Verrassende symptomen van glutenintolerantie

Verrassende symptomen van glutenintolerantie

Heb je weleens last van jeukende ellebogen, ben je sterk vermoeid of prikkelbaar? Misschien kun je dan niet tegen gluten. De symptomen van een glutenintolerantie hebben niet alleen maar met je darmen te maken. Hoe herken je de symptomen van een coeliakie?

Wat is een glutenintolerantie?

Glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd, is een chronische ontstekingsziekte waarbij mensen gluten niet kunnen verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is in Nederland haver vaak besmet met tarwe, om die reden wordt ook haver vaak niet verdragen door mensen met een intolerantie voor gluten. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging aan het slijmvlies van de dunne darm. Dit kan allerlei verschillende buikklachten veroorzaken.

Coeliakie is de meest voorkomende voedselintolerantie in de westerse wereld. Vandaag de dag zijn er in Nederland circa 25.000 mensen bij wie coeliakie is vastgesteld. Echter, het werkelijke aantal mensen met coeliakie is waarschijnlijk veel hoger, omdat de klachten niet altijd direct herkend worden. Coeliakie komt 2 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Oorzaak van glutenintolerantie

De exacte oorzaak is (nog) onbekend. Men weet wel dat erfelijkheid een rol speelt. Naar alle waarschijnlijkheid wordt coeliakie veroorzaakt door een combinatie van erfelijke- en omgevingsfactoren. Je hebt een verhoogde kans van 5 tot 10% op een glutenintolerantie wanneer één van je ouders het ook heeft. Aan de andere kant zijn er ook veel coeliakiepatiënten die geen familieleden hebben met de ziekte.

Mogelijke symptomen van glutenintolerantie

De klachten kunnen heel verschillend zijn, maar de volgende verrassende klachten kunnen duiden op een glutenintolerantie:

Vermoeidheid

Verschillende studies hebben aangetoond, dat 60 tot 80% van de mensen met coeliakie vaak vermoeid zijn. Deze vermoeidheid treedt vooral op na het eten van voedingsmiddelen die gluten bevatten. Daarnaast kan een glutenintolerantie leiden tot een ijzertekort en bloedarmoede, die beiden weer kunnen leiden tot een gebrek aan energie of vermoeidheid.

Vergeetachtig

Een foliumzuurtekort komt vaak voor bij coeliakie en kan leiden tot vergeetachtigheid. Ongeveer 40% van alle mensen met een glutenintolerantie, geven aan weleens last te hebben van vergeetachtigheid, warrigheid en dat ze gedesoriënteerd kunnen zijn.

Hoofdpijn

Het krijgen van hoofdpijn na een maaltijd is kan ook een symptoom zijn. Hoewel er geen specifiek soort hoofdpijn is aangewezen in verband met glutentolerantie, treedt het hoofdpijnpatroon bij veel mensen vaak 30 minuten tot een uur op na het eten. Daarnaast kan de hoofdpijn ervoor zorgen dat je slechter zicht hebt en veel pijn hebt rondom je ogen.

Stemmingswisselingen

Het begin van depressie, gedragsverandering of stemmingswisselingen kunnen worden veroorzaakt door glutenintolerantie.

Huidproblemen

Het kan zijn dat je last hebt van jeukende ellebogen, jeukende onderarmen en onderbenen. Als gevolg van het eten van gluten, kan bij mensen met een intolerantie de darmen ontstoken raken. Dit kan zich uiten in dermatitis herpetiformis, een chronische huidaandoening met veel jeuk. De huid is daar dan rood en jeukt heel erg.

Gewichtsverlies

Overgevoeligheid voor gluten, kan ook in verband worden gebracht met een onverklaarbaar gewichtsverlies. Als gevolg van de vlokatrofie, kunnen belangrijke voedingsstoffen niet opgenomen worden in het bloed. De gevolgen zijn een tekort aan verschillende vitamines en gewichtsverlies als gevolg van de klachten. Het lichaam heeft deze bouwstoffen nodig om normaal te kunnen functioneren. Kinderen hebben ze vooral ook nodig om te kunnen groeien. Dat kan een verklaring voor het gewichtsverlies zijn. Aan de andere kant kan een deze aandoening ook resulteren in onverklaarbare gewichtstoename.

Bloedarmoede

Bij een glutenintolerantie is de voedselopname in de dikke darm verstoord. Hierdoor wordt er minder ijzer uit het voedsel opgenomen met een ijzertekort als gevolg. Een tekort aan ijzer kan symptomen veroorzaken zoals: een laag bloedvolume, vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn, bleekheid en zwakte.

Angststoornissen

Mensen met een intolerantie voor gluten, lijken gevoeliger te zijn voor angst- en paniekstoornissen dan mensen zonder deze intolerantie. Tevens is uit een studie gebleken dat tot wel 40% van de mensen die zelf aangaven een glutenintolerantie te hebben, met enige regelmaat last bleken te hebben van angstgevoelens.

Gewrichtsproblemen en spierpijn

Mensen met glutenintolerantie geven ook vaak aan dat ze gewrichtsproblemen en spierpijn hebben. Dit zou kunnen komen doordat langdurige blootstelling aan gluten, ontstekingen veroorzaken bij mensen met glutenintolerantie. De ontsteking kan zich uiten in wijdverbreide pijn, onder andere in de spieren en gewrichten.

Evenwichtsproblemen

Sommige mensen ervaren problemen met het bewaren van hun evenwicht, waardoor ze makkelijker vallen. Tevens hebben mensen naast deze evenwichtsproblemen, soms ook last van korte schokjes in het lichaam. Kinderen kunnen naast evenwichtsproblemen onrustige heen en weer schietende oogbewegingen hebben.

Behandeling van glutenintolerantie

De behandeling bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Wanneer je dit doet, dan zul je merken dat de klachten langzaam verdwijnen. Na enkele weken tot maanden voel je je een stuk beter. Binnen 6 maanden tot een jaar is de dunne darm weer helemaal hersteld.

Naast een glutenvrij dieet is het advies om enige tijd extra vitaminen en mineralen te gebruiken, bijvoorbeeld foliumzuur, vitamine B12 en ijzer. Het volgen van een levenslang dieet kan voor veel mensen en zeker voor kinderen heel erg lastig zijn. Daarom is het verstandig om deskundig advies bij een diëtist in te winnen.

 

Bronnen: mlds.nl en kinderneurologie.eu

Delen:  
7 reacties op “Verrassende symptomen van glutenintolerantie
 1. zoek de redactie

  Geschreven door olaf ficker op
  • Een hier niet gemeld symptoom zijn longklachten, hoesten, benauwdheid, longontsteking, bloedophoesten, bronchiectasieen, ook bij mensen zonder darmklachten. Hierover verscheen in 2019 een artikel in het NTVG. Toen ik dat las viel toen het kwartje: mijn dochter met al 10 jaar bovengenoemde klachten bleek glutenintolerant. Haar klachten zijn verdwenen sinds ze glutenvrij eet en de antistoftiter is gezakt van 102 naar 17.

   Geschreven door Blije moeder op
 2. Ik had ook vaak migraine bij het eten van gluten. Na het stoppen met gluten was de migraine stukken minder!

  Geschreven door Zirkonia op
 3. ik ben 80 jaar en weet zeker dat ik aan heb moeten tobben met zg pds wat okk vroeger niet bestond men niks van wist Ik heb een kleinzoon met coeliakie Ik heb een zelftestv gedaan en was positief de h a heeft ooit een test gedaan en was negatief Het maakt me niet uit HOE het heet het is geweldig dat ik zelf ben gaan dokteren Mijn idee ben gaan proberen en als her boren !!!!! ALS HERBOREN !! DAT WIL IK GRAAG EVEN KWIJT DAT ik HERBOREN BEN weL SCHANDALIG DAT IK ZO 80 78 TOEN HEB MOETEN WORDEN MET WAT niet ZOU kunnen mAAR NA 2 JAAR BEN IK VAN KRAMPEN DIKKE BUIK DOODMOE JEUK MIGRAINE ACHTIGE HOOFDPOIJN af oKE HET IS DUUR . mAAR aLKBERT hEIJN IS MIJN WONDERDOKTER dAAR IS HEEL VEEL GEWOON IN DE SCHAPPEN EN VRIJWEL ALLE VLEES GLUTENVRIJ top top EN BOVENDIEN HEEL DUIDELIJK AANGEGEVEN. aLLES ZO WAT ALLE PRODUCTEN . IK RAAD MENSEN AAN HET OOK TE PROBEREN

  Geschreven door MIEKE VD MEIJDEN op
 4. Als mijn kleindochter Smorgens wakker wordt krijst ze het uit en als ze tussen de middag slaapt ze wordt wakker is het zelfde ontroostbaar
  Hoort dat er ook bij als je glutten hebt

  Geschreven door Bloem op
 5. Vijftien jaar pijnstillers en toevallig ontdekt door een dieet te beginnen. Ik heb mijn leven terug. Ik heb de Ataxia vorm met perifere neuropathie. Ik dacht dat je buikpijn moest hebben. De media zou hier beter aandacht aan besteden dat het niet enkel om buikpijn gaat.

  Geschreven door Zino op
 6. Ook ik ben na 56 jaar wakker geworden door een goede internist. Zij had behalve een aantal waarden ook coeliakie aangekruist op het labformulier. Toen ik dat zag was het bingo! Ben meteen met glutenvrij begonnen en verbeter iedere dag. Na twee weken ben ik zeker 80% vooruitgegaan.

  In tegenstelling tot afvallen ben ik al mijn leven lang zwaar zonder aanwijsbare oorzaak. Heb geen eetprobleem en kon diëten wat ik wilde. Had dan even resultaat maar alles kwam er heel snel weer aan.
  Ik las een onderzoek waarin stond dat niet alleen vermagerde mensen coeliakie kunnen hebben maar ook mensen met veel overgewicht. Daar waren ze recent achter gekomen. Nou ik kan bevestigen dat dit klopt!
  En nu val ik wél af 🤩💪

  Geschreven door Lida op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief