Zo herken je hartfalen!

Hartfalen lijkt onder hartziekten de epidemie van de 21ste eeuw te worden. Momenteel telt Nederland tussen de 150.000 en 200.000 (mannen én vrouwen), die aan hartfalen lijden, en dit aantal groeit jaarlijks met 10%. Hartfalen, wat is het eigenlijk en hoe herken je hartfalen?

Hartfalen, wat is het?

Ons hart heeft eigenlijk één functie; en dat is het bloed door het lichaam pompen. Hartfalen wil zeggen dat de pompfunctie van het hart niet goed werkt (niet te langzaam, maar te zwak). Daardoor krijgen sommige lichaamsdelen en organen onvoldoende bloed en daardoor dus onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen.

De meest voorkomende vorm van hartfalen is systolisch hartfalen. Bij deze vorm trekt de hartspier niet krachtig genoeg samen, waardoor het hart per hartslag veel minder bloed rond pompt dan normaal. De andere vorm is diastolisch hartfalen, hierbij ontspant de hartspier zich niet goed genoeg en het hart vult zich minder goed met bloed. Hierdoor is er dan minder bloed beschikbaar om rond te pompen. Deze vorm komt vaker bij vrouwen voor.

De gevolgen hiervan kunnen zijn dat je sneller moe bent, dat je concentratie minder wordt en dat je nieren als gevolg van te lage bloedtoevoer vocht gaan vasthouden.

Wat zijn de symptomen van hartfalen?

  • Kortademig
    Zoals gezegd ook de nieren krijgen te weinig bloed en daardoor kunnen ze vocht vasthouden. Als gevolg hiervan kan er vocht ophopen in bijvoorbeeld de longen, waardoor kortademigheid en prikkelhoest kunnen ontstaan. Deze symptomen kunnen op die van astma lijken.
  • Vochtophoping
    Het vocht kan zich ook ophopen in de onderbenen, enkels en buik wat zichtbaar is. Daarnaast kan dit ook een opgeblazen gevoel geven.
  • ‘s Nachts vaak plassen
    Doordat de nieren minder goed werken wordt het plassen overdag lastiger. Echter, wanneer je in bed ligt dan is het voor het lichaam weer gemakkelijker om vocht af te voeren. Hierdoor moet je ’s-nacht vaak plassen.
  • Koude handen en voeten
    Als gevolg van het slechtere rondpompen van het bloed door het lichaam, kun je koude handen en of voeten ervaren.
  • Concentratieproblemen
    Doordat ook de hersenen minder zuurstof krijgen kan er een probleem met de concentratie ontstaan of vergeetachtigheid.

Hartfalen is een combinatie van een aantal van deze symptomen. De symptomen op zich kunnen natuurlijk ook duiden op iets heel anders dan hartfalen.

De meest voorkomende oorzaken van hartfalen zijn:

Hartinfarct

Het gevolg van een hartinfarct is dat er een stukje van de hartspier afsterft. Hierdoor kan het hart minder krachtig pompen.

Hoge bloeddruk

Door een hoge bloeddruk moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Hierdoor wordt de hartspier (op den duur), dikker en stijver waardoor de pompkracht weer zakt.

Hartkleppen

Ons hart heeft 4 hartkleppen en wanneer één van de vier hartkleppen vernauwd is, dan belemmert dit de doorstroming van het bloed naar de lichaamsdelen en organen.

Hartritmestoornis

Wanneer het hart niet meer in het goede tempo klopt dan kan dit gevolgen hebben voor de kracht en gelijkmatigheid waarmee het hart klopt, en dus voor het rondpompen van het bloed.

Aangeboren ziekte van de hartspier

Niet iedereen met deze aangeboren ziekte, bekend onder de naam Cardiomyopathie) krijgt hartfalen.

Wanneer je veel signalen herkent dan is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts.

 

Bronnen: Nederlandse Hartstichting, hartfalen.nl

Delen:  
18 reacties op “Zo herken je hartfalen!
  1. Info over hartfalen

    Geschreven door w. aartsen op
  2. ik wil graag nieuwe reacties ontvangen. Mijn arts zegt dat er met mijn hartritmestoornissen niets aan de hand is. Horen anderen dat ook? Heb ik dan ook lst van hartfalen? mijn arts beweert van niet!!!

    Geschreven door sering op
    • IK heb een lekkende hartklep. Heb ik dan kans op hartfalen?

      Geschreven door jolina op
      • Heb onderzoek gehad n.a.v. pijn nabij de hartstreek.Na het onderzoek bleek dat ik 3 lekkende hartkleppen heb, bij het gesprek met de hartchirurg ,kreeg ik te horen .”Kom over 3 jaar maar eens terug” waarna ik overstuur het ziekenhuis heb verlaten. Nu plm.6 maanden geleden, ben hier erg onzeker Door.

        Geschreven door anneke op
  3. Hartritmestoornissen hoeven niet ernstig te zijn en van hartfalen is dan ook geen sprake.

    Geschreven door John Leppink op
  4. Had ik ook 3 dagen later lag ik in het ziekenhuis zes dagen dus laat gewoon een hartfilmpje maken dan wwt je het zeker

    Geschreven door kees op
  5. nee, dit is geen hartfalen

    Geschreven door aaf op
  6. Enige jaren geleden is er bij mij, man toen 62 jaar, een hartecho gemaakt i.v.m. vermeende hartritme stoornissen.
    Daar is toen weinig uitgekomen, wel zij de cardioloog dat mijn aorta 4 mm te
    groot was, volgens de cardioloog geen reden om onder controle te blijven.
    Toch zit het mij niet helemaal lekker, de aorta kan toch dikker groeien?
    wie kan mij raad geven?

    Geschreven door Dick op
  7. Ik snap wel dat je daar ongerust over bent. Maar het is wel een vraag voor de cardioloog.
    Dus ik zou je aanraden om een verwijzing te vragen bij de huisarts voor de cardioloog.

    Geschreven door John Leppink op
  8. Is hartritmestoornissen echt gevaarlijk moet je daar medicijnen voor slikken

    Geschreven door Coby op
  9. Hartritmestoornissen hoeven n iet gevaarlijk te zijn en er worden ook lang niet altijd medicijnen voorgeschreven. Maar eerst zal dan duidelijk moeten worden wat het voor stoornissen zijn en wat de oorzaak is.

    Geschreven door John Leppink op
  10. net flinke aanhoudende pijn op de borst en tussen de schouderbladen en de pijn trekt naar me kaken…moet ik me zorgen maken ?

    Geschreven door weetniet op
  11. Dat is moeilijk te zeggen. Het hoeft niet perse iets met je hart te maken te hebben. Maar je kunt voor de zekerheid contact opnemen met de huisartsenpost..

    Geschreven door Tandor op
  12. Op mijn 48 ste een risicovolle hartoperatie ondergaan na een hart infarct en een aneurysma aan de aorta.
    Toen ik 64 was zijn er 2 stents geplaatst, waarvan 1 in een bypass. 3 jaar geleden bleek dus dat ik hartfalen had, nog maar 30 % capaciteit waardoor ik vocht bleef vasthouden in mijn onderbenen en ook zeer kortademig werd en ook last kreeg van hartritmestoornissen. Alles bij elkaar niet prettig.
    Op advies van de cardioloog is er toen bij mij een ICD (ImplantCardiacDefibrillator) geïmplanteerd, dus geen pacemaker maar een echte defibrillator. Voel me hierdoor veel minder angstig. Kon na 1 dag weer naar huis.
    Ben nu 74 en functioneer weer prima.

    Geschreven door Janchik op
  13. Hoe groot is de kans dat je Hartfalen krijgt voor je twintigste?

    Geschreven door Ano op
  14. Het is niet onmogelijk, maar die kans is extreem klein.

    Geschreven door Tandor op
  15. Mei 2016 is bij mij een pace-maker met 1 draad naar rechter kamer en een nieuwe aortaklep geplaatst.
    Pompfunctie toen goed. Bij een echo opname in 2017 bleek de pompkracht tussen de 25 en 30 te liggen. In juli 2019 werd d.m.v. een echo 23 gemeten. Dus categorie: slecht. Oorzaak pompkrachtdaling: pace-maker. Plaatsing van een ICD is door cardioloog afgeraden. O.a. i.v.m. mijn leeftijd: 87 jaar. Ook een pace-maker met 2 draden wordt eigenlijk afgeraden i.v.m. het voor mij 3 x hoge risico dan normaal. Ik mag zelf beslissen. Verder heb ik onlangs een pet-scan ondergaan. Resultaat: zuurstoftoevoer naar hart was goed. Vanaf maart 2019 gebruik ik Irbesartan 75 mg. Helaas geen resultaat.

    En sinds juli 2019 Spironolacton 25 mg voor bloeddrukverlaging. De bloeddruk was na kort gebruik extreem laag: 53 bovendruk; 37 onderdruk. Tijdelijk ben ik toen, in overleg met de arts van de hartfalenpoli, gestopt met genoemd medicijn. Later weer begonnen met gebruik van Spironolacton 25 mg. De laatste dagen heb ik iets boven de 100 bovendruk en iets boven de 50 onderdruk. Ik heb geen hartfalenklachten zoals kortademigheid, dikke enkels, kan goed slapen en hoef er ’s nachts slechts 1 keer uit om te plassen. Soms slaap ik, zonder onderbreking, van 23 uur tot 7 uur. Verder gebruik ik medicijnen voor hart en bloedvaten, prostaat, maagbeschermer, bloedverdunners, jicht, plastablet.

    Geschreven door Piet de Visser op
  16. PS. Ik vergat te vragen om advies voor het laten plaatsen van een pace-maker met 2 draden.

    Geschreven door Piet de Visser op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief