Waarom je niet kunt poepen

Waarom je niet kunt poepen

Wanneer iemand minder dan 3 keer per week ontlasting heeft, dan spreken we van verstopping. Het is een vervelend probleem waar ongeveer 1 op de 3 mensen in meer of mindere mate last van heeft. Dus wat zijn redenen waarom iemand last heeft van obstipatie?

Wat is obstipatie?

Iedereen heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Dat kan zijn dat iemand 4 keer per dag gaat of dat iemand 4 keer per week gaat. Daar ligt dan ook de grens, want wanneer iemand minder dan 3 keer per week naar het toilet gaat spreken we van verstopping of obstipatie. Obstipatie ontstaat doordat ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt vocht onttrokken aan de ontlasting. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm zit, hoe harder en droger die ontlasting wordt.

Oorzaken van obstipatie

Bijna iedereen heeft er wel eens last van. En de redenen zijn heel verschillend. Wij hebben er een aantal op een rij gezet.

Te weinig drinken

Voldoende drinken is belangrijk voor een soepele ontlasting en goede stoelgang. Te weinig vocht kan namelijk leiden tot een harde en droge ontlasting. Dus ook voor een goede stoelgang is het belangrijk om 1,5 tot 2 liter te drinken.

Onvoldoende vezels eten

Voeding die rijk is aan vezels zal ervoor zorgen dat de darmbeweging gestimuleerd wordt en dat is nodig voor een gezonde spijsvertering. In de darm werken vezels als een soort spons. Ze nemen water op waardoor de ontlasting zacht en soepel wordt. Vezels zitten onder andere in groente, fruit, volkorenpasta, volkorenbrood, zilvervliesrijst, zemelen en muesli.

Te weinig bewegen

Lichaamsbeweging stimuleert de beweging van de darm. Bewegen en sporten is daarom noodzakelijk voor een goede darmwerking. Wanneer je te weinig beweegt, dan kan je darm ook minder gaan bewegen waardoor de ontlasting langer in je dikke darm blijft dan nodig is. Het gevolg kan verstopping zijn. Beweeg daarom dagelijks een half uur.

Te veel stress hebben

Stress kan ook een reden van obstipatie zijn. Stress kan de zenuwen, die het functioneren van je darmen controleren, beïnvloeden en daardoor obstipatie veroorzaken. Onze darmen zijn gevoelige organen die door invloeden van buitenaf, zoals opwinding en veranderingen ten aanzien van de dagelijkse routine, beïnvloed kunnen worden. Stress gedurende een langere periode kan leiden tot een meer frequente of chronische obstipatie.

Maar het kan ook zo zijn dat bepaalde psychische factoren invloed hebben op je stoelgang. Zoals wanneer iemand een verandering van de vertrouwde omgeving meemaakt. Denk hierbij aan een ander toilet dan thuis. Het gevolg is dat de ontlasting langer in de darm blijft, waardoor de ontlasting hard en droog wordt en er verstopping kan ontstaan.

Bepaalde medicijnen

Bepaalde geneesmiddelen hebben verstopping als bijwerking. Voorbeelden hiervan zijn: bepaalde antidepressiva, ijzertabletten, kalmerende middelen, bepaalde pijnstillers en slaapmiddelen, medicijnen tegen Parkinson, anti-epileptica en plaspillen. Ook bij langdurig gebruik van bepaalde laxeermiddelen kan verstopping ontstaan, doordat de darm hierdoor op den duur beschadigd kan raken.

Overleg bij ernstige klachten met je arts of je naast deze medicatie iets voor de stoelgang mag gebruiken.

Je negeert de aandrang

Het hebben van aandrang is een waarschuwing van ons lichaam. Het geeft hiermee het signaal dat de endeldarm vol zit en dat de ontlasting klaar is om je lichaam te verlaten. Wanneer je de ontlasting te lang ophoudt en het gevoel van aandrang negeert, blijft de ontlasting langer in de dikke darm. In de dikke darm wordt vocht aan de ontlasting onttrokken, waardoor je last kunt krijgen van droge harde ontlasting en verstopping. Ga dus bij aandrang naar het toilet.

Onjuist gebruik bekkenbodemspieren

Obstipatie kan het gevolg zijn van het niet goed gebruiken van je bekkenbodemspieren. Door een hoge spierspanning in de bekkenbodem (wanneer je het lastig vindt om de bekkenbodemspieren te ontspannen), heb je een minder goed gevoel in de bekkenbodem en onderbuik. Hierdoor voel je de aandrang minder goed. Het gevolg hiervan kan verstopping zijn.

Door een bepaalde ziekte

Verstopping kan ook voorkomen als klacht bij een ziekte of aandoening. Bij een vernauwing in de darm als gevolg van een goedaardig gezwel, een grote poliep of darmkanker kan er verstopping optreden. Door deze vernauwing kan de ontlasting minder goed door de darm heen waardoor verstopping kan ontstaan. Dit kan gepaard gaan met bloedverlies en/ of darmklachten zoals buikpijn.

Door een verminderde schildklierfunctie kan je ook last krijgen van verstopping, dit is namelijk één van de klachten die kunnen passen bij een te traag werkende schildklier.

Chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kan voor verstopping zorgen. In de meeste gevallen zorgt het voor diarreeklachten.

Bij het Prikkelbare Darm Syndroom is de darmwand overgevoelig voor prikkels en reageert hierop met krampen en pijn. De buikpijn gaat vaak samen met verstopping of diarree. Maar ook bij het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) waarbij de darmwand van iemand overgevoelig voor prikkels is kan het lichaam reageren met verstopping of diarree.

Zwangerschap

Door de invloed van hormonen, minder lichaamsbeweging, druk van inwendige organen en een veranderde bloedsomloop tijdens de zwangerschap is je darmwerking minder dan anders. Bovendien neemt je lichaam in de zwangerschap meer vocht op, waardoor de ontlasting minder smeuïg en soepel is. Daardoor kan verstopping (obstipatie) ontstaan.

Voedselallergie

Ook een voedselallergie of intolerantie kan naast het hebben van buikklachten zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid zich uitten in obstipatie en diarree.

Conclusie

Vaak is er voor verstopping geen lichamelijke oorzaak te vinden. Een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en de tijd nemen om naar het toilet te gaan, zijn meestal voldoende om de stoelgang te verbeteren. Echter, wanneer de verstopping dan na 4 tot 5 weken nog niet over is, dan is het advies om even langs je huisarts te gaan. Die kan een laxeermiddel voorschrijven of verdere onderzoeken uitvoeren. In een heel enkel geval ontstaat obstipatie door een traag werkende schildklier, een extreem lange dikke darm of een gezwel in de dikke darm.

 

Bronnen: mlds.nl en darmgezondheid.nl

Delen:  
38 reacties op “Waarom je niet kunt poepen
  1. Fijn hoor zo’n opmerking over te weinig bewegen maar wat nu als je rolstoel gebonden bent?

    Geschreven door Claudia Eberh op
    • Dat is 1 van de vermoedelijke oorzaken, er zijn nog meerdere redenen.

      Geschreven door Cees op
      • Ik kan ook heel moeilijk naar de wc is ongeveer al 2 jaar aan de gang ik ben pas behandeld voor beginstadium baarmoederhals kanker en hebben alles weg gehaald maar het probleem blijft niet naar de wc kunnen trekt door naar me rug altijd rugpijn ben er al vaak voor naar de dokter geweest negeren het een beetje word nu echt wel bang dat er wat aan de hand is ben 52 jaar

        Geschreven door Debbie op
    • Het is geen lijst met verwijten ,het is een lijst met oorzaken !

      Geschreven door Els op
    • Domme opmerking! Er zijn altijd ‘andere omstandigheden’….

      Geschreven door ArtroseX op
    • Dat vraag ik me ook af wat als je invalide bent niet veel bewegen kunt of roelstoel gebonden zijt

      Geschreven door Mohamed op
    • Dan klopt het toch?

      Geschreven door Piet P op
  2. een belangrijke factor is vergeten en dat is de derde V na vocht en vezels: Vet. Vet is nodig als smeermiddel van de darmen. In onze huidige vetfobische maatschappij krijgen veel mensen gewoon te weinig vet binnen. Verder moet ook worden opgemerkt dat vezels en vocht niet zonder elkaar kunnen. Vezels zonder vocht veroorzaken obstipatie, want vezels hebben vocht nodig om de darm te kunnen laten bewegen en vocht heeft vezels nodig om vastgehouden te worden.
    De opmerking ”Fijn hoor zo’n opmerking over te weinig bewegen maar wat nu als je rolstoel gebonden bent?” is kortzichtig. Het feit dat er mensen zijn die minder of neit kunnen bewegen doet neits af aan het feit dat beweging een van de factoren is die de darm in beweging houdt. Als je niet kunt bewegen moet je dus zoeken naar alternatieven voor die beweging in het bekkengebied.

    Geschreven door Gonneke van Veldhuizen op
    • ja denk ook als je geen vet binnen hebt het moeilijk zal gaan

      Geschreven door cecile op
    • Wat voor bewegingen zou je kunnen doen bij een dwarslaesie die vrij hoog zit ?

      Geschreven door Layla op
  3. Dank voor uw artikel, dat me goed van pas komt! Juist gisteren was het drie dagen dat ik niet naar w.c. ging, omdat ik absoluut geen aandrang voelde. Normaal ga ik één of twee keer per dag! Toen de aandrang eindelijk kwam, kon ik het er op de gewone manier, met heel veel drukken, niet uit krijgen. In mijn anus kreeg ik veel pijn. Een zetpil hielp niet. Ik was teneinde raad en uitgeput door het vele persen zonder resultaat, plus de voortdurend pijn van onder. Zo erg, dat ik bijna bewusteloos raakte! Uiteindeljk, na bijna vier uur bezig geweest te zijn, lukte het met een clysma en door toen ontzettend hard te persen met veel pijn. De oorzaak van mijn verstopping, komt bij mij w.s. door gebrek aan beweging, omdat ik 2 weken geleden ben geopereerd. Ik heb twee vragen: 1. Als je, zoals in mijn geval, enkele dagen geen aandrang voelt, is het dan niet beter om eerder, b.v na 2 dagen, ook zonder aandrang dus, iets laxerend of een clysma te gebruken, om te voorkomen dat alles nog meer verstopt? Of moet je altijd wachten op aandrang?
    2. Ik ben ooit aan aambeien geopereerd en maak me zorgen, dat ze terug komen met zoveel persen. Wat kan ik doen als ik veel moet persen?
    Hartelijk dank!

    Geschreven door Jaap op
    • Je kan na 2 dagen geen ontlasting hebben gehad beginnen met iets laxerends oraal. Denk aan lactulose of movicolon, in combinatie met goed drinken. Een klysma is meteen vaak wel heftig. Als je na 3 dagen nog geen ontlasting hebt gehad kan je ook beginnen met een microlax. Deze kan de darmen helpen de ontlasting op gang te brengen. Wanneer je daar geen baat bij hebt zou ik pas een klysma gebruiken. En indien dat niet helpt, kan je nog een hoogopgaand klysma gebruiken.

      Je kan ook standaard iedere dag lactulose / movicolon 1 keer nemen. Je
      ontlasting kan wel dun worden, maar zodra je dan weer regelmatig een goed ontlastingpatroon hebt stop je met de orale laxeermiddelen. Zo hoeft je niet niet te persen en verklein je de kans op het terugkomen van de aambeien.

      Geschreven door Anoniem op
    • Ik had al mijn ele leven last van verstopping. Nu neem ik al enkele jaren Wapiti darmfunctie, een tablet tijdens de avonduren. Rond 10u of half 11 ongeveer. Heerlijk. Enkel ochtend zodra je uit bed komt moet je naar de wc. Het is niet verslavend. Moet je vroeg op, of vroeg weg, dan pas je het inname tijdstip wat aan. Ik vind het een geweldig middel. Geen krampen, geen winderigheid. De eerste dagen moet je er wel aan wennen, dus niet gelijk opgeven! Gr, vrouw.

      Geschreven door Vrouw op
      • ik heb ook altijd verstopping maar van 2 wapitiedarmfunctie krijg ik vreselijke buikpijn.
        Maar ik weet niets anders te gebruiken ,
        Mijn darmen zijn lui denk ik. Vgrt Joan.

        Geschreven door Anoniem op
  4. Ook van chemo kuur

    Geschreven door Arjan op
  5. Onze zithouding op de w.c. Is niet bevordelijk voor een goede stoelgang.
    De darmen hebben meerdere kronkels en bochten.
    De hurk w.c. Zou een betere positie zijn, maar wie wil dat nog.
    Om dat ik gebruik maak van een verhoogd toilet wordt het nog lastiger om een prettige stoelgang te hebben.
    Mijn oplossing is heel simpel. Ik gebruik een opstapje van ca. 20 cm. onder mijn voeten. Waardoor het laatste stukje darm meer verticaal wordt.
    Nu heb ik een dagelijkse soepele stoelgang.
    En alle tips van de Dokter doe ik al jaren. Ik ven 78 jaar.

    Geschreven door Henny. op
  6. Mag je Movicol langer nemen dan enkele weken na elkaar? Kan je darm niet luier worden als je geregeld microlax opsteekt?

    Geschreven door Lientje op
    • Dat zijn allemaal chemische middelen die je daar opnoemt. koop Wapitit darmfunctie, da’s op kruidenbasis en je mag het elke dag innemen. Je hebt nooit meer ergens last van en je kan elke ochtend prima naar het toilet, zodra je opstaat en rond gaat lopen.Ideaal!!!!

      Geschreven door vrouw op
      • Hallo wapitie dragees bevatten senna dat is niet zo goed er bestaat o.a van lucovitaal stielgang tabl zonder senna .n tip stielgang thee van zonnatura na de maaltijd doet winderen en psylium vezels viir en na t slaoen werjt ook gied ik zelf vsrieer deze veschillende opties .succes

        Geschreven door Kroekestop op
        • ik gebruikte Wapitie Darmfunctie 2 per dag
          Maar in de nacht heb ik vreselijke buikpijn en overdag kwam er soms veel vocht uit de anus.
          nu zit ik aan lucovitaal stoelgang met senna maar je moet na 10 dagen stoppen en dan? ik kan dan niet poepen .
          Mag ik ze door gebruiken ? ik ben erg bang dat ik niet meer kan omdat ik het heprobeerd heb om 1 te nemen en toen kon ik ook niet ontlasten.
          Wie kan mij antwoord geven wat ik moet doen?

          Geschreven door joan op
  7. Klagen en overdrijven is ook een kunst , slik zelf morfine retard vanwege pijn en chronisch ziek zijn. Inderdaad helpt drinken en een vast patroon, krijg laxeerpoeder maar heb ’t gelukkig bijna nooit nodig.
    Bij darmonderzoek , echo lever en galblaas moeten je darmen ook leeg zijn. Verder kun je in rolstoel prima met je armen rek en opdruk bewegingen doen.
    Daarbij zie ik bijna geen rolstoelers meer maar scootmobiel of elektrische rolstoel. Prima die zorg maar vroeger reden mensen nog zelf. Zie ook veel bejaarden met luier ,kies dan toch liever voor moeite doen om regelmatig te kunnen poepen

    Geschreven door Joost op
  8. Ik ben vanmorgen weer naar de huisarts geweest,kan maar 1x per 5 a 6 dagen poepen,allerlei onderzoeken gehad,ik eet veel vezels,drink genoeg water beweeg me ook genoeg en toch niet kunnen.
    Ik voel me erg opgeblazen,kan ook niet veel eten zit snel vol. Vorig jaar hebben ze bij mij een deel van de galstenen verwijdert sindsdien heb ik het.
    Wie heeft dit ook of weet iemand die het ook heeft eventueel een oplossing daar ik het niet meer weet.

    Geschreven door Betsy op
    • Wapiti darmfunctie kopen en je hebt nooit meer last van obstipatie!

      Geschreven door vrouw op
  9. Had ook last van obstipatie, kreeg magrocol voorgeschreven, 1 zakje per dag, dit deed echter helemaal niets, ook niet na 4 zakjes in een keer ingenomen te hebben.
    Wat wel heel goed werkt is linoforce van vogel, lijnzaad met o.a. Senna.
    Niet te lang gebruiken senna kan de darm dan aantasten.
    Wat nog beter werkt en zonder bijwerkingen is magnesiumfosfaat.
    Dosering is 10 tot 30 gram per dag oplossen in 250 ml. water. (Uitproberen wat de beste hoeveelheid voor je is ! )
    Ingenomen op een nuchtere maag werkt het vrij snel, al na 1 1/2 uur en ook nog eens de 3 volgende dagen dus na slechts een dosering !, in ieder geval bij mij. Zachte ontlasting en dus makkelijk uit te drukken !
    Overal te koop, bus van 1 kilo voor ong. 10,- euro o.a. Bij Kruidvat, de Tuinen enz.
    Kijk voor verdere info over de werking etc. op Google.
    Succes !

    Geschreven door Frans op
    • Rectificatie op mijn reactie 9-11-2016

      \Ik schreef magnesiumfosfaat maar dit moet zijn MAGNESIUMSULFAAT !!
      Sorry voor deze stomme fout !

      Geschreven door Frans op
  10. ik neem regelmatig een soeplepel olie voor te bakken .en dan gaat het wel .
    wel alleen als het nodig is .

    Geschreven door bruno d op
  11. Ik heb sinds mijn jeugd last van obstipatie. Ik ging soms pas na 2 á 3 weken naar het toilet. Ik heb heel veel gedaan eraan. Gelet op de voeding, beweging enz. Wat mij nu helpt is een hele goedkope yoghurt. Als ik die in de ochtenduren drink heb ik wel rond 17:00 á 18:00 een diarree. Maar ik weet dat als ik teveel daarvan ga drinken mijn lichaam er immuun voor gaat worden. Het kan soms ook lukken met avocado, chocomelk en met koffiemelk. Ik eet en drink ze niet te vaak. Het is echt lastig met mijn lichaam en ik weet niet wat ik eraan kan doen.

    Geschreven door Sergio op
  12. Heb jaren last gehad van constipatie en God zei dank is dat nu voorgoed van de baan zonder laxeer middelen zonder kruiden zonder op je voeding op te letten….enkel en alleen voor elke maaltijd een grote glas warm water te drinken zeker s’morgens een half uurtje voor ontbijt. ….Het werkt echt ik heb 2 à 3 keer per dag stoelgang en voel mij enorm goed in mijn vel. ….in het begin is het even wensen om warm water te drinken maar nu kan ik niet meer zonder !

    Geschreven door Kel op
  13. Ik ga hooguit 2x per week. Na vier dagen zwel ik letterlijk op in mijn buik. Heb al van alles geprobeerd zowel op voorschrift, natuurvoedingswinkel, Kruidvat,… Ofwel werken die middelen te drastisch (lees: heb je een halve dag krampen waarna je met diarree opgezadeld zit) of ze werken helemaal niet (tenzij je een overdosis neemt). Wanneer het opgeblazen gevoel me echt te veel wordt of ik hevige buikpijn krijg, probeer ik afwisselend een glas warm water of een eetlepel gebroken lijnzaad of een eetlepel olijfolie,… wanneer ik opsta. Als het dan nog niet lukt de dag zelf, dan opteer ik ’s anderendaags voor een kop straffe koffie welke ik helemaal niet lust en rook ik tegelijkertijd een zelfgedraaide sigaret op nuchtere maag. Ik ga hier natuurlijk geen cafeïne en nicotine verslaving promoten, Meestal verlos ik mij met warm water, lijnzaad of olijfolie maar in periodes dat ik non-stop werk (stress-gerelateerd) en op reis (psychologisch ga ik nooit op een vreemd toilet zitten) heb ik dus nood aan drastische middelen.
    Ook de galblaas met stenen werd bij mij vier jaar geleden verwijderd en al heb ik al sinds mijn twaalfde, na de verwijdering van de blinde darm, last van obstipatie, de laatste operatie heeft het probleem enkel maar erger gemaakt. Als ik geen hulpmiddeltjes gebruik dan kan ik tot 20 dagen lang niet poepen, wat voor de galblaasverwijdering maximum 10 dagen was. Als je zolang wacht dan verzeker ik u dat je zo hard afgaat dat je anus 2 dagen pijn doet en je zelfs niet met manieren kunt zitten. Van de nicotineverslaving zou ik graag af geraken maar iedere stoppoging mislukte omdat ik na 10-12 dagen mijn drastische walgelijke pot koffie met sigaret nuttigde. Ik zit nu aan dag vijf sinds het laatste toiletbezoek, de olijfolie deze morgen deed zijn werk nog niet. Ik test morgen eens de combinatie olijfolie én warm water én gebroken lijnzaad uit in de hoop dat dit evengoed werkt als cafeïne en nicotine. ’t Lijkt me alvast gezonder. Want voor de rest leef ik wel gezond: zowel mijn job als mijn fulltime huishouden zorgen voor voldoende beweging, ik eet steeds meergranenbrood, meergranenpasta,… meer dan de modale Belg groenten en fruit (3 stuks per dag, vooral exotisch fruit maar geen bananen), bak vooral in olijfolie, kokosvet of melkerijboter,… en ik koop nooit light producten, dus wel volle yoghurt, halfvolle melk,… Dus ja, de producten in de minst bewerkte, geraffineerde vorm. Toch telkens ik het probleem bij mijn arts aankaart, krijg ik te horen probeer eens volkorenbrood, wat meer fruit,… Hoeveel moet je er dan van eten zeg?

    Geschreven door Ann op
  14. Wat bij mij goed helpt zijn Psyllium vezels. Deze voeg je toe aan yoghurt, een glas water of vruchtensap. Daarna moet je wel een flink glas water drinken. Het is een natuurlijk product verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels.

    Geschreven door Miriam op
  15. lijnzaad-olie helpt mij tegen droge ogen én tegen obstipatie. s’morgens in de musli een desertlepel.ipv movicolon, een geweldig middel!

    Geschreven door janna op
  16. Wat kunt U mij voorschrijven , zodanig , dat ik na een 2 a 3 uur, , voor mijn wc deur sta te trappelen.

    Geschreven door David Terpstra op
    • Wapitie darmfunctie helpt goed om te ontlasten .
      Maar op dit moment zijn ze niet te verkrijgen.
      Ik gebruikte altijd 1 of 2.
      nu ben ik Lucovitaal stoelgang met Senna gaan gebruiken en dat gaat ook en ook geen buikpijn .
      Maar na 10 dagen moet je stoppen en ik weet niet waneer ik ze weer mag nemen,
      Kan u me dat vertellen ? ik ben bang dat ik dan niet meer kan ontlasten.

      Geschreven door joan. op
      • Ik heb exact dezelfde vraag als jij…ik heb echt geen idee. wapiti helpt me. en lucovitaal ook. en microlax. dokter zegt…gebruik gewoon maar rest van je leven elke dag microlax…
        maar gebruik liever elke dag wapitit. Aangezien dit geen regulier medicijn is wilt dokter alleen advies geven over microlax…gewoon tot aan mn dood elke dag gebruiken is dus het advies…. Ik heb er dus ook geen antwoord op of luvovitaal if wapiti beter is om elke dag te gebruiken dan bijv microlax.

        ook ik heb alles al geprobeerd. extra vezels…allerlei zakjes tot 8 per dag! pruimen…3 liter water…sigaretten..koffie op lege maag. zelf vezels koekjes bakken. overgaan op alleen maar groente eten met veel vezells…echt alles geprobeerd …tevergeefs…

        magnesiumoxide helpt me ook…maar daar word ik hondsberoerd van. Alleen hoge dosis helpt. Het zweet breekt me dan uit heel de dag. Misselijk draaierig..duizelig..hartkloppingen..bah.

        Geschreven door madelief op
  17. goedemorgen ik ga twee of 3 keer na de wc voor grootte behoefte wat nu

    Geschreven door nana op
  18. Tja.

    Veel mensen die met dit probleem zitten.
    Ik heb het van kinds af aan al.
    Kon gewoon niet en wat krijg je dan,,,, juist overloop diarree en ik was dus altijd dat vieze jongetje.
    Ook nog eens urethrakleppen en was daarbij ook altijd nat aan beide nooit wat gedaan dus heb een hel van een jeugd gehad en het plassen is in 2014 pas opgelost. Ontlasting is nog altijd een hel. Heb nu al sinds 2013 movicolon waardoor alles dunner word maar kan maximaal 3 keer per week en had zo straks nog tijdens het lopen in eens zonder aandrang ja hoor,,,,, en volwassen ik weer vuil.
    Ga volgende week toch maar weer eens naar mijn arts,, dit leven is niet leuk meer zo

    Geschreven door feetje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief