Welke kleur heeft jouw ontlasting?

Ontlasting, niet echt een onderwerp wat gemakkelijk over de keukentafel vliegt. Het is een beetje gênant en we zijn er een beetje vies van. Maar toch is het belangrijk om er zo nu en dan even naar te kijken. Want aan de vorm, kleur en geur kun je veel opmaken over hoe het met je gezondheid gaat.

Gezonde ontlasting
Gezonde ontlasting is ontlasting waar je geen moeite voor hoeft te doen, wel ruikt maar zonder een indringende geur, heeft de kleur van pindakaas tot chocopasta en komt er in één soepele vorm uit waarna je eigenlijk geen toiletpapiertje nodig hebt om je billen schoon te maken.

Kleur van de ontlasting
De kleur van je ontlasting wordt bepaald door verschillende factoren zoals bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of de verblijfsduur in je darmen.

Zwart: dit kan duiden op obstipatie, een bloeding in de maag of dunne darm of door het slikken van ijzertabletten.

Grijs: dit kan wijzen op een tekort aan gal of op een te grote gisting in de darmen.

Groen: dit wijst veelal op een teveel aan gal of op een te lange verblijfsduur in je darmen. Maar ook het eten van veel groene bladgroenten kan voor deze kleur zorgen.

Geel: Veelal wordt deze kleur veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, maar ook door een verstopping in de galbuis of een ontsteking van de lever / galblaas.

Rood: Een rode streep bij de ontlasting kan komen omdat een aambei is gaan bloeden, maar ook een bloeding in het laatste deel van de endeldarm kan dit veroorzaken. Ook hier kan deze kleur door voeding komen en wel door het eten van bijvoorbeeld rode bieten.

Vorm van de ontlasting
De ideale vorm heeft wat weg van een worst c.q. sigaar. Naast deze vorm zijn er nog vele andere vormen ontlasting en er is zelfs een stoelgangkaart ontworpen met daarop 7 types ontlasting.
Type 1: harde keutels die moeilijk uit te scheiden zijn (aanwijzing voor constipatie)
Type 2: klonterige worstvormige drolletjes (aanwijzing voor constipatie)
Type 3: Een worstachtige vorm met inkeping aan de buitenkant (normaal)
Type 4: Een slanke worst c.q. slang vorm die egaal is aan de buitenkant (normaal)
Type 5: zachte ontlasting in de vorm van kleine keuteltjes die gemakkelijk uitgescheden worden (diarree)
Type 6: een papperige (dikke brij) ontlasting (diarree)
Type 7: een waterige, vloeibare ontlasting (diarree)

Type 5/6 en 7 kunnen een indicatie zijn van een ziekte, infectie, bijwerking van bepaalde medicijnen, voedselvergiftiging of een prikkelbare darm.

Frequentie van de stoelgang
Wat een normale stoelgang is, dat is niet aan te geven. De één gaat iedere dag ,1 of 2 keer, naar het toilet terwijl een ander maar 3 keer in de week gaat. Hier geldt dat zolang de vorm van de ontlasting soepel en vast is (type 3 en type 4) dan is er niets aan de hand.

Dus neem zo nu en dan toch eens een kijkje in de toiletpot. Is er ruimte voor verbetering? Zorg dan in ieder geval voor voldoende drinken (water), voldoende vezels voor een betere darmflora en darmwerking en voor voldoende lichaamsbeweging.

Bronnen: Darmgezond, Maag Lever Darm Stichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief