Zo weet je dat je aambeien hebt

Zo weet je dat je aambeien hebt

Wanneer je jeuk aan je billen hebt, dan betekent dat nog niet direct dat je aambeien hebt. Er zijn namelijk meer aandoeningen die jeuk kunnen veroorzaken. Voor de behandeling is het van belang te weten wat je hebt. Dus hoe weet je dat je aambeien hebt?

Wat zijn aambeien?

Aan de binnenkant van onze anus zitten allerlei aders. Wanneer deze aders opzwellen en uitzakken, dan spreken we van aambeien. Een andere benaming voor aambeien zijn hemorroïden. Aambeien kunnen in de anus zitten of ze kunnen rond de anus zitten. Deze uitwendige aambeien zijn zichtbaar als dikke knobbels. Daarbij is de huid vaak rood van kleur en ziet er aangespannen uit. Minder makkelijk te herkennen zijn de inwendige aambeien. Deze zitten binnen in de endeldarm, het laatste stukje van de dikke darm. Afhankelijk van de mate van opzwelling, onderscheidt men 4 verschillende graden van aambeien:

 • 1e graads
  Dit zijn aambeien die bij persen niet uitzakken en naar buiten worden gedrukt. Je kunt ze met het blote oog niet zien.
 • 2e graads
  Dit zijn aambeien die bij persen uitzakken, maar daarna vanzelf terugtrekken.
 • 3e graads
  Dit zijn aambeien die spontaan (onder andere bij het hoesten), of tijdens persen naar buiten komen. Ze trekken zich niet spontaan terug.
 • 4de graads
  Dit zijn aambeien die de gehele tijd uitgezakt zijn en niet kunnen teruggedrukt worden.

Aambeien zijn geen spataderen zoals sommige mensen denken.

Hoe weet je dat je aambeien hebt?

Je kunt aambeien herkennen aan de volgende symptomen en klachten:

 • Bloedverlies
  Het meest herkenbare symptoom van aambeien is, het hebben van wat bloedverlies wat er achterblijft op het WC-papier of in de WC zelf. De kleur van het bloed is dan helderrood.
 • Jeuk
  Een ander herkenbare klacht is het hebben van jeuk, irritatie en/of branderigheid rondom de anus.
 • Aandrang
  Het regelmatige hebben van het gevoel dat je naar het toilet moet. Echter, het gaat niet verder dan het hebben van aandrang.
 • Een doffe pijn
  Als gevolg van te veel persen kunnen inwendige aambeien naar buiten geperst worden. Dit kan een doffe pijn veroorzaken die in sommige gevallen gepaard gaat met wat bloedverlies. In het begin zal de uitgezakte aambei vanzelf weer terugtrekken, maar na meerdere uitzakkingen gebeurt dat niet meer vanzelf.
 • Een scherpe pijn
  Aambeien op zich zijn pijnloos. Echter, op het moment dat de bloedtoevoer wordt afgekneld en er in de aambei een bloedstolsel ontstaat, voel je een scherpe pijn. Het hebben van een hevige, scherpe pijn tijdens en vooral na de stoelgang, wordt niet veroorzaakt door aambeien. De oorzaak is dan vaak een fissuur.
 • Afscheiding
  In sommige gevallen kun je aambeien herkennen aan het feit dat iemand veelvuldig remsporen in zijn onderbroek heeft. Dit komt door het lekken van kleine hoeveelheden ontlasting en darmslijm, als gevolg van de uitstulpingen.

Oorzaken van aambeien

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aders net boven de anus. Deze raken daardoor geïrriteerd, zwellen op en rekken uit. De exacte oorzaak van deze verhoogde druk is (nog) niet bekend. In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van een aantal factoren:

 • Verstopping
  Als gevolg van harde ontlasting en langdurig persen wordt het aambeiweefsel samengedrukt, wat het ontstaan van aambeien in de hand zou kunnen werken.
 • Lang staan
  Wanneer je lang en veel staat, zonder te lopen kan de druk in de bloedvaten toenemen. Dit kan ook het geval zijn in de bloedvaten boven de anus.
 • Chronisch hoesten
  Als gevolg van chronisch hoesten, kan er extra veel druk op de bloedvaten komen. Dat kan ook gelden voor de druk in de bloedvaten boven de anus.
 • Zwangerschap en bevalling
  Tijdens en vooral na een bevalling krijgen veel vrouwen last van aambeien. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat tijdens de bevalling de weefsels van de bekkenbodem meer opgezwollen zijn, doordat ze vol bloed zitten. De druk in de bloedvaten neemt hierdoor toe, wat aambeien kan veroorzaken. Daarnaast is het zo dat bestaande aambeien tijdens de bevalling naar buiten geperst kunnen worden.
 • Overgewicht
  Het hebben van overgewicht zorgt voor een verhoogde druk op de anus. Daarnaast verhoogt het ook de kans op verstopping.
 • Zittend werk
  Een zittend beroep met weinig beweging kan een harde, droge ontlasting veroorzaken. Hierdoor kunnen er door langdurig persen aambeien ontstaan. Ook zorgt het lang zitten voor een verhoogde druk op de anus.
 • Leeftijd
  De elasticiteit van de huid neemt af met de leeftijd. Dat geldt ook voor het weefsel in de vaatkussentjes rond de anus. Ze wordt minder krachtig en rekken uit. Aambeien komen dan ook vooral voor bij mensen van 45 jaar en ouder. Men denkt dat ongeveer 1 op de 2 50-plussers last heeft van aambeien.

Kun je aambeien voorkomen?

Natuurlijk geldt ook hier dat voorkomen beter is dan genezen. Om aambeien te voorkomen moet je zorgen dat het aambeienweefsel zo min mogelijk onder druk staat.

 • Houd je ontlasting niet op
  Wanneer er aandrang is om naar het toilet te gaan, stel dat dan niet te lang uit. Door de ontlasting in te houden, wordt deze droger en harder. Dit vergroot de kans op verstopping, met als gevolg dat je meer moet persen. Door het harde persen kunnen er aambeien ontstaan.
 • Vermijd hard persen
  Probeer niet te veel te persen. Pers zachtjes wanneer je aandrang voelt. Je kunt om de drang te stimuleren voorovergebogen op het toilet te gaan zitten.
 • Eet gevarieerd en vezelrijk
  Vezelrijke voeding zorgt voor een goede darmwerking. Eet dus onder andere veel bruinbrood, volle rijst, zemelen, groente en vruchten. Dit houdt de ontlasting zacht en soepel. Aanbevolen wordt om iedere dag tussen de 20 tot 25 gram vezels te eten.
 • Drink voldoende
  Drink minimaal 1 ½ tot 2 liter water op een dag. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting zacht wordt, waardoor je minder hoeft te persen.
 • Beweeg voldoende
  Door minimaal een half uur per dag te bewegen, zorg je ervoor dat de darmbeweging gestimuleerd worden. Dit bevordert de stoelgang.
 • Regelmatig staan als je zittend werk hebt
  Om de kans op aambeien te verkleinen, is het daarom belangrijk om tussen het zitten door regelmatig te gaan staan. Dit geldt ook voor mensen die langdurig moeten staan. Probeer dan ook regelmatig te bewegen.

 

Bronnen: mlds.nl en polikliniekdeblaak.nl

Delen:  
17 reacties op “Zo weet je dat je aambeien hebt
 1. Ben het met de meeste adviezen wel eens maar het advies om aandrang te stimuleren door voorovergebogen op het toilet te zitten moet ik echt tegenspreken. Door ervaring weet ik dat de ontlasting beter komt als je juist zo ver mogelijk achterover gaat zitten, eventueel afwisselen met voorover buigen.
  Sinds ik op deze manier naar toilet ga nog zelden verstopping.

  Geschreven door Marianne op
  • Advies om onder mijn voeten een klein krukje te zetten (hoogte van een stoof) helpt mij goed. Je krijgt dan de natuurlijke houding zoals in de open natuur naar toilet gaan.

   Geschreven door Pjotr op
  • Helemaal mee eens!

   Geschreven door Ikke op
 2. helemaal mee eens met de ervaring van marianne

  Geschreven door jannes op
 3. Ik mis aan het einde van het verhaal wat je moet doen als je ze hebt

  Geschreven door Johannes op
  • Ik heb nooit last van obstipatie, maar heb gruwelijke aambeien tijdens mijn 2de zwangerschap gekregen.( inmiddels 32 jaar geleden) Zo erg dat de verloskundige er het benauwd van kreeg.
   Ik kon niet meer zitten of liggen,afschuwelijke pijn.
   Ze zijn grotendeels weggetrokken,maar af en toe komen er nog ‘n paar terug.
   Ik probeer ze altijd terug te duwen,maar ja hoe vaker hoe lastiger, helaas.

   Geschreven door Fayne op
  • Het is belangrijk om zo ontspannen mogelijk naar het toilet te gaan, en vezelrijk eten.
   Wat goed helpt, een kiwi op de nuchtere maag !

   Geschreven door Fayne op
  • ik kon toen niks doen omdat ik zwanger was.
   Wil alleen maar zeggen dat het met ‘n goede verzorging,rustig kan worden.
   En we hebben het over 32 jaar geleden.
   Ik denk dat hygiëne heel belangrijk is . Als er geen bloed bij zit,
   elke keer weer terug duwen, de aanhouder wint!
   Sperti was toen wel n oplossing, het verzacht en laat ze sneller krimpen.

   Geschreven door Fayne op
 4. Ik ben het ook helemaal eens met de reactie van Marianne.
  Zover mogelijk achterover gaan zitten en als het kan de voeten op een kleine verhoging.

  Geschreven door Christina op
 5. In plaats van ‘persen’. De handen tegen elkaar aan zetten en dan kracht op je handen zetten
  Vanuit je schouders.voor mensen met een hand is het alternatief om jezelf omhoog (proberen )te drukken vanaf de wc bril .deze truuk doet meer dan voorover of achterover hangen.

  Geschreven door Peter op
 6. Heb een speciale daarvoor bedoelde verhoging gekocht die om de wc voet past en waar je heel makkelijk je voeten op kan zetten. En dat maakt echt verschil. Trek bovendien tijd uit om rustig op de wc te zitten, neem iets om te lezen mee bijvoorbeeld. Ik heb naast aambeien ook een verzakking, dus ook dan is het advies om niet (te hard) te persen, vezelrijk eten en veel drinken en zorgen dat je een gezond gewicht hebt, een prima advies.

  Geschreven door An op
 7. En persen, ook zacht persen is helemaal niet nodig. Ontspannen en loslaten dat is veel belangrijker.

  Geschreven door Frans op
 8. Uit eigen ervaring: er zijn zetpillen en zetpillen maar degene die het best gebruikt kunnen worden als je aambeien hebt zijn die met hydrocortisonen. Alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

  Geschreven door Attilla op
 9. Je moet je zelf ook de tijd gunnen om te gaan zitten en dan idd met een krukje onder je voeten en dan zo veel mogelijk naar achter .

  Geschreven door Marijke op
 10. Waar mij is opgevallen dat ik ze vooral zomers krijg in combinatie met het eten van chocolade, binnen 3 dagen heb ik ze dan. En geen chocola (al 5 jaar) geen enkel probleem meer.

  Geschreven door Chris1100 op
 11. Ik ben er aan geopereerd had drie grote van een stuiter zo groot .Het was een erge pijnlijke kwestie kon niet meer zitten….Heb vreselijke napijn gehad…ik dacht als ze verwijderd zijn dan is de pijn weg.
  Ben nu blij dat ik ervan af ben ! Kan ik ze nog weer terug krijgen ?

  Geschreven door Janis op
 12. Ja Janis je kunt ze na verloop van tijd wel weer terug krijgen. Mijn echtgenoot had uitpuilende aambeien. Hij heeft ze operatief laten verwijderen.Maar na enkele jaren weer terug bij af. De behandeling was zo pijnlijk dat hij geen nieuwe operatie aandurft. Het is u bijna 7 jaar geleden.

  Ik hoop niet dat ik je nu bang heb gemaakt maar het is wel de waarheid.

  Heel veel succes

  Geschreven door Diros op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief