Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

Wat is Prikkelbare Darm Syndroom?

Terugkerende periodes van een veranderd ontlastingspatroon en winderigheid, een ongemakkelijk of opgeblazen gevoel in de buik en buikpijn zijn karakteristiek voor het syndroom PDS. Gedurende een zeer lange tijd kunnen deze periodes komen en gaan.

Onderscheid

Er wordt onderscheid gemaakt tussen PDS met vooral diarree en mengvormen hiervan. En PDS-klachten waarbij obstipatie op de voorgrond staat. Over de oorzaken en mechanismen van PDS is nog niet heel veel bekend. PDS is de veelgebruikte afkorting voor het Prikkelbare Darm Syndroom. In Nederland heeft 15-20% van de vrouwen en 5-20% van de mannen last van PDS.

Symptomen

Wanneer je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom, dan heb je regelmatig buikpijn en problemen met de vaste ontlasting en/of een ongemakkelijk of opgeblazen gevoel in de buik. Typerend voor PDS is dat de pijn overal in de buik kan zitten en dat de pijnlijke plekken wisselen. Andere klachten die bij PDS kunnen horen zijn:

  • Een gespannen gevoel in de buik.
  • Een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm.
  • Misselijkheid.
  • Moeheid.
  • Pijn of een naar gevoel bij het plassen.
  • Problemen met plassen.
  • Rugpijn.
  • Spier- en gewrichtsklachten.
  • Winderigheid.

Als gevolg van PDS treden er ook regelmatig verandering in ontlastingspatroon op. Prikkelbare Darm Syndroom gaat ook vaak gepaard met obstipatie, diarree, slijm bij de ontlasting, winderigheid, toe- of afname van klachten na eten of na ontlasting en misselijkheid.

Het kan ook zijn dat je darmklachten ontwikkelt die lijken op PDS als je intolerant bent voor gluten; coeliakie. Als je denkt dat je PDS hebt, dan kan het verstandig zijn om door je huisarts te laten inventariseren of jouw darmklachten niet het gevolg zijn van een inflammatoire darmziekte zoals de Ziekte van Crohn of coliltis ulcerosa. Er zijn nog tal van andere ziekten, waardoor last van je buik hebt en die je door je huisarts of ziekenhuis kunt laten onderzoeken om te bepalen wat jouw klachten veroorzaakt. Maar in veel gevallen gaat het om ongemakken zoals PDS en obstipatie.

Mogelijke oorzaken

Als je een heftige darminfectie hebt gehad of ernstige ziek bent geweest, kun je buikklachten ontwikkelen. Ook kan je lichaam met fysieke klachten reageren op emotionele gebeurtenissen en zo PDS ontwikkelen. Als je recente ingrijpende gebeurtenis of periode van grote spanning hebt gehad kan dat heel goed de oorzaak van je buikklachten zijn. Je ziet ook wel dat in bepaalde families PDS en obstipatie vaker voorkomen zonder dat de buikklachten te verklaren zijn door een bepaald ziektebeeld. Als je last hebt van PDS is het belangrijk je voedingspatroon, frequentie en intensiteit van lichaamsbeweging goed in de gaten te houden en goed te reguleren.

In tegenstelling tot mensen met obstipatie, hebben mensen met PDS last van terugkerende buikpijn of een ongemakkelijk gevoel in de buik gedurende minstens drie dagen per maand gedurende de afgelopen drie maanden. En die minimaal een half jaar geleden begonnen zijn. Wanneer je daarnaast ook last hebt van tenminste twee van de volgende klachten, dan is de kans groot dat je het Prikkelbare Darm Syndroom hebt:

  • Je klachten verminderen nadat bent wezen poepen.
  • Vaker of minder vaak dan normaal vaste ontlasting hebt.
  • Verandering in consistentie van de vaste ontlasting zoals verstopping, diarree of een afwisseling van beide.

Minder stress en meer beweging kunnen de klachten van Prikkelbare Darm Syndroom verminderen. Veel patiënten met PDS ontkomen er niet aan af en toe medicijnen te gebruiken om de darmklachten tijdelijk te verminderen. Veel patiënten ervaren een verband tussen hun voedingspatroon en het optreden van PDS-klachten. Deze relatie komt echter vooral naar voren uit beschrijvend wetenschappelijk onderzoek en blijkt met experimenteel onderzoek in algemene zin moeilijk te bevestigen.

Meer informatie over prikkelbare darm

Voor meer informatie over prikkelbare darm kun je terecht bij de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging. Ook de Maag Lever Darm Stichting werkt aan een betere toekomst voor mensen met maag-, darm-, en leverproblemen. Ze zorgen dat er nieuw onderzoek komt en zijn een kennisbron voor patiënten en naasten. Op de website, Alles over een gezonde buik, staan veel praktische tips voor mensen met obstipatieklachten en PDS.

 

-Partner Content –

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief