Tandenknarsen, niet zo onschuldig

Tandenknarsen is een stoornis waarbij mensen met hun tanden over elkaar schuren, met als gevolg een knarsend geluid. Maar deze stoornis is niet zo onschuldig als zoveel mensen denken. Tandenknarsen kan namelijk grote gevolgen hebben.

Wat is tandenknarsen?

Het met geweld over elkaar heen schuiven van de tanden en kiezen, of het met heel veel kracht op elkaar klemmen van tanden en kiezen, noemen we tandenknarsen of tandenklemmen. De tandheelkundige term hiervoor is bruxisme. Door het over elkaar heen schuiven van de boven- en ondertanden hoor je een schurend of knarsend geluid. Bruxisme kan zowel overdag als ’s-nachts voorkomen. Het merendeel geschiedt ’s-nachts en is dan bekend onder de naam slaapbruxisme. Overdag kan het dus ook voorkomen, maar dan komt het meestal voor in de vorm van kaakklemmen. Dit wordt dan waakbruxisme genoemd.

Tandenknarsen komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Echter, veel mensen weten zelf niet dat ze tandenknarsen en krijgen dit vaak via hun partner te horen, of van de tandarts die dit dan opmerkt tijdens de controle. Er zijn geen exacte cijfers bekend over het aantal mensen dat tandenknarst, maar de schatting ligt op 14% tot 20% van de kinderen en tussen de 6% en de 20% van de volwassenen.

Oorzaken van tandenknarsen

De precieze oorzaak van tandenknarsen is moeilijk aan te geven, omdat er vaak meerdere factoren een rol spelen.

De oorzaak kan een verkeerde stand van het gebit zijn of dat de bovenkaak en onderkaak niet goed op elkaar sluiten. De laatste jaren is de mening over deze oorzaak deels veranderd. Men denkt vandaag de dag dat het centrale zenuwstelsel een grote rol speelt. De artsen gaan ervan uit, dat als gevolg van onbewuste hersenactiviteiten, de kauwspieren geactiveerd worden, waardoor delen van het gebit met grote kracht over elkaar schuiven of op elkaar klemmen.

Deze stoornis valt onder de slaapstoornis parasomnia waar onder andere ook slaapwandelen, of het in je slaap praten, valt.

Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn:

 • Erfelijkheid; 40% tot 60% van alle gevallen is erfelijk bepaald.
 • Stress, innerlijke spanning en angsten.
 • Overmatig alcoholgebruik.
 • Roken. Tandenknarsen wordt bij rokers 2 x vaker geconstateerd dan bij niet rokers.
 • Drugs (zoals amfetamine en cocaïne), en medicijnen waaronder Prozac.
 • Overmatig cafeïne inname.
 • Slaapproblemen.

Tandenknarsen is niet zo onschuldig

Tandenknarsen heeft soms grote gevolgen voor je gebit, de kaakspieren en de kaakgewrichten. Daarnaast zijn er ook nog eens sociale gevolgen. De gevolgen kunnen zijn:

Slijtage

Door het tandenknarsen slijten de tanden veel sneller dan normaal. Het kan zelfs zo erg zijn dat de tanden op bepaalde plekken bijna helemaal wegslijten. De voortanden kunnen dan bijvoorbeeld niet, of nog maar nauwelijks, zichtbaar zijn. In uitzonderlijke gevallen kan er afbrokkeling van het kroongedeelte van een tand in de vorm van een halve maan optreden.

Botverlies

Door langdurig knarsen kan, bij mensen met implantaten, het bot rond de schroef kapot gaan en langzaam verdwijnen of breken.

Pijnlijke kaakgewrichten en kaakspieren

Door een overmatig gebruik van de kauwspieren, kan het resultaat zijn dat deze zich extra gaan ontwikkelen. Hierdoor verdikken ze, waardoor de vorm van het gezicht kan veranderen. Daarnaast kunnen mensen door dat overmatige gebruik ook spierpijn ervaren in de kauwspieren en pijn in de kaakgewrichten.

Relatieproblemen

Het geluid van knarsende tanden kan voor de partner als enorm storend ervaren worden. Het wordt vaak vergeleken met de effecten van snurken.

Overige gevolgen

Vaak als gevolg van bovenstaande kunnen ook de gevolgen van bruxisme zijn:

 • Slaapgebrek.
 • Vermoeidheid.
 • Concentratieproblemen.
 • Nekklachten.
 • Schouderklachten.
 • Oorpijn.

Wat kun je er aan doen?

In eerste instantie kan een tandarts, om verdere slijtage te voorkomen, je een speciaal bitje aanmeten. Dit bitje noemen ze een splint en hierdoor kunnen de tanden elkaar niet meer raken. De daadwerkelijke oplossing is zo’n splint alleen niet, omdat het probleem op zich niet verdwijnt.

Door middel van bepaalde technieken kan iemand zichzelf aanleren om de spieren aan te spannen en weer te ontspannen. Hiermee verhoog je de bewustwording van het klemmen en of knarsen en dat is de eerste stap. Ook het leren omgaan met stress en tips voor het krijgen van een betere nachtrust kunnen een positieve bijdrage leveren.

Door het toedienen van botox in bepaalde spiergroepen wordt een spier gedeeltelijk uitgeschakeld waardoor het knarsen effectief behandeld kan worden.

 

Bronnen: allesovergebit.nl, Kaakchirugie-anna.nl

Delen:  
11 reacties op “Tandenknarsen, niet zo onschuldig
 1. Ik heb wel eens dat als ik een dutje doe, mijn kaken plotseling op elkaar klappen, vaak met mijn tong ertussen,wat dus erg pijnlijk is en een kapotte tong veroorzaakt.

  Geschreven door Ad op
  • Een reden van tandenknarsen kan zijn sporten, dat heeft te maken met kracht en concentraties, bijvoorbeeld fitnessen of gewicht op tellen. Ook in dagelijkse leven als mensen boos worden of bepaalde afkomst cultuur verbonden. Bijvoorbeeld mensen uit midden oosten vaak knarsen dan anderen.

   Geschreven door Anoniem op
 2. Bij mij is er in de loop der jaren ook al een flink stuk van mijn kiezen afgesleten. Inclusief aardig wat amalgaam. Ik vraag me af of dat geen kwaad kan. De algemene opinie is dat de afgifte van kwik te klein is om problemen te kunnen veroorzaken. Maar in geval van knarsen komt er flink wat meer kwik vrij, lijkt me.

  Geschreven door Deegnoot op
 3. Mijn tanden zijn afgesleten in de loop der jaren. Ik heb een plastic gebitje. Helpt wel, maar is zeer vervelend om te dragen. Alcohol en roken verergeren de zaak zeker! Ook stress.

  Geschreven door Anoniem op
 4. Het had bij mij te maken met stressvol werk.Dat uitten zich s’nacht tot knarsentanden.Sinds ik uitgewerkt ben,zijn de spanningen afgenomen en heb ik er geen last meer van. Het hulpstuk (Een plastiek bitje )ligt nu in de kast.

  Geschreven door Gerrit op
 5. Het had bij mij te maken met stressvol werk.Dat uitten zich s’nacht tot knarsentanden.Sinds ik uitgewerkt ben,zijn de spanningen afgenomen en heb ik er geen last meer van. Het hulpstuk (Een plastiek bitje )ligt nu in de kast.

  Geschreven door Gerrit op
 6. Mijn kleinzoon van 1 knarst soms met zijn 8 tandjes! Kan dit nog overgaan? Misschien vindt hij het gewoon n leuk geluid…

  Geschreven door Moeder op
  • Mijn dochtertje van 1,5 ook. Ik weet ook niet of het nu voor de fun is of iets anders. Al die omschreven factoren waardoor het zou kunnen komen is niet van toepassing op haar…

   Geschreven door Diana op
 7. Ik ben gaan kakenklemmen tijdens het verzorgen thuis van mijn zieke partner. Dat was 24 uur per dag bezig zijn en heel stressvol. Na zijn overlijden en het regelen van de begrafenis kreeg ik enorme gordelroos in mijn nek/hals en deel van gezicht. Dit is nu ruim twee jaar geleden. En sindsdien kan ik het kaakklemmen niet bedwingen overdag. Of ik het ’s nachts doe weet ik nu dus niet, want ik slaap alleen. Maar ik heb er voordat mijn partner overleed, ook nooit iets over gehoord.
  Ik heb door dat klemmen zelfs heel zware hoofdpijnen.
  Ik ben mij wel goed bewust dat ik het doe, maar snap niet dat ik het zelf niet kan stoppen……..
  Soms doe ik het even niet. Hoe kan dat dan? Ik hoop dan dat dit zo blijft, maar helaas gaat het even later weer gewoon verder.
  Ik geloof ook dat het signalen uit de hersenen zijn. Iets dat dwangmatig is!
  maar is die dwangmatigheid dan niet te verhelpen?
  Zijn er tips om er zelf iets aan te doen?

  Geschreven door Athene op
  • Beste ‘Athene, De oorzaak van kaakklemmen kan te maken hebben met omstandigheden die spanning en stress veroorzaken. Zo te lezen heeft u letterlijk ‘veel voor de kiezen’ gehad in de afgelopen jaren. Mogelijk kunt u zich, in overleg met uw huisarts, laten verwijzen naar een fysiotherapeut die bekend is met de problematiek. Zoals ook al genoemd is, om het kaakklemmen af te leren moet je je eerst bewust zijn van je gewoonte.
   Bij kaakklemmen heeft een bitje geen zin omdat dit je niet weerhoudt van het klemmen. Accupunctuur kan ook nog weleens uitkomst bieden.

   Geschreven door Jo op
 8. Heb voor 3 jaar terug in mijn boven gebit kronen laten zetten, nu heb ik een aantal maanden terug in de onderkaak de kiezen voorzien van kronen.
  Nadat deze gezet zijn ben ik gaan tandenknarsen voor als ik eet en als ik wakker wordt knars ik met mijn tanden en vooral met mijn kiezen.
  Ben hier voor al naar de tandarts geweest en deze hebben de kiezen wat afgeslepen, maar helaas heeft dit niet geholpen.
  Mijn vraag is wat kan ik er nog meer aan laten doen?

  Geschreven door liesje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief