Longontsteking: de impact kan groot zijn

Een longontsteking is niet alleen erg vervelend, maar wanneer kan ook ernstige gevolgen hebben. Dus wat zijn de oorzaken van een longontsteking, wie behoren tot de risicogroepen en wat kun je het beste doen wanneer je getroffen wordt door een longontsteking?

De longen

Onze longen bestaan onder andere uit een luchtpijp die de ingeademde lucht vanuit de mond of neus vervoert naar je longen. Die luchtpijp vertakt zich in je long in een bronchiën. Vervolgens vertakken die bronchiën nog eens tien keer. Deze bronchiën zorgen, naast het verdelen van de zuurstof ook voor het zuiveren van de lucht van stofdeeltjes en bacteriën. Aan het einde van die bronchiën zitten weer longblaasjes. In de longblaasjes vindt de uitwisseling plaats van zuurstof en afvalstoffen.

Wat is een longontsteking?

Wanneer je een longontsteking hebt, dan zijn de longblaasjes en het omliggende longweefsel ontstoken. De medische term voor een longontsteking is pneumonie en het is een ernstige infectieziekte die het longweefsel aantast.

Oorzaken longontsteking

In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak van een longontsteking. Echter, deze kan ook door een virus, door een combinatie van een bacterie en een virus, schimmel of parasiet veroorzaakt worden. Deze micro-organismen komen je lichaam binnen als je inademt en gaan richting je longen. Ze doen daar geen kwaad, behalve wanneer je afweer wat minder goed werkt. Dan kunnen ze voor een ontsteking van de longblaasjes zorgen. Het is heel vaak dat mensen een longontsteking oplopen nadat ze verkouden waren of een griepje hadden.

Symptomen longontsteking

Wanneer je een longontsteking hebt, dan horen daar vaak de volgende klachten bij:

  • Benauwdheid;
  • Koorts;
  • Spierpijn;
  • Pijnlijk hoesten;
  • Snelle en oppervlakkige ademhaling;
  • Extra slijm;
  • Pijn op je borst die erger wordt bij het inademen;
  • In sommige gevallen hoofdpijn.

Bij ouderen kunnen de typische symptomen ontbreken. Zij kunnen last krijgen van verwardheid of sufheid.
Natuurlijk kunnen bovenstaande klachten ook symptomen van een andere ziekte zijn. Denk hierbij aan griep, bronchitis, astma, longembolie of tuberculose.

Risicogroepen

Het blijkt dat bepaalde mensen vatbaarder zijn voor het krijgen van een longontsteking dan anderen. Risicofactoren hiervoor zijn:

  • Leeftijd. Vooral ouderen vanaf 65 jaar en kinderen jonger dan 2 jaar;
  • Kinderen en volwassenen met astma, COPD, bronchiëctasieën;
  • Een verzwakt afweersysteem, bijvoorbeeld bij chemo, ondervoeding of na een operatie;
  • Suikerziekte of hartproblemen;
  • Roken. Rokers lopen tweemaal zoveel risico als niet-rokers. Maar ook meerokers;
  • Ziekenhuispatiënten; Mensen die regelmatig alcohol drinken;
  • Mensen die langdurig op bed liggen.

Wat kun je zelf doen?

Het beste wat je kunt doen wanneer het blijkt dat je een longontsteking hebt, is om: de adviezen van je arts op te volgen. Verder is het belangrijk dat je:

  • Altijd de antibioticakuur afmaakt;
  • Rust neemt en thuisblijft, zeker wanneer je koorts hebt en slijm ophoest;
  • Veel water drinkt, helemaal wanneer je koorts hebt;
  • Niet roken en probeer ook het meeroken te voorkomen;
  • Hoestdrankjes en slijmoplossende middelen kun je gebruiken. Ze versnellen de genezing niet, maar ze kunnen het hoesten wel verminderen, waardoor je misschien beter slaapt.

Voel je je na drie dagen nog niet beter? Dan werken de antibiotica waarschijnlijk niet. Dan is het verstandig om weer een afspraak met je huisarts te maken.

 

Bronnen: Longfonds en Medisch Spectrum Twente

Delen:  
5 reacties op “Longontsteking: de impact kan groot zijn
  1. Ik heb 26 jr geleden een dubbele longontsteking gehad waar ik astma aan over heb gehouden en bijna ieder voorjaar heb ik longontsteking. Nu al 9 x gehad..is niet fijn..krijg daar prednison voor en dat helpt goed…maar is toch altijd oppassen.
    Maar de kortademigheid gaat niet weg.
    Toch fiets ik veel en wandel veel om mijn conditie op peil te houden, maar gaat moeizaam. Ik ben 61 jr maar de naweeën blijven en gaan nooit meer weg. Het heeft mij zelfs mijn baan gekost. Net als met corona je blijft altijd longpatient. Altijd oppassen vooral met vochtig weer.

    Geschreven door Sarinda op
    • @Sarinda, je kan je gezondheid wel ondersteunen. Zo is vitamine D erg belangrijk. Vitamine D moet je echter niet zonder magnesium gebruiken. Een orthomoleculair therapeut zou verder advies kunnen geven. Later in de winter en het voorjaar wil je lichaam zich ontdoen van afvalstoffen en is je voorraadje vitamine D vaak op. Af en toe op de zonnebank kan schelen. Is wel een keten van zonnebankstudio’s die claimt de enige te zijn met banken die helpen vitamine D aan te maken. Of ze de enige zijn, weet ik niet. Weet wel dat ik er baat bij heb. Gewoon ’s winters een aantal keer en helemaal niet wekelijk en dat is voor mij voldoende.
      Corticosteroïden zorgen, zoals de meeste medicijnen, voor verlies van vitaminen en mineralen. Onder andere vitamine D, magnesium, selenium, zink en chroom. Ook werken corticosteroïden ontregelend op je schildklierhormonen. Als je al astma hebt, gebruik je daar misschien ook al medicijnen voor dus extra ontregeling van je lichaam.

      Geschreven door C. op
  2. Jammer dat de “grote impact” niet beschreven staat.
    Alleen al de duur van klachten, die er kan zijn…
    Heel veel onbegrip, zelf moeilijk uit te leggen
    Uitleg hier zou erg behulpzaam kunnen zijn, door bv mensen te laten lezen…

    Geschreven door Annita op
    • 4 maanden geleden een dubbele longontsteking gehad met opname in het ziekenhuis. Oorzaak was bijwerking van hoge bloeddruk medicatie. Het was wrang dat deze medicijnen eigenlijk niet nodig waren geweest. Bloeddruk bleek achteraf gewoon prima. Tijdens bezoek aan arts hoog en die schreef gelijk medicatie voor. Heb nu nog steeds last van extreme vermoeidheid en pijnlijke stijve spieren.

      Geschreven door Linda op
      • Hallo,

        Ik wil graag reageren met een gelijkaardig verhaal. Dubbele longontsteking met ziekenhuisopname. Nog steeds last van vermoeidheid en pijnlijke spieren na 5 maanden. Neem ook al langer medicatie om bloeddruk te verlagen.
        Hopelijk reeds verbetering voor jou en sterkte

        Geschreven door Kevin op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief