Redenen voor een Second Opinion

Redenen voor een Second Opinion

Wanneer je behandelend arts bepaald dat je een bepaalde behandeling of operatie nodig hebt, maar je hebt daar of twijfels over of je wilt het gewoon voor 300% zeker weten, dan kan dat een reden voor een Second Opinion zijn.

Loont een Second Opinion de moeite?

Ja, in veel gevallen kan een tweede mening echt het verschil maken. Studies tonen aan:

  • In 20% zijn zowel de diagnose als de behandeling verkeerd.
  • Dat in 30% de diagnose correct is, maar de voorgestelde behandeling niet.
  • In de overige 50% gevallen is er zowel een juiste diagnose als de juiste behandeling voorgesteld.

Second opinion, wat is dat?

Een second opinion is een mening van een tweede specialist. Deze onafhankelijke specialist beoordeelt of de gestelde diagnose of voorgestelde behandeling van de eerste arts correct is of niet. Let wel; je krijgt geen nieuw onderzoek, maar op basis van jouw medische dossier wordt deze tweede mening gebaseerd.

Redenen voor een second opinion

Er zijn verschillende redenen om een second opinion aan te vragen. Het gaat om jouw lichaam en jouw gevoel.

Geen goed gevoel bij

Wanneer je nadat je de diagnose hebt gekregen of voorgestelde behandeling er geen goed gevoel bij hebt, dan kan dat zeker een reden voor een Second Opinion zijn. Natuurlijk bespreek je dit gevoel eerst met je behandelend arts, maar wanneer je dit gevoel blijft houden dan is het mogelijk om een second opinion aan te vragen. Je moet echt nooit akkoord gaan met iets waar je geen goed gevoel over het, al helemaal niet als het om jouw gezondheid gaat.

Na behandeling nog klachten

Heb je verschillende behandelingen gevolgd, maar hebben deze geen of onvoldoende effect? Blijf je klachten houden, dan kan er misschien iets anders aan de hand zijn. Ga er nooit vanuit dat pijn of iets dergelijks bij de behandeling of aandoening hoort. Bespreek dit altijd met je behandelend arts, echter helpt dit gesprek je niet of stelt het je niet gerust? Vraag dan een Second Opinion aan.
Bij een zeldzame ziekte

Op het moment dat er sprake is van een zeldzame aandoening, dan is er vaak nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Daarbij kan het ook zijn je behandelend arts geen of weinig patiënten met zo’n aandoening heeft behandeld. In deze gevallen is het extra belangrijk om je hier goed in te verdiepen en wellicht een tweede mening aan te vragen.

Na de diagnose kanker

Wanneer je de diagnose kanker hebt gekregen, dan staat alles op zijn kop. Een second opinion kan dan een logisch traject zijn en laat vooral grondig informeren over je prognose en de behandel mogelijkheden die voor jou beschikbaar zijn.

Conclusie

Je hebt altijd het recht om een second opinion aan te vragen. Het is normaal en je goed recht om een tweede mening te vragen. Uiteindelijk gaat het jouw gezondheid.

Second Opinion voor jou?

Denk jij na over een Second Opinion? Vul dan hier ons aanvraagformulier in.

Second Opinion aanvragen

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief