Voeding die je bij brandend maagzuur moet vermijden

Welke voedingsmiddelen moet je bij brandend maagzuur vermijden?

Eén op de vijf Nederlanders heeft wekelijks last van brandend maagzuur. Vervelend, maar ook iets om in de gaten te houden. Welke voedingsmiddelen moet je bij brandend maagzuur vermijden?

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur, of zuurbranden, is het te vaak terugstromen van de zure maaginhoud (het maagzuur) in de onbeschermde slokdarm. Bij mensen met brandend maagzuur, staat het sluitspiertje vaker open en stroomt het maagzuur vaker dan gemiddeld weer omhoog de slokdarm in. De medische naam voor brandend maagzuur is reflux. De onbeschermde slokdarm kan op den duur geïrriteerd of zelfs ontstoken raken van maagzuur. Dat heet een reflux oesofagitis, ofwel ‘slokdarm ontsteking door terugstroming van maagzuur.’

Het te vaak terugstromen van maagzuur in de slokdarm, heeft niets te maken met een teveel aan maagzuur.
We hebben allemaal wel eens last van een oprisping of van brandend maagzuur. Zeker na een zware maaltijd. Maar wanneer je regelmatig hier last van hebt, dan raden wij je aan even naar de huisarts te gaan. Deze zal dan kijken of een behandeling verstandig is.

Klachten bij brandend maagzuur

De klachten bij brandend maagzuur kunnen per persoon verschillen. Veel mensen hebben in eerste instantie last van zure oprispingen. Dan proef je daadwerkelijk het zuur dat omhoog stroomt. Maar niet iedereen heeft hier last van. Andere veelvoorkomende klachten zijn:

 • Maagpijn
  Maagpijn is vaak het gevolg van een beschadiging aan het beschermende slijmvlies van de maagwand of twaalfvingerige darm (dat is het eerste stukje darm na de maag).
 • Misselijkheid en/of opgeblazen gevoel
  Bij veel, snel of vet eten moet de maag erg hard werken. Daar kun je je misselijk of opgeblazen van gaan voelen. Dat is niet erg, maar wel vervelend. Gelukkig is het simpel veranderen van eetgewoonten vaak al voldoende om hier wat aan te doen.
 • Boeren of oprispingen
  We slikken allemaal lucht in bij het eten. De maag kan daar niets mee en wil het kwijt. Wanneer het lichaam het loost, door een boer of een oprisping kan er wat zure maaginhoud mee terugkomen. Probeer langzamer te eten, goed te kauwen om minder lucht in te slikken tijdens het eten.
 • Pijn op de borst
  Veel mensen hebben last van een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag. Deze slokdarmpijn kan soms erg lijken op pijn die hoort bij hartklachten. Dat komt omdat de pijnzenuwen van de slokdarm vlak bij het hart in de buurt liggen. De pijnimpulsen van de slokdarm kunnen dan een pijnlijk gevoel op de borst geven en kan uitstralen naar de hals, de rug en tussen de schouderbladen. Wanneer je hier ongerust over bent ga dan naar je huisarts.
 • Geïrriteerde keel en hoestklachten
  Mensen kunnen last krijgen van een pijnlijke keel en hoesten. Dit komt voor als de maaginhoud regelmatig tot in de keelholte omhoog stroomt. Dit zuur in de slokdarm kan daarna via de luchtpijp in de longen stromen. Dit kan bijvoorbeeld ’s nachts in bed tijdens het liggen gebeuren. Door het zuur in de longen kunnen klachten ontstaan zoals (kriebel)hoest of een piepende ademhaling.
 • Tandproblemen
  Zuur en glazuur gaan slecht samen. Regelmatig zure oprispingen kan op een gegeven moment ook het tandglazuur aantasten. Om het zuur te beperken kun je letten op wat je eet. Zo verklein je de kans dat je last krijgt.

Welke voedingsmiddelen bevorderen brandend maagzuur?

 • Koffie, thee en cafeïnehoudende drankjes
  Deze drankjes bevatten cafeïne of theïne. Beide substanties bevorderen een verslapping van de sluitspier van de slokdarm en zo ook het brandend maagzuur. Daarnaast kunnen cafeïne en theïne ook het slijmvlies van de slokdarm aantasten dat bij mensen met reflux oesofagitis ontstoken is.
 • Koolzuurhoudende drankjes
  Frisdranken die prik bevatten kunnen maar beter vermeden worden, omdat ze het risico op een opgezette buik doen toenemen. Daarnaast hebben ze ook een negatief effect op de gastro-oesofageale sluitspier.
 • Alcohol
  Alle alcoholhoudende dranken hebben het nadeel dat ze een verslappend effect hebben op de sluitspier van de slokdarm, de spierklep die verhindert dat de inhoud van de maag terug naar de slokdarm gaat. Bij een lege maag is het effect nog sterker.
 • Melk
  Melk kan beter vermeden worden omdat het vetten, eiwitten en calcium bevat. Dit zijn 3 elementen die bijdragen tot de productie van maagzuur.
 • Melkchocolade
  Melkchocolade bevat zowel vetten als cafeïne, twee substanties die maagzuur veroorzaken.
 • Vet en gefrituurd eten
  Vermijd het eten van grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag. Je krijgt eerder last van brandend maagzuur wanneer je maag erg vol zit of wanneer je heel vet eet. Een vette maaltijd blijft namelijk veel langer in de maag, waardoor het maagsap dan eerder in de slokdarm kan stromen.
 • Citrusvruchten
  Zure voedingsmiddelen als citrusvruchten (sinaasappel, citroen, grapefruit, mandarijn), bevatten zuren die bij inname een onaangenaam gevoel kunnen geven. Bovendien bevatten ze vitamine C, een vitamine die de afscheiding van maagzuur doet toenemen.
 • Pepermunt en groene munt
  Munt bevordert de verslapping van de sluitspier van de slokdarm. Dat geldt trouwens ook voor tomaten.
 • Scherpgekruide gerechten
  Bepaalde kruiden kunnen het slijmvlies van de slokdarm irriteren en zo het branderig gevoel doen toenemen. Je kunt dan denken aan: pepers, salie, tijm, zuring, marjolein, dragon.

 

Bronnen: MLDS en Zorgwijzer

Delen:  
48 reacties op “Voeding die je bij brandend maagzuur moet vermijden
 1. Hallo ,De vraag is wat blijft er over

  Slik veel medicijnen

  Het is goed om te waarschuwen maar misschien ook goed wat wel .

  GR Wim deurwaarder
  [email protected]

  Geschreven door Wimdeur op
  • Ik slik wel Rennies want als ik dit zo lees mag ik niks meer eten. Dan neem ik het brandend maagzuur wel op de koop toe ( en je moet toch érgens aan dood gaan)

   Geschreven door friesintsje op
   • Het is dan wel te merken dat jij geen echte maagzuur klachten hebt. Want rennies en gaviscon werken bij mij echt niet meer. Zelfs niet icm met 40mg omeprazol. Ik krijg zo nu en dan ook nog antagel van de huisarts erbij. Maar ik heb ochtenden dat ik kotsend van het maagzuur wakker word en de rest van de daag keelpijn heb omdat ik daar gezeten heeft en mijn maag doet de rest van de dag pijn en ik merk dat ik die dag ook heel licht verteerbaar moet eten. Ik hoef jullie hier verder ook niet erop te wijzen dat maagzuur in de slokdarm ook ernstige ziektes kan veroorzaken zoals slokdarmkanker he. Dus als ik jullie was zou ik er niet te licht over denken. Maagzuurklachten zijn naast bijna het vervelendste wat je kunt hebben ook best stevige risico’s aan verbonden.

    Geschreven door Maag/darm patient. op
    • Helemaal mee eens het is ook en verschrikkelijke kwaal en er is verder ook niks aan te doen dan tog oppassen

     Geschreven door Annie basili op
   • Je kunt ook via de huisarts maagbeschermers vragen…ik heb ze nodig omdat mijn maagklepje niet meer goed zijn werk doet…last van pijn op de borst…zuur is gevaarlijk voor slokdarm en dan zijn rapen gaar.

    Geschreven door Wilma op
   • Dat is zo. Ik heb maagbacterie gehad. Kon in 2020 alles eten, zelfs patat. Ga ik gewoon weer proberen, je leeft maar 1 keer. Niets is zo lekker als op zaterdagmiddag een lekker patatje met yogonaise. Een kroketje. Eventueel op een broodje. Dan wat gezonde groente erbij. Dat is lekker smullen joh.

    Geschreven door D Kinkel op
 2. Theïne bestaat niet. Het is een andere naam voor coffeïne/cafeïne.

  Geschreven door Cortje op
 3. Bij mij gaven in het verleden onder ander koolsoorten ook altijd maagzuur, sinds ik omeprasol gebruik behoren alle klachten tot het verleden !

  Geschreven door Marc op
 4. Ik slik omeprasol. En daar gaat het wat beter op

  Geschreven door Nellyrijsdam op
 5. Worden deze voedingsmiddelen volledig afgeraden ? en welke voedingsmiddelen neutraliseren het maagzuur en worden wel aanbevolen? Ik dacht dat melkprodukten neutraliserend werkten en gemberthee ook goed was..

  Geschreven door Tineke op
 6. Ik slik ook omeprazol en nu is in het nieuws dat het heel slecht is, maar veel maagzuur is ook slecht, dus wat is wijsheid

  Geschreven door Thea op
  • Geen omeprazol zonder huisarts.

   Geschreven door alias op
   • je kan zonder recept omeprazol kopen.

    Geschreven door Anoniem op
    • Ik heb ook last van maagzuur , al 9 jaar en neem sindsdien omeprazol
     Maar krijg dit niet zonder voorschrift van de arts

     Geschreven door Marisa op
 7. Zuur met zuur en scherp bestrijden is de beste remedie tegen brandend maagzuur en supersnel werkend, speciaal als je er ‘snachts last van hebt na een overvloedige maaltijd en bijbehoren.
  Ik woon in Thailand, en na jaren last van brandend maagzuur en talrijke apotheekmiddeltjes die niet of nauwelijks werken of bijwerkingen hebben, gebruik ik nu preventief iedere dag het volgende: 1 klein rood pepertje met een theelepeltje olie (maakt niet uit welk soort) tegen de brand in de mond, samen met een theelepel appel of natuurazijn, een slok water om te spoelen en je hebt geen brandend maagzuur meer. Dit is inmiddels door tientallen van mijn kennissen in gebruik met 100% goed resultaat.
  Indien dit te veel van het goede is voor je, dan als je ‘snachts last krijgt neem een hap van een augurk en een lepeltje zuur uit de pot, helpt zeker weten voor de nacht, maar het zuur komt vroeg of laat weer terug, na een dag of avondje met allerlei lekker eten en/of drinken.

  Geschreven door Pauwel G. Smid op
 8. Wat ik nog vergeet te zeggen bij bovenstaande is geniet van wat het leven je te bieden heeft, eet en drink wat je wil en lekker vind en laat de medicijnkast zoveel mogelijk dicht, tenzij een deskundige wat anders zegt.
  (Wie deskundig is mag het zeggen, maar een second opinie kan geen kwaad, je weet maar nooit.)

  Geschreven door Pauwel G. Smid op
 9. Moet dat pepertje fijn gemaakt of op kouwen ?

  Geschreven door Antonia op
  • Geen peper.

   Geschreven door alias op
   • Idd, geen peper of zuur

    Geschreven door Eef op
 10. Is er geen natuur middel ervoor die maagzuur kan verwerken in plaats van medicijnen innemen? Ik gebruik soda water om mijn maagzuur te stoppen. Of is het een verkeerd gebruik middel?

  Geschreven door John uit Suriname op
  • Matig eten. Weinig vet en alcohol.

   Geschreven door Johan op
   • Dit dus. Plus pijnstillers vermijden.

    Geschreven door Peets op
 11. Wees serieus voorzichtig met maagzuur. Door maagzuur kan slokdarmkanker ontstaan. Ik heb mijn moeder en een broer verloren aan slokdarmkanker. Zelf heb ik door maagzuur een aandoening van 9 cm. in mijn slokdarm. Deze is gelukkig nog niet kwaadaardig maar voor de rest van mijn leven slik ik nu Omeprazol 40 mg. en krijg ik elke 2 jaar een slokdarmonderzoek.
  Slik nooit Omeprazol zonder een recept van de huisdokter. Omeprazol is zeker niet zonder risico en kan o.a. schade aan de nieren veroorzaken.

  Geschreven door Johan op
  • Tjonge, sterkte Johan! Goed dat ze het goed in de gaten houden, maar zo’n onderzoek is niet prettig…

   Geschreven door Bea op
 12. Ik slik al twaalf jaar omeprazol en heb geen last meer van mijn maag.Maar ik eet geen mosterd meer hoe lekker ik dat ook vind

  Geschreven door stekjes op
 13. slik ook omeprazal.ik slik te veel medicijnen en heb maag klachten,1 tablet per dag 20 mg helpt geen zier,bah

  Geschreven door gerarda op
 14. natuurlijk middel tegen maagzuur is zuiveringszout of natriumbicarbonaat, dit is wit poeder, geen bijwerkingen en goedkoop, klein koffielepeltje oplossen in glas water, mag je zeker drie keer per dag drinken, en is echt goed voor je lichaam minder zuur te maken, wel effe opletten als je hoge bloeddruk hebt want het is zout.

  Geschreven door veerle op
 15. ggg

  Geschreven door Anoniem op
 16. hallo heb af en toe maagzuur als er wat verkeerd gegeten is gebruik rennie op omeparsol maar als ik nu last heb neem ik gestampte muisjes van ruyter een lepeltje gebruik het en je heg geen maagzuur meer

  Geschreven door pe op
 17. ben zondag net gestopt met omeprazol. heb naar radar gekeken , slik het al 2 jaar en werd bang wat je allemaal krijgt, hoest ook heel erg wat ik nooit deed, en spierpijn en krampen, nu flink op het eten letten, tot nu toe geen maagzuur,

  Geschreven door Plu op
 18. nou ik heb ook reflux heb er echt vaak enorm veel last van op mijn borst heb 3x een gastrocopie al gehad vorig jaar 18november nog kwou dat ik is totaal van die reflux af kwam ik mag nu stoppen van dokter met pantapazol en gebruik nu alleen gastrilox zakjes om het maagzuur weer naar beneden te krijgen hopelijk heeft er is iemand tips om devinietief van reflux af te komen mijn email is [email protected] en misschien een soort van lotgenoten groepje vormen alvast mijn zeer hartelijke welmenende dank hoor

  Geschreven door janwillem 44jaar op
  • Bij mij werkt een slokje melk binnen 1 minuut .Het Chloor bindt zich met het Calcium dat in de melk zit.

   Geschreven door Anton v.d. Steege op
 19. Klopt wel. Qua alcohol zeker geen wijn, champagne maar af een toe een biertje of likeur dat gaat wel. Ook geen pannenkoeken, Koffie en thee gewoon met mate max 2 per dag. En voor mij ook gewoon brood overdag en zeker niet alleen salades bv

  Geschreven door jonnie op
 20. Als ik een branderig gevoel krijg neem ik een wortel! Binnen 2 minuten is de pijn weg!!!!!

  Ga ook nooit van huis zonder een wortel! haha.

  Geschreven door Totje op
 21. Gezien de ‘strijdende’ reacties als de medische adviezen lijkt het mij, dat alleen elk individu zelf moet uitzoeken wat hij/zij wel of niet verdraagt dan verkeerd op reageert. Standaard adviezen lijken niet voor allen te werken.
  Zelf heb ik alleen de last als ik ga liggen of veel bukken. Dus normaal overdag is er nooit iets aan de hand.
  Het terugstroom-klepje is de boosdoener als dit niet meer goed/onvoldoende sluit.
  Dus? Gewoon rechtop slapen, maar ik verzeker u dat dit geen optie is!

  Geschreven door Drenteventje op
  • Idd, áls ik al last heb, dan vaak in bed. Het maagzuur schoot een keer m’n luchtpijp in en zo werd ik wakker; snakkend naar adem. Vreselijk. Rechtop slapen lijkt me moeilijk ja. Tevens voor mij onmogelijk, want ik slaap op alle zijden….

   Geschreven door Bea op
 22. Hallo
  Ik heb af en toe last van maagzuur en neem dan een kwart theelepeltje bakpoeder in een glas water.
  Goedkoop en…. werkt prima.

  Geschreven door Henk op
  • Baking soda?

   Geschreven door bijzondere op
 23. Bij mij helpt domperidon, een half uur voor de warme maaltijd innemen. Dan passeert deze sneller de maag… Helpt ook bij misselijkheid en opgeblazen gevoel. En darmkrampen. Een pepertje?? Daar zou ik juist vreselijke maagpijn van krijgen. Als ik m sowieso wegkrijg, want m’n keel slaat dicht van pittig eten. Niet dus.

  Geschreven door Bea op
 24. Nou ik slik al nu negen jaar nexium en omeprazol en heb al vijf keer een gastroscopie. Gehad maar het is nu zo ver dat ik zodra ik iets wil eten dan staat mijn bovenin maag echt in de fik en ik weet nu al wat ik moet doen en ik moet weer een gastroscopie krijgen.

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik gebruik al 33 jaar maagzuurremmers. Door middenrifbreuk. Slaap op linkerzij. Eet s’middags warm en s’avonds 1 boterham. Dan kom ik de nacht aardig door. Als ik wel eens een etentje heb s’avonds heb ik wel meer last. Het is heel vervelend want kan eigenlijk niet meer gezellig met een etentje meedoen.wou dat ik er maar eens van af kon komen. Ben nu 79 jaar. Niet bukken. Heb al heel wat maag en darmonderzoeken gehad. Heb veel poliepen op de maagwand. Sinds 4 jaar krijg ik die onderzoeken niet meer. Wel veel klachten.

   Geschreven door marge op
  • Misschien maalox.ik gebruiken

   Geschreven door Corrie op
 25. Goedendag, ik gebruik baking soda. Half glas water, gewoon of wa5 lauw daar baking soda in, goed roeren en pijn is meteen weg en kan alles weer eten en drinken. Je kan het ook voor andere dingen gebruiken.

  Geschreven door Henk op
 26. een borrelglaasje aardappelsap per dag (natuurwinkel) helpt heel erg goed. Of zelf aardappelsap maken met het sap van een appel er bij (bewaren in een donkere fles). Nee het is niet lekker, maar het helpt wel 🙂

  Geschreven door Delsea op
 27. Misschien maalox.

  Geschreven door Corrie op
 28. Helemaal mee eens het is ook en verschrikkelijke kwaal en er is verder ook niks aan te doen dan tog oppassen

  Geschreven door Annie basili op
  • Ik heb veel maag zuur nu neem ik pantomet 40 mg maar overdag heb ik niets,juist nachts ,ik probeer nu Iberogast dat is het beste dat ik al genomen heb,bij de apotheek te krijgen.

   Geschreven door Gesteven door Emma 10 januari 2020 op
 29. Tip. Verhoog je bed met klosjes aan de hoofdzijde met 10cm. Dan kan het maagzuur moeilijker omhoog komen. Eetlepel rauwe havervlokken voor het slapen helpt ook. Dat absorbeert het maagzuur. Probeer omoprazol langzaam af te bouwen. Dan kan je maag er aan wennen.

  Geschreven door George op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief