Een brok in de keel: onschuldig of niet?

Brok in je keel niet altijd onschuldig

Een brok in je keel dat hebben we allemaal wel eens. Het is een vervelend gevoel dat meestal een onschuldig probleem is. Maar soms kan het wijzen op een één of andere aandoening. Dus wanneer is een brok in je keel niet zo onschuldig?

Brok in je keel

Een brok in je keel wordt ook wel het globusgevoel genoemd. Het is een gevoel alsof er iets in je keel blijft steken. Vaak voel je dit ergens ter hoogte van je strottenhoofd. Een natuurlijke reactie is om te schrapen, kuchen of te slikken. Soms kan het samen gaan met het gevoel dat er een slijmprop in de keel, zit die niet weggeslikt kan worden, of korreltje in je keel. Maar het kan ook gepaard gaan met een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.

Wanneer je er vooral last van hebt tijdens het eten en wanneer je stem hees of schor klinkt (en je bent niet verkouden), dan kan een andere lichamelijke aandoening de oorzaak zijn. Ga dan naar je huisarts voor verder onderzoek. Bij een onschuldig brokgevoel, worden de klachten meestal niet waargenomen bij eten en drinken, maar vooral tijdens het slikken van speeksel gedurende de dag.

Mogelijke oorzaken

Psychische oorzaak

Vaak is het zo dat het gevoel van een brok in de keel meestal geen lichamelijke oorzaak heeft. Vaak zorgen stress of angst ervoor dat je (onbewust) de spieren in je hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Wanneer je minder gespannen bent heb je er ook minder last van. Een andere oorzaak kan het doorslikken van speeksel en slijm zijn. Meestal gebeurt dat onbewust en merken we er niets van. Maar soms zijn we ons er wel van bewust, en ervaren we het als een brokgevoel.

Hyperventilatie is een vaak voorkomende oorzaak van een brok in je keel. Het vaak te intensief ademhalen is het gevolg van langdurige spanning/stress die geen andere uitlaatklep vond. Een paar van de symptomen bij te intensieve ademhaling en/of hyperventilatie is het voelen van een bepaalde spanning in de keel, droge keel, stemproblemen en een brok in keel.

Lichamelijke oorzaak

Er zijn verschillende lichamelijke aandoeningen die een brokgevoel kunnen veroorzaken:

Keelkanker

Hierover maken de meeste mensen zich zorgen over. Echter, een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de keel, het strottenhoofd of de slokdarm is zeldzaam. De kans hierop is wel sterk verhoogd, bij langdurig roken en gebruik van overmatig alcohol. Als het brokgevoel samengaat met stemverandering, moeite met eten, verlies van gewicht en oorpijn kan dit wijzen op keelkanker.

Brandend maagzuur

Mensen die last hebben van brandend maagzuur, kunnen ook last hebben van een brok in de keel. Door het omhoog stromen van de maaginhoud naar de slokdarm kunnen er: oprispingen, zuurbranden en pijn in de buurt van het borstbeen voorkomen. Sommige mensen hebben daarnaast ook last van hoesten en het brokgevoel.

Chronische neusbijholtenontsteking

Een ontsteking van de neusbijholten (sinusitis) kan, door extra ontstoken slijmafscheiding, de keel irriteren. Hierdoor kan er een brokgevoel ontstaan. Klachten die daarbij kunnen optreden zijn: hoofdpijn, snot, neusverstopping en reukverlies.

Chronische keelontsteking

Wanneer het slijmvlies in je keel, gedurende lange tijd wordt geprikkeld door neus- en sinusproblemen, maagzuur, prikkelende stoffen of droge lucht dan praten we van een chronische keelontsteking. Bij bepaalde aandoeningen, zoals suikerziekte en bloedarmoede, kan het slijmvlies chronisch ontstoken zijn. Je hebt dan last van een gevoelige plek in de luchtpijp, kriebel in je keel, hardnekkig hoesten, neiging tot schrapen en lastig slikken.

Een allergie

Allergie voor vooral huisstofmijt of pollen, kan neusverstopping en keelklachten veroorzaken, maar kan ook zorgen voor een schraal, jeukend of brokgevoel in de keel.

Spierspanning van de slokdarmingang

Bij mensen met een middenrifbreuk, werkt het klepmechanisme tussen slokdarm en maag niet goed meer waardoor het maagzuur in de slokdarm omhoog kan komen. Om te voorkomen dat het maagzuur in het strottenhoofd en de luchtpijp komt, ontstaat een extra spanning op de kringspier van de slokdarmingang, met het brokgevoel als gevolg. Door de natuurlijke reactie van schrapen en kuchen, zorg je voor een continue verhoging van deze spanning waardoor de klacht aan blijft houden.

Spierspanning van het strottenhoofd

In en rondom het strottenhoofd lopen verschillende spiertjes, waaronder die van de stembanden. Bij het verkeerd gebruiken van de stem, worden deze stembanden te intensief gebruikt en kan een er brokgevoel ontstaan.

Vergrote of ontstoken tongamandel

Achter op de tong zit tongamandel. Wanneer de keelamandelen verwijderd zijn, kan het zo zijn dat de tongamandel zich vergroot. Dat kan een brokgevoel geven. Maar ook een chronische ontsteking van deze tongamandel kan een brokgevoel veroorzaken. Waarschijnlijk heb je dan ook klachten zoals: keelpijn, een vieze smaak in de mond en koorts.

Een zenkerdivertikel in de slokdarm

Dit is een zwakke plek in de slokdarmwand, die gaat uitstulpen. Als gevolg hiervan kunnen de volgende klachten ontstaan: moeilijk slikken, opgeven van voedsel, borrelende geluiden in je keel, slijm in je keel, vermagering, onfrisse adem, verslikken, hoesten en je kunt er een brok in de keel bij ervaren.

Vergrote schildklier

Een vergrote schildklier kan zo tegen het strottenhoofd drukken, dat dit een brokgevoel veroorzaakt. Vaak zijn er dan bijkomende klachten van een te traag of te snelwerkende schildklier.

Slijtage van de halswervels

De randen van de halswervels kunnen op latere leeftijd aan de voorkant wat verdikken. Omdat de slokdarm tegen de voorkant van de halswervels aanligt, kan deze verdikking een gevoel van een brok in je keel geven.

Mogelijke behandelingen brok in de keel

Als er geen lichamelijke oorzaak is, verdwijnt de klacht vaak vanzelf wanneer je gerustgesteld bent. Soms kan logopedie of fysiotherapie helpen. Door bepaalde ontspanningsoefeningen te doen, leer je de spieren in de hals en keel beter te ontspannen.

Wanneer een andere aandoening de oorzaak is van de klacht, dan moet die aandoening behandeld worden. Bij brandend maagzuur klachten kan de arts bijvoorbeeld een maagzuurremmer voorschrijven.

Wanneer het brokgevoel samengaat met stemklachten, kan de logopedist hulp bieden door een goede stemtechniek aan te leren. Belangrijke aspecten in de therapie zijn ademhaling, een ontspannen stemgebruik en lichaamshouding.

Wanneer naar je huisarts?

Het is verstandig om naar je huisarts te gaan wanneer:

 • Je langer dan 1 maand of geregeld een brok in je keel hebt.
 • Wanneer je de brok in de keel vooral tijdens het eten voelt.
 • Wanneer je stem schor of hees klinkt (en je bent niet verkouden).
 • Wanneer de brok in de keel gepaard gaat met oorpijn of keelpijn.

De huisarts kan je dan eventueel doorverwijzen naar een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts). Deze zal je dan verder onderzoeken.

 

Bronnen: kno.nl en logopediecentrumdongen.nl

Delen:  
54 reacties op “Een brok in de keel: onschuldig of niet?
 1. Bij mij blijft het eten soms boven in de slokdarm steken. Dan kan ik niet verder eten. Wat water helpt meestal niet. Heeft iemand een idee wat ik er aan kan doen?

  Geschreven door Theo Deed op
  • 3 tot 5 minuten wachten met eten
   En beetje water.

   Geschreven door 30013 op
  • Recht op gaan zitten als dat niet helpt op je middenrif duwen en dan flink boeren

   Geschreven door Anoniem op
  • Naar de dokter gaan . Ipv. Hier info vragen.

   Geschreven door Anoniem op
 2. Proberen of je kunt braken En dan even wachten met eten Heb dit zelf zeer vaak Door het syndroom van sjogren werken mijn speekselklieren namelijk niet.\dus ook slik problemen

  Geschreven door Anoniem op
  • Jee, wat naar! Ik weet niet of je een vrouw bent, maar heb je dit in of na de overgang gekregen, of zomaar ineens?

   Geschreven door Stella op
 3. Ik had last van maagzuur en slikte vrij regelmatig Rennies.
  Op een gegeven moment merkte ik dat mijn eten wat vaker bleef steken. Blijven slikken hielp niet en ook water o.i.d. niet.
  Huisarts gaf pilletje voor geïrriteerde slokdarm. Zou na 2 weken over zijn.
  Helaas bleef het slik/doorzak probleem.
  verwezen naar de internist, klachten verteld en hij heeft een endoscopie gedaan via de mond.
  Hier werd duidelijk zichtbaar dat er een flinke darmkanker tumor zat onderin de slokdarm op de aansluiting bij de maag.
  Doorgang was dus beperkt en maagklep beschadigd.

  Resultaat was bestralen, chemo, (bleek nog niet te zijn uitgezaaid). Vervolgens verwijderen slokdarm en maag reconstructie door plaatsen buismaag, kan weer eten met beperking beperking en ik leef nog.
  Oorzaak: frequent maagzuur in de slokdarm de afgelopen jaren.

  Vaak last van maagzuur en/of slikken? Ga eerder naar de huisarts of laat je doorverwijzen.
  Rennies helpen niet overal tegen.

  Geschreven door Dick op
  • maagzuur wordt vaak veroorzaakt door te veel eten dus ben ik minder gaan 1 sneebrood minder eten helpt vaak

   Geschreven door wim op
  • bij mij was gelukkig alles nog weer goed heb 26november dacht ik ook wwer gastroscopie gehad voor dacht 4e ker in mijn leven en 20dec nog een darmonderzoek ook goed

   Geschreven door janwillem op
 4. Ik heb ook vaak last van een zgn brok in de keel. Van die slijm vorming heb ik ook regelmatig ’s nachts last
  Dan word ik wakker omdat ik het heel benauwd heb door slijmvorming in de luchtpijp. Ik heb wel een uur nodig voordat het weer is afgezakt. Slaapapneu? Volgens de KNO- arts niet. Heeft iemand hier ervaring mee? Geertruida

 5. Het beste is om dit te laten onderzoeken, het kan goed zijn dat je een sliding hernia hebt.
  Symptomen zijn hierbij vaak slik klachten bij vast voedsel, een branderig gevoel onder het borstbeen, veel boeren.
  Een radiografisch slokdarm onderzoek kan je snel uitsluitsel geven. Het is geen belastend onderzoek, het duurt ook niet lang.
  Misschien kun je hier iets mee.

  Geschreven door Dorus op
 6. Ik heb ben 5 maanden geleden naar de dokter geweest met brok in de keel gevoel die ik toen al haast 3 maanden had. Hij kon niets zien was niks ernstigs. Maar het gaat maar niet weg, nu al dus 8 maanden. Heb regelmatig moeite met slikken. Heeft iemand hier ook al zo last van? En hoe kom ik hier van af?

  Geschreven door Anna op
  • Ik heb al een tijd last van een brok, komt steeds terug vooral als ik wil zingen. Ik zing niet erg hard of extreem hoog alleen die brok blijft ontstaan, iemand een idee?

   Geschreven door Iemand op
  • Ik heb het zelfde

   Geschreven door Anoniem op
  • laat je eens door sturen naar een k.n.o. arts misschien dat zij iets kunnen doen.

   Geschreven door otto had zelf zaadbal kanker is nu weg. op
 7. Ik heb nu ruim 8 maanden brok in de keel gevoel de hele dag door. Pas een kuurtje gehad met maagbeschermers omdat hij dacht dat het idd van maagzuur kwam dat naar boven komt, vooral tijdens de nacht erg benauwd. Even leek het iets te helpen, maar halverwege de kuur werd het weer het zelfde. Soms lijkt het iets rechts te zitten, soms meer naar links, dus lijkt het niet op een punt te blijven, hebben meer mensen dit? Als het aan hield moest ik naar KNO arts, dus binnenkort maar een afspraak maken.

  Geschreven door Cassie op
  • ik hoop dat je ondertussen naar een kno arts bent geweest , ik had 4 maanden een brok in mijn keel de kno arts had gekeken met een scoop via mijn neus en zei alles zag er goed uit even een scan maken ( na aandringen van mijn dochter ) maar daar verwachte hij niets van s ‘middags na de scan werd ik gebeld en dan weet je het al ,ik moest komen en niet voor een antibiotica kuur intgedeel ik had slokdarmkanker. Dus wees alert. succes

   Geschreven door lientje op
   • Oh jee Lientje, dat wil je niet horen. Hoe voelde die brok in je keel? Als een verdikking waarbij je alleen last had bij eten en/of drinken of moest je ook de hele tijd je keel schrapen?
    Heel veel sterkte,
    Marian

    Geschreven door Marianneke op
  • Anna dit klinkt als Glovusgevoel, kan dat? Dat de oorzaak psychisch is? Stress, angst?

   Geschreven door Ellie op
  • Ja hier Nog iemand al 4 mnd last van gek wordt ik ervan. Al 3 x bij KNO arts geweest maar alles goed.

   Het is 1 plekje kan het ook aanwijzen loop al bij osteopaat en logopediste maar het rare plekje hals blijf ik voelen.
   Wordt er gek van slik maar pijnstillers.
   Globus gevoel zeggen ze maar heb daar geen vertrouwen in, soms trekt het ook door naar mijn oor.

   Geschreven door Gedy op
   • Hallo ik heb het al 2 jaar lijkt met de dag erger te worden?
    Kno al 3 keer gekeken en maag onderzoek gehad niks te zien
    Stress zeggen ze
    Het beheerst mijn leven op het monument
    Heb nu ontspannings fysiotherapie
    Wil er graag van af?

    Geschreven door Anoniem op
    • Ik weet niet of je toevallig vaak je keel schraapt? Ze zeggen (…) dat je daarmee jezelf in een vicieuze cirkel brengt, want schrapen veroorzaakt een soort schaafwond, die op zich dan weer extra slijm gaat aanmaken etc.etc.

     Geschreven door Anoniem op
   • Ik heb ook al meer als een maand last met slikken het gevoel hebben dat mijn keel heel droog is
    Brokgevoel en maagzuur. De huisarts zegt dat er niks te zien is, maar ik maak me hier echt wel zorgen over.
    De laatste dagen kan ik ook met moeite mijn eten doorslikken en dan blijft het onderweg steken. Ook vaak last van kokhalzen.

    Geschreven door Anoniem op
 8. Ik heb nu 1 jaar een brokgevoel in mijn slokdarm, ter hoogte van het kuiltje onderaan je nek, onder adamsappel. Als ik lig is het gevoel minder en vooral als ik op mijn rechterzijde lig. Soms ga ik van ellende naar bed, dan gaat dat gevoel tenminste weg. In de ochtend na opstaan is het gevoel ook weg, maar komt snel als ik wat eet of drink. Ik heb onderzoek door neus gehad, ook gastroscopie en biopt uit slokdarm, ook slikfoto’s zijn er gemaakt, en niets te zien. Ik heb bij een Osteopaat gelopen, dat hielp ook niet. Ik slik nu 2 mnd maagzuur remmers, want het zuur werd wel erger, maar ook heel de dag door boertjes laten (dat heb ik nooit gedaan, vind dat heel vervelend). De maagzuur remmers helpen wel tegen het zuur, maar het brokgevoel is er nog steeds en het boeren ook. Ik vind het maar eng

  Geschreven door Caroline op
  • Hallo Caroline, ik zou jou verhaal geschreven kunnrn hebben, het enige verschil is dat ik er al 4 jr mee rondloop. Ook alle onderzoeken al ondergaan, net als jij, het enige dat nog niet gedaan is, is een scan.
   Nu weer via huisarts twee weken aan de omeprazol, om te kijken of het minder wordt( terwijl het in de afgelopen jaren alleen maar erger geworden is en ik al eerder aan de maagtabletten gezeten heb), en dan alsnog de scan. Twee maal in twee jr tijd bij kno onderzoek gehad via slang door neus, ook twee maal bij internist slang via de keel en biopten genomen uit slokdarm, niets te zien. Maar klachten beginnen na eten of drinken in de ochtend al en heb dan ook meteen vreselijke oorpijn. Laat ook veel boeren. Dit houdt de hele dag aan. Slaap wel goed s’ nachts, maar maak me ondanks geruststelling van artsen erge zorgen.
   Hoop na 4 jr ellende nu snel op scan en duidelijkheid!

   Geschreven door Evelyn op
   • Hallo,
    Jullie verhalen zijn zo herkenbaar. Ik loop sinds april dit jaar met dezelfde klachten. Een brok in de keel ter hoogte van mijn strottenhoofd. Ik heb geen keel- of oorklachten. Het gevoel is wel continu aanwezig. Soms zo heftig dat ik moeilijk kan ademen. Heb van de zomer een gastroscopie gehad. Er waren kleine wondjes onder mijn slokdarm te zien. Dit als gevolg van reflux. Moest 2 keer per dag 40 gram Essomeprazol innenemen. Ondanks medicatie bleef ik het brokgevoel in mijn keel houden. Kno-arts heeft 2 keer met een slang via neus gekeken. Niks aan de hand. Huisarts heeft mij naar MDL arts verwezen. Hij vond niet nodig om gastroscopie te herhalen, maar heeft slikfoto’s Laren maken, allergie-test en bloefonderzoek. Gelukkig alles goed, maar het gevoel is er nog steeds. Dossier bij MDL arts is afgesloten en overgedragen aan huisarts. Inmiddels ben ik bij logopedie onder behandeling voor ademhalingstechnieken en ga binnenkort bij Osteopaat proberen. Ik grijp aan alles wat kan om van dit gevoel af te komen. Het beheerst mijn hele leven. Ik heb met mijn huisarts gehad over een second opinion en daar staat hij gelukkig achter. Advies om naar België te gaan. Volgens hem kijken ze toch net iets anders tegen zaken aan dan in Nederland. Iemand ervaring met Belgische ziekenhuizen?
    Verder heb ik geen moeite met eten en drinken. Slapen gaat goed. Als ik lig heb ik ook minder last van, maar zodra ik ‘s’ochtends wakker word dan begint de ellende weer. Het gevoel is de hele dag aanwezig. Heb mijn hele voeding omgegooid en dan nog. Ben ten einde raad. Iemand tips? Bij voorbaat dank

    Geschreven door Lotgenoot op
   • Hoi las je verhaal over je globusgevoel en dat je ook oorpijn heb, dat heb ik ook maar ze zeggen gespannen spieren loop er al 1 jaar mee.
    Ga mijn steeds meer zorgen maken

    Geschreven door Gedy op
  • Heb precies hetzelfde, Carolien. Ik raak er ook van de wijs van. Ik slaap momenteel op medicatie, omdat ik de gedachten er niet vanaf kan houden. Heb het gekregen na een hevige verkoudheid met langdurig kuchen. Gewoon een virus , zeiden de huisarts en KNO arts. Ook oorsuizen erbij. De KNO arts zei dat er een ongebruikelijke slijmstuwing/obstructie in mijn neuskeelholte is, en dat het enige wat hij kan doen opereren is om slijmvorming te verminderen. Dus bij mij is het niet alleen een gevoel, er is een lichamelijke oorzaak. Ik durf de operatie alleen niet aan, ivm de mogelijke complicaties als Empty Nose Syndrome.
   Het is nu 2 jaar later na het schrijven van jouw bericht. Hoe is het nu met jou? Is er ooit iets gevonden of aan gedaan?

   Geschreven door Stella op
 9. Tip

  Iedereen schrijft dat Maagzuur toch wel erg een doener is van de bovengenoemde problemen, probeer biologische Gember 1 a’ 2 kopjes thee per dag, overal verkrijgbaar liefst biologisch, snij het schilletje eraf en snij er stukjes van laat het een half uur staan, drink het daarna in teugen op en verschillende mensen die ik dit hebt verteld hebben het na aarzelen geprobeerd en nu hoor ik heel veel positieve geluiden dat het echt werkt, Rennies zou ik zeer beslist niet doen of andere Maagzuurremmers veel chemische toevoegingen die weer andere ellende kan geven, ook helpt Gember bij verkoudheid, virussen.
  Ik zou zeggen probeer het wat heb je te verliezen nietwaar.

  Met vr.gr. A. Aantjes

  Geschreven door Anoniem op
 10. Ik had last van teveel maagzuur waardoor mijn slokdarm is aangetast. Slik nu twee Omeprazol 20 mg. en heb nergens last van. Wel even naar de huisarts of kno-arts voor je het gaat gebruiken. Doen!

  Geschreven door Len op
 11. Heb volgend jaar al 10 jaar last van slijmprop in de keel. Daarbij of daardoor ook brandende tong en gehemelte. De artsen doen er niet veel aan. Ik moet alles zelf op internet uitzoeken. Het beheerst je leven behoorlijk.

  Geschreven door Maria op
 12. Ik heb dit gevoel ook met regelmaat. Nu ook alweer een aantal weken. Ook heb ik pijn aan mijn borstbeen wat volgens de huisarts Syndroom van Tietze is. Ik maar me lichtelijk zorgen of het niet iets anders kan zijn. Maar volgens de arts niets om ongerust over te zijn.
  Heeft iemand nog tips voor ontspanningsoefeningen?

  Geschreven door JD op
 13. Hallo, ik heb nu al iets van 3á 4á 5 dagen een brok in mijn keel. ik probeerde een dag lang alleen maar te rochelen en dan kwam er ook wel wat speeksel uit en het gevoel werd wel een beetje minder alleen komt het steeds terug. Ik heb geen branderig gevoel, ik hoef ook niet te hoesten en ik heb ook geen keelpijn, alleen heb ik wel de nijging de hele tijd te slikken. Ik heb een beetje moeite met slikken en eten en drinken om dat door te slikken.
  Ik ben pas 14 jaar weet iemand wat dit is ik durf het niet tegen mijn ouders te vertellen.

  Geschreven door Iemand op
  • het kan zijn dat je slokdarm geirriteert raakt door het rochelen slikken is heel normaal je hoort af en toe te slikken het kan zijn dat dit opvalt en vaker doet dan normaal waarschijnlijk hoef je je om een paar dagen geen zorgen te maken maar houdt het een paar weken aan zou ik zelf eens met de huisarts bellen die hoeft je ouders niets te vertellen alleen als het ernstig is zal de huisarts met je ouders bellen. misschien maak je je teveel zorgen over iets en door de spanningen kun je dan ook iets voelen. wordt je gepest praat erover met je leraar of een leraar waar je goed mee kan met je ouders of met je huis arts wees niet bang om er over te praten je leraar of ouders zullen opgaan letten wil je niet laten weten dat je de pesters hebt gemeld zeg dat dan ronduit tegen degene zo valt het bij de pesters niet op. Kort om blijft het gevoel ga naar je huisarts of ouders ermee rondlopen is niet goed hier mee bedoel ik beide dingen je ouders zullen heus niet boos worden maar je helpen.

   Geschreven door anno op
 14. Hallo Iemand,
  Ik hoop dat je er inmiddels minder last van hebt.
  Ik kan je niet vertellen wat het is want ik ben geen arts.
  Wat ik je wel kan vertellen is dat als je er last van blijft houden je het gewoon tegen je ouders kan vertellen zodat die even met je baar de huisarts kunnen.
  Nu ken ik jou situatie niet maar als je het echt niet tegen je ouders kan of durft te vertellen zou je gewoon zelf even een afspraak met de huisarts kunnen maken, zodat die er even voor je baar kan kijken.
  Je kan het!!! Succes en zorg goed voor jezelf!!

  Geschreven door Ook iemand op
  • Kan het ook door stress komen?

   Geschreven door Resi op
 15. Hallo allemaal.

  Ik ben al enige tijd op zoek wat ik mankeer.

  Inmiddels ruim 22j last van me keel.Als ik slik lijkt het erop of ik iets scherps in me keel zit.
  Heb al veel onderzoeken gehad in het begin .Zoals kaakspoeling slangen door me neus gaten gekeken ,operatieve kijk operatie ,slik foto s .Ze hebben een stukje kraakbeen uit me oor gehaald en dit geplaatst in me neus .Dit is wel verbeterd .Ik krijg meer lucht via me neus maar,de keelklachten blijven maar !!!! Ik maak me zlf ook steeds bang als ik merk dat ik weer het scherpe gevoel voelt met slikken .
  Ik word hier zo moedeloos van en zekers nu dit al jaren lang speelt.

  Heb omeprazol 40mg 2x daags 1.Dit is ivm het verleden dat ik rond me maagwand onstekingjes had en begin stadium maag zweer.

  Je zou denken als je overgeeft (braakt)dat het er dan uit moet zijn ? Nee helaas het blijft het gevoel in me keel.

  Wie weet het of kan mij raad geven a u b ?

  Mvg en hartelijke dank hier voor!

  Geschreven door Beertje op
  • Ps.

   Geen arts kan iets vinden in mijn keel ????
   Wat is er nu aan de hand ????
   Blijf malen hier over pfffffffff

   Beertje

   Geschreven door Beertje op
 16. Al een jaar of 4 last van. Lijkt zich vooral in de koudere periode de kop op te steken. Ook bij mij zegt de huisarts dat het stress of maagzuur is. Slik al omeprazol maar alleen wanneer ik maagzuur heb. Gevoel lijkt niet samen te vallen met de maagzuurklachten. Vaak in de ochtenden is het een stuk minder maar hoe later op de middag hoe erger het lijkt te worden. Is een onrustig gevoel. Slikken gaat alleen merk wel dat het soms ietwat moeilijker door de keel gaat.

  Geschreven door Tinus op
 17. Beste ls
  Ik heb helaas het zelfde probleem
  En idd bij weerwisselingen meer
  Last.
  Bij stress ook zeer zeker last zo blijf ik in een cirkel rond hangen
  Vraag een adem test voor zuurstof geef je iets meer rust succes gezamelijk komen we er groetjes
  Ps loop er ong 3 jaar mee

  Geschreven door Paniekje op
 18. Dag,

  Ik heb deze klachten nu 10 maanden. Brok in de keel/misselijk. Boeren/oprispingen en erg vermoeid.
  Het is er altijd, na eten en bewegen is het erger, in de ochtend is het minder. Gedane onderzoeken: echo, röntgenfoto, bloed en ontlasting testen, gastroscopie met biospsies. “helaas” is hier niets uitgekomen en de klachten zijn niet afgenomen. Op de uitslag van MRI wacht ik nog. Werken gaat niet meer, psychologisch kunnen ze ook niets vinden. Ben inderdaad ook heel benieuwd of iemand meer baat heeft gehad bij een ziekenhuis in België, of andere suggesties. Dit is niet leuk.

  Geschreven door Michelle op
  • Erg ja, ik heb er ook psychische klachten door er werk momenteel niet. Ben je al verder gekomen?

   Geschreven door Antje op
 19. Ik heb sind 3/4,weken een brok in mn keel. Ik wordt gek v d onzekerheid. Morgen echo vd hals.
  Hoop zo op globesgevoel. Tegenwoordig hoor je alleen maar erge dingen!
  Verder geen keelpijn oid.. eten gaat ook gewoon. Ben er de hele dag mee bezig. Missch dat t daar door erger wordt.. 🙁

  Geschreven door Wq op
 20. Hoi las je verhaal over je globusgevoel en dat je ook oorpijn heb, dat heb ik ook maar ze zeggen gespannen spieren loop er al 1 jaar mee.
  Ga mijn steeds meer zorgen maken

  Geschreven door Gedy op
 21. Veel herkenning hier bij dit topic….. ben al drie keer gecontroleerd door een kno arts met zo’n slang door de neus (augustus, oktober en januari) maar niets te zien. In oktober een fees onderzoek gehad, daarin gebruiken ze dat slangetje om mee te kijken tijdens je slikken, was ook in orde. Heb daar buiten al talloze onderzoeken gehad ook omdat ik andere klachten heb zoals buikpijn en rugpijn, zelfs tandpijn. Afgelopen januari nog een colonscopie gehad waarbij ik ook voor een gastroscopie had gevraagd maar dat laatste was de huisarts ‘vergeten’ of zal ze geen aanleiding toe gezien hebben. Heb wel een MRI gehad in oktober waar men de slokdarm van buiten heeft bekeken, en ook niets te zien was, maar goed. Globus door chronische stress roepen ze, gespannen spieren heb ik ook al gehoord en stille reflux heeft men ook al eens gediagnostiseerd. Ruim 6 maanden logopedie gehad, larynx manipulatie, vrijwel niks geholpen. Inmiddels ook maar eens acupunctuur en een massage therapeut ingezet, maar nog steeds weinig tot geen verandering …. maak me zorgen dat het iets anders is dan globus gevoel omdat het zo hardnekkig is. Iemand nog tips wellicht ?

  Geschreven door Mat op
  • Herkenbaar. Ook dát ze, ondanks klachten, niets vinden. Wel verbaasd dat jouw huisarts zoveel onderzoeken toestaat. Mijn huisarts zei: psychisch dus je moet niet alles medicaliseren, dus vond alle onderzoeken niet nodig, waardoor ik nog onzekerder en gestresster werd! Met pijn en moeite gastrocopie kunnen doen, omdat keelslijm ook door maagzuur kan komen. MDL arts nam biopt, omdat de slokdarm en maag geïrriteerd bleken, maar voor gaat aan dat het ik elk geval niet door de maagbacterie helicobacter pylori komt. Maar waardoor slokdarm en maag dan wél geïrriteerd zijn: geen antwoord op gekregen. Zo blijf je stress houden en de angst dat je daarmee ook de klachten in stand houdt. Om hopeloos van te worden. Het ergste vind ik dat je op en gegeven moment echt moét schrapen of hoesten, maar dat het niets helpt. Nogmaals, bij mij is het niet alleen een gevoel, de KNO ziet ook echt een slijmstuwing, alsof de trilhaartjes het slijm niet meer goed voortbewegen. Het hoopt zich op in mijn keel

   Geschreven door Stella op
 22. Ik heb het zomaar opeens gekregen een paar weken terug, daarvoor nooit last van. Ik sta onder erge stress, heb een burnout . Mijn partener heeft me verlaten na 23 jaar en mijn moeder met dementie in het verpleeghuis van 84 jaar. De enorme angst om helemaal alleen over te blijven is intens en ik hou het maar even op stress en verdriet. Wel slokdarmklachfen gehad, voedsel bleef hangen maar is nu vanzelf over gegaan. Ik ben gobsedeerd geraakt door slikken en heb die constante slijmprop in de keel. Ik drink ook een beetje anders dan anders, alsof de vloeistof ietwat voelbaar is achter in de neus. Uiteraard maak ik mezelf hierdoor helemaal gek net als de rest. Zit er niet op te wachten om zi,n slang in mijn neus te krijgen brr. Soms is er iets ergs aan de hand maar geest en lichaam zijn één. Angst doet veel met een mens, ik kijk het nog even aan

  Geschreven door Lulu op
  • Die slang door je neus is niet pijnlijk, het is even een raar gevoel, maar hij glijdt er zo doorheen en is wel een goede onderzoeksmethode, hoor. Dus als je nog last hebt (inmiddels schrijf ik dit een krap jaar later) doen!

   Geschreven door Anoniem op
 23. Ik heb nu al 6 mnd last van brok in de keel en ben erbij ook al 6 mnd verkouden… Avondeten moet ik vaak met water weg spoelen. Het blijft steken als het ware. Bij de huisarts geweest en die gaf me vorige week fluticason spray. Ze denkt aan allergie/hooikoorts,,, geen verbetering….wacht nog 1 week, dan wederom naar huisarts.

  Geschreven door Harm 54 op
  • Wederom spray gekregen. Over 3 weken terugkomen ivm afspraak dan KNO arts, reactie huisarts: ..de spray werkt soms pas na 4 weken

   Geschreven door Harm 54 op
 24. Heb er zelf ook last van sinds een virus dat ik eind nov 2019 heb opgelopen, 2 weken na een voetoperatie. Ik vermoed dat mijn weerstand een lek had. In elk geval is er vanaf dat moment een lawine aan klachten ontstaan; eerst zaten mijn oren en neus pot- en potdicht, waardoor ik door mijn mond moest ademen, waardoor ik ging hyperventileren. Ik besloot een slijmverdunner te gebruiken, acetylsysteïne, maar toen ik na 5 dagen gebruik tinnitus/oorsuizen kreeg, ben ik ermee gestopt. Want ik las achteraf (…) in de bijsluiter, dat het tinnitus kan geven of verergeren:(tinnitus heb ik nu, 8 mnd later, helaas nog steeds). Maar ook begon ik in dec 2019 heel erg te kuchen, er kwam geen slijm uit mijn keel, alleen maar dat onstopbare gekuch. Aangezien ik niet voor elk kuchje naar de arts ga, ik zag het als deel van het virus, heb ik gewacht tot het zou verdwijnen; het kuchje an sich is verdwenen, echter heb ik ineens een andere klacht en dat is post nasal drip, met een neus die niet verstopt zit, en door de PND heb ik een constante beklemming door dik slijm ter hoogte van het strottenhoofd, wat me steeds aanzet tot schrapen en kuchen en wat heel slecht blijkt te zijn. Want dat veroorzaakt een soort schaafwond en die gaat dan ook weer extra slijm produceren. Bovenste luchtwegen niets geks te zien, zei de KNO arts. Zag op het eerste gezicht ook geen reden tot reflux. Dus daar sta je dan! Heb muntthee met gember, zwarte wilde bosbessen, citroen en honing vast op mijn agenda staan, maar helpt niks. Nu weet ik dat de slijmvliezen van vrouwen na de overgang droger kunnen worden, en ik denk dat dat, of stille reflux, bij mij de oorzaak is. Ik merk, dat als ik sta te douchen, ik geen klachten ervaar. Dus bevochtigen lijkt gunstig. Ik denk er daarom over om een humidifier aan te schaffen.

  Geschreven door Stella op
  • Beste iedereen die het leest, het is nu eind augustus en heb de klachten sinds eind maart bijna een half jaar dus. Heb een brok in de keel gevoel, zonder pijn met slikken of pijn met eten en drinken gelukkig, het is gewoon een gevoel van een aanwezige slijm prop en een haartje dat vast zit, zo lijkt het. Ik ben nu sinds een maand na elke maaltijd aan het spoelen met een glaasje lauw water met een theelepel baking soda of zuiveringszout, en elke keer verlicht het de klachten! Misschien een goede tip dus. Ik slik het laatste slokje altijd door voor keel en slokdarm te relaxen. Hierna mag je niks meer eten of drinken min 30 minuten. Gember thee lauw drinken in de avond en idd zoals veelal beschreven hier, de voeding aanpassen om maagzuur niet te bevorderen, alles uitsluiten.. Niet teveel chemicaliën nemen, geloof niet alles wat de dr je voorschrijft die moet immers ook zn hypotheekje betalen.. bij mij begonnen de klachten 6 mnd terug en 2 mnd na de eerste klachten ook via de neus een kijk onderzoek gedaan met een camera, dit voel je NIET en hoef je geen zorgen om te maken. Maandag as over 3 dagen via de keel en ook daar ben ik niet bang voor. Ik zie het allemaal wel, na 6 maanden dezelfde klacht die niet meer of niet minder wordt is alles best. Dokter daarentegen is niet willend helaas, denkt dat het psychisch is en moet praten met een vreemdeling. Geloof het niet zo want ik voel een haartje zitten en spierspanning rond strottenhoofd die lijken op slijm.. Ik masseer het inmiddels 2x in de avond intensief en ook dat lijkt een klein beetje te helpen maar helaas niet genezen. Ik heb 13 jaar lang geblowd en veel te veel gedronken maar gelukkig wel altijd gezond gegeten en gesport erbij, misschien dat het alsnog niet voldoende was en de drugs (tabak, hash, alcohol) overhand heeft genomen van de gezonde levenstyle buiten drank en blowen om. Drinken doe ik al 4 jaar niet meer en blowen, roken uiteraard ook mee gestopt cold turkey een maand geleden (dus na eerste klachten nog 4mnd door geblowd, hardnekkige verslaving was moeilijk om te stoppen). Alle maagzuur remmers wel gehad en merk alleen maar een onrustige stoelgang van hele dunne ontlasting en maagkrampen. Dus mee gestopt want brok is er nog steeds, voeding is de sleutel tot succes met maagzuur problemen niet de chemicaliën ben ik achter gekomen. Paracetamol 1000 mg voor als het echt niet meer gaat met de klachten, hielp wel iets maar ook daar mee gestopt nu. Ik had gewichtsverlies maar dat kwam meer uit angst en paniek en ondergewicht al heel mn leven, met 4 maaltijden per dag en af en toe een weight gainer erbij van 1000 calorieen is gewicht ook weer op pijl gelukkig, weekje geduurd max 2 was het weer goed, energie daarnetegen minder evenals motivatie maar het is moeilijk jezelf te zijn met een aanwezigheid van die brok in je keel.. Dus kortom natuurlijke producten gebruiken verlicht iets, masseren ook, voeding aanpassen en alles laten onderzoeken om niet met angst te leven. Maandag onderzoek nummer 2 dus via de keel. Geen resultaat, dan ga ik verder zoeken, sla ook heel de huisartsen post over tegenwoordig heb overal het nummer van, behalve als het echt moet dan wel. Ik hoop ook nog wat succes verhalen te lezen hier, zoniet mijn ervaringen te delen met jullie op de hoop dat het anderen helpt. Houd moed!

   Geschreven door Thomas, 34 jaar, 6 maanden klachten op
   • Hi Thomas, dat zo’n ‘onschuldige’ klacht zo’n impact op je leven kan hebben, hè?! De artsen vinden dat je je om iets onschuldigs druk maakt, maar waar het om gaat is, dat je niet de enige bent die er duidelijk hinder van ondervindt en het feit dat als zij er geen oorzaak voor vinden, het de klacht niet minder hinderlijk maakt! En dáár doen ze niks mee. Ik begrijp ook wel dat het lastig is om iets te behandelen waar geen lichamelijke oorzaak aan ten grondslag lijkt te liggen, maar het moet toch een oorzaak hebben zou je zeggen. Als je er nooit last van het gehad, sterker nog, nooit van het bestaan hebt geweten dus het je ook niet kunt inbeelden, wat dan?

    Geschreven door Stella op
 25. Ik heb af en toe een branderig gevoel in mijn keel
  ter hoogte van mijn schildklier
  Ik ben erg gevoelig voor chemicalieen en sterke geuren
  Ik merk dat het brandend gevoel opspeeld wanneer er irritante geuren zijn
  vooral nep deo als axe, bepaalde wasmiddel, en autogas irriteren mij
  Het kan zo erg zijn dat ik er een griepgevoel van krijg, vooral in de keel, maar ook ogen, spieren
  het is zelf zo erg,dat als mijn buurvrouw de was draait….ik er in mijn eigen huis last van heb
  ik ruik deze geur dan ook, mijn neus is zo sterk , ik ruik ver boven het gemiddelde
  zo blijf ik die wasmiddel lucht 3 dagen ruiken
  Het brandend gevoel kan zo erg zijn dat ik snachts wakker word
  Iets eten help dan een beetje, maar het branden is al snel terug,
  het heeft ook wel iets weg van een honger gevoel bij milde symptomen
  Ik heb geen last van maagzuur of alergenen
  dit probleem is heel moeilijk…aangezien niemand het begrijpt dat al die chemische deo zo schadelijk is
  ik moet immer heel de dag werken en zit dan opgedrongen in de lucht van een ander
  Ik kan hier heel boos van worden, wat de collegialiteit dan niet ten goede komt
  een groot probleem dus

  Geschreven door Bram op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief