Droge hoest en slijmhoest; wat helpt?

Droge hoest en slijmhoest; wat helpt

Een hoest is een reflexmatige actie om je luchtwegen schoon te maken en kan vele oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van hoesten zijn: een infectie van de luchtwegen, door de aanwezigheid van slijm, rook, stof, droge lucht of door een allergie. Echter, wat de oorzaak ook is, een aanhoudende hoest kan je dagelijks leven ernstig beïnvloeden, vooral als het ’s nachts erger is. Dus wat helpt tegen een droge hoest en tegen slijmhoest?

Hoesten

Hoesten heeft als functie het schoonhouden van de luchtwegen. Wanneer we stof of vuil inademen, dan belandt dit op de slijmvliezen en kleine haartjes die in je neus en keelholte zitten. De kleine haartjes transporteren als het ware dan die stofdeeltjes naar boven. Door te hoesten wordt het slijm versneld naar boven gebracht. Vervolgend spugen we het slijm uit of slikken het door. Hoesten is dus een natuurlijke manier van je lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Hoesten is dus ook geen aandoening, maar een symptoom van iets.

Soorten hoest

Productieve hoest

Deze vorm komt vaak voor bij een verkoudheid. Het is een hoest met de bedoeling lichaamsvreemde deeltje te verwijderen waarbij er slijm wordt opgehoest, om zo het ademhalen makkelijker te maken. Deze vorm is dus een nuttige bescherming die je niet moet onderdrukken met geneesmiddelen.

Niet-productieve hoest

Bij deze vorm hoest je zonder dat er slijm wordt opgehoest. Deze vorm wordt ook wel Bij kriebel-, prikkel- of droge hoest genoemd. In de meeste gevallen wordt zo’n hoest veroorzaakt door een virus, maar kan ook zeker veroorzaakt worden door: hooikoorts, luchtvervuiling, rook of koud weer.

Chronische hoest

Wanneer je altijd moet hoesten, dan kan de oorzaak liggen bij aandoeningen waaronder: astma, ontsteking van de voorhoofdsholtes, (ongemerkt) maagzuur in de slokdarm, medicijngebruik, longkanker, COPD en longfibrose.

Wat helpt tegen hoest?

Veel drinken

Door veel te drinken verdun je het slijm in je luchtwegen. Daardoor is het iets gemakkelijker om te ademen en onderdruk je vaak ook het hoesten.

Niet roken

Wanneer je hoest en je rookt zorg dan dat je in deze periode niet rookt. Daarnaast zorgt ook het meeroken voor het prikkelen van de luchtwegen, waardoor je (extra) moet hoesten. Probeer het om rokerige ruimtes te vermijden.

Keel smeren

Door te zuigen op een snoepje of dropje verzacht je je keel, waardoor je vaak de kriebelhoest even kan verminderen. Ook een lepeltje honing kan je keel en daarmee je hoest verlichten. Let wel op dat je dit nooit aan een baby jonger dan 1 jaar geeft, vanwege het risico op botulisme.

Luchtvochtigheid verhogen

Bij een droge hoest is het verstandig om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Dat kan al heel makkelijk door bakjes met water aan de verwarming te hangen.

Stomen

Wanneer je stoomt, dan maak je je luchtwegen schoon. Door te stomen zorg je ervoor dat het vastzittende slijm loskomt. Het advies is wel om dit gewoon met heet water te doen, zonder iets erin zoals eucalyptus of zoiets. Deze middeltjes kunnen namelijk de slijmvliezen extra irriteren.

Hoestsiroop

Een antihoestdrankje wordt afgeraden wanneer je last hebt van een productieve hoest. Ook worden de slijmoplossende drankjes die bij de drogist en apotheek verkrijgbaar zijn bij een productieve hoest afgeraden. De werking van deze middelen zijn wetenschappelijk nog nooit bewezen, maar bepaalde stoffen die erin zitten kunnen wel voor nare bijwerkingen zorgen.

Vóór de leeftijd van 1 jaar is hoestsiroop helemaal af te raden. Wanneer er stoffen zoals fenothiazinederivaten, dextromethorfan en noscapine inzitten, dan ook liever niet bij oudere kinderen of met mate. Op het moment dat je dusdanig veel last van een kriebelhoest hebt, dan kan een siroop op basis van codeïne wel nuttig zijn.

Wanneer naar je huisarts?

Op het moment dat je langer dan een week aan het hoesten bent en het wordt niet beter, maak dan een afspraak met je huisarts. Daarnaast is het verstandig om naar je huisarts te gaan wanneer je naast het hoesten last hebt van:

  • Benauwdheid of piepen
  • Koorts
  • Pijn op de borst
  • Ophoesten van bloederig slijm.

Maar ook wanneer je je zorgen maakt of denkt dat er sprake is van een andere onderliggende aandoening zoals een longontsteking, hartaandoening of reflux, ga dan naar je huisarts.

 

Bronnen: Arts en Zorg en WebMD

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief