Bloed bij je ontlasting, en dan?

Bloed bij je ontlasting, en dan?

Eén op de vijf mensen heeft wel eens last van bloed bij de ontlasting. In een aantal gevallen is dit onschuldig, maar het kan ook op serieuze problemen wijzen.

Hoe ziet bloed bij ontlasting eruit?

Wanneer je na afloop van een toiletbezoek een rode kleur ziet bij je ontlasting, dan is dat goed schrikken. De kleur kan variëren van helderrood tot bijna zwart.

  • Helderrood
    Vaak is helder rood bloed, vers bloed. In dat gevoel is het te verwachten dat dit bloed afkomstig is uit één van de laatste delen van je maag-darmstelsel. Denk hierbij aan aambeien of kleine wondjes. Echter, ook voedingsmiddel en zoals rode kool en bietjes of producten met veel rode kleurstof kunnen soms voor rode ontlasting zorgen.
  • Heel donker rood tot zwart
    Heel donker rood of zwarte ontlasting duidt op bloedverlies vanuit de maag of darm. Maar je ontlasting kan ook zwart kleuren door de inname van ijzer of van bepaalde voedingsstoffen. Wanneer je ziet dat je ontlasting deze kleur heeft, ga dan even langs je huisarts. Hij of zij kan inschatten of verder onderzoek nodig is.

Oorzaken van bloed bij de ontlasting

Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Aambeien

Een aambei is een opgezwollen ader aan de binnenkant van de anus. Aambeien zijn onschuldig, maar je kunt er wel veel last van hebben. In de meeste gevallen wordt bloed bij de ontlasting veroorzaakt door inwendige of uitwendige aambeien. Het is belangrijk om niet te lang rond te blijven lopen met aambeien. In veel gevallen kun je met behulp van zalf of medicatie van je aambeien af komen.

Anaal fissuur

Wanneer je last hebt van een scheurtje of kloofje in de anus, dan spreken we van een anaal fissuur. In de meeste gevallen zijn verstopping, een verhoogde spanning van de kringspier of een chronische darmontsteking de oorzaak van een anaal fissuur. Een anusfissuur is vervelend, omdat het snel weer open kan gaan bij een volgende keer dat je naar het toilet gaat. Ook zo’n scheurtje kan door middel van een zalf worden behandeld. Zelf kun je er voor zorgen dat je ontlasting zacht en soepel is. Dit doe je door vezelrijke voeding, beweging en voldoende vocht te drinken.

Maagzweer

Wanneer de binnenbekleding, het slijmvlies van de maag of twaalfvingerige darm beschadigd is, dan praten we van een maagzweer. Een complicatie die bij een maagzweer op kan treden is een bloeding die in de darmen omgezet wordt in een zwarte kleurstof. Hierdoor wordt de ontlasting zwart (melaena).

Ontsteking maag-darmkanaal

Een maag-darmontsteking, ook wel gastro-enteritis genoemd, kan ook de oorzaak van bloed bij je ontlasting zijn. Vaak gaat dit samen met koorts en diarree. Ontstekingen van de darmen komen ook voor bij ziektes zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Endometriose

Wanneer je alleen tijdens de menstruatie last hebt van bloed bij je ontlasting, dan heb je misschien endometriose. Er zit dan baarmoederslijmvlies in de darmen. En dat menstrueert met je baarmoeder mee. Dit komt heel weinig voor en het bloed dat je ziet, is waarschijnlijk gewoon menstruatiebloed.

Darmpoliep

Een poliep is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. De meeste poliepen zijn goedaardig. Poliepen worden altijd wel preventief verwijderd, omdat vijf procent van de darmpoliepen in een tumor ontaardt. Een poliep kan de oorzaak zijn van bloed in je ontlasting.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen bloed bij de ontlasting veroorzaken. Denk hierbij aan bloedverdunners, pijnstillers met de werkzame stoffen diclofenac of ibuprofen en bepaalde antidepressiva.

Darmkanker

In slechts een enkel geval is kanker de oorzaak van bloed bij de ontlasting. Ben je ouder bent dan vijftig, verlies je gewicht zonder aanwijsbare reden of is er al eerder bij iemand in je familie darmkanker ontdekt? Dan is de kans op darmkanker groter.

Divertikel

Divertikels zijn goedaardige uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Deze kunnen gaan ontsteken als ontlasting in de uitstulping blijft hangen. Dit wordt diverticulitis genoemd. In sommige gevallen kan dit bloedverlies uit de anus veroorzaken. De behandeling bestaat in veel gevallen uit een dieet, medicatie en soms een operatie. De kans op divertikels is groter als je ouder bent dan vijftig jaar.

Wat te doen bij bloed bij de ontlasting?

In veel gevallen verdwijnt het bloed bij je ontlasting vanzelf. Wanneer dat niet het geval is of wanneer je je zorgen maakt, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Deze zal op zoek gaan naar de achterliggende aandoening die het bloed veroorzaakt. Vervolgens kan deze aandoening dan worden behandeld.

Maak ook een afspraak bij de huisarts op het moment:

  • Je ontlasting er anders uitziet dan normaal (het is bijvoorbeeld dikker of dunner of bevat slijm).
  • Je moet vaker of juist minder vaak naar het toilet.
  • Je hebt ook last van andere klachten, zoals buikpijn.

 

Bronnen: Darmklachten, CWZ en Gezondheidenwetenschap

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief