Loopt de glutenvrije rage uit de hand?

We kunnen er niet meer aan ontsnappen: de glutenvrije producten springen als paddenstoelen uit de grond. Dan komt natuurlijk de vraag naar boven of gluten dan zo slecht zijn voor ons. Het antwoord is kort en krachtig; Nee! Gluten zijn namelijk niet schadelijk, ze zijn daarentegen ook niet fundamenteel voor je gezondheid. Wanneer je gaat zoeken dan is bijzonder weinig bewijs dat het schrappen van gluten een betere keuze is voor de gemiddelde mens.

Wat zijn gluten?

Je kunt gluten zien als de lijm die heel wat voeding, waaronder brood, de textuur geeft waar we zo graag onze tanden in zetten.

Voor wie zijn deze glutenvrije producten dan?

Glutenvrije producten zijn er voor mensen die lijden aan de chronische maagdarmaandoening coeliakie. Zij moeten voorzichtig omspringen met gluten. Want wanneer zij dit glutenrijk voedsel eten wordt deze proteïnen door het lichaam gezien als een vijand voor ons immuunsysteem. De reactie die hierop volgt, leidt tot schade aan de dunne darm en op termijn tot ernstige voedingstekorten.

Daarnaast zijn er ook mensen die van nature gevoeliger zijn voor gluten. Zij kunnen gelijkaardige symptomen ervaren na het eten ervan, zoals krampen, diarree en een opgeblazen gevoel. Ook voor hen zijn glutenvrije opties belangrijk.

Voor wij zijn glutenvrije producten niet nodig?

Echter, wie een kerngezond darmsysteem heeft, moet zich zeker niet laten verleiden door de gezondheidsclaims die maar wat graag gekoppeld worden aan de glutenvrije rage. Het schrappen van de proteïne combo (zoals we gluten zien), betekent namelijk niet dat glutenvrije voeding per definitie natuurlijker of gezonder is. Zonder gluten als “lijm” hebben producenten namelijk veel meer vetten en suikers nodig om ons eten “eetbaar te maken”.

Daar komt nog bij dat glutenrijke voeding heel vaak vitamines en mineralen bevat die je lichaam nodig heeft. Wie deze producten ineens schrapt, zal dus sneller allerlei supplementen nodig hebben om voor een goede balans te zorgen.

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief