Refluxziekte kan leiden tot verschillende klachten

Refluxziekte kan leiden tot verschillende klachten

Heel veel maagklachten ontstaan door reflux. Wat is de refluxziekte en is er iets aan te doen?

Wat is refluxziekte?

Wanneer er frequent sprake is van het terugstromen van de inhoud van de maag met onder andere maagzuur naar de slokdarm, dan praten we van de refluxziekte. Maagzuur is een vloeistof die in je maag helpt bij de vertering van voedsel. Omdat de maagwand is bekleed met een beschermende laag, kan het maagzuur daar geen klachten veroorzaken. Echter, onze slokdarm beschikt niet over zo’n beschermende laag. Hierdoor kan het maagzuur leiden tot klachten (zoals zuurbranden) en/of beschadiging van het slokdarmslijmvlies.

Soorten reflux

Men maakt onderscheid in 2 soorten van reflux:

  • Gewone reflux
    Bij deze soort merk je zelf dat de maaginhoud omhoog komt.
  • Verborgen reflux
    Hierbij komt de maaginhoud omhoog, maar je hebt dit niet in de gaten.

Wat zijn refluxklachten?

Wanneer iemand last heeft van reflux, dan kan dit verschillende klachten veroorzaken:

  • Brandend maagzuur (ook wel zuurbranden genoemd) dat in de mond komt.
  • Opboeren.
  • Brandend gevoel achter het borstbeen.
  • Pijn achter het borstbeen. De pijn kan zich uiten in een drukkende pijn die kan lijken op hartklachten.
  • Misselijkheid.
  • Opgeblazen gevoel.
  • Hoesten, als gevolg van een maaginhoud die regelmatig tot in de keel terugstroomt.
  • Moeite hebben met slikken.
  • Gevoel hebben dat er een brok in de keel zit.
  • Heesheid.

Gevolgen van refluxziekte

Wanneer er sprake is van langdurig en frequent terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm, dan kan dit op de lange termijn serieuze gevolgen hebben. Zo kan de slokdarm geïrriteerd of zelfs ontstoken raken. De ontstekingen in de slokdarm kunnen leiden tot verlittekening en vernauwing. In bepaalde gevallen is de reflux zo erg dat ze symptomen veroorzaakt zoals: ademhalingsmoeilijkheden, astma en een slecht gebit.

Mensen bij wie de slokdarm jarenlang wordt blootgesteld aan maagzuur kunnen een Barrett-slokdarm krijgen. Hierbij is het slijmvlies onderin de slokdarm blijvend beschadigd. Helaas bestaan er (nog) geen medicijnen die dit kunnen herstellen. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.
Gelukkig krijgen de meeste mensen met chronische refluxklachten geen Barrett-slokdarm. Waarom iemand wel een Barrett-Slokdarm krijgt en een ander niet is (nog) niet bekend.

Oorzaak van refluxziekte

Dat de maaginhoud terug kan stromen komt doordat de sluitspier die de slokdarm met de maag verbindt niet goed meer sluit. Dit kan een aantal verschillende oorzaken hebben:

  • Een middenrifbreuk
    Door een middenrifbreuk kan het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag niet goed meer werken en kan daardoor open gaan staan.
  • Een zwangerschap
    Doordat de baby groeit, ontstaat er voor de maag minder ruimte in de buikholte. Hierdoor neemt de druk op de maag toe, waardoor het sluitspiertje niet meer goed kan sluiten.
  • Overgewicht
    Bij overgewicht is de druk in de buik groter dan wanneer er geen sprake is van overgewicht. Hierdoor kan het zuur makkelijker terug naar de slokdarm stromen.
  • Een luie maag
    Een luie maag (vertraagde maagontlediging), zorgt ervoor dat het voedsel langer dan normaal in de maag blijft. Hierdoor is de kans groot dat er teveel zure maaginhoud terug de slokdarm instroomt.
  • Ouderdom
    Als gevolg van het ouder worden kan het sluitspiertje wat verslappen en minder goed sluiten.
  • Bepaalde voedingsmiddelen
    Bepaalde voedingsmiddelen, waaronder chocola, pepermunt en alcohol kunnen ervoor zorgen dat het sluitspiertje verslapt en de maag niet meer goed afsluit.
  • Roken
    Het is bekend dat nicotine heeft hetzelfde effect als chocola, pepermunt en alcohol.

In principe kan iedereen last hebben van een reflux, maar bij baby’s komt deze maagklacht regelmatig voor. Dit komt omdat hun sluitspier tussen slokdarm en maag nog onvoldoende ontwikkeld is. Hierdoor spugen ze regelmatig de zojuist gedronken melk uit. De refluxklachten verdwijnen naarmate het kind ouder wordt.

Wat kun je zelf doen bij refluxklachten?

Het meest belangrijke is om de drukverhoging in de buik te voorkomen. Dit kan onder andere door:

  • Door gezond te eten en veel te bewegen. Dit helpt niet alleen om overgewicht tegen te gaan, maar zorgt ook voor een zachte ontlasting.
  • Het is raadzaam om de eerste uren na een maaltijd niet plat te gaan liggen.
  • Door niet vlak voor het slapen te gaan te eten.
  • Stoppen met roken.
  • Eet kleine maaltijden, zodat je geen overvolle maag hebt.
  • Zorg dat je voldoende drinkt en vezelrijke voeding eet om de ontlasting zacht te houden en niet te hoeven persen. Ook persen verhoogd de druk in de buik.

Het maagzuur stroomt waarschijnlijk minder gemakkelijk terug naar de slokdarm, wanneer je het hoofdeinde van je bed met ongeveer 10 tot 20 centimeter verhoogt. Dit zou je kunnen doen met kussens of door het hoofdeinde op klossen te zetten.

Behandeling refluxziekte

Medicijnen
In sommige gevallen kunnen refluxklachten worden behandeld door het innemen van maagzuurbinders. Als deze niet voldoende helpen of wanneer de klachten terug blijven komen, dan kunnen maagzuurremmers helpen.

Operatie
De anti-reflux operatie is een operatie die uitgevoerd kan worden bij mensen met ernstige refluxklachten die veroorzaakt worden door een middenrifbreuk. Deze operatie wordt uitgevoerd via een kijkoperatie.

Wanneer naar je huisarts?

Neem direct contact op met de huisarts:

  • Als de klachten langer dan twee weken aanhouden of als ze verergeren.
  • Wanneer je plotseling heftige pijn boven in de buik of achter je borstbeen krijgt.
  • Wanneer je regelmatig moet overgeven.
  • Op het moment dat je bloed overgeeft.
  • Wanneer de ontlasting zwart is.
  • Wanneer je in korte tijd meer dan 5 kilo afvalt, zonder aanwijsbare reden.

 

Bronnen: refluxziekte.nlgastro-maatjes.nlantoniusziekenhuis.nl en darmklachten.nl

Delen:  
28 reacties op “Refluxziekte kan leiden tot verschillende klachten
  1. Ik heb een middenrifbreuk en kan deze onder controle houden met pantoprazole 20mg en met op te letten wat ik eet, soms heb ik nog zuurbranden , maar ik ondervond inmiddels wat ik wel of niet mag eten.

    Geschreven door Sonja op
    • Maagzuurremmers zorgen voor verliezen aan vitaminen en mineralen. Bij langer gebruik ook aan vetzuren en aminozuren. Ook doen medicijnen niets aan de oorzaken. Verder zijn er wel natuurlijke middelen, zoals johannesbroodpitmeel.

      Geschreven door C. op
    • Ik heb een reflux ziekte die mijn hele leven beïnvloed. In 2008 en 2016 fundoplicatie operatie gehad in uniklikum aken beiden niet gelukt. Kan al sinds 2008 niet meer overdag slapen. Als ik niet genoeg nachtrust heb gehad en ik val toch overdag in slaap, dan stik ik en moet echt voor je leven knokken om weer lucht te krijgen. Dat is geen prettig gevoel dan komt door de maagzuur die terugstroomt en omhoog komt. Na 19.00 uur avonds eet ik niks meer en ik eet ook geen vlees. Dan is het echt overleven. Neem avonds 80 mg pantaprozol in bij zeer ernstige maagzuur neem ik nog eens 40 mg extra in en als het nog niet stopt nog eens 40 mg extra
      neem ook sucralfaat zakjes in die de maag beschermen.
      Voor mij is het leven best zwaar de hele dag wakker moeten blijven zonder te slapen uitrusten op de bank en niet proberen in te slapen. Dat is geen prettige ervaring. Volgens de chirurg is er een operatie waarbij men de hele maag verwijderd. Krijg binnenkort weer een onderzoek voor maag en darmen. Zijn hier evt mede mensen die dit ook zo heftig hebben.

      Geschreven door a.g op
  2. Ik heb 4 dec 2018 een reflux operatie gehad. Nissen techniek. Echter totnutoe nog steeds maagzuur. Sinds korte tijd heb ik af en toe oorpijn, keelpijn en maagpijn. Ik heb een Apneu, en slaap met masker.Zou dat hiermee te maken hebben? Apneu vorig jaar augustus bevestigd. Ik denk astma tgv de Apneu te hebben gekregen. . Voir de astna gebruik ik een pufje. Maar nog steeds slikp problemen en kan nog niet alles eten. Hese stem, stem weg. Ik moet binnenkort naar de logopediste. Ik vraag me af, waarom de oorzaak niet nader kan worden onderzocht. Heesheid is weer gevolg van de maagzuur, toch?

    Geschreven door Rita op
    • De heesheid kan ook een bijwerking zijn van het pufje, heb in het verleden ook diverse pufjes gebruikt waar ik deze klachten van kreeg. Oplossing zou een ander soort inhaler kunnen zijn.

      Geschreven door Marianne op
      • Medicijnen zorgen voor verliezen aan vitaminen en mineralen. Corticosteroïden ontregelen ook het cortisol in je lichaam. Alles bij elkaar kan dit klachten geven. Ook doen medicijnen niets aan de oorzaken, zoals voedingspatroon (histaminerijke voedingsmiddelen), darmflora, tekorten aan voedingsstoffen enz.

        Geschreven door C. op
      • Ok, dankje. Ik zal het navragen mij mijn huisarts of KNO arts.

        Geschreven door Rita op
  3. Ik heb een tijdje reflux gehad en daarvoor omeprazol gekregen dat ik s’morgens een half uur vòòr het ontbijt moest innemen. Het werkte goed en ik moest, op aanraden van de specialiste, het langzaam afbouwen. Tegelijkertijd vernam ik op internet dat een sterke citroendrank op de nuchtere maag een natuurlijk effekt kan hebben op reflux tendens en dit doe ik nu al enige weken en ‘so far, so good’. Dit drankje maak ik door 3 hele schoongeboende citroenen in dunne plakjes in 600ml water voor 5 minuten te koken. Zeef het water. Zodra het lukewarm is voeg er honing of kokossuiker aan toe en laat verder afkoelen in glazen fles of pot. Hiervan drink ik, op nuchtere maag en met een half uur afstand van het ontbijt, een klein glaasje in teugjes. Het proberen zeker waard.

    Geschreven door Ria op
    • Ik zou eens ACV(Apple Cider Vinegar) proberen. Zoek daar maar een naar op Youtube. Ik had snachts reflux en daardoor problemen met slikken en oorontstekingen. Na een paar dagen dit smorgens te drinken waren de klachten al bijna weg. Ik ben blij. 1 theelepeltje in een glas water helpt bij mij al.

      Geschreven door Hans op
  4. Ik zal het eensproberen datdrankje want ik heb erge klachten en slik al jaren omeprazol,volgens mij kan het niet veel kwaad.Ook moet ik geopereerd en de operatie heet(Fundoplicatie) maar ik laat het denk ik
    niet doen.Het zou ik het Zwolse ziekenhuis gebeuren maar ik wacht nog maar en weet het niet goed.

    Geschreven door Ans op
  5. İk krijg steeds een stijve van zuur sex helpt

    Geschreven door M vroue Widers op
    • Kinderachtig

      Geschreven door Rita op
      • Nou , meteen weer beginnen dan

        Geschreven door Marja op
      • Heb je niks beters te doen dan alleen maar aan sex en een stijve te fantaseren .ga hier voor naar een dokter of neuroloog
        Maniak

        Geschreven door Irmgard Jane op
  6. Een goede kwaliteit ( bio ) appelazijn kan heel goed werken. Al naar gelang: 1 tot 3 maal daags een eetlepel in een glas water en dat opdrinken.

    Geschreven door Geertje op
  7. Ik slik al meer dan 30 jaar omeprazol tegen zuurbranden en de reflux. Dit helpt mij heel goed en ik heb ook het hoofdeind van mijn bed iets hoger staan! Door de omeprazol kan ik alles weer eten, blij mee!

    Geschreven door Hanneke op
    • @Hanneke, veel mensen hebben juist een tekort aan maagzuur, door onevenwichtige voeding en tekorten aan voedingsstoffen, waardoor een slechtere vertering, waardoor zuurbranden en andere klachten. Maagzuurremmers zorgen ervoor dat je maaginhoud minder zuur wordt. Daardoor krijg je tekorten aan vitaminen en mineralen; bij langer gebruik ook aan vetzuren en aminozuren.
      Wat bed betreft altijd kiezen voor een bed en matras zonder metalen erin, waardoor een betere aarding en ontspanning van je lichaam. Dit vanwege je opmerking verstelbaar hoofdeind. Zeker een electrisch bed werkt verstorend op je gestel.

      Geschreven door C. op
  8. Dan staat er stoppen met roken!!
    Jezus hoe kunnen ze ge er
    Ik heb al.jaren maagklachten
    Middenrifbreuk en klachten bij bepaald voedsel
    Maar sinds ik gestopt ben met roken 13 weken geleden
    Ga ik bijna dood van het maagzuur ondanks mijn nexium
    !!!
    Verschrikkelijk
    Ik heb alleen maar meer Maar en darmklachten sinds ik gestopt ben met roken!! Ik had dit niet toen ik nog rookte
    Zo En erg als nu nog nooit meegemaakt!

    Geschreven door Annoeska huisman op
  9. Ik heb al een half jaar !!( keelpijn) en groene slijmpjes in de keel, het lijkt of er een klep heel langzaam werkt bij het slikken, maagzuur en opwerpeningen. Voor die tijd nam ik al jaren omeprozole 20 mg en tijdens mijn klachten moest ik pontoprazole 40 mg innemen, ik heb alle onderzoeken gedaan wat een mogelijkheid kon zijn in verband met maag, keel , sinussen. Alles wees uit dat er niets aan de hand was.en ik moest horen dat ik een stress maag en slokdarm had. Nu heb ik van de specialist en huisdokter een zelfgemaakte bereiding voorgeschreven SULpiride 50 mg en zal het zeker beteren, dit heb ik een maand ingenomen en het is al wat gebeterd, maar nog niet gedaan. Dus afwachten!!

    Geschreven door Mieke op
    • Maagzuurremmers en antipsychotica zorgen voor verliezen aan vitaminen en mineralen. Maagzuurremmers zorgen bij langer gebruik ook voor tekorten aan vetzuren en aminozuren. Antipsychotica remmen ook de aanmaak van melatonine.
      Medicijnen doen sowieso niets aan de oorzaken.

      Geschreven door C. op
  10. Wat bij mij heel erg heeft geholpen en me bijna van de klachten heeft afgeholpen is een glas lauw water drinken met driekwart theelepeltje soda bicarbonaat. Dat neutraliseert hey maagzuur en het zorgt ervoor dat je gaat boeren zodat je lucht verliest.

    Geschreven door Frits op
  11. Ben je misschien aangekomen na het stoppen met roken? Dat zou kunnen verklaren dat je meer last van zuurbranden hebt.

    Geschreven door ma op
  12. Ik heb mijn maag hoog zitten, gescheurd middenrif, reflux, verkrampende slokdarm tijdens het eten. De MDLarts wil opereren en geeft een zware operatie aan. Wat denken jullie?

    Geschreven door Dina op
  13. Ik heb ook zo een last van gal wat omhoog komt. Zuur gaat beter met medicijnen. Ik weet onder tussen niet goed wat uk nou wel kan eten eet ik alleen nog maar geroasterd brood. Ook heel vaak last van diaree. Heb een breuk in mijn middenrif maar raden mijgeen operatie aan . Maar mijn hele leven draait er nu wel omheen kan uenand muj raad geven

    Geschreven door Ria de graaff op
  14. Probeer es een zeer klein stukje gember om op te kauwen….lukt bij mij altijd…maagzuur is direkt weg..en tis nog gezond ook

    Geschreven door Ingrid op
  15. Ik heb ook een breuk in het middenrif en een klep die waarschijnlijk niet goed sluit. Veel last van zuurbranden en wordt soms wakker van het gal dat ik bijna stik, tenminste zo voelt het.
    Heb het bed ook op het hoofdeinde omhoog gebracht zodat je kan blijven liggen. Voorheen moest ik eraf. Gebruik al tientallen jaren hiervoor medicijnen, begin Nestrium en is later gewijzigd in Omeprazol, wel 40 mg/dag. Daar tussendoor nog diverse types maagzuurremmers zuigtabletten omdat ik zelf na het drinken van water weer last krijg. Wat te doen Opereren?
    Ik weet het niet maar dagelijks slikken van zuurremmers e.d. kan toch nooit goed zijn?

    Geschreven door Manus op
  16. Ik heb sinds 3 maanden last van omhoog komend maagzuur snachts.Eerst had ik ook een brok in mijn keel en bleef mijn eten soms hangen.Nu sinds maandje moet ik van de huissrts 2 maal daags omaprezol 40mg slikken.En nog komt geregeld snachts het zuur omhoog.Ook last van een pijnlijke slokdarm en rug.Binnenkort krijg ik een slokdarmonderzoek,maar ben erg bang voor de uitslag dat ik wat ernstigs heb.Maar heb geen gewichtsverlies en kan gewoon alles eten en blijft ook niet hangen(heel zelden af en toe )! Lastig die angst !

    Geschreven door Judith op
  17. Hallo iedereen,
    Ik heb 2 jaar geleden een nissen operatie gehad ( 2 x op 5 maand tijd ) ik had een reflux hoogste graad dus operatie was de enigste oplossing. Dit had heel veel invloed op men leven want kon niet meer doen wat ik wou. Ik dacht na de operatie beter te zijn, maar dit is alles behalve dat. Ik kan amper iets eten want alles valt me zwaar, na elke hap die ik doe ben ik misselijk, heb ik zweetbuien, trillingen, diaree en verschrikkelijke buikpijn en het gevoel flauw te vallen. En dit zo al meer dan aan jaar. Ik kan van niks genieten zonder er ziek van te zijn. Normaal kan je niet meer boeren en overgeven, maar na zo hard ziek te zijn heb ik toch kunnen overgeven wat ik dan ook niet snap. Ik heb een maag en darm onderzoek laten uitvoeren waar blijkbaar niks op te zien is, ik ben al naar spoed gevoerd omdat ik het niet meer kon uithouden van de pijn. Dokters vinden niks, en word teleks naar huis gestuurd zonder enige uitleg. Ik word niet begrepen en niet serieus genomen. De klachten blijven en ben ten einde raad. Ik weet niet meer wat te doen. Ik heb men eten stijl aangepast maar al wat ik eet brengt niet op. Dit beïnvloed zwaar men leven, lichamelijk en psychisch. Ik heb al gedacht me opnieuw te laten opereren en het ongedaan te maken. Heeft iemand hier nog ervaring mee, of dezelfde klachten dan hoor ik het graag. Want ben echt ten einde raad.. 😔

    Geschreven door Sandra op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief