Last van maagklachten? Dit kan de oorzaak zijn

Last van maagklachten? Dit kan de oorzaak zijn

Maagklachten komen veel voor. Het blijkt dat één op de vier Nederlanders er last van heeft. Vaak hebben ze met bepaalde eetgewoontes of levensstijl te maken. Maagklachten houden verband met het onderste deel van de slokdarm, de maag en het eerste stukje van de twaalfvingerige darm.

Oorzaken van maagklachten

Maagklachten of maagaandoeningen kunnen door veel dingen veroorzaakt worden:

Stress

Eén van de belangrijkste oorzaken van maagklachten is stress. Stress zorgt ervoor dat ons lichaam omschakelt naar een soort van vechtstatus. Deze status zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te gaan vechten of rennen, waardoor je maag een soort van op slot gaat. Hierdoor zal de knijpbeweging van de maag vertragen of deze zal onregelmatiger worden. Dit alles kan maagklachten veroorzaken.

Medicijnen

Het langdurig gebruiken van bepaalde pijnstillers, die ook ontstekingsremmend werken, kunnen maagklachten veroorzaken. Denk hierbij aan medicatie zoals: ibuprofen, diclofenac en naproxen. Deze medicijnen bevatten stoffen die het maagslijmvlies aan kunnen tasten. Het gevolg kan zijn dat deze gaat irriteren. Heb je last van maagklachten, overleg dan altijd met je huisarts voor je dit soort pijnstillers inneemt.

Levensstijl

Verkeerde eetgewoonten (niet goed kauwen, te haastig of te veel eten), roken,
alcohol, koffie en thee, te vet eten of pittige gerechten kunnen allen maagklachten veroorzaken.

Bacteriële besmetting

Veel mensen zijn besmet met de Helicobacter pylori bacterie, zonder dat ze daar last van hebben. Hoe deze besmetting met deze bacterie plaatsvindt, is nog niet exact duidelijk. Maar men gaat ervan uit dat deze van persoon op persoon plaatsvindt. Men weet wel dat deze besmetting alleen op jonge leeftijd ontstaat, en dan vooral bij kinderen onder de 5 jaar. Deze bacterie kan een maagvliesontsteking veroorzaken. Niet iedereen met een maagvliesontsteking krijgt klachten. Echter, wanneer er wel klachten ontstaan dan zijn dat: pijn in de maagstreek, misselijkheid en soms overgeven. Bij een deel van de mensen die besmet zijn met deze bacterie kan een maagzweer ontstaan. De Helicobacter pylori wordt ook in verband gebracht met maagkanker. Daarom is het belangrijk om een infectie met de Helicobacter pylori altijd te behandelen. Gelukkig is maagkanker vrij zeldzaam.

Chronische maagvliesontsteking

Een chronische maagslijmvliesontsteking is een blijvende ontsteking van het maagslijmvlies. Deze blijvende ontsteking kan op den duur overgaan in een atrofische maagslijmvliesontsteking. Hierbij is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal, wat maagklachten kan veroorzaken.

Galstenen

Meestal geven galstenen weinig tot geen klachten. Vaak zijn ze heel klein, maar wanneer ze groot worden kunnen ze klem komen te zitten. Zo kan het wanneer een galsteen tussen de galblaas en hoofdgalweg vast komt te zitten dat dit een hevige pijn in de maagstreek veroorzaakt. De reden voor deze heftige pijn is dat de galblaas alles op alles gaat zetten om de galstenen door de galwegen te laten stromen. Dit doet de galblaas door samen te trekken. Deze samentrekking van de galblaas heeft vaak veel pijn tot gevolg, en dan vooral in de rechterbovenbuik. Andere klachten die bij galstenen op kunnen treden zijn misselijkheid, overgeven en geelzucht.

Alvleesklierontsteking

Wanneer iemand een acute alvleesklierontsteking heeft, dan leidt dit tot een plotselinge en hevige pijn in de bovenbuik. Het kan ook zo zijn dat de pijn naar de schouders, de zij en de rug uitstraalt. Naast deze pijn kan iemand last krijgen van misselijkheid, overgeven, koorts en een versnelde ademhaling. Opvallend is dat de klachten sterk toenemen na het nuttigen van een maaltijd. Een alvleesklierontsteking kan veroorzaakt worden door een verhoogde alcoholconsumptie en galstenen.

Glutenintolerantie

Een glutenintolerantie, ook wel bekend als coeliakie, is een auto-immuunziekte. In het lichaam ontstaat er dan na het eten van gluten een ontstekingsreactie in het slijmvlies van de dunne darm. Dit kan zich dan uitten in buikklachten zoals: maagpijn, diarree, obstipatie en winderigheid. Op de lange termijn kan er ook nog eens gewichtsverlies, ondervoeding, bloedarmoede, osteoporose en groeiachterstand (bij kinderen) ontstaan.

Aneurysma

Een aneurysma is een plaatselijke verdikking of verwijding van de aorta. De aorta is de belangrijkste ader van ons lichaam en loopt van het hart, door de borstkas naar de buik, waar hij zich opsplitst om de benen van bloed te voorzien. Op het moment dat je de verdikking of verwijding in de buikaorta ontstaat, dan kan dit maagklachten veroorzaken. Dit noemt met een buikaneurysma en deze blijft in de meeste gevallen ongemerkt. Het kan zijn dat je een kloppend (soms pijnlijk) gevoel onderin en middenin je buik voelt. Soms ervaart iemand een lage rugpijn of gevoeligheid op de borst.

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De klachten die iemand heeft zijn van persoon tot persoon anders. Zo heeft de één erg veel last van buikpijn, en hebben anderen ook diarree en vermoeidheid.

Wanneer naar de huisarts?

Heb je vaak last van: maagklachten, misselijkheid, boeren, opgeblazen gevoel, snel een vol gevoel en soms overgeven? Ga dan naar de huisarts. Deze kan een doorverwijzing naar het ziekenhuis regelen. Zo kan daar door een gastroscopie, drukmeting of bloed- of ontlastingsonderzoek vastgesteld worden of dat er wel of geen sprake is van een maagaandoening. Bij veel mensen wordt door middel van onderzoek een aandoening uitgesloten. Wanneer je last hebt van: bloed in je ontlasting, diarree en wanneer je moet overgeven ga ook dan naar je huisarts.

 

Bronnen: mlds.nl en alphega-apotheek.nl

Delen:  
19 reacties op “Last van maagklachten? Dit kan de oorzaak zijn
  1. Ik heb erge last van angsten en vind de maagonderzoeken vreselijk. Daarom ga ik niet.
    Waarom zijn er tot op heden geen patiëntvriendelijke onderzoeken naar maagklachten?

    Geschreven door Tonny op
    • Tegenwoordig krijg een roesje dan merk je er niet veel van .

      Geschreven door Aad op
    • Precies Tonny… Dát vraag ik me nu ook af!! Ik laat me ook echt geen slang in mn keel duwen… ?? Mensen marteling is het….

      Geschreven door Bea op
  2. Mijn man heeft een roesje gekregen en heeft er helemaal niets van gemerkt. Wampie.

    Geschreven door Wampie op
    • Ik kreeg geen roesje en ik reageerde heel heftig. Heel vervelend!

      Geschreven door Jackie op
  3. Ik heb ook een roesje gekregen en heb niets gemerkt.

    Geschreven door Marijke op
  4. Het valt best mee. Mij werd gezegd goed te concentreren op neusademhaling, voor je het goed en wel beseft is het voorbij. Had prima verpleegster en dokter.

    Geschreven door inge op
    • Zelfde ervaring, kreeg zelfs een compliment dat ik zo ontspannen meewerkte.
      Maar: eerlijk is eerlijk, ik drink liever een cappuccino met mijn lief!

      Geschreven door Manus op
    • Eerste keer moesten ze met drie man vasthouden. Laatste keer dus roesje en zal deze maand weer moeten, opnieuw roesje. Heerlijk

      Geschreven door Anoniem op
  5. Mijn Man klaagde een jaar lang over maagpijn de huisarts heeft een maagonderzoek laten doen op het ziekenhuis alles was goed ,alleen zijn bloeddruk te hoog ,ging iedere keer terug naar de huisarts ,maar altijd was alles goed ,hij werd moe en stil op een morgen vond ik hem dood op de badkamer ,heb zelf op de hartrevelisatie gezeten ,en hoor nu van vele mannen dat ze maagpijn hebben gehad voor ze een infarct kregen ,hoe heeft de huisarts het zo ver laten komen

    Geschreven door Lenkens op
    • Joh, heel veel sterkte gewenst! Heftig!

      Geschreven door Bea op
  6. Nou sorry, lekker geruststellend voor iemand die sowieso al bang voor t onderzoek is!

    Geschreven door Marieke op
  7. Met een roesje stelt t weinig voor! Maar raad je aam van te voren te overleggen, niet élke arts wil een roesje geven!

    Geschreven door Karel op
  8. Ik heb haast een jaar het gevoel dat er een brok in mijn keel zit wordt er soms s’nachts benauwd van wakker, stinkende adem oprispen, enz. Nu 3 maanden maagpillen, omdat ze denken dat maagklep niet goed werkt. Iemand hier ervaring mee?

    Geschreven door Anna op
  9. Ik leef al 5 jaar met gevoel van slijm (brok) in de keel. Wordt er wanhopig van. Onderzoek in het Radboud gehad. Constateerde daar inderdaad een maagbreuk en klepje sluit niet meer af. Pilletjes gehad, even weg geweest. Maar nu al lang weer terug. Slik ook anti-depressiva en dat mag geloof ik niet samen met die pilletjes. Ga toch nog een keer met de huisarts praten. Maagonderzoek merk je niks van met een roesje. Want ik was ook zo bang.

    Geschreven door Kitty op
  10. Ik leef al 5 jaar met gevoel van slijm (brok) in de keel. Wordt er wanhopig van. Onderzoek in het Radboud gehad. Constateerde daar inderdaad een maagbreuk en klepje sluit niet meer af. Pilletjes gehad, even weg geweest. Maar nu al lang weer terug. Slik ook anti-depressiva en dat mag geloof ik niet samen met die pilletjes. Ga toch nog een keer met de huisarts praten. Maagonderzoek merk je niks van met een roesje. Want ik was ook zo bang.

    Geschreven door Anoniem op
  11. Laat iemand met je meegaan die je echt kan geruststellen, goede afspraak maken met het ziekenhuis dat je een roesje wilt, je voelt er dan helemaal niets van . Voor je weet is het voorbij er is nadien altijd iemand van de verpleging die vraagt hoe het met je gaat .

    Geschreven door ria op
  12. Wat is een roesje?

    Geschreven door Jean op
    • Een lichte narcose… Toch, mensen??

      Geschreven door Bea op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief