Urine kan vele kleuren hebben

zorgverklaring-arts-die-fo

Ons lichaam produceert ongeveer zo’n 2 liter urine per dag (afhankelijk van hoeveel iemand overdag drinkt). De kleur van gezonde urine is helder en lichtgeel.

Echter, er zijn een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op deze kleur. Denk hierbij aan veranderingen in het eetpatroon of het gebruiken van bepaalde medicijnen.

Een volwassen persoon, plast ongeveer tussen de 3 tot 8 maal per dag. Die urine is meestal lichtgeel tot goudgeel van kleur. Deze kleur wordt veroorzaakt door een kleurstof die ons lichaam zelf produceert, altijd in dezelfde hoeveelheid. Wanneer je veel drinkt, dan wordt deze kleurstof meer aangelengd dan wanneer iemand weinig heeft gedronken. In dat laatste geval zal de urine donker geel van kleur zijn. Maar urine kan ook bruin, rood of paars van kleur zijn.

Wat zegt die kleur van uw urine over uw gezondheid?

Troebel van kleur

Troebele of schuimende urine, kan wijzen op een infectie aan de urinewegen of een blaasontsteking. Helemaal wanneer je ook last heeft van pijn bij het plassen (branderig gevoel), en wanneer je heel vaak kleine plasjes moet doen.

Wit van kleur

Het hebben van witte urine is in principe onschuldig. Bij een hoge hoeveelheid aan zouten in de urine kan deze een witte kleur krijgen. Zoals gezegd is dit in principe niet gevaarlijk, maar het kan wel irriteren en in sommige gevallen kan het nierstenen veroorzaken. Maar ook een lek in ons lymfestelsel naar de urinewegen of de nieren kan zorgen voor witte urine.

Bruin van kleur

Heeft je urine een bruine kleur dan zou dit kunnen duiden op een leverontsteking. Heeft je urine een bier-bruine kleur, dan kan dit een teken van geblokkeerde galwegen of hepatitis zijn.

Zwart van kleur

Urine met een zwarte kleur komt bijna niet voor. Huidkanker patiënten kunnen dit wel hebben, doordat er melanine wordt uitgescheiden via de urine. Ook de stofwisselingsziekte Ochronose kan zorgen voor urine met een zwarte kleur.

Grijs van kleur

Urine met een grijze kleur zou kunnen wijzen op beginnende nierstenen. Wanneer je ziet dat je urine grijs van kleur is en je hebt pijn of een branderig gevoel bij het plassen, dan adviseren wij je om naar je huisarts te gaan.

Rood van kleur

Het eten van rode bietjes of rode kool, kan de urine rood kleuren. Deze kleur is dus niet altijd reden om je zorgen te maken. Echter, wanneer de urine voor langere tijd rood is dan zou dit kunnen wijzen op bloed in de urine. Dit zou kunnen wijzen op blaas- of nierstenen, een blaas- of niertumor of een cyste. De meest voorkomende oorzaak van rode urine is echter een blaasontsteking of nierbekkenontsteking. Ook bij sikkelcelziekte of hydronefrose kan de urine rood kleuren. Het feit dat er bloed in de urine aanwezig is, is niet per definitie zorgwekkend. Maar ook hier adviseren wij je om uw huisarts te raadplegen.

Paars van kleur

Wanneer de urine wat paars/rood van kleur is, kan dit duiden op een stofwisselingsziekte. Ga in ieder geval even voor controle langs bij je huisarts bij:

 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
 • Bloed in de urine (langere tijd).
 • Witte, troebele urine (langere tijd).

 

Bron(nen): ntvg.nl

Delen:  
10 reacties op “Urine kan vele kleuren hebben
 1. Mijn urine ruikt heel sterk.
  echt een lisol lucht
  ziet er wel goed uit.
  Volgens De Huisarts is het goed.
  Alleen die lucht vind ik vreselijk.
  Wat kan het dan nog zijn.

  Geschreven door Vul uw naam in…Wil op
 2. Het zou aan je eten en drinken kunnen liggen.
  Hoeveel drink je per dag en wat drink je?

  Geschreven door Tandor op
 3. halo ik ben geboren op 01-02-1992 ik heb al een lang tijd probleemen met plasen het is bijna altijd bloed en of net water ben snel moe en ik heb pijn in mijn rechter flank loopdaar voor bij de uureloog aleen heben ze een kerr nier steenen weg gehald via kijk opratie maar van af dag 1 nog strets pijn er zit nog wel iets in gekapseld in de nier kelk zal een stedn zijn maar daar kan ik geen ladt van hebben of kunnen hebben moet over een half jaar weer truch komen om weer ct scan en urinen onder zoek om dat de pijn blijft en het bloed plasen ook iemand tips wil graag aleen maar van het moe zijn af en pijn bloed plasen maak me niet meer uit of iemand die dit ook heef met vriendelijk gr

  Geschreven door Vul uw naam in…lola op
 4. M’n gehandicapte dochter is 33j en neemt medicatie zoals lamictal, revortril en nog een medicatie in. Dit allemaal tengevolge van een accident op 17 maanden. Nu heeft ze altijd een donkere urine (bruin). Ik denk dat het dr die medicatie komt…o.a de lever die daar toch van af ziet! Heb ik het goed of moet ik me zorgen maken? Haar levertesten worden toch 2 maal per jaar genomen en ze zeggen dat volgens de medicatie de uitslag normaal is. Dank voor respons

  Geschreven door Ghekiere Viviane op
 5. De medicatie zelf, kan ook voor een verkleuring van de urine zorgen. Zolang de leverwaarden in orde zijn is dat geen reden tot bezorgdheid en er geen andere klachten t.a.v. urineren of nieren zijn.

  Geschreven door Tandor op
 6. mijn urine ruikt naar plastic klinkt misschien gek maar het is echt zo
  ik heb de urine laten onderzoeken maar alle uitslagen waren goed toch ben ik er niet helemaal gerust op

  Geschreven door Anoniem op
 7. IIk had regelmatig bloed in mijn urine. Plassen was dan meestal pijnlijk. Onderzoek uroloog. Uitslag: vergrote prostaat en kleine keiharde steentjes in de prostaat. Slik nu Dutasteride 0,5 mg. Gaat nu prima.spatal. Gaat nu goed.

  Geschreven door Anoniem op
 8. Woord 4, regel 2 (“Gaat t/m .spatal.) moet vervallen. Is vergissing maar het gaat dus nu wèl goed.

  Geschreven door Anoniem op
 9. Mijn urine schuimt en hoekomt dat ?

  Geschreven door Josephus op
 10. Toiletreiniger in toilet of gewoon door wat je eet en drinkt

  Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief