Brandend maagzuur, wat kunnen de gevolgen zijn?

Brandend maagzuur, wat kunnen de gevolgen zijn?

Ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van een branderig gevoel vlak boven de maag. Wanneer je zeer regelmatig last hebt van brandend maagzuur, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Wat kunnen de gevolgen van brandend maagzuur zijn?

Wat is brandend maagzuur?

Met brandend maagzuur, de medische naam is reflux, wordt het te vaak terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. Het maagzuur is een agressieve vloeistof, die bedoeld is om voedsel snel te verteren. Onze maag is bekleed met een dikke slijmlaag, waardoor deze goed tegen het maagzuur kan. Onze slokdarm heeft deze dikke beschermlaag niet en is daardoor kwetsbaar voor deze vloeistof.

Normaliter is de overgang tussen de maag en slokdarm afgesloten. Die opening gaat alleen open, wanneer er voedsel van je slokdarm je maag in gaat. Nadat het voedsel in de maag is gekomen, sluit die opening zich weer. Echter, bij mensen die last hebben van brandend maagzuur staat het sluitspiertje vaker open. Hierdoor stroomt vaker dan gemiddeld maagzuur omhoog de slokdarm in.

Oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken voor het vaak terugstromen van maagzuur in de slokdarm. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Een middenrifbreuk
  Het middenrif is een spierplaat tussen de borstholte en de buikholte. In dat middenrif zit een opening, waar de slokdarm door loopt. Wanneer die opening groter wordt, dan kan de maag die opening boven duwen. Het gevolg hiervan kan zijn dat de sluitspier tussen de slokdarm en maag niet goed meer werkt en open gaat staan.
 • Zwangerschap
  Doordat de baby in de buik groeit, is er steeds minder ruimte in die buikholte voor de maag. Hierdoor neemt de druk op de maag toe. Met as gevolg dat het sluitspiertje niet goed meer kan sluiten.
 • Overgewicht
  Door overgewicht is de druk in de buik groter dan normaal. Hierdoor stroomt het zuur makkelijk terug naar de slokdarm.
 • Verstopping
  Ook door verstopping kan de druk in de buik groter zijn dan normaal. Hierdoor kan het zuur makkelijker terug naar de slokdarm stromen.
 • Een luie maag
  Bij een luie maag blijft het voedsel langer dan normaal in de maag waardoor er meer kans is dat er teveel zure maaginhoud terug de slokdarm instroomt.
 • Leeftijd
  Door ouderdom kan het sluitspiertje wat verslappen en minder goed sluiten.
 • Leefgewoonten
  Door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen zoals chocola, pepermunt en alcohol kan het sluitspiertje verslapt raken. Het sluit de maag daardoor niet meer goed af. Maar ook nicotine heeft hetzelfde effect.

Klachten bij brandend maagzuur

De klachten bij brandend maagzuur kunnen per persoon verschillen. Maar klachten die regelmatig voorkomen zijn:

 • Last van zure oprispingen
  Veel mensen hebben last van zure oprispingen, maar niet iedereen heeft hier last van. Ook zonder het zuur te proeven, kan iemand last hebben van brandend maagzuur.
 • Pijn op de borst
  Pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag. Sommige mensen voelen dit als een drukkende, knijpende pijn die nogal eens verward wordt met hartklachten. Zeker ook omdat de pijn uit kan stralen naar de hals, de rug en tussen de schouderbladen.
 • Pijn in de keel
  Een geïrriteerde keel en hoestklachten komen zeer regelmatig voor. Dit komt voor als maaginhoud regelmatig tot in de keelholte omhoog stroomt.
 • Brok in de keel
  Het gevoel alsof er voortdurend een brok in de keel zit.
 • Maagpijn
  Sommige mensen geven aan een hevige, stekende, brandende of zeurende pijn in de bovenbuik te hebben.
  Veel mensen met brandend maagzuur hebben vooral in de nacht veel last van klachten.

Mogelijke gevolgen

We hebben allemaal wel eens last van brandend maagzuur of een oprisping. Dat is niet erg. Echter, wanneer je regelmatig last hebt dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Want hoe langer de slokdarm blootstaat aan dat scherpe maagzuur, hoe groter de kans op problemen is. Mogelijke gevolgen kunnen zijn:

 • Reflux oesofagitis
  De onbeschermde slokdarm kan op den duur geïrriteerd, of zelfs ontstoken raken van maagzuur.
 • Barrett-slokdarm
  Daarnaast kan iemand waarbij de slokdarm jarenlang teveel werd blootgesteld aan zure reflux een Barrett-slokdarm ontwikkelen. Dit is een blijvende verandering van het weefsel in de slokdarm. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.
 • Gastric astma
  Als gevolg van het langdurig terugstromen van maagzuur naar de slokdarm, kunnen er klachten ontstaan die lijken op astma. Dit noemen we gastric astma.
 • Keelproblemen
  Heesheid, hoesten, een droge en geïrriteerde keel, kropgevoel: het kan allemaal wijzen in de richting van maagzuurproblemen. Bij twijfel toch maar even langs de huisarts.
 • Tandproblemen
  Zuur en glazuur gaan slecht samen. Regelmatig zure oprispingen kan op een gegeven moment ook het tandglazuur aantasten.

Wat kun je er zelf aan doen?

Wanneer je nog niet zo heel lang last hebt van brandend maagzuur, dan zijn er een aantal dingen die jezelf kunt doen:

 • Voorkom verstopping
  Bij verstopping is de druk in de buikholte groter. Er komt dan sneller maagsap in de slokdarm. Je kunt verstopping voorkomen of verminderen door gezond en vezelrijk te eten. Daarnaast is het advies om minimaal 1,5 tot 2 liter vocht te drinken en regelmatig te bewegen.
 • Let op je gewicht
  Mensen met overgewicht hebben minder ruimte in de buikholte, waardoor de druk in de buik groter is dan normaal. Door de verhoogde druk kan de maaginhoud makkelijker in de slokdarm stromen.
 • Let op knellende kleding
  Draag geen knellende kleding ter hoogte van uw maag.
 • Buk niet voorover
  Bij het voorover bukken, stroomt het maagsap makkelijker de slokdarm in. Probeer met rechte rug door de knieën te zakken in plaats van voorover te buigen. Dit is ook beter wanneer je iets moet tillen.
 • Stop met roken
  Roken verslapt het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag.
 • Let op je voeding
  Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk. Wees voorzichtig met de volgende producten omdat deze de klachten kunnen verergeren: alcohol, pepermunt, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel. Daarnaast is het verstandig om geen grote, zware maaltijden en erg vet eten te consumeren. Het is beter om meer kleine maaltijden verspreid over de dag te nuttigen.
 • Ga na het eten niet meteen liggen
  Wanneer je net gegeten hebt, en op de bank gaat liggen dan kan de inhoud van de maag makkelijker terugstromen in de slokdarm.

Wanneer naar de huisarts?

Ga bij de volgende klachten naar je huisarts:

 • Op het moment dat je regelmatig het gevoel hebt dat het voedsel niet wil zakken in de slokdarm.
 • Wanneer je regelmatig moet overgeven.
 • Als je in korte tijd meer dan vijf kilo afvalt, zonder aanwijsbare oorzaak.
 • Wanneer de kleur van je ontlasting zwart is.

 

Bronnen: MLDS en Antonius Ziekenhuis

Delen:  
30 reacties op “Brandend maagzuur, wat kunnen de gevolgen zijn?
 1. Zou dé kleur geel Can de ontlasting ook met maagzuur te maken hebben.

  Geschreven door Manon op
  • Mijn tanden helemaal naar de vaantjes. Erg.

   Geschreven door Anoniem op
 2. Hallo Mensen een tip is nadat mijn man jaren last had van Brandend Maagzuur en wat ’s nachts ook nog knetterde vaak als hij op bed lag en heel veel last ervan had ging ik op zoek op internet, nu we hebben voor hem de oplossing gevonden een kop Gemberthee verse Gember van het Reformhuis per dag en wat denkt u hij heeft geen zuurremmers of wat dan ook nodig dus het is voor een ander ook het proberen waard.
  Succes, het is maar een tip.

  Met vr.gr. A.

  Geschreven door Geen op
 3. Hallo Manon

  Jij hebt het over kleur geel bij de ontlasting heeft dit niet meer te maken met je gal daar zou ik dan eerder aan denken en niet zozeer aan maag gerelateerde klachten, misschien dat Gember je ook kan helpen is voor heel veel dingen goed.

  Met vr.gr. A.,

  Geschreven door Geen/Aletta op
 4. Hallo,
  Ik ben reeds 2.5 jaar aan de gang met deze klachten. De dokter vermoede telkens dat het om mijn hart ging. Dit is nu uitgesloten.
  Toch komt uit het niets deze klacht telkens opzetten.
  Vaak misselijk vanuit de maag en op de borst een zeurend gevoel . Pantoprazol werkt ook niet echt . Er is nog geen duidelijke diagnose gesteld.

  Geschreven door Hilde op
  • Probeer omeprazol werkt bij perfect

   Geschreven door Jan op
   • heb omeprazol 40 en werkt helemaal niet bij mij

    Geschreven door Anoniem op
 5. Hallo

  Ik heb er al jaren last van en ben al 3x keer er al aan geopereerd.
  2x hebben ze het klepje in mijn maag weer dichtgemaakt.
  En de laatste keer hebben ze zelfs een stuk van mijn maag weggepakt
  en het klepje weer wat lager in mijn maag dicht gemaakt
  In de hoop dat het nu weg zou blijven.
  Maar helaas is dit nu niet het geval.
  Ik slik al meer dan 15 jaar Pantropazol. en ook dat helpt niet meer.

  Geschreven door Anoniem op
  • Probeer een hollistische benadering. Jezelf volproppen met medicijnen geeft ergens anders weer problemen. Stop met koffie en begin vandaag nog met elke dag te mediteren.

   Geschreven door Anoniem op
 6. Hallo

  Ik heb al meer dan 20 jaar last van maagzuur. De eerste jaren werd er geprobeerd om de klachten tegen te gaan met Omeprazol. Maar na een 2 jaar hielpen die niet meer. Toen maar overstappen naar Pantropazol die ik nog altijd slik. Ik ben al velen malen in het ziekenhuis geweest voor onderzoeken. Maar toen werd er toch maar besloten om mij te gaan opereren omdat het klepje in de maag openstond en niet meer dicht ging. De operatie die was goed gelukt dacht ik. maar twee jaar later weer hetzelfde probleem. dus nog maar een keertje onder het mes. in de hoop dat het klepje nu wel dicht zou blijven en goed zijn werk zou doen.
  Maar helaas is niks waar. 6 jaar later weer hetzelfde probleem. Onderzoeken die deden ze niet meer op het ziekenhuis. dus ik kwam meteen op de wachtlijst te staan. en eindelijk ne een half jaar wachten was het weer zover. Nu hebben ze deze keer een stuk van mijn maag weggepakt en het klepje lager in mijn maag weer dichtgemaakt in de hoop dat het nu beter zal gaan.
  Maar helaas is dit niet zo. Ik heb er weer heel veel last van. Ik denk dat er weer een operatie zit aan te komen. Je wordt er soms wel moedeloos van hoor. het is nu eenmaal hardnekkig en heel lastig weg te krijgen. Ik heb er wel meer van gehoord. Maar ja we geven niet op.

  Geschreven door Anoniem op
 7. ik heb wel enige baat bij het plantaardige middel Iberogast maar het is niet goedkoop en het wordt niet vergoed. Gemberthee schijnt wel goed te zijn maar als je een geïrriteerde slokdarm/maag hebt komt deze thee behoorlijk hard aan, althans bij mij.
  Verder gebruik ik 1 x p.d. Nexium 20 maar dat schijnt ook nadelen te hebben.

  Geschreven door Tonny op
 8. Nexium werkt perfect en is niet schadelijk. Je moet idd geen knellende kleding dragen en zorgen dat je geen overgewicht krijgt of hebt.

  Geschreven door Martin op
 9. Ik hád last van brandend maagzuur. Heb jarenlang Omeprazol gebruikt, ook dat hielp niet meer.
  Ik gebruik nu al een paar jaar élke dag twee bolletjes gember. Een beetje zoet, maar ik spoel het suikerwater weg en doe er water op. Daarnaast neem ik élke morgen een half theelepeltje bakingsoda
  op een plastic bekertje water. Helaas voor de mensen die daar geen geloof aan hechten, maar ik heb géén last meer van brandend maagzuur. Daarnaast vermijd ik elke vorm van stress, maar dát moet je leren. Ik ben 83 en doe nog alles. Succes.

  Geschreven door Hyrramail op
  • Hyrramail mag ik vragen hoe je geleerd hebt om stress te vermijden. Krijg allerlei lichaamlijke klachten door stres. Help aub. Bedankt

   Geschreven door Maya op
 10. Bij mjj helpt het echt om regelmatig een stukje verse gember te eten. Als het erg is neem ik een paar dagen lang steeds een klein stukje gember tot de irritatie is verdwenen. Uiteraard is gember thee ook goed. Maar dit is nog beter.

  Geschreven door Jannie op
 11. Ik gebruik omeprazol.
  Enregelmatig rennies,dat helpt heel goed bij mij.

  Geschreven door Jergolina Ester Hoetmer op
 12. Ik heb nu verschillende reacties gelezen. Blijkbaar is het een moeilijk te verhelpen probleem.
  Tips genoeg om zelf mee te beginnen.
  Het meest lastige vind ik steeds die zeurende pijn op de borst.

  Geschreven door Hilde op
 13. Ik had goede maag tabletten , maar de apotheker heeft weer goed koperen gegeven nu weer meer last

  Geschreven door Corrie op
  • dat moet je niet pikken,,zonder jou toe stemming mogen zij dat niet,,

   Geschreven door Anna,, op
 14. Ik kan nergens tegen wat maagzuur remmers betreft allemaal geprobeerd wat bij mij het beste helpt is een uur na iedere maaltijd en voor het slapen gaan een maalox 200 mg kauwtablet pakken.
  succes

  Geschreven door Narrowcaster op
 15. Foto’s gemaakt,dubbele dosis Pantoprazol 2x per dag en zakje Granulaat.Alle middelen helpen niet meer…..
  Nadat ik WEER overgegeven heb ,is de druk weg,en neem ik 2 Gaviscon kauwtabletten.(helpt wel snel)
  Slaap niet 1 nacht meer door…word er moedeloos van.

  Geschreven door Ria van der Wulp op
 16. Ik gebruik voor het tegengaan van maagzuur elke ochtend op de nuchtere maag een half glaasje lauw water met 1 theelepel bakingsoda en wat citroensap zodat het gaat bruisen. Geen last meer van maagzuur. Ik had van de dokter omeprazol voorgeschreven gekregen maar die gebruik ik al een jaar niet meer.

  Geschreven door Corina van Gelden op
 17. Ik heb al tig jaren omeprazol 40 mg en heb er baat mee had erge pijn in de slokdarm vooral met koude en warme drank en gerechten , wist niet dat gember ook helpt , heb wel een potje gemberbolletjes in huis mag dat ook ? doe het weleens op een blokje kaas.

  Geschreven door Grada 5 juni 2018 op
  • Ja,, dat is ook lekker,,doe ik ook regelmatig bij een wijntje,mmmmm

   Geschreven door Anna,, op
 18. Gember is goed heb ik vaker gehoord, maagzuurremmers mag ik niet , gaan niet goed samen met sommige medicijnen.
  Niet helemaal plat liggen maar wat steun in je rug is goed om zonder klachten te slapen.

  Geschreven door Anoniem op
 19. Nu ik nog maar drie bakjes koffie drink heb ik bijna geen maagzuur meer???☕️☕️☕️?

  Geschreven door Richard op
 20. De maagzuurremmers van het kruidvat zijn lekker en helpen ook nog. Bij mij ligt het wel aan overgewicht. Veel aangekomen laatste 2 jaar. Daarvóór had ik er geen last van.

  Geschreven door Ries op
 21. Wat ook perfect werkt is net eten van een paar korrels droge ongekookte zilvervliesrijst.

  Het heeft mij door de zwangerschap gesleept. Max 1 theelepel per oprisping is voldoende. Goed kauwen, niks erbij drinken . De zuur trekt weg bij het doorslikken.

  Geschreven door Zuur op
 22. Sinds ik elke ochtend een banaan eet heb ik geen last meer van brandend maagzuur.
  Voor mij een wondermiddel maar voor anderen misschien weer niet.
  Voorheen was voor mij gebruikelijk 1 a 2 Rennies per dag.
  Vanillevla helpt ook goed bij mij.
  Hopelijk heeft iemand iets aan deze tip.

  Geschreven door Rebecca op
 23. Hallo
  Een vraag , een kleine twee maanden had ik te veel medicatie genomen waar ik heel ziek van ben geweest , heb heel veel moeten braken ? was enkel maagsap dat er nog uitkwam , had verschrikkelijk brandend maagzuur , na een tijdje was alees terug in orde , maar nu heb ik weer veel last van brandend maagzuur , in mijn mond brand het met momenten .heb soms het gevoel dat er iets vast zit in mijn slokdarm , heb een jaar geleden een gastrocopie gehad van de slokdarm hebben toen stukjes afgenomen om te kijken of ik een soort schimmel had door ook veel last te hebben van het zuur
  Neem medicatie voor het zuur pantonel maar helpen niet veel , ben wel bang voor slokdarmkanker omdat mijn broer er is aan overleden (was verslaaft aan drank ) ik krijg wel regelmattig het zuur ,

  Geschreven door Vivi 61 j op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief