Bloed bij de ontlasting komt veel voor. Het blijkt namelijk dat 1 op de 5 mensen daar wel eens last van heeft. In veel gevallen is het een symptoom van een onschuldige aandoening, maar niet altijd. Dus wanneer moet je met bloed bij je ontlasting naar je huisarts?
Symptomen bloed bij de ontlasting
Bloed bij de ontlasting bemerk je vaak op het toiletpapier. Het kan ook voorkomen dat er wat druppeltjes in de toiletpot vallen of dat je wat bloed op de ontlasting zelf ziet zitten.
Oorzaak van bloed bij de ontlasting
Mogelijke oorzaken voor bloed bij de ontlasting kunnen zijn:
Aambeien en scheurtjes
Op het moment dat de kleur van het bloed helderrood is, dan is het vers bloed. Vers bloed wijst op een aandoening in het laatste gedeelte van het gehele maag-darmstelsel. Vaak zijn aambeien of scheurtjes in de anus (fissuur) dan de oorzaak van bloed bij je ontlasting. Elke keer als je poept, gaat het scheurtje een klein beetje open en dan bloedt het.
Ziekte van Crohn
Heb je naast bloed bij je ontlasting ook slijm, dan kan het zijn dat je last hebt van de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Bij de meeste mensen met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm en/of de endeldarm ontstoken, maar je kunt ook last hebben van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal.
Colitis ulcerosa
Ook colitis ulcerosa heeft als symptomen bloed én slijm bij de ontlasting. Net als de ziekte van Crohn heb je bij colitis ulcerosa ook last van chronische ontstekingen, maar dan alleen in de dikke darm en de endeldarm. Daarnaast komen er bij colitis ulcerosa bijna geen verklevingen voor, terwijl dat bij de ziekte van Crohn wel het geval kan zijn.
Divertikel
Wanneer je bloed ziet op de ontlasting of ermee vermengd is, dan zou dit kunnen duiden op divertikels. Dit zijn kleine, zakvormige uitstulpingen van de darmwand naar de buikholte. Het is mogelijk dat deze gaan bloeden op het moment dat de druk in de slagader groot is. Divertikels zijn een veelvoorkomende oorzaak van bloed bij de ontlasting bij oudere mensen.
SOA
Een SOA die ontstaan is door anale seks, kan ook zorgen dat er bloed uit de anus komt. Wanneer dit vermengd met de ontlasting, dan kan het erop lijken dat je bloed hebt in je ontlasting.
Maagbloeding
Wanneer het bloed of de ontlasting zelf erg donker van kleur is, dan kan een maagbloeding de oorzaak zijn. Een maagbloeding kan onder andere worden veroorzaakt door een ontsteking van het maagslijmvlies als gevolg van bacteriën of bepaalde geneesmiddelen die het beschermlaagje van het maagslijmvlies aantasten en waardoor deze kan gaan bloeden.
Darmkanker
Slechts in een heel enkel geval is bloed bij de ontlasting een symptoom van darmkanker. Deze kans neemt wel toe wanneer je ouder bent dan 50 en wanneer je een familielid hebt met darmkanker. Bij darmkanker heb je echter dan ook vaak last van andere klachten zoals: een veranderde stoelgang, onverklaarbaar gewichtsverlies en/of buikpijn.
Wanneer naar je huisarts?
Vaak is de oorzaak van bloed bij je ontlasting dus aambeien. Echter, bij langdurig verlies van vers bloed, of bij het verlies van bloed vermengd met ontlasting moet je naar je huisarts. Ook wanneer je ontlasting zwart van kleur is, ga dan naar je huisarts. Daarnaast is het verstandig om naar je huisarts te gaan op het moment dat je ziet dat er naast bloed ook slijm bij zit. Je kunt dan last hebben van een ontstekingsziekte van de darm zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
Bronnen: Huisarts, DC Klinieken, Gezondheid en Wetenschap en CWZ
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Hallo…allereerst bedankt voor het kenbaar maken van deze aandoening en ook wat oorzaak en gevolg ervan kunnen zijn.
Bloedverlies bij mij vind plaats als ik een beetje moet persen bij het kunnen kwijtraken van de ontlasting. Soms lijkt het echt alsof ik behoorlijk veel bloed verlies, wat in werkelijkheid helemaal niet zo is natuurlijk! Bloed is helderrood. Ongeveer 2 jaar terug viel het me voor het eerst op. Zoals omschreven in dit artikel (dokter.nl) lijkt ook mij dit een onschuldige vorm van bloedverlies. Nogmaals dank voor de geruststellende informatie erover.
Eind november 2021 had mijn man bloed bij zijn ontlasting. Zou een darmonderzoek krijgen maar door een val ging dat niet door. In mei 2022 een onderzoek gehad. Conclusie: darmkanker met uitzaaiingen in de lever.
Kan niets meer aan gedaan worden. Tumoren kunnen er al jaren zitten zonder dat men bloed bij de ontlasting zag. Dikke pech en afwachten hoe lang hij nog heeft.