Hoesten; het is de meest voorkomende klacht bij luchtwegaandoeningen, maar of het nu gaat om een kriebelhoest of een slijmhoest, beiden kunnen erg vervelend zijn. Dus wat helpt bij de verschillende soorten hoest?
Wat is hoesten?
Hoesten is een reflexachtige reactie van het lichaam op het moment dat er slijm, stof of andere deeltjes in de luchtwegen vastzit. Door te hoesten zorg je ervoor dat je je luchtpijp, keel en longen schoonmaakt. Hoesten is dus een belangrijke functie bij het schoonhouden van onze luchtwegen. Hoesten is dus een symptoom van iets en geen aandoening op zichzelf.
Soorten hoest
Er bestaan allerlei verschillende soorten hoest, die onder te verdelen zijn in 2 soorten:
Kriebelhoest
Wanneer een kriebelhoest hebt, dan heb je een droge hoest met daarbij een vervelende kriebel of prikkel in je keel. Een kriebelhoest noemen we ook wel een niet-productieve hoest. Bij een kriebelhoest, hoest je geen tot nauwelijks slijm op.
Vastzittende hoest
Bij een vastzittende hoest heb je last van (taai) slijm dat vastzit in de luchtwegen. Dit slijm is moeilijk los te hoesten en komt bij iedere hoestbui iets omhoog. Echter, het slijm kan dusdanig hardnekkig zijn en vastzitten in je longen. Dan is het nog lastiger om het slijm op te hoesten. Een vastzittende hoest wordt een productieve hoest genoemd.
Oorzaken van hoesten
Hoesten ontstaat doordat onze luchtwegen geprikkeld worden. Dat kan verschillende oorzaken hebben.
Oorzaken kriebelhoest
Een droge, kriebelhoest wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een virusinfectie, een verkoudheid. Ook kan het een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Voorbeelden hierbij zijn bepaalde bloeddrukverlagende middelen, medicijnen die gebruikt worden bij hartfalen en bepaalde nierziekten. Astma, hooikoorts, een allergie, stress, droge lucht, (brandend) maagzuur maar ook of door vaak je keel te schrapen kun je een kriebelhoest krijgen. Heb je naast vermoeidheid en kortademigheid ook last van een kriebelhoest, dan kan er sprake zijn van linkszijdig hartfalen.
Oorzaken vastzittende hoest
Ook vastzittende hoest kan veroorzaakt worden door een ontsteking van de luchtwegen, griep maar ook door: een bijholteontsteking (sinusitis), kinkhoest, COPD, keelontsteking, roken of het inademen van rook.
Wat helpt bij hoesten?
Ondanks dat hoesten een functie heeft, kan het erg vervelend zijn. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het hoesten te verlichten.
Wat helpt bij kriebelhoest?
Bij een kriebelhoest kan het helpen om regelmatig iets te drinken, iets warms. Denk hierbij aan thee misschien met wat honing. Ook kun je een lepel honing in je mond nemen. Op een dropje zuigen kan ook even voor wat verlichting zorgen. Speciale hoestpastilles zijn hier niet voor nodig. Dat geldt ook voor hoestdrankjes die via de drogist te verkrijgen zijn.
Heb je erg veel last van kriebelhoest, dan kan je huisarts je wellicht het hoestmiddel noscapine voorschrijven. Dit middel onderdrukt de hoestprikkel.
Zijn medicijnen de oorzaak van je kriebelhoest overleg dan met je huisarts of apotheek, of je misschien over kan stappen op een ander medicijn.
Ook kun je kijken naar de luchtvochtigheid in je huis, wanneer een droge lucht de oorzaak van je droge hoest is. Een te droge lucht kun je verbeteren met een luchtbevochtiger of door bakjes water aan de verwarming te hangen.
Wat helpt bij vastzittende hoest?
Ook wanneer je last hebt van een vastzittende hoest, kan het helpen om iets warms te drinken. Hierdoor kan het slijm oplossen. Ook kan het helpen om te stomen boven een kom met heet water. Het advies is om liever geen menthol of eucalyptus aan het water toe te voegen: deze middelen kunnen je slijmvliezen namelijk juist irriteren.
Door een aantal malen stevig te hoesten en daarna het opgekomen hoest door te slikken of uit te spugen kan helpen. Een andere manier om slijm omhoog te laten komen is door te huffen. Huffen is hoesten op een H alsof je een spiegeltje wilt laten beslaan. Hierbij adem je eerst diep in en vervolgens adem je krachtig met open mond en open keel, uit. Doe dit wel in je elleboog en niet in je hand.
Het kan helpen om met een extra kussen te slapen, dit kan het ademhalen iets makkelijker maken.
Ook bij een vastzittende hoest helpen hoestdrankjes of andere hoestmiddelen niet. Ze lossen het slijm niet op.
Wanneer naar je huisarts met hoesten?
In bijna alle gevallen gaat hoesten vanzelf binnen een week of drie over. Op het moment dat je na 3 weken nog steeds hoest en er geen verbetering in zit, ga dan naar je huisarts. Dat geldt ook voor wanneer je je benauwd voelt en/of wanneer je bloed ophoest, wanneer je slijm een roestbruine kleur heeft of wanneer het hoesten gepaard gaat met hoge koorts, forse pijn aan de borstkast, kortademigheid en/of benauwdheid.
Bronnen: Maxima Medisch Centrum, Thuisarts en het Longfonds
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.