Mogelijke oorzaken van kortademigheid

Oorzaken van kortademigheid

Ineens buiten adem? Of je er nu eens in de zoveel tijd last van hebt of erg frequent, het is nooit een fijn gevoel. Kortademigheid kan het gevolg zijn van iets onschuldigs, zoals een slechte conditie, maar er zijn ook serieuze oorzaken van kortademigheid.

Wat is kortademigheid?

De naam kortademigheid geeft eigenlijk heel duidelijk aan wat het betekend; je bent dan kort van adem. Sommige mensen vinden het eng wanneer ze kortademig zijn. Ze hebben dan het gevoel dat ze te weinig adem hebben dat ze benauwd zijn. De medische naam voor kortademigheid is dyspnoe.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute kortademigheid en langzaam toenemende kortademigheid:

 • Acute kortademigheid is te herkennen doordat de klacht plotseling (‘van het ene op andere moment’ of binnen enkele uren) ontstaat.
 • Langzaam toenemende benauwdheid is een aandoening die zich over een langere tijd bijv. enkele weken, maanden of zelfs jaren, ontwikkelt.

Het is erg belangrijk om dit onderscheid te maken, omdat een plotseling optredende kortademigheid vaak bedreigend is en in veel gevallen ook om een snelle actie vraagt. Bij langzaam optredende kortademigheid, raak je er vaak gewend aan het feit dat je minder lucht hebt. Directe actie is hier dan ook vaak niet noodzakelijk.

Symptomen van kortademigheid

De symptomen van kortademigheid zijn vaak voor een buitenstaander niet heel zichtbaar. Het is een proces dat iemand van binnen op voelt komen. De symptomen die mensen met kortademigheid omschrijven zijn:

Het gevoel hebben dat er een band om je borst zit.

 • Druk op de borst ervaren.
 • Niet goed kunnen doorzuchten.
 • Het gevoel van zuurstof tekort hebben.
 • Snel buiten adem zijn.

Oorzaken van kortademigheid

Er bestaan veel oorzaken voor kortademigheid, de één is onschuldiger dan de ander. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Neusverkoudheid

  Bij een normale verkoudheid kan je neus verstopt raken waardoor iemand kortademig wordt.

 • Allergie

  Wanneer je keel als gevolg van een allergische reactie opzwelt, kun je kortademig worden. In sommige gevallen kan er acute ademnood ontstaan. Op zo’n moment moet direct een arts gewaarschuwd worden.

 • Hyperventilatie

  Hyperventilatie wordt vaak in eerste instantie veroorzaakt door psychische spanningen of angst. Door spanningen verloopt de ademhaling sneller dan dat nodig is. Het lijkt alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning zoals rennen of vechten. Het lichaam gaat vervolgens bepaalde stresshormonen aanmaken, zoals adrenaline. Hierdoor kan iemand naast het hebben van hartkloppingen een benauwd gevoel hebben en dat kan kortademigheid veroorzaken. In de meeste gevallen is hyperventilatie vrij onschuldig en gaat weer over.

 • Astma

  Eén van de meest bekendste symptomen van astma is waarschijnlijk kortademigheid. Iemand is dan heel snel buiten adem en heeft dan de neiging om naar lucht te happen. Dit komt doordat het voelt alsof het onderste gedeelte van de longen dichtzit. Hierdoor nemen mensen met astma vaak hele korte en snelle ademteugen.

 • Bloedarmoede

  In geval van bloedarmoede wordt het lichaam onvoldoende van de nodige zuurstof voorzien. Bij ernstige bloedarmoede kun je naast zwakte en vermoeidheid, kortademig worden bij de geringste inspanning.

 • Pseudokroep

  Pseudokroep is een virusinfectie van het slijmvlies van de keel en luchtpijp. Je kunt dan last krijgen van je ademhaling, doordat het slijmvlies van het strottenhoofd of de luchtwegen ontstoken en dus gezwollen is. Deze aandoening komt meestal bij baby’s en peuters voor. Veelal is een virusinfectie van de luchtwegen de oorzaak. Pseudokroep is over het algemeen een onschuldige aandoening is. Bij de meeste kinderen zal het hoesten snel minder worden en zijn er de volgende dag nauwelijks klachten meer.

 • Hartfalen

  Hartfalen kan ook één van de oorzaken van kortademigheid zijn. Bij een afnemende kracht van het hart zal het bloed minder sterk worden weggepompt. Als de knijpkracht van het hart minder is, stijgt de druk van het bloed in de longen. Het gevolg is dat het bloed in de longen minder zuurstof kan oppakken waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Dit tekort probeert ons lichaam dan aan te vullen door te gaan hijgen. Hierdoor ervaart iemand dat hij kortademig is. Wanneer iemand last heeft van hartfalen kan hij of zij al kortademigheid worden na een kleine inspanning. Mensen met hartfalen kunnen zelfs kortademig worden zonder enige inspanning.

 • Klaplong

  Bij een klaplong zit er als gevolg van een verwonding of weefselzwakte van de long lucht tussen de longvliezen. Vaak gaan dan acute benauwdheid, kortademigheid gepaard met een stekende pijn op de borst.

 • Longemfyseem

  Longemfyseem een chronische ziekte, waarbij de longblaasjes verloren gaan. Het is een vorm van COPD waarbij kortademigheid, vermoeidheid, piepende ademhaling en hoesten de belangrijkste symptomen zijn.

 • Longkanker

  Bij longkanker groeien er tumoren in de longen die de ademhaling kunnen belemmeren. In het begin hebben mensen weinig last van longkanker. Een prikkelhoest, kortademigheid of pijn in de borst kunnen dan de eerste symptomen zijn.

 • Borstvliesontsteking

  Borstvliesontsteking is altijd het gevolg of complicatie van een onderliggende ziekte, zoals een zware longontsteking, tuberculose of kanker. Eén van de typische symptomen is kortademigheid en dan vooral bij inspanning. Daarnaast heb je een vrij plotselinge pijn links en/of rechts op de borst of rug soms gepaard met koorts.

Tot slot

Vaak is kortademigheid een vicieuze cirkel waar men moeilijk uitkomt. De benauwdheid kan dan erger worden. Wanneer iemand kortademig is, zorgt dit vaak voor angst of stress waardoor iemand dan weer anders of sneller gaat ademen. Door deze vicieuze cirkel is het dan lastig om het te verminderen. Wanneer je regelmatig last hebt van kortademigheid ga dan naar de huisarts. Hij of zij zal dan verder onderzoeken wat de oorzaak is. In de meeste gevallen is kortademigheid goed te behandelen met therapie of medicijnen.

 

Bronnen: kortademigheid.com en frieselongartsen.nl

23 reacties op “Mogelijke oorzaken van kortademigheid
 1. Ik ben heen erg benauwd en gisteren voor het eerst zo erg benauwd en hoesten en gevoel dat me keel werd dicht geknepen ik weer heel er bang maar ben niet naar dokter gegaan ik rook wel maar heb geen vaste dokter en ook geen geld om naar een dienstdoende arts heen te gaan

  Geschreven door Silla op
 2. Goede morgen Silla
  Beetje vreemd dat denken dat je door geldgebrek niet bij een dokter terecht kunt!
  Iedere inwoner van Nederland is toch verplicht basis verzekerd?
  Of leef je op straat?
  Ik zou maar naar een arts gaan als ik jou was, je wordt vast wel geholpen
  Veel succes

  Geschreven door Tiny op
  • ja kijk daar heb je het al basis verzekerd en die 385 euro dan hoeft dat niet meer??? vind u het dan gek dat mensen niet meer durven naar een dokter

   Geschreven door michael op
   • Naar een huisarts of dienstdoende huisarts gaan gaat niet van het eigen risico!

    Geschreven door Djump! op
  • stomme opmerking, na huisarts volgt bij problemen een ziekenhuisbezoek of medicatie. Kaching. Ik sla daardoor ook wel eens over. Moet van minimum leven dus wat je regering je ook voorliegt, de groep zorgmijders groeit alleen maar.

   Geschreven door Patricia op
 3. ik zou naar de dokter gaan lijk mij verstandig, je krijg misschien wat voor geschreven, blijf er niet mee lopen het kan alleen maar erger worden, doe het het zou ik zeggen.

  succes

  Geschreven door wp op
 4. Beste Silla,

  misschien is het slim op direct te stoppen met roken en vervolgens een huisarts op te gaan zoeken. Kosten voor een bezoek aan de huisarts zijn er niet

  Geschreven door johanV op
  • kosten voor een bezoek aan de huisarts kost zoal 50 euro en dan is er nog niet gesproken.
   dat is hetzelfde als de huisarts aan huis komt.
   betalen moet je toch.

   Geschreven door bosdier op
   • in België kost een bezoek aan de huisarts 26 Euro en naargelang het inkomen krijg je nog een heel bedrag daarvan terug via het Ziekenfonds waarbij de meeste belgen aangesloten zijn…

    Geschreven door crammy op
   • U verspreidt gevaarlijke onzin. Naar de huisarts gaan is in Nederland gratis.

    Geschreven door Henk op
    • nee dat is niet waar de huisarts is niet gratis je moet wel een basis verzekering hebben
     en die moet wel betaald zijn natuurlijk en zo te lezen heeft Silla geen verzekering

     Geschreven door gn op
 5. Normaal heb ik geen last van kortademigheid, alleen maar als ik wandel. Ik moet niet naar lucht happen, maar moet wel hijgen. Toch doe ik wel aan sport. Ik fiets elke dag en ga 1 maal per week aqyqjoggen. Moet ik mij zorgen maken? Ik lees hier allemaal over die enge ziektes.

  Geschreven door Ellen op
 6. Een paar maanden geleden werd ik plots een week kortademig nadat ik 30 keer had geniest door een allergie.
  Sindsdien ben ik minstens 1 keer per maand telkens een hele week kortademig.
  Soms gebeurd het ook dan dat ik na het kortademig zijn gele slijm ophoest.
  Voordat ik zoveel niesde was ik nooit kortademig en na het niezen ineens wel.
  En daardoor heb ik ook vaak steken naast mijn borstbeen en de pijn wordt soms erger à ik op die steken duw.
  En soms als ik enkel al denk aan kortadmigheid begint mijn ademhaling al te piepen.
  Kan iemand mij hier verder mee helpen?
  Alvast bedankt.

  Mvg,

  Geschreven door Yass op
 7. Ik zie nu met eigen ogen waar roken toe heeft geleid…..slokdarmkanker en zeer kortademig liggen wachten op de dood..geen pretje..ik zeg tegen iedereen.STOP met roken,het gaat ontgetwijfeld voor een te vroege en pijnlijke dood zorgen …STOP nu het nog kan!

  Geschreven door Kira op
  • Kira, hier nog iemand die haar longen kapot heeft gerookt. Ik heb COPD en ben bang dat er iets is bijgekomen want ik voel me steeds benauwder, vermoeider en heb nog meer klachten.
   Mag ik je heel veel sterkte toewensen? Je verhaal raakt me, ik hoop dat men het je zo comfortabel mogelijk maakt.
   Heel veel liefs, Larissa

   Geschreven door Larissa op
  • Lieve Kira, Ik heb ook slokdarmkanker en rook al sinds 2001 niet meer. Wel ben ik door de operatie, waarbij ik een klaplong kreeg en later longontsteking, zeer kortademig geworden.

   Geschreven door Ella Anders op
 8. Hallo,
  Ik heb sinds een paar dagen nadat ik thee drink moeite met ademen vooral door me keel voor me gevoel. eerst was het alleen tijdens en na het drinken van thee, maar sinds vandaag is het continu moeite met ademen door me keel
  Weet iemand wat dit is?

  Geschreven door Rooill op
  • Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klachten naar de huisarts

   Geschreven door Tandor op
 9. Hallo,

  Ik heb er sinds kort last van. Ik ben snel buiten adem, maar ik weer niet of dat ligt aan dat ik een slechte conditie heb of iets anders. Ik ben pas 15 jaar en dans 1 x per week en fiets elke dag 12 km heen en terug naar school, dus ik sport wel. Ook heb ik soms het opeens gevoel dat ik niet genoeg zuurstof binnenkrijg (benauwd en kortademig denk ik…)
  Ik heb geen astma (zover ik weet), dus weet iemand misschien wat dit kan zijn?

  Geschreven door Lara op
 10. Ga naar de huisarts Lara als je onzeker bent hierover. Beter even checken.

  Geschreven door Willeke op
 11. geen geld om naar de dokter te gaan maar wel geld om te roken???????

  Geschreven door indiaan op
 12. Bingo !!

  Geschreven door Katja op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief