Een brok in de keel: onschuldig of niet?

Brok in je keel niet altijd onschuldig

Een brok in je keel dat hebben we allemaal wel eens. Het is een vervelend gevoel dat meestal een onschuldig probleem is. Maar soms kan het wijzen op een één of andere aandoening. Dus wanneer is een brok in je keel niet zo onschuldig?

Brok in je keel

Een brok in je keel wordt ook wel het globusgevoel genoemd. Het is een gevoel alsof er iets in je keel blijft steken. Vaak voel je dit ergens ter hoogte van je strottenhoofd. Een natuurlijke reactie is om te schrapen, kuchen of te slikken. Soms kan het samen gaan met het gevoel dat er een slijmprop in de keel, zit die niet weggeslikt kan worden, of korreltje in je keel. Maar het kan ook gepaard gaan met een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.

Wanneer je er vooral last van hebt tijdens het eten en wanneer je stem hees of schor klinkt (en je bent niet verkouden), dan kan een andere lichamelijke aandoening er de oorzaak van zijn. Ga dan naar je huisarts voor verder onderzoek. Bij een onschuldig brokgevoel, worden de klachten meestal niet waargenomen bij eten en drinken, maar vooral tijdens het slikken van speeksel gedurende de dag.

Mogelijke oorzaken

Psychische oorzaak
Vaak is het zo dat het gevoel van een brok in de keel meestal geen lichamelijke oorzaak heeft. Vaak zorgen stress of angst ervoor dat je (onbewust) de spieren in je hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Wanneer je minder gespannen bent heb je er ook minder last van. Een andere oorzaak kan het doorslikken van speeksel en slijm zijn. Meestal gebeurt dat onbewust en merken we er niets van. Maar soms zijn we ons er wel van bewust, en ervaren we het als een brokgevoel.

Hyperventilatie is een vaak voorkomende oorzaak van een brok in je keel. Het vaak te intensief ademhalen is het gevolg van langdurige spanning/stress die geen andere uitlaatklep vond. Een paar van de symptomen bij te intensieve ademhaling en/of hyperventilatie is het voelen van een bepaalde spanning in de keel, droge keel, stemproblemen en een brok in keel.

Lichamelijke oorzaak
Er zijn verschillende lichamelijke aandoeningen die een brokgevoel kunnen veroorzaken:

Keelkanker
Hierover maken de meeste mensen zich zorgen over. Echter, een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de keel, het strottenhoofd of de slokdarm is zeldzaam. De kans hierop is wel sterk verhoogd, bij langdurig roken en gebruik van overmatig alcohol. Als het brokgevoel samengaat met stemverandering, moeite met eten, verlies van gewicht en oorpijn kan dit wijzen op keelkanker.

Brandend maagzuur
Mensen die last hebben van brandend maagzuur, kunnen ook last hebben van een brok in de keel. Door het omhoog stromen van de maaginhoud naar de slokdarm kunnen er: oprispingen, zuurbranden en pijn in de buurt van het borstbeen voorkomen. Sommige mensen hebben daarnaast ook last van hoesten en het brokgevoel.

Chronische neusbijholtenontsteking
Een ontsteking van de neusbijholten (sinusitis) kan, door extra ontstoken slijmafscheiding, de keel irriteren. Hierdoor kan er een brokgevoel ontstaan. Klachten die daarbij kunnen optreden zijn: hoofdpijn, snot, neusverstopping en reukverlies.

Chronische keelontsteking
Wanneer het slijmvlies in je keel, gedurende lange tijd wordt geprikkeld door neus- en sinusproblemen, maagzuur, prikkelende stoffen of droge lucht dan praten we van een chronische keelontsteking. Bij bepaalde aandoeningen, zoals suikerziekte en bloedarmoede, kan het slijmvlies chronisch ontstoken zijn. Je hebt dan last van een gevoelige plek in de luchtpijp, kriebel in je keel, hardnekkig hoesten, neiging tot schrapen en lastig slikken.

Een allergie
Allergie voor vooral huisstofmijt of pollen, kan neusverstopping en keelklachten veroorzaken, maar kan ook zorgen voor een schraal, jeukend of brokgevoel in de keel.

Spierspanning van de slokdarmingang
Bij mensen met een middenrifbreuk, werkt het klepmechanisme tussen slokdarm en maag niet goed meer waardoor het maagzuur in de slokdarm omhoog kan komen. Om te voorkomen dat het maagzuur in het strottenhoofd en de luchtpijp komt, ontstaat een extra spanning op de kringspier van de slokdarmingang, met het brokgevoel als gevolg. Door de natuurlijke reactie van schrapen en kuchen, zorg je voor een continue verhoging van deze spanning waardoor de klacht aan blijft houden.

Spierspanning van het strottenhoofd
In en rondom het strottenhoofd lopen verschillende spiertjes, waaronder die van de stembanden. Bij het verkeerd gebruiken van de stem, worden deze stembanden te intensief gebruikt en kan een er brokgevoel ontstaan.

Vergrote of ontstoken tongamandel
Achter op de tong zit tongamandel. Wanneer de keelamandelen verwijderd zijn, kan het zo zijn dat de tongamandel zich vergroot. Dat kan een brokgevoel geven. Maar ook een chronische ontsteking van deze tongamandel kan een brokgevoel veroorzaken. Waarschijnlijk heb je dan ook klachten zoals: keelpijn, een vieze smaak in de mond en koorts.

Een Zenkerdivertikel in de slokdarm
Dit is een zwakke plek in de slokdarmwand, die gaat uitstulpen. Als gevolg hiervan kunnen de volgende klachten ontstaan: moeilijk slikken, opgeven van voedsel, borrelende geluiden in je keel, slijm in je keel, vermagering, onfrisse adem, verslikken, hoesten en je kunt er een brok in de keel bij ervaren.

Vergrote schildklier
Een vergrote schildklier kan zo tegen het strottenhoofd drukken, dat dit een brokgevoel veroorzaakt. Vaak zijn er dan bijkomende klachten van een te traag of te snel werkende schildklier.

Slijtage van de halswervels
De randen van de halswervels kunnen op latere leeftijd aan de voorkant wat verdikken. Omdat de slokdarm tegen de voorkant van de halswervels aanligt, kan deze verdikking een gevoel van een brok in je keel geven.

Mogelijke behandelingen

Behandeling bij psychische oorzaak
Als er geen lichamelijke oorzaak is, verdwijnt de klacht vaak vanzelf wanneer je gerustgesteld bent. Soms kan logopedie of fysiotherapie helpen. Door bepaalde ontspanningsoefeningen te doen, leer je de spieren in de hals en keel beter te ontspannen.
Behandeling bij lichamelijke oorzaak
Wanneer een andere aandoening de oorzaak is van de klacht, dan moet die aandoening behandeld worden. Bij brandend maagzuur klachten kan de arts bijvoorbeeld een maagzuurremmer voorschrijven.

Wanneer het brokgevoel samengaat met stemklachten, kan de logopedist hulp bieden door een goede stemtechniek aan te leren. Belangrijke aspecten in de therapie zijn ademhaling, een ontspannen stemgebruik en lichaamshouding.

Wanneer naar je huisarts?

Het is verstandig om naar je huisarts te gaan wanneer:

– Je langer dan 1 maand of geregeld een brok in je keel hebt.
– Wanneer je de brok in de keel vooral tijdens het eten voelt.
– Wanneer je stem schor of hees klinkt (en je bent niet verkouden).
– Wanneer de brok in de keel gepaard gaat met oorpijn of keelpijn.

De huisarts kan je wanneer hij of zij dat verstandig acht, doorverwijzen naar een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts). Deze zal je dan verder onderzoeken.

 

Bronnen: kno.nl en logopediecentrumdongen.nl

10 reacties op “Een brok in de keel: onschuldig of niet?
 1. Bij mij blijft het eten soms boven in de slokdarm steken. Dan kan ik niet verder eten. Wat water helpt meestal niet. Heeft iemand een idee wat ik er aan kan doen?

  Geschreven door Theo Deed op
  • 3 tot 5 minuten wachten met eten
   En beetje water.

   Geschreven door 30013 op
  • Recht op gaan zitten als dat niet helpt op je middenrif duwen en dan flink boeren

   Geschreven door Anoniem op
 2. Proberen of je kunt braken En dan even wachten met eten Heb dit zelf zeer vaak Door het syndroom van sjogren werken mijn speekselklieren namelijk niet.\dus ook slik problemen

  Geschreven door Anoniem op
 3. Ik had last van maagzuur en slikte vrij regelmatig Rennies.
  Op een gegeven moment merkte ik dat mijn eten wat vaker bleef steken. Blijven slikken hielp niet en ook water o.i.d. niet.
  Huisarts gaf pilletje voor geïrriteerde slokdarm. Zou na 2 weken over zijn.
  Helaas bleef het slik/doorzak probleem.
  verwezen naar de internist, klachten verteld en hij heeft een endoscopie gedaan via de mond.
  Hier werd duidelijk zichtbaar dat er een flinke darmkanker tumor zat onderin de slokdarm op de aansluiting bij de maag.
  Doorgang was dus beperkt en maagklep beschadigd.

  Resultaat was bestralen, chemo, (bleek nog niet te zijn uitgezaaid). Vervolgens verwijderen slokdarm en maag reconstructie door plaatsen buismaag, kan weer eten met beperking beperking en ik leef nog.
  Oorzaak: frequent maagzuur in de slokdarm de afgelopen jaren.

  Vaak last van maagzuur en/of slikken? Ga eerder naar de huisarts of laat je doorverwijzen.
  Rennies helpen niet overal tegen.

  Geschreven door Dick op
  • maagzuur wordt vaak veroorzaakt door te veel eten dus ben ik minder gaan 1 sneebrood minder eten helpt vaak

   Geschreven door wim op
 4. Ik heb ook vaak last van een zgn brok in de keel. Van die slijm vorming heb ik ook regelmatig ’s nachts last
  Dan word ik wakker omdat ik het heel benauwd heb door slijmvorming in de luchtpijp. Ik heb wel een uur nodig voordat het weer is afgezakt. Slaapapneu? Volgens de KNO- arts niet. Heeft iemand hier ervaring mee? Geertruida

 5. Het beste is om dit te laten onderzoeken, het kan goed zijn dat je een sliding hernia hebt.
  Symptomen zijn hierbij vaak slik klachten bij vast voedsel, een branderig gevoel onder het borstbeen, veel boeren.
  Een radiografisch slokdarm onderzoek kan je snel uitsluitsel geven. Het is geen belastend onderzoek, het duurt ook niet lang.
  Misschien kun je hier iets mee.

  Geschreven door Dorus op
 6. Ik heb ben 5 maanden geleden naar de dokter geweest met brok in de keel gevoel die ik toen al haast 3 maanden had. Hij kon niets zien was niks ernstigs. Maar het gaat maar niet weg, nu al dus 8 maanden. Heb regelmatig moeite met slikken. Heeft iemand hier ook al zo last van? En hoe kom ik hier van af?

  Geschreven door Anna op
  • Ik heb al een tijd last van een brok, komt steeds terug vooral als ik wil zingen. Ik zing niet erg hard of extreem hoog alleen die brok blijft ontstaan, iemand een idee?

   Geschreven door Iemand op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief