Wanneer is een luchtweginfectie gevaarlijk?

Wanneer is een luchtweginfectie gevaarlijk?

Keelpijn, bronchitis, longontsteking: luchtweginfecties zijn er in vele soorten en maten. Maar hoe herken je welke soort je hebt, en wanneer is een luchtweginfectie eigenlijk gevaarlijk?

Wat is een luchtweginfectie?

Wanneer het slijmvlies van de luchtwegen ontstoken is, dan noemen we dat een luchtweginfectie. De luchtwegen bestaan uit de bovenste en onderste luchtwegen. De bovenste luchtwegen bestaan uit neus, keel, bijholten, middenoor, stembanden en luchtpijp. De onderste luchtwegen bestaan uit de grote en kleinere luchtwegen (bronchiën), het longweefsel en de longblaasjes. Bovenste luchtweginfecties worden meestal door een virus veroorzaakt. Het gaat dan om:

  • Verkoudheid.
  • Keelpijn.
  • Hoesten.
  • Middenoorontsteking.
  • Bijholteontsteking.

Wanneer de ontsteking in de onderste luchtwegen is ontstaan, dan kan dit leiden tot acute bronchitis of longontsteking.  Deze onderste luchtweginfectie zijn ernstig en moeten ook echt behandeld worden.

Een luchtweginfectie kan acuut optreden of kan chronisch zijn. Een chronische luchtweginfectie is een luchtweginfectie die voor een langere tijd in de luchtwegen blijft zitten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan COPD en astma.

Mogelijke oorzaken 

Luchtweginfecties worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. In de lucht die we inademen bevinden zich allerlei ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Een infectie ontstaat in veel gevallen na een verkoudheid doordat een virus of bacterie zich dan nestelt in het slijmvlies van de neus, keel of luchtpijp. Het slijmvlies zwelt dan op en produceert snot of slijm waardoor hoestprikkels ontstaan. Niet alleen kun je die virussen en bacteriën inademen, maar je kunt ook besmet raken door middel van aanraking.

De verspreiding van virussen en bacteriën van luchtweginfecties gaat erg snel en gemakkelijk. De ziekteverwekkers verspreiden zich razendsnel. Zo kun je al besmet raken als iemand die al besmet is niest, hoest of wanneer diegene je aanraakt.

De symptomen

Ook hier maken we een onderscheid in een luchtweginfectie in de bovenste luchtwegen en een luchtweginfectie in de onderste luchtwegen. De symptomen zijn namelijk anders:

Bovenste luchtweginfectie

  • Hoesten.
  • Keel- en slikpijn.
  • Loopneus of een verstopte neus.
  • Reukverlies.
  • Schraapneiging.
  • Heesheid.
  • Koorts.
  • Hoofdpijn.
  • Niezen.

Onderste luchtwegen

Bij acute bronchitis blijft iemand nog lang hoesten na een verkoudheid. Vaak hoest iemand slijm op, is kortademig en heeft een piepende ademhaling. Bij een longontsteking heeft iemand last van een versnelde pijnlijke en oppervlakkige ademhaling. Daarnaast kunnen de volgende klachten opspelen:

  • Hoesten.
  • Het ophoesten van slijm, in sommige gevallen met bloed.
  • Keelpijn.
  • Hoofdpijn.
  • Koorts.
  • Zweten en koude rillingen.
  • Pijn op de borst.
  • Je helemaal niet lekker voelen.
  • Vermoeidheid.

Dit zijn algemene symptomen, waar niet iedereen met een luchtweginfectie last van hoeft te krijgen.

Behandeling luchtweginfectie

De behandeling van een bovenste luchtweginfectie is anders dan de behandeling van een onderste luchtweginfectie.

Bovenste luchtweginfectie

Wanneer je een luchtweginfectie aan de bovenste luchtwegen hebt, dan verdwijnt deze infectie meestal met één tot twee weken vanzelf. Het lichaam kan in de meeste gevallen deze infectie zelf bestrijden. Om de klachten wat te verlichten kun je pijnstillers nemen. Om je neus open te houden kun je gebruik maken van neusdruppels of een neusspray.  Wanneer je rookt, dan kan de infectie langer aanhouden. Maar ook hier kan het lichaam zelf de infectie bestrijden. Natuurlijk is het wel het beste om te stoppen met roken.

Wanneer naar de huisarts?

  • Na twee of drie weken nog steeds hoesten.
  • Last hebt van benauwdheid.
  • Langer dan drie dagen koorts hebt.
  • Pijn bij de ademhaling.
  • Langdurig hoesten of bloed ophoesten.
  • Gewicht verliezen.

Onderste luchtweginfectie

Bij acute bronchitis
Ook deze gaat meestal na twee weken over. Het is hier wel belangrijk om genoeg te blijven drinken. Ga naar je huisarts wanneer de klachten na twee weken nog niet over zijn. Deze kan ervoor kiezen om medicatie voor te schrijven die kan helpen om de ademwegen open te zetten en om het slijm losser te maken. Hierdoor kun je het beter ophoesten.

Bij een longontsteking
Wanneer je vermoedt dat je een longontsteking hebt, dan moet je naar je huisarts. In het geval van een lichte ontsteking, dan kun je deze thuis uitzieken. Bij een bacteriële luchtweginfectie krijg je antibiotica. Een virale luchtweginfectie moet vanzelf overgaan. Je kunt je klachten verlichten door pijnstillers. Bij een ernstige longontsteking wordt je opgenomen in het ziekenhuis. Je krijgt medicijnen via een infuus. Soms krijg je extra zuurstof. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking duurt het even voordat je weer hersteld bent. Je kunt nog geruime tijd blijven hoesten. Maar laat je wel behandelen want een longontsteking is een belangrijke doodsoorzaak in Nederland.

 

Bronnen: RIVM.nl en zelfzorg.nl

Delen:  
16 reacties op “Wanneer is een luchtweginfectie gevaarlijk?
  1. Ik had een onderste luchtweg infectie, opgelopen in Macedonie. Ontzettend moe was ik, kon geen trap oplopen. Uiteindelijk in een soort ziekenhuis (het mag de naam ziekenhuis eigenlijk niet hebben) beland.
    Een halve dag heb ik daar gelegen aan het infuus, uiteindelijk nog een spuit in de bil en in het infuus.
    Terug in het hotel begon ik slijm op te hoesten. Rustig in het vliegtuig naar Schiphol waar mijn beide zonen ons op stonden te wachten, zij brachten mij rechtstreeks naar het ziekenhuis in Zwolle waar ik nog 9 dagen verzorgd ben. Het gaat nu goed met mij.
    Dit was in September 2017.

    Geschreven door Anoniem op
  2. ik heb al meer dan twee maanden last van ontstoken luchtwegen.De pijn kan ik beschrijven alsof je lucht hebt ingeslikt en die bel even weg moet. Zo voelt het constant aan. Voel mij enorm moe en als ik praat moet constant hoesten. Wat moet ik hier mee?

    Geschreven door Essy op
    • naar de huisarts gaan

      Geschreven door Malistix op
  3. Van mijn is de 3 de maal dat ik probleem van heb,van veel fijn stof op het werk

    Geschreven door Anoniem op
  4. De vraag in de titel wordt ondertussen nooit beantwoord…

    Geschreven door Jan op
  5. Ik heb begin januari. 2019 een longfoto laten maken niets te zien.
    3x naar de dokter geweest zij zei een boven luchtweg infectie Slapen gaat slecht Veel hoesten en er komt ook vieze groene spuw uit mijn luchtwegen. Ik heb codeïne gekregen.
    En A.S Dinsdag krijg ik een longtest.
    Ik ben.nu al 6 weken met mij ontsteking bezig. Ik rookniet.
    Ik vind dit wel lang duren. Geef mij raad A.U.B

    Geschreven door Rita27 op
    • Bloed laten prikken op ontstekingswaardes.

      Geschreven door Anoniem op
    • Beste Rita27,
      Hoe is het gaandeweg met uw situatie verlopen? Mijn symptomen zijn hetzelfde, slecht slapen e.d.
      Kenmerkend in mijn situatie is dat ik daarbij vermoeid ben. Is uw situatie in die tussentijd verbeterd,
      en zo ja kunt u het omschrijven? Gisteren een longfoto gemaakt en bloed afgenomen voor controle. Ja bij mij vind ik het ook lang duren.
      Voorbij de 6 weken.

      Gaarne uw reactie.

      Geschreven door Fred49 op
  6. Hallo,
    Ik denk dat het een virus is. Ook ik was 1 week heel erg verkouden en Daarna 3 dagen koorts, Weinig eetlust en neus helemaal vol. S avonds en smorgens gele/groene slijm ophoesten. Na 4 dagen naar de huisarts geweest en hij gaf mij antibiotica mee en ook Codeine vd nacht. Ik heb nu beste keelpijn, niet meer verkouden wel vermoeider dan anders en loop nog steeds te hoesten.
    Dokter zei de luchtwegen waren geïnfecteerd en bijholtes.
    Ik heb nog nooit zo lang last van gehad meestal is t na 1 week over.

    Of zou het toch een longontsteking zijn?

    Geschreven door Sisi op
  7. Arts dacht eerst, kinkhoest, kreeg longontsteking, doen dacht hij allergie, nu ontsteking virus? weet het niet meer.
    Met regelmaat staat mijn bovenste luchtpijp in de fik, en is zo droog als een woestijn, hoesten al twee maanden, weet het niet meer, ben radeloos.

    Geschreven door Alex Akkermans op
  8. Ik heb een infectie van mijn bovenste lichtwegen en ben al naar dokter geweest en heb medicatie, maar het gaat nog altijd niet beter. En ik heb ook veel pijn aan mijn ribben en kan soms tijdens het hoesten moeilijk ademen.

    Geschreven door Auk op
  9. Je moet niet te lang net iets blijven rond lopen. Ik ben ook al 2 weken aan het hoesten heb luchtwegen infectie en heb nu antibiotica gehad.

    Geschreven door Anoniem op
  10. Ik ben COPD patiënt en in 2020, 4 keer bij huisarts geweest, 4 keer weggestuurd met bovenliggende luchtweginfectie. Wilde naar de longarts, niet door gestuurd in verband met de Corona periode en zorg stil gelegd. Ook in de praktijk geen longfunctietest mogelijk. Geen medicatie gekregen. 2021 zoveel mogelijk met natuurlijke middeltjes geprobeerd vanwege de Corona periode en geen vertrouwen in de huisarts. Dit jaar, eindelijk onderzoeken.

    Geschreven door Anoniempje op
  11. Mijn moeder had volgens de arts een virale luchtweginfectie. Ik geloofde dit niet ik wist zeker dat ze een longontsteking had.
    Ze hoestte witte slijm op had een saturatie van 87% was erg benauwd, erg moe en had een paar maanden er voor hartfalen gekregen na de coronaprik. Kort voordat ze ziek werd kreeg ze een griepprik twee jaar er voor had mijn moeder ook een longontsteking nadat ze de griepprik kreeg.
    Uiteindelijk toen ze doodziek was en ik weer voor de zo veelde maal de huisarts belde werd ze met de ambulanceopgehaald en daar 5 dagen heeft gelegen stief mijn moeder plotseling twee weken later. Ik denk dat dit voorkomen had kunnen als ze eerder behandeld was geweest en een antibiotica had gehad!

    Geschreven door alias op
    • Ja das waar met een longontsteking moet je antibiotica krijgen want gevaarlijk, zelfs dodelijk. Nij een longontsteking daarom geven ze meestal antibiotica. Ook vorige jaar in februari toen ik een longontsteking had door een streptokokken virus en nog griep er op ook 4 dagen ziekenhuis gelegen met antibiotica maar met bacteriële luchtwegeninfectie kan ook lang ziek zijn. Weer antibiotica en het verbeter niet; kortademig en dan neem ik een puffer en moet nog een bijnemen. Je kan serieus ziek van zijn hoor. Ik ben al 8 maanden gestopt met roken

      Geschreven door Lindsey op
  12. Een streptokok is geen virus maar een bacterie

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief