Ontlasting: de link tussen de geur en je gezondheid

Ontlasting: de link tussen de geur en je gezondheid

Poep ruikt van nature, vanwege allerlei bacteriën en afvalstoffen. Het stinkt dus in principe altijd. Echter, wanneer de geur zeer sterk is of wanneer deze anders ruikt dan normaal, dan kan dat iets zeggen over je gezondheid. Wat zegt de geur van je ontlasting over je gezondheid?

Link geur ontlasting en gezondheid

De geur van je ontlasting is kan natuurlijk een indicatie zijn van wat je de avond daarvoor hebt gegeten, maar het kan ook iets zeggen over hoe goed je spijsvertering verloopt of dat er iets anders aan de hand is.

Rottende geur

Wanneer je ontlasting meerdere dagen een rottende geur heeft, dan kan dat betekenen dat er iets aan de hand is met de eiwitstofwisseling. Door rottingsprocessen komen zwavel- en stikstofrijke gassen vrij, die de ontlasting laten stinken naar rotte eieren.

Zure geur

Ontlasting die een beetje zuur ruikt, daarvan kan de oorzaak in je spijsverteringsproces liggen. Vaak ontstaat een zure geur door gisting en het kan een indicatie zijn dat je lichaam moeite heeft met het verteren van koolhydraatrijk voedsel. Dit is vaak moeilijker afbreekbaar. Plantaardige producten kunnen dan een oplossing zijn, omdat deze makkelijker afbreekbaar zijn voor het lichaam. Met uitzondering van prei, paprika en ui, deze zijn een stuk lastiger verteerbaar.

Ammoniak geur

Ontlasting die naar ammoniak ruikt kan veroorzaakt worden bacteriegroei of stikstof die onvoldoende wordt verteerd of onjuist wordt gemetaboliseerd. Op het moment dat het voedsel onvoldoende wordt verteerd, dan ontstaat er in de darmen een voedselbrij die voor schadelijke bacteriën een voedselbrij kunnen worden of de schadelijke bacteriën kunnen gaan rotten in je darmen. Beide processen leiden ertoe dat gifstoffen vrijkomen die voor een ontlasting zorgt die naar ammoniak ruikt.

Zeer sterke geur

Het is helemaal normaal dat je ontlasting een beetje stinkt. Maar als het teveel stinkt, dan is dat niet goed. Wat teveel is dat is lastig te zeggen, maar over het algemeen kun je zeggen dat wanneer de geur van je poep sterk verandert er iets aan de hand kan zijn. Mensen die langdurig medicatie gebruiken, kunnen ook last krijgen van extra stinkende poep. Vaak staat er op de bijsluiter aangegeven dat dit een bijwerking kan zijn. Wanneer er te weinig alvleesklierenzymen in de dunne darm aanwezig zijn, dan kan je lichaam koolhydraten, eiwitten en vetten niet goed verteren en opnemen. Dit kan de zorgen voor een ontlasting die sterker ruikt dan normaal.

Zoetige geur

Een zoetige geur van je ontlasting kan wijzen op coeliakie. Wanneer je last hebt van coeliakie, dan heb je een overgevoeligheid voor gluten. De gluten tasten dan je darmbekleding aan, waardoor er niet genoeg voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Eén van de symptomen kan zijn dat je poep een zoetige geur heeft. Een zoetige geur kan ook komen door een bacteriële infectie of schimmelvorming.

Vettige geur

Vettig ruikende ontlasting die dun is kan een bijwerking zijn van een multivitamine of vitaminesupplement, of komen door overdosering. Echter, dit kan ook een gebrek aan maagzuur of door een gebruik van maagzuurremmers komen.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je ontlasting plotseling gaat sterker stinkt en dit blijft voortduren, ga dan eens naar je huisarts. Dat is natuurlijk helemaal het geval wanneer er bloed bij je ontlasting zit. Je huisarts zal je dan waarschijnlijk naar de frequentie van je ontlasting vragen en waarschijnlijk zal hij je om een ontlastingsmonster vragen om zaken uit te sluiten of te bevestigen.

 

Bronnen: Darmklachten, Medical News Today en Healthline

Delen:  
14 reacties op “Ontlasting: de link tussen de geur en je gezondheid
  1. Ook door te veel magnesium kun je een andere ontlasting krijgen.

    Geschreven door Riny Mourits op
  2. Ben al dik 10 jaar in bijna diarree en kan bij drang het niet ophouden, het is vettig en breiige en heeft een sterke geur. Heb al een darm onderzoek gehad en niets uit gekomen. Heb Psylliumvezels gekregen, wat regelmaat geeft maar niet op te houden. Heb van een klant 5 zakjes Questran A gebruikt wat super was, alleen voelde niet zo lekker in mijn hoofd. Gaf druk. Momenteel gebruik ik niets, wat niet minder is.
    Groet Ella

    Geschreven door EvdV op
    • Stoppen met chocolade als je dit dagelijks eet. Helpt bij mij. Bijwerkingen van medicijnen?

      Geschreven door Patricia op
  3. Mijn ontlasting is bleek van kleur, onderzoek darmen oke ! Nu onderzoek op pancreas ! Wat denken jullie? Ik heb GBP sedert 2011 ! Grt Christine.

    Geschreven door Van caeneghem Christine op
    • Zeer bleke ontlasting kan wijzen op te weinig galzuur in de darmen. Kijk na of er een blokkade galwegen is. Kleine blokkades kun je soms oplossen met enterol gistcapsules. Deze dienen om de darmflora te herstellen.
      Johan

      Geschreven door JOHAN op
    • Kan het zijn dat je als het heel warm is zoals nu je vaker diarree kunt krijgen en buikpijn ben vrouw 70 +

      Geschreven door Herma op
      • Dat zou kunnen. In de regel eet en drink je anders als het zo warm is

        Geschreven door John (moderator) op
    • Dat kan zeker weten van je alvleesklier zijn.
      Ik heb een chronische alvleesklier ontsteking en altijd bleke ontlasting.

      Geschreven door Renee op
  4. Laatste tijd veel diarree, na maaltijd binnen 2 uur alleen water en dit binnen een uur 2 maal.
    Hierna geen last meer.

    Geschreven door de vos op
  5. Had bloed bij de ontlasting. Of dit kwam van aambeien of uit de darm was niet duidelijk. Darmonderzoek gaf aan dat er verschillende ontstekingen waren. Echter gelukkig niet kwaadaardig. Dat heb ik zelf gelezen in het patiënten portaal. Geen telefoontje van de huisarts of assistente gehad. Geen vervolgafspraak gehad. Geen nader onderzoek gehad waarom deze ontsteking ontstaan. Laatst had ik nl. ook een borstontsteking. Ook daar zijn diverse biopsieën van gemaakt maar ook daar gelukkig geen kwaadaardig gezwel gezien. Het zou allemaal wel vanzelf overgaan.
    Geweldig toch als je zo’n interesse krijgt van je huisarts. Dat brengt mij tot het standpunt dat ik zo weinig mogelijk naar een huisarts ga alleen voor een verwijzing als ik dit nodig acht. Voor de rest krijg je meestal dan als antwoord.”Ja mevrouw het is aan de leeftijd gerelateerd.” Een huisarts is van alles een beetje op de hoogte alleen niet goed genoeg,

    Geschreven door Astrid op
    • Ervaring heb ik ook, toen ik slank was wisten ze het niet en met het klimmen der jaren is het leeftijd. Het gewicht en klachten hetzelfde gebleven

      Geschreven door Pettycoat op
  6. Vaak diarree, kleur laatste week geelbruin, na 3 maal naar de wc en dan is het weer voorbij voor
    een dag. Kennen andere ook dit probleem?

    Geschreven door de vos op
  7. Ontlasting maar max 1 maal per week, voel het zelf niet aankomen zit op de pot voel niets. Na een tijdje niet altijd voel ik iets dat probeer ik met te Wringen de ene keer lukt het de andere niet. Als het lukt zijn we toch over 30 cm ontlasting bezig. Dokter geeft een pilletje maar lukt meestal niet.

    Geschreven door philippe rammelaere op
  8. Ik heb al 18 maanden een branderig gevoel in mijn mond. Het is zeer heftig, vooral ’s nachts ik word er moe van. Het kost veel energie heb wel maagbeschermers 2x per dag helpt niet echt. Ik heb vorig jaar een maagbacterie gehad 2 kuren antibiotica gehad. Het is niet meer weggeweest en sindsdien heb ik een maagonderzoek gehad. Mijn maagklep sluit niet goed en dit is echt heel lastig om mee om te gaan. gr Coby

    Geschreven door Coby op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief