Oorzaken van chronisch hoesten

Oorzaken van chronisch hoesten

Hoesten is op zijn zachtst gezegd vervelend, maar meestal duurt dat niet meer dan een paar weken. Maar wanneer de hoest langer aanhoudt, dan is er misschien iets anders aan de hand. Wat zijn de oorzaken van chronisch hoesten?

Wat is chronisch hoesten?

We spreken van chronisch hoesten, wanneer het hoesten langer dan 3 maanden aanhoudt. Maar vaak wordt er ook gesproken van chronisch hoesten, wanneer er in een periode van bijvoorbeeld een jaar voortdurend periodes met hoesten zijn.

Hoesten op zich is een natuurlijke reactie van het lichaam. Hierdoor worden slijm en schadelijke stoffen uit de longen verwijderd. Stof en vuil dat wordt ingeademd, komt op de slijmvliezen in de neus en keelholte. Door te hoesten worden deze deeltjes omhoog gebracht, waarna het slijm of wordt uitgespuugd of doorgeslikt.

Hoesten is geen ziekte, maar het is een symptoom van een aandoening.

Oorzaken van chronisch hoesten

Vaak heeft chronisch hoesten meerdere oorzaken. Mogelijke oorzaken van chronisch hoesten zijn:

Roken

Roken is de belangrijkste oorzaak van chronisch hoesten. Het blijkt namelijk dat maar 8 tot 14% van de niet-rokers last heeft van een chronische hoest. Daarbij is gebleken dat door te stoppen met roken de hoest bij 77% verdwijnt. Ook meeroken is een veel voorkomende oorzaak. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor sigarettenrook. Zij hebben er recidiverende verkoudheden door en hebben vaak een chronische hoest.

Infecties

Wanneer de slijmvliezen in de luchtwegen ontstoken zijn, spreken we van luchtweginfecties. Deze kunnen voorkomen in de onderste en bovenste luchtwegen. Van een chronische luchtweginfectie is sprake, wanneer je gedurende een langere tijd last van je luchtwegen hebt. Denk bijvoorbeeld maar aan COPD en astma. Maar ook wanneer een gewone verkoudheid niet goed wordt overwonnen, of er iedere keer weer een infectie bovenop komt kan er sprake zijn van een chronische luchtweginfectie. Eén van de symptomen hiervan is chronisch hoesten.

Pseudokroep

Pseudokroep is een ontsteking in de luchtpijp en zorgt ervoor dat het strottenhoofd zwelt. Het gevolg is dat ademen moeilijker wordt. Pseudokroep is te herkennen aan aanvallen van blaffend hoesten, gierend geluid bij het inademen en hese stem. Ondanks het feit dat het naar klinkt, is pseudokroep bijna altijd een onschuldige aandoening. Bij baby’s jonger dan 3 maanden moet wel de huisarts op de eerste dag van koorts gewaarschuwd worden.

Tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die jaarlijks bij circa 800 mensen in Nederland voorkomt. In het begin kan tuberculose lange tijd zonder klachten voorkomen. Wanneer de klachten zich eenmaal voordoen, dan is dat in de vorm van hoesten (soms met bloed), koorts, vermoeidheid, gewichtsverlies en nachtzweten.

Maagzuur

De oorzaak van chronische hoest ligt niet altijd in de onderste en bovenste luchtwegen. Bij stijgend maagzuur in de slokdarm, krijgen mensen heel vaak last van oprispingen en hoesten. Vooral bij voorover bukken of gaan liggen. Hoest kan echter ook het enige symptoom zijn.

Kinkhoest

Kinkhoest is nog steeds niet helemaal verdwenen. Het is een infectie aan de lichtwegen de wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis bacterie. Kenmerkend voor kinkhoest is dat het een langdurige (soms zelfs maandenlange), hoest kan veroorzaken. De hoest bij kinkhoest en aanverwante bacteriën is heel typisch en niet snel met andere soorten hoest te verwarren.

Longfibrose

Bij longfibrose zit er littekenweefsel in het longweefsel. Helaas kan dit littekenweefsel zich niet meer herstellen, waardoor de longen steeds minder goed zuurstof kunnen opnemen. Longfibrose gaat dan ook nooit meer over. Eén van de symptomen van longfibrose zijn hoestbuien en het hebben van een chronische droge kriebelhoest.

Cystic fibrosis

Cystic fibrosis (CF), staat ook wel bekend als taaislijmziekte. Het is een chronische ernstige ziekte. Bij deze aandoening is het slijm dat de klieren in het lichaam uitscheiden erg taai en dik. Het gevolg is dat er allerlei ophopingen van slijm in het lichaam ontstaan. Vooral in de longen veroorzaakt dat grote problemen. Een belangrijke aanwijzing voor deze ziekte is het aanhoudend hoesten en slijm opgeven.

Longkanker

Wanneer er een tumor in de longen groeit, dan spreken we van longkanker. In het begin hebben mensen weinig last. Meestal is het eerste verschijnsel veel en chronisch hoesten. Een prikkelhoest die maar niet weggaat.

Ontsteking van de voorhoofdsholtes

Een ‘echte’ voorhoofdsholteontsteking komt niet zo vaak voor. In de meeste gevallen gaat het om ontstoken kaakholten. Wanneer een voorhoofdsholteontsteking langer dan 8 weken aanhoudt, dan spreken we van een chronische voorhoofdsholteontsteking. Naast een hevige hoofdpijn en een algeheel gevoel van ziek zijn, is chronisch hoesten een veelvoorkomende klacht.

Medicijngebruik

Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen hebben als bijwerking prikkelhoest. Dit is vooral bij ACE-remmers.

Hartziekte

Hoesten en kortademigheid wijzen soms op een hartaandoening of hartfalen (slecht rondpompen van bloed door het hart). De hoest wordt vaak erger, wanneer iemand platligt.

Behandeling van chronische hoest

Omdat er veel oorzaken voor chronische hoest zijn, is er niet één behandeling. Afhankelijk van de oorzaak bepaald de arts zijn behandeling. Vaak is het mogelijk om met medicijnen de symptomen te verminderen. Zo wordt een bacteriële infectie, die een aanhoudende hoest veroorzaakt, met antibiotica behandelt.

De meest effectieve behandelingen voor een chronische hoest als gevolg van astma zijn luchtwegverwijders, die ontstekingen verminderen en de luchtwegen openen. Deze medicijnen worden door middel van inhaleren ingenomen.

Wanneer maagzuur de oorzaak is, dan kunnen maagzuurremmers voorgeschreven worden.

Bij sommige patiënten is een operatie nodig om het onderliggend probleem op te lossen.

 

Bronnen: mijnkinderarts.nl, gelreziekenhuizen.nl

Delen:  
25 reacties op “Oorzaken van chronisch hoesten
 1. Ik heb ook last van chronisch hoesten gehad. Ik woonde in de kop van noord holland en bleek allergisch voor de bloemen. Kreeg een puffer maar verder konden ze niks voor me doen.
  Ik verhuisde naar Brabant en de hoest ging vanzelf weg.

  Geschreven door Linda op
  • Dat is opvallend; ik ben in 2019 erg ziek geworden, wat begon met wat leek op een allergische reactie (in de dus vreemd). Kon niet meer stoppen met niezen en zat binnen 10 minuten potdicht. Zal er niet teveel op ingaan, maar woon in N-H. Ik verbleef om beter te worden een tijd in Limburg en op dag 1 werden mijn lijf en geest al rustig daar in de buitenlucht. Dat was zo bizar! Bij terugkeer begon na een dag of 3 de ellende weer. Raar toch? Ik heb nog nooit een allergische reactie van de luchtwegen gehad in de winter. Er bloeit dan ook helemaal niks.

   Geschreven door IWY op
 2. Verwaarloosde astma??

  Geschreven door Joosje op
 3. ja Linda ik geloof je voor 100%. ik woonde in Amsterdam en verhuisde naar “het landelijke” na een half jaar was het hoesten over.

  Geschreven door Mieke ergens in Duitschland op
 4. Onze dochter van 2 heeft net vlaggen last van veel hoesten s’nachts. We zijn hiervoor al bij kinderarts geweest maar komen er niet aan uit wat het kan zijn. Ander kamertje,bedje. Onderzoeken van alles is er al geprobeerd. Dus als iemand nog tips heeft horen we het graag.

  Geschreven door Femmes op
  • Allergie? Maagzuur?

   Geschreven door Anoniem op
   • Jongen altijd schoon ik hoest. Zo’n 18 jaar wonend in Friesland de arts zei toen de een kan niet tegen klei grond en vocht en de ander tegen zand.
    Maar ik ben verhuist en hoest net zo hard. Er is niets er voor pufferig alles geprobeerd.
    Na deze Corona tijd gordelroos gekregen. Kreeg tabletten morfine en tot mijn blijdschap buiten de pijnen geen hoesten
    Gordelroos op het eind buiten nog zenuwpijn. Hoesten komt weer in volle kracht en vol slijm in de mond terug
    Bij bukken roepen de mensen buurtjes rond om Ze is weer thuis
    Ik wou zo graag bij deze ellende hulp hebben.

    Wie helpt mij. Het blokkeerde onze hele leven
    Help

    Geschreven door Anoniem op
 5. Ik heb ook zon 20 jaar last van chronische hoest gehad tgv astma. Ik werd er wanhopig van. Wat ik ook probeerde niets hielp, eigenlijk werd het alleen maar erger. Tot ik in aanraking kwam met buteyko. Mijn hoestbuien (astma) bleek het gevolg van chronisch overademen. ( chronische hyperventilatie) ik ademde te diep, te vaak. Mijn pols zat rond de 90.
  Door Buteyko leerde ik anders te ademen. Al na een week werd het hoesten beduidend minder. (Nog maar zo n 5 hoestbuien per dag) En nu heb ik gemiddeld nog maar 2 hoestbuien per dag en mijn pols is 65! Ik ben er nog niet, maar ik heb goede hoop dat ik nog even door ga met oefenen ik volledig van de hoestbuien en de astma af zal komen. Voor de geintetesseerde: http://www.buteyko.nl

  Geschreven door Marieke op
 6. Ik heb ook dat ik s nachts vaak moet hoesten. Ze gaan nu een slaapregistratie bij me doen en hopen dat daar wat uit komt. Ze dachten ook aan maagzuur en of allergieën. Ik slik bijna elke dag tabletten voor allergieën, want ik heb ook een allergie voor huisstof en hooikoorts. En maagzuurremmers heb ik ook gehad, maar daar krijg ik juist last van m’n maag van. Snap er niks van. T blijft tot nu toe nog steeds een raadsel. Wel heel vervelend, want ben s ochtends nooit uit geslapen en vaak moe. En voor m’n partner is het natuurlijk ook heel vervelend niet te vergeten. Ik hoop dat er snel een oplossing voor is..

  Geschreven door Anoniem op
 7. Mijn dochter heeft een echte rokershoest en is het hele jaar door verkouden. Er valt met haar niet te praten over stoppen. Maar het ergste vind ik dat haar dochtertje van 6 ook al de rook meekrijgt zelfs haar knuffels stinken erna. Maar als ik er wat van zeg hebben we ruzie en naar de dokter gaan lacht ze weg!

  Geschreven door Toos op
  • Toos, hóudt he dochter wel van haar kind?? Misschien moet je haar dat eens serieus vragen. Het is kindermishandeling als je niet eens, als ouder, de moeite wilt nemen om búiten te roken…

   Geschreven door Bea op
  • Ko

   Geschreven door Anoniem op
 8. Mijn vrouw heeft het zgn. Yellow Nail Syndrme, ofwel het Gele Nagel Syndroom. Dit is een ziekte waarbij de nagels bruin-geel worden en afvallen, er dikke voeten en enkels ontstaan en een chronisch hoesten ontstaat. Hier is sprake van longlijden. Ziekte komt heel weinig voor. Oorzaak is niet bekend en er is geen medische behandeling mogelijk. Zijn er voor zover bekend vorderingen bij onderzoeken naar oorzaak en genezingskans?

  Geschreven door Marretje en Frans op
  • Je zou advies kunnen vragen aan een orthomoleculair therapeut o.i.d. Iemand die goed kijkt naar de biochemie van je lichaam, zoals voeding, candida, darmflora, tekorten aan voedingsstoffen enz. Eventuele hormonale anticonceptie kan klachten verergeren. Ontregelingen veroorzaakt door pil of spiraal herstellen zich naderhand niet vanzelf.

   Geschreven door C. op
 9. Van een worminfectie kan je ook prikkelhoest krijgen. Na maanden van hoesten, onderzoeken en probeermedicatie dacht de kno arts aan stress. Tor ik een artikel las over worminfecties bij mensen. na een wormkuur was de hoest over.

  Geschreven door Anoniem op
 10. Net als Marieke hierboven heb ik ruim 20 jaar gehoest tot vervelends toe. Voorjaar 2009 hield het als een groot wonder op. Jaren inhalers gebruikt en dat doe ik nog want de astma is gebleven. Maar ik ervaar dit geheel als een wonder en heb dit zo ook verteld aan de KNOarts. Zo de astma nu is kan ik daar prima mee leven. Erg dankbaar dus mensen houd goede moed !!!!!

  Geschreven door AUK op
 11. Taaislijmziekte: dat is dus wat ik al jaren heb. Met regelmatig gebruik van tijm infuus is iets verminderd, maar het blijft aanwezig en dus lastig. Maar nu breng ik, na het lezen van deze post, in verband met kleine kisten die ik heb bij een nier, bij de pancreas en de lever. Herkend iemand ook deze syntomen en weet er wat van?Bedankt.

  Geschreven door Nicolai op
  • Denk bij longaandoeningen ook aan de rol van histaminerijke voeding, die ongunstig werkt. Overigens zorgen smaakversterker, alcohol en diverse kruiden, waaronder tijm, voor het vrijmaken van histamine en andere biogene aminen in je lichaam. Verder tekorten aan voedingsstoffen, zoals silicium en allerlei vitaminen, mineralen, sporenelementen en vetzuren. Ook zijn er natuurlijke, ontstekingsremmende middelen. Om de hele biochemie van je lichaam te verbeteren, eens advies vragen aan een orthomoleculair therapeut o.i.d.

   Geschreven door C. op
 12. Andere oorzaken: candida, histaminerijke voedingsmiddelen, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Zuivel geeft slijmvorming, wat ook kan zorgen voor hoesten.

  Geschreven door C. op
 13. Heel bedankt. Ik zal de een en de andere oorzaken onderzoeken.

  Geschreven door Nicolai op
 14. Ik hoest ook vaak tijdens mijn werk. In mijn werk ik als frezer en in het bedrijf drijft en zweeft wel veel stof.
  Ik ruik wel stof van veel slijpen.
  Misschien is dat daar oorzaak van.
  graag reactie.

  Geschreven door Gerard op
 15. Uitstoot C02 en fijnstof en pollen van bomen en planten kunnen ook de veroorzaker zijn
  van chronische hoest.

  Geschreven door Harley Ben homeopatische onderzoeker. op
 16. Me zoon (4jr) heeft 1.5 jaar last gehad van hardnekkige hoesten, puffers astma etc ( slapeloze nachten maar vooral in de wintermaanden)
  Niks hielp, tot er bloed was afgenomen bleek ontstekings waarde verhoogd in het bloed, en hoge witte bloedcellen.
  1e kuur van 7 dagen amoxiciline hielp niet. De 3 daagse antibiitica kuur (2e kuur wel. bij deze is de hoest eindelijk opgehouden.

  Geschreven door Laura op
 17. bestaat er ook een hoestaanval die de oorzaak kan zijn van stress of ongemakkelijk communiceren?

  Geschreven door Pauine op
  • Hi Pauline, ik ben geen arts, of psycholoog, maar een nadenkend en analytische persoon. Ik denk dat wanneer je gespannen bent en stress ervaart je hoger gaat ademen en daarmee je bovenste luchtwegen kunt prikkelen, en ik kan me voorstellen dat dat een prikkelhoestje kan veroorzaken. Ik neem aan dat je het niet over een productieve hoest hebt (met (vastzittend) slijm). Is dat wel het geval, dan heb je een onderliggende ziekte zoals verkoudheid of allergie.

   Geschreven door IWY op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief