Hoe kom je van een kriebelhoest af?

Hoe kom je van een kriebelhoest af?

Een vervelende prikkel in je keel en constant het gevoel dat je moet hoesten? Dan heb je waarschijnlijk kriebelhoest. Vooral ’s nachts kun je er erg veel last van hebben. Maar wat kun je ertegen doen? Hoe kom je van een kriebelhoest af?

Wat is kriebelhoest?

Een kriebelhoest is een droge hoest zonder slijm, die ontstaat als het afdeklaagje in de keel (het luchtwegepitheel), is beschadigd. Bij kriebelhoest geven de slijmvliezen in principe voor niets een hoestprikkel af. Het vervelende is dat het zichzelf in stand kan houden of verergeren. Door het hoesten worden de slijmvliezen nog meer geïrriteerd waardoor je blijft hoesten.

Mogelijke oorzaken kriebelhoest

Wanneer je last hebt van een kriebelhoest, dan is het goed om te weten waar deze vandaan komt. Het is namelijk zo dat je bepaalde oorzaken uit de weg kunt gaan. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk:

 • Verkoudheid (virus).
 • Sigarettenrook.
 • Stoffige ruimtes.
 • Droge lucht (eventueel als gevolg van een airconditioning).
 • Allergie.

Ook hebben sommige geneesmiddelen droge hoest als bijwerking.

Tips tegen kriebelhoest

Gelukkig is een kriebelhoest in de meeste gevallen niet ernstig en gaat deze na een tijdje vanzelf over. Voor iedereen die hier niet op wilt wachten, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet:

Verbeter de luchtvochtigheid in je huis

In veel huizen is, vooral in de herfst en winter, de luchtvochtigheid in huis niet op peil. Het uitzetten van de verwarming kan al een positief effect op de luchtvochtigheidsgraad hebben. Draai de verwarming in ieder geval in je slaapkamer uit, en zet het raam een klein stukje open. Investeer eventueel in een luchtbevochtigingsapparaat om droge lucht tegen te gaan. Dit apparaat zorgt voor de juiste luchtvochtigheid (tussen de 35 en 55%). Wanneer de kamer klein is, dan kun je ook een bakje water op de verwarming in je kamer te zetten.

Adem door je neus

Wanneer je last hebt van een kriebel in je keel, probeer dan zoveel mogelijk door je neus te ademen. Dit zorgt voor minder prikkels, waardoor je minder snel een hoestbui krijgt. Wanneer je neusgaten dicht zitten, kun je door middel van een zoutoplossing je neusgaten weer open krijgen.

Honing, drop en thee

Wat altijd goed werkt tegen prikkelhoest is door te zuigen op laurierdrop. Honing op te lossen in thee, is ook zeer effectief. Let wel; je moet geen honing geven aan kinderen jonger dan één jaar. In honing kunnen sporen van bacteriën aanwezig zijn waar baby’s ziek van kunnen worden.

Bij een schrale keel kan het prettig zijn om iets warms te drinken zoals thee en dan met name tijmthee. Van deze thee wordt gezegd dat het je slijmvliezen tegen bacteriën beschermt, door de looistoffen die erin zitten. Verder zou tijmthee speciale oliën bevatten die de hoestprikkels verminderen.

Verse tijm is tegenwoordig gewoon te koop bij de supermarkt. Voeg twee theelepels verse tijm toe aan een mok met gekookt water en laat tien minuten intrekken. Drink het met kleine slokjes. Gorgelen kan ook helpen.

Gorgelen met zout water

Gorgelen met zout water kan helpen om de zwelling van de slijmvliezen te verminderen. Een zoutoplossing kun je heel makkelijk zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas warm water. Dit brengt ook verlichting aan wanneer je keelpijn hebt.

Niet hoesten

Hoe moeilijk het ook is, maar probeer zo min mogelijk te hoesten. Door te hoesten of de keel te schrapen raakt je keel namelijk verder geïrriteerd, wat opnieuw een hoestprikkel veroorzaakt.

Hoestmiddelen helpen niet

Van hoestmiddelen die je bij de drogist of apotheek kunt kopen, is de werking nooit aangetoond. Ze helpen niet tegen hoest (of slijm), en niet om de hoestklachten sneller te laten genezen.

Wanneer naar de huisarts?

In principe gaat hoesten binnen een week of 2 weer over. Wanneer de hoest nog niet over is, moet hij met 2 weken wel sterk zijn afgenomen. Wanneer dit niet het geval is, neem dan even contact op met je huisarts. Het is ook aan te raden om naar je huisarts te gaan, wanneer je de volgende klachten ervaart:

 • Langer dan 3 weken last hebben van hoesten.
 • Wanneer je tijdens het ademen last krijgt van pijn op de borst.
 • Ernstige benauwdheid of wanneer je een piepend geluid maakt bij het ademhalen.
 • Langer dan 3 dagen koorts hebt (meer dan 38°C).
 • Wanneer je opnieuw koorts krijgt nadat je meerdere dagen koortsvrij was.
 • Langdurige en terugkomende hoestbuien.
 • Stemproblemen (geïrriteerde stembanden).
 • Ophoesten van bloed.
 • Bij heesheid de langer dan 2 weken aanhoudt.

 

Bronnen: kriebelhoest.info en hoesten.org

Delen:  
25 reacties op “Hoe kom je van een kriebelhoest af?
 1. Heel effectief bij kriebelhoest zijn de kleine dropjes laurier/anijs. Te koop bij o.a. Holland Barret. Zeer effectief!

  Geschreven door Henk Hudepohl op
 2. Hallo ik heb ook last van kriebelhoest en het komt steeds terug .
  Ik heb codeiine 10 Mg gekregen van de huisarts .
  Mvg . Mevr . Gita Biharie

  E – mail : gitabiharie@hotmail . com

  Geschreven door Gita op
  • ik heb ook al heel lang een kriebelhoest is zo vervelend ,ik probeer zo weinig mogelijk te hoesten,het is zo vervelend
   Ik neem laurierdropjes honing en Isla met gembersmaak voor heesheid

   Geschreven door Ria van Raay op
 3. Ik leg een vochtige washand op Mn keel. Dat werkt super

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb nu al een dikke week een hele vervelende kriebelhoest, valt niet tegen te houden, zodra ik wil slapen word het erger, keel doet heel erg zeer. De dokter gaf aan zo min mogelijk mn stem gebruiken voor een weekend en thee met honing, daarnaast moest ik dan ibuprofen of paracetamol gebruiken voor de pijn… Nog betere tips? het lijkt alleen erger te worden 🙁

   Geschreven door Tessaweggers op
   • hoi ik heb precies hetzelfde thee helpt wel maar de beste thee die maak jezelf met gember munt citroen en hongen gember doodt de bactieren en honging verzacht de pijn en hoest
    EEUWEN OUD RECEPT EN WERKT PERFECT
    beterschap

    Geschreven door thee op
    • Lauw water en een theelepel zout mee gorgelen en dat hielp meteen !

     Geschreven door Leonora op
 4. Ik heb al jaren last van chronische hoest.Longaets weet er ook heen raad meer mee.
  Ben COPD patiënt en vernevel ook 4 x per dag.
  Neem elke avond 10 Mg.codeine in en dat werkt gelukkig heel goed.
  Niet bij iedereen zal dat werken.
  Onlangs ben ik heel erg verkouden geweest en kreeg toen een kuurtje.
  Ging niet helemaal lekker samen met de codeine.Dus om de dag dan maar.
  Andere dagen dronk/drink ik nu 1 uur voor het slapen een groot glas warme kamillethee met vloeibare imker honing.Dat gaat super goed.
  Wil nu de codeine proberen af te bouwen.Ben benieuwd of het gaat lukken.

  Geschreven door Anoniem op
  • Wik hoest vanaf 14 januarihad tevens alle holtes ontstoken.ben ook copple. Heb 2 anti b kuren en 2 prdnisonkuren gehad. Puf aantal keren per dag. Nog steeds veel hoesten en lijkt of alle ribben en spieren gekneusd zijn. Gister longfoto,,,die was goed !? En maar werken he. Geen geluid dat gehoest . Iedereen staart je aan

   Geschreven door Andrea Schutte op
 5. Een ui in een paar stukken snijden op een bordje en langs je bed zetten werk ook heel goed.

  Geschreven door Tipje op
 6. Bij mij helpt het als ik vicks op mijn keel smeer!

  Geschreven door Simmeke op
  • Alleen die aparte geuren prikkelen mijn hoest

   Geschreven door Andrea op
 7. Ik heb vaak na verkouden te zijn geweest last van wekenlang hoesten en dan met veel slijm en piepend geluid op de borst. Nu moet ik Met regelmaat loratadine slikken, dat is 1x per dag.

  Geschreven door Anoniem op
 8. ik heb al van alles geprobeerd om van de kriebelhoest af te komen. hoestdrankjes werken vaak averechts heb ik het idee. ’s nachts of overdag. heel irritant als je voor je werk net een belangrijk telefoontje krijgt en je in een hoestbui valt waar je bijna kokhalst zo erg. bij mij werken de antaflu oranje snoepjes dan nog het beste.

  Geschreven door anneke op
 9. Ik heb al 3 maanden last van kriebelhoest, heb alle huis/tuin en keukenmiddeltjes al geprobeerd. Tevens heb codiene 10 mg en 20 mg gebruikt. Hoestbuien zijn minder geworden maar ik wil er graag helemaal vanaf. Het is erg vermoeiend en mijn ribben protesteren ook.

  Geschreven door Jo op
 10. Iemand gaf mij deze tip pure chocolade ( met hoog gehalte Cacau)
  Ik heb elk jaar wel last van kriebelhoest dus ga het zeker proberen

  Geschreven door Gigi op
 11. Wellicht is de kriebelhoest een bijwerking van een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk. Een zogenaamd “pril”. (Dit betekent dat de naam van het geneesmiddel eindigt op ….pril.) Deze kriebelhoest kan ook nog na jaren gebruik optreden. Niets helpt daartegen, alleen je arts vragen om een andere bloeddruk verlager.
  Misschien helpt een ayurvedisch middel: honing met turmeric (geelwortel of koenjit) poeder. Neem daar regelmatig een likje van.

  Geschreven door Spuit Elf op
 12. Werd of bleef ik vroeger regelmatig wakker door een kriebelhoest, nu doe ik bij kriebelhoest, voor het slapen gaan, een laurierdropje op mijn tong. Deze lost gedurende de nacht op. Geen last meer! Beste middel ooit!

  Geschreven door Ar op
 13. Ik is een oorzaak. Namelijk wormen. Als men een worminfectie heeft dan kan men ook kriebelhoest krijgen. Heeft u een kriebelhoest waar u niet vanaf komt en de oorzaak niet duidelijk is? Neem dan eens een wormkuur. Heeft mij van een kriebelhoest afgeholpen die me maandenlang plaagde. Na zelfs een prednisonkuur was het nog niet over en de dokter gooide het op stress. Het waren dus wormen.

  Geschreven door Anouchka op
  • Ik had 2 jaar lang last van kriebelhoest na een een beschadigde long na bestraling. Gebruik nu codeine en een maagzuurremmer en heb nergens meer last van.

   Geschreven door Ingrid op
 14. Een ui in een kleine stukken snijden en half lemon persen en mes punt zout en mengen in een bordje en na 20 minuut rusting op eten in halfuur en onder dekken slapen
  Dit help bij mij heel goed tegen hoest verkoudheid keelontsteking koorts ik ben heel vaak in één avond beter na het eten onder het deken
  mensen laat me het weten als het bij u ook werk

 15. Betreft : kriebelhoest. Ooit ergens gelezen – een beetje olijfolie innemen. Dit doe ik voor het slapen gaan. Ik neem een theelepeltje olijfolie. En bij mij helpt het.

  Geschreven door Didi 7/11/2017 16u55 op
  • Ik heb al jaren kriebelhoest niks helpt ik heb iets er tege gevonden misschien da lijkt belachelijk kauwgum s nacht heb ik veel last vr da gaa slp stek een pikant kauwgum in u mond slp maar geen last van hoest wel af en toe kauwen ni in slikken ?

   Geschreven door Anoniem op
 16. Lauw water met een theelepel zout hielp meteen. Ik hoeste tot kokkens toe.

  Geschreven door Leonora op
 17. Ik heb al jaren “een kriebelhoest”, wordt alleen maar erger. Maar ik heb óók “PH”, dat is: pulmonale hypertensie, verhoogde bloeddruk bij de longslagaderen. Ik ben in behandeling bij het Radboud UMC te Nijmegen. Die PH, heb ik al langer dan 10 jaren volgens de longarts, ik ben niet geopereerd, ik krijg: opsumit marcitentan, euro 4.000 per maand, sinds 08: 4 jaren of 5 jaren, dat tabletje wijdt de bloedvaten uit, zodat het bloed snel heen en weer kan. Voor “dat hoesten” krijg ik niets, nu ben ik bezig om uitsluitsel te krijgen voor longkanker, beginstatdium, moet je ook hoesten. Je kunt niet meer, onder de mensen gaan, de mensen kijken naar je, als je een hoestbui krijgt. Dan zeggen ze: steek er nog 1 op. Dan zeg ik: ik rook helemaal niet. Tevens heb ik “blauwe” lippen, dat is óók “een symptoom” van “Pah”. Ik heb ’s morgens, als ik op moet staan hoestbuien ’s avonds, met het naar bed gaan, en zo tussentijds, ik kan niet meer praten en- of: een refreintje zingen, want dan wek ik die hoestbui op.

  Geschreven door Benny “Kwebbel”/ kleurin op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief