ze eigenlijk mij zuchtend ontvangt, zovan daar heb je haar weer.

  Ga nu niet meer ben zeker niet doodgegaan in de laatste jaren , maar ik wil zo graag een beetje de oude worden die ik was. Het is naar, wanneer medici niets kunnen vinden, dat gewoon niet zeggen, maar je het gevoel geven of het aan jou ligt, je een aanstelster bent . Niets kunnen vinden wil niet zeggen dat je dan ook niets hebt. Ik vind dit vreselijk van sommige artsen en kan nu zo goed begrijpen dat je naar alternatieve geneeswijzen op zoek gaat. Waar ik eigenlijk altijd smalend over heb gedaan,

  Zo zie je.

  Geschreven door irene op
 16. Wel eens last van pijn op mijn borst. Ook zat ik pas in de kamer en ineens begon alles te zweven, had het gevoel dat ik ging flauwvallen. Later hartslag gemeten en die was voor mijn doen laag:40 (terwijl ik normaal 60 heb). Kan die lage hartslag iets met de zweverigheid en gevoel van flauwvallen te maken te hebben? Dokter vond de hartslag van 40 wel normaal. Ook ben ik snel duizelig of zwart voor de ogen. Bloeddruk was dag later bij huisarts wel goed. Ben nog 17 jaar moet ik mij zorgen maken?

  Geschreven door Rb op
  • Lijkt wel alsof je even een lage bloeddruk hebt gehad. Dit kan even later weer normaal zijn. Een lage bloeddruk is niet erg, of het moet al erg vaak gebeuren dat je (bijna) flauw gaat vallen. In dat geval is er wel iets voor te krijgen, maar je kunt ook iets zouter gaan eten, dat verhoogt de bloeddruk ook.

   Geschreven door Jannie op
  • Rb, Ik hoop dat je er geen last meer van hebt. Het lijkt of je misschien bloedarmoede hebt gehad of nog hebt. Spinazie, steeltjes, rabarber als toetje, Bietjes eten helpt allemaal tegen bloedarmoede maar ook veel andere zaken. En vooral abrikozen verse in de zomer en gedroogd in de winter. Probeer maar eens en oh ja, niet plotseling rechtop gaan staan of zo uit bed stappen! Eerst even op de bedrand gaan zitten. SUCCES.

   Geschreven door Chris. op
 17. (Ik ben 14 jr)heb vaak pijn op mijn aan mijn borst linkerkant er komen dan een paar steken soms 2 maar soms meerdere achter elkaar. Ik ga dan in een rare pk ze liggen de pijn te ver minder wat niet altijd werkt. Ik heb ook al lange tijd veel pijn in mijn onderbuik. Ik weet niet wat het is heeft iemand raad? Of weet wat het is ?

  Geschreven door meisje van 14 op
  • Het klinkt alsof je even naar de dokter moet gaan voor een onderzoekje meisje. Misschien is het niets, maar het klinkt ook niet helemaal normaal zoals je het beschrijft. Wellicht heeft het te maken met je borstgroei of een beginnende menstruatie, maar de dokter heeft hier vast wel een antwoord op en kan je geruststellen als het niets bijzonders is.

   Geschreven door Jannie op
  • Ja, ik weet wat het is. Die steken op de borst heeft iedereen wel eens. Als je dan tijdelijk in een andere houding gaat liggen verdwijnt het vanzelf. Die pijn onderin de buik kan het gevolg zijn van spanningen die je ervaart door de steken op de borst. Als dat iedere dag is ga dan toch maar even langs de huisarts, gewoon voor de zekerheid. Maak je niet al te ongerust, meisje van 14! en geniet van je jong zijn.

   Geschreven door Chris op
 18. Ook bij mij is er na ruim twee jaar van vage klachten en aanvallen gezocht naar een oorzaak. Was op mijn werk onwel geworden en had een paniek aanval, snel kloppend hart ritme en afgevoerd naar het ziekenhuis van alles is er daarna onderzocht, niets kunnen vinden. Weer terug bij de huisarts, kon alleen terecht bij een net afgestudeerde arts die een dagje meeliep. Het maakte mij niet meer uit en ben bij deze arts geweest, hij heeft toen mijn gehele dossier gelezen en heeft mij direct aangemeld bij een Neuroloog voor een hersen scan, en binnen een week op 10 April 2017 lag ik op de operatie tafel om een Hersen Tumor te verwijderen, gelukkig goedaardig maar net op tijd want hij ging al door een bloedvat heen. Zo zie je maar het kan van alles wezen. Meerdere kwalen zoals pijn rondom het middenrif en een doof gevoel in Linker arm en vingers en vermoeidheid blijven nog steeds aanwezig, dus hier zijn we nog naar op zoek voor verbetering en waar het vandaan komt?

  Geschreven door Gerdie op
 19. Ik heb het syndroom van Tietze. Dat is een onsteking van het borstbeen naar het sleutelbeen. Dit geeft dezelfde klachten en pijnen als een hartaanval. Ik kan het onder controle houden met Omeprazol hoge dosering, neem ik 2 dagen geen Omeprazol dan verrek ik van de pijn op de borst. Stel dat ik een (beginnende) hartaanval krijg dan neem ik dat waarschijnlijk niet serieus want dan denk ik het zal die Tietze zijn…is echt pijnlijk op de borst. Volgens mijn huisarts zijn de pijn van Tietze en hartaanval vrijwel gelijk.

  Geschreven door Marian op
 20. Je moet dan maar denken…………………………..als het mijn tijd is dan ga ik!

  Geschreven door maria op
  • Omeprazol? Dat is een maagbeschermer lijkt me stug dat die je pijn vermindert

   Geschreven door Astrid op
 21. Bij mij begon alles 3 jaar geleden met dagelijks spierballen in mijn borst en beide armen. Ik ben nogal eigenwijs en heb een hele hoge pijngrens, dus na 10 dagen aanhoudende klachten naar de huisarts. Mevrouw de dokter wist niet wat te doen en stuurde mij naar huis met een recept voor magnesium-poeder om de spieren te laten ontspannen. Zoals te verwachten hielp dit natuurlijk niet en 1 dag later was de pijn niet meer te houden, en ik weer terug. Nu kreeg ik een briefje in mijn handen geduwd voor de eerste hulp en ging ik dus maar daar heen. Meteen nadat er bloed afgenomen was werd ik in vliegende vaart met een ambulance naar een ander ziekenhuis gebracht (Antwerpen heeft er nogal veel) en daar meteen gedotterd. Ik moest een week ter observatie blijven maar kreeg nul komma nul info wat nu eigenlijk precies aan de hand was of wat gedaan was. Ook ik kon na de ingreep waarbij dus blijkbaar 2 stands geplaatst zijn praktisch niet lopen of iets doen en ik was toen net 42. Bij de controlles in het zh werden mijn klachten genegeerd dus ben ik op advies van een familielid (prof cardio berlijn) naar uz Leuven gegaan waar ik meteen opnieuw gedotterd werd en alles nagekeken is en de medicijnen aangepast zijn waardoor ik weer een leven heb en verder kan lopen als 10m. Bij mij is het probleem niet direct het hart maar al mijn aders zijn van binnen beschadigd wat doorbloeding bemoeilijkt en natuurlijk zorgt dat de zuurstof in het bloed niet goed genoeg verspreid wordt. Over een paar maanden wordt er nu een defibrilator geplaatst aangezien ze de beschadigingen die in mijn aders ontstaan niet stoppen kunnen.

  Mijn tip aan iedereen met klachten die op het hart kunnen wijzen en waarnaar je arts niet luistere, ga naar een andere dokter (ook ik had la pijn in mijn kaken, en de klachten van vrouwen zijn echt anders als bij mannen)
  Mijn huisarts heeft nog een pittig telefoontje van het ziekenhuis gehad want door haar nonchalance was ik bijna het hoekje om geweest, en zonder uz Leuven zou mijn leven nu geen kwaliteit gehad hebben.
  Ik wordt over een paar weken 45 en geniet van mijn man, zoon en onze honden.

  Geschreven door Tatti op
 22. Ik heb ook sinds enige weken pijn bij mijn borst, onder mijn oksels en heel erge pijn tussen mijn schouderbladen. Dokter denkt dat het spieren zijn maar er zit geen ontsteking. Heb wel naproxen maar dat helpt maar even. Heb het ook niet iedere dag wat zo raar is. Maar als ik zo’n “aanval” krijg verga ik van de pijn. Weet me eigenlijk geen raad meer. Durf niet te slapen bij zo’n aanval. Ben heel ongerust. Iemand tips?

  Geschreven door maupie op
 23. Hallo ik heb de zelfde klachten,ben van de week,bij me huisarts geweest en me T top op het hart filmpje is niet goed lage pieken en veel hogere pieken,ik ben bloed wezen prikken,alles was toch goed,nu heb ik 4 jaar geleden een maag verkleining gehad.Nou is het met toeval een vriendin,van ons ook zelfde klachten reeks,kramp kaak,druk borst kast,arm ,hart kloppen droge mond,eind stand is kalium te kort…? geeft zelfde klachten.. u ben ik in twijfel

  Geschreven door vince Rf600r 45 jaar op
 24. Ik heb steeds het gevoel dat de bloedtoevoer naar mijn linkerarm niet goed is. Bij lopen heb ik ook een zware arm. Ik ga morgen maar naar de hartspecialist. (Huisarts heb ik niet.)

  Geschreven door TheoDeed op
 25. Vorig jaar juni werd ik tijdens niet lekker.het was warm dus afgestapt. Water gedronken.na 45min ging het weer goed. Bijna bij hus pijn in mijnonder armen,thuis gekomen met paracetanolnaar bed. In de loop van de avond en nacht pijn tussen schouder bladen en een raar gevoel inmijn kaak. Volgende ochtend alles over. De derde dag op aanraden van zoon toch maar n huisarts. Zij maakte na mijn verhaal een ecg . En ja hoor ga maar naar ziekenhuis er is iets met het hart. Daar aangekomen constateerden ze een stil infarct. ( was een typisch vrouwen infarct). Na drie dagen weer naar huis met een berg medicijnen. Nu na 15 mnd 1,5 dgn pijn op mijn borst. Weer huisarts gebeld moest direct komen mocht niet alleen met de auto. Na een ecg( huisarts kan dat ook) weer naar ziekenhuis nu met ambulance) weer 4 dgn ziekenhuis onderzoeken ,geen infarct deze x maar wel instabiele Angina p. Aan passing medicijnen. Hoop dat het nu beter zal gaan.
  Met grote dank aan oplettende huisarts gaat het weer beter. Zo kan het dus ook!!!

  Geschreven door Josje op
 26. Mijn moeder is overleden aan een hartaanval en ze klaagde voor de tijd over haar keel dat die ontzettend pijn moest doen anders dan bij een griep en 5 min later viel ze neer op de grond en is ze helaas overleden.. Weet u misschien wat het verband met is tussen een hartaanval en pijn in de keel?

  Geschreven door CF op
 27. Was al geruime tijd erg vermoeid en moest ook veel gapen.

  Kreeg mijn infarct in mijn slaap maar werd door de hevige pijn opmijn borst wakker.

  Ben gedotterd ( 2 stents) en een week later geopereerd en voorzien van 4 omleidingen.

  Ben blij dat ik nog leef en een 2e kans krijg……..

  Geschreven door Peter op
 28. Er is nu op facebook een site van de Hartenraad speciaal voor vrouwen !
  Vrouwen.nl Hierin staan alle verhalen van lotgenoten die elkaar ook bijstaan en ondersteunen. Een vrouwenhart is en reageert anders dan een mannenhart. Bij vrouwen zijn ook meer kleine vaten aangedaan en die zijn niet te zien bij alle onderzoeken.
  Als je het als vrouw niet vertrouwt en toch steeds weggestuutd wordt ga dan naar een vrouwencardioloog of een vrouwen hartkliniek.
  Jammer dat ik de tekening niet kan toevoegen van de cardiologeHarriette Verwey met oorzaken, symptomen en gevolgen van hartproblemen bij vrouwen. Ook miskramen en hoge bloeddruk in zwangerschappen kunnen later hartproblemen veroorzaken.
  Kijk op facebook bij VROUWENHART.NL en red levens !,

  Geschreven door Wilj op
 29. Heb ook hartinfarct gehad 11 jaar geleden ook dank aan mijn huisarts die me direct doorverbonden heeft met een cardioloog .Die heeft een stent gezet . Nu regelmatig hartritme stoornissen . Ik ben echter ook een maagpatiënt en dat brengt dikwijls verwarring want die pijn lijkt een beetje op de pijn van een hartinfarct .Word echter goed opgevolgd door mijn artsen , maar heb zelf moeten aangeven zou mijn maag drukken tegen mijn hart en dat die ritmestoornissen voorbrengt en daar zijn ze nog niet uit .Ben benieuwt wanneer ze het gaan vinden

  Geschreven door FINNE op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief