Hoesten; wanneer naar je huisarts?

Hoesten, wanneer naar je huisarts?

Hoesten komt bij vrijwel alle problemen van de luchtwegen voor. In de meeste gevallen, is hoesten een beschermingsmechanisme van het lichaam om slijm, ziektekiemen of irriterende stoffen uit de luchtwegen te blazen. Vaak is er dus niets aan de hand. Maar in sommige gevallen kan er wel iets aan de hand zijn. Wanneer moet je met hoesten naar je huisarts?

Wat is hoest?

Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam. Door te hoesten worden slijm en schadelijke stoffen uit de longen verwijderd. Je kunt last hebben van 3 soorten hoest:

 • Normale hoest
  Bij normale hoest wordt slijm geproduceerd. Het slijmvlies in de longen is geprikkeld en ontstaat er een hoestreactie.
 • Vastzittende hoest
  Bij vastzittende hoest zit er taai slijm vast in de longen. Dit komt met hoesten moeilijk los waardoor je veel en diep moet hoesten. Daardoor kan het lijken alsof iemand het benauwd heeft. Deze benauwdheid is na de hoestbui meteen weer over.
 • Droge of kriebelhoest
  Een kriebelhoest wordt veroorzaakt vanuit een prikkeling van het longslijmvlies. Eigenlijk heeft deze vorm geen functie, want er wordt geen slijm opgehoest. In de meeste gevallen, is een irritatie van de longen door prikkelende stoffen of een verkoudheidsvirus de oorzaak. Je kunt een kriebelhoest herkennen aan het blaffende geluid dat iemand maakt. Door het vele hoesten raakt het slijmvlies steeds meer geïrriteerd en geprikkeld, waardoor de kriebelhoest ook steeds erger wordt. Mensen met een kriebelhoest moeten vaak en lang hoesten. Hun keel voelt rauw aan en kan pijnlijk zijn.

Oorzaken van hoesten

Aan de binnenkant van onze luchtwegen zit slijmvlies. Op het moment dat het slijmvlies geprikkeld wordt, dan gaat het extra slijm aanmaken. Het gevolg hiervan is dat iemand moet hoesten. Hoesten kan verschillende oorzaken hebben:

 • Ontsteking van de luchtwegen.
 • Wanneer iemand rookt, of in een rokerige omgeving is.
 • Allergie, wanneer iemand allergisch is voor een bepaalde stof, dieren of gras- of boompollen kan hoesten het gevolg zijn.
 • Maagzuur dat terugkomt in de keel. Wanneer iemand heel veel en vaak moet hoesten, kan een schrale keel het gevolg zijn. Ook deze schrale keel kan weer een hoestprikkel geven.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je last hebt van je hoest kun je de volgende dingen doen:

 • Honing
  Verschillende studies tonen aan dat honing de hoest kan verlichten. Maar let op: kinderen jonger dan 1 jaar mogen geen honing vanwege de bacteriën die erin kunnen zitten. Hier kunnen kinderen ziek van worden
 • Veel drinken
  Door de slijmvliezen in de luchtwegen voldoende vocht te geven, worden ze minder geïrriteerd en vermindert de kans op hoesten. Drink regelmatig (en dan vooral water) of zuig op een snoepje.
 • Stomen
  Om het ophoesten van slijm makkelijker te maken, kun je stomen met heet water of een hete douche nemen. Doe bij voorkeur niets in het water, dus géén menthol of eucalyptus. Dat zou de slijmvliezen extra kunnen irriteren.
 • Stop met roken
  Wanneer je rokershoest regelmatig terugkomt of lang aanhoudt, overweeg dan serieus om te stoppen of minder te roken.
 • Ventileren
  Zorg voor schone lucht, thuis en op het werk. Zorg dat je zo min mogelijk in slecht geventileerde of rokerige ruimtes komt.
 • Gorgelen
  Gorgelen met zout water helpt om de zwelling van de slijmvliezen te verminderen. Ook zorgt het voor dat je slijm uit de luchtwegen makkelijker kan afvoeren. Gorgelen met zout water is een huismiddeltje wat gebruikt wordt bij hoest.
 • Probeer de keel zo min mogelijk te schrapen, omdat dit je hoestklachten in stand houdt.
 • Hoest prikkel dempende drankjes
  Hoestmiddelen en slijmoplossende drankjes worden veel verkocht maar helpen niet echt. Van hoestmiddelen die je zonder recept bij de drogist kunt kopen, is de werking nooit aangetoond.

Wanneer naar de huisarts?

In sommige gevallen kan er meer aan de hand zijn, en dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Wanneer moet je naar je huisarts?

 • Wanneer de hoest langer dan 3 weken aanhoudt, of wanneer de klachten steeds terugkomen.
 • Wanneer je langer dan 2 weken hoest zonder dat je verkouden bent. Dit zou kunnen wijzen op een beginnende astma of een ernstige longaandoening. Denk hierbij aan COPD of longkanker.
 • Bij kinderen tot 12 jaar is het verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer: de hoest langer dan één week duurt, bij een blafhoest of bij hoestaanvallen eventueel gevolgd door braken. Dit laatste kan wijzen op een ernstige infectie zoals kinkhoest of pseudokroep. Wanneer het kind erg bleek wordt tijdens het hoesten, ook dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.
 • Wanneer het hoesten samengaat met: koorts (langer dan 3 dagen of opnieuw koorts na enkele koortsvrije dagen), sufheid, verwardheid, ademhalingsproblemen, sterk vertraagde hartslag, lage bloeddruk, heesheid die langer dan 2 weken aanhoudt, bloederig slijm of gewichtsverlies.
 • Wanneer je pijn op de borst hebt.
 • Als je moeilijk kunt ademhalen en benauwd bent.
 • Wanneer je vermoedt dat er sprake kan zijn van een of andere ernstige aandoening, zoals een longontsteking, astma, allergie, of reflux.
 • Wanneer je een medicijn gebruikt dat kriebelhoest kan veroorzaken (bijvoorbeeld captopril, enalapril, fosinopril of lisinopril).

Tot slot over hoesten

Hoesten is dus een reactie van het lichaam om de luchtwegen schoon te houden. In de meeste gevallen gaat hoesten binnen een paar weken vanzelf over. Daarnaast is het zo je opgehoest slijm gerust in kan slikken. Dit gaat niet terug naar de luchtwegen, maar verlaat het lichaam met de ontlasting. Wanneer je het vies vindt, dan kun je het natuurlijk uitspugen.

 

Bronnen: apotheek.nl,  frieselongartsen.nl en longfonds.nl

Delen:  
28 reacties op “Hoesten; wanneer naar je huisarts?
 1. Ik gebruik nooit medicijnen die je zelf kunt kopen.Het is het beste je huis goed ventileren en inderdaad stoppen met roken.

 2. Ik hoest al van de maand jullie
  Het is 1 week gestop
  En daar na weer begonen
  Met ok af en toe zuur wat terug komdt

  Geschreven door Doris op
 3. Ik hoest alleen ’s nachts. Overdag nergens last van ?

  Geschreven door Visje op
  • dan is te overwegen om je slaapkamer grondig schoon te maken en voldoende ventileren ook s,nachts

   Geschreven door tiger op
   • Ik hoest al meer dan een maand en ik heb pijn op me borst als ik hoest en ik ben benauwd. s’middags gaat het wel maar s’avonds is het het ergst. Wat moet ik nu doen?

    Geschreven door ciska op
  • Allergie voor stofmijt? Vloerbedekking? Ga zelf op onderzoek uit! Of rechtterop slapen (extra kussen).

   Geschreven door Ervaringsdeskundige op
 4. Ik hoest al 3 weken Ik heb een kriebel aan de linker zijde onder de kin Zolang ik het vochtig hou is er niets aan de hand,Als ik in bed lig op de linker zijde gaat het ook Maar op de rechterkant gaat het niet,en heb een hoestbui. Wat kan dit zijn Ik ben een roker al 50 jaar

  Geschreven door vasco op
  • Probeer te stoppen met roken. Als alternatief kun je een e sigaret nemen die hebben tenminste geen teer en andere schadelijke stoffen alleen de nicotine en die kun je nog doseren. Je zult zien dat het helpt.

   Geschreven door Loekie op
   • E sigaretten zijn niet gezonder. Als je niet dood wil door kanker of langzaam stikken door long emphyseem of vele andere ziekten, gewoon stoppen met roken. Dat valt niet te nuanceren.

    Geschreven door Fons op
    • Je menig geven kan ook bij GeenStijl…

     Geschreven door knuppel op
    • Maar het helpt wel om te stoppen met roken. Ik ben met de e-sigaret binnen vier weken volledig gestopt met roken. Eerst alle teer en andere bende uit je lichaam. Daarna overstappen op de esigaret zonder nicotine. Na twee weken is het klaar en stop je vanzelf. Helaas worden ze uit de handel genomen. Ik weet zeker dat vele weer terug gaan vallen op het roken. Domste actie ever.

     Geschreven door Claudia op
 5. Mijn man had een rare hoest en door een ander onderzoek werd toevallig keelkanker ontdekt . Vanaf de behandeling begon , heeft hij die rare geluidhoest nooit meer gehad !

  Geschreven door Marie op
 6. Oh, oh, wat een ellende lees ik allemaal.. Maak je huis goed schoon, maar zorg ervoor dat alles goed droog is en dagelijks gelucht wordt.. schimmel- sporen in je huis zijn killers voor je longen. Kamers met boeken: goed afstoffen, terwijl je aan het luchten bent..
  Niet roken.. en als het moet, niet in je huis, waar je de gehele dag binnen zit..
  slapen onder goed ventilerend beddengoed…en als het even kan, op dezelfde verdieping een raam/deur open houden, al is het maar 15cm..Desnoods de verwarming wat hoger zetten, je zult zien, dat het lekkerder aanvoelt. Meer lucht, minder benauwd..
  Visje? Lees dit.

  Geschreven door Kate Cahill op
 7. Ik hoest ook vaak, dan heb ik idd pijn op de borst en het gevoel dat er een olifant op m’n borst zit zo benauwd, dan probeer ik het los te hoesten zo lijkt het wel, als ik een rustige dag heb gaat het wel, maar loop ik de trap op en af of weer een zeer onrustige nacht met m’n zoontje bij stress momenten nou dan is het Soms net of ik stik. Huisarts doet niks, en ziekenhuis / cardioloog vind het niet erg genoeg. Wat kan ik nu nog doen.
  Pijn heb ik echt elke dag.
  Groeten

  Geschreven door Moeders36 op
  • ik leef mee hoor en zeker elk gestudeerd mens snapt van ons gehoest niks
   zou bijna willen dat ze ook eens drie weken moeten hoesten en niet kunnen slapen
   dan zal er snel een oplossing komen voor ons

   Geschreven door johanna op
  • Google maar eens op buteyko. Heeft mij geholpen nadat ik jaren heb gehoest zonder dat hier een oorzaak voor werd gevonden.

   Geschreven door Marieke op
 8. Ik ben begin Januari van dit jaar stilaan meer en meer beginnen hoesten. Nasaal spreken. Veel (alle kleuren) harde slijmen… 7 tot 10x na mekaar heel diep hoesten, soms naar adem moeten snakken, dag en nacht. Huisdokter schreef antibiotica voor. NKO-arts schreef antibiotica 2x voor. Longspecialist schreef een puffer voor. Ik je ook een tijd Prednisone moeten nemen (Daarbij ben ik een goeie 5 weken mijn stem kwijt geweest die heel traag beter werd. Aanvraag aan ziekenfonds voor terugbetaling van de logopediste (nu nog wekelijks) (( al 6 maanden ????) en nog niet helemaal in orde. (elke dag +- 6x de stemoefeningen doen). Daarbij ga ik ook 2x/week naar de fysiotherapie !!!! ik word dit stilletjes aan beu … KEI BEU !!!

  Geschreven door wannes1952 op
 9. Hallo.

  Heb een vraag ik had eerst last van mijn amandelen toen verkouden dat is voorbij. Maar ik ben niet thuis gebleven om uit t zieken wel 1dag warm kruik hele dag bed gelegen zweten enso. Maar na 2’3 dagen hersteld. Maar heb nu alleen hoesten probleem niet altijd lijkt of ik kriebel voel en hoest soms duurt het ff langer plus komt slijm uit. Nie altijd is het verstandig toch langs huisarts te gaan. Voel me veder gezond geen benauwdheid of koorts
  Aub reactie terug

  Danku

  Geschreven door Mus op
 10. wat een gezeik allemaal hoesten is heel erg onplezierig en je wordt er doodmoe van sterker nog doodziek van al dat gehoest
  en elk mens wil hier vanaf of het nu gezond of niet gezond is
  wat je er ook aan doe het geeftf helemaal niks gewoon afwachten dat het overgaat en dit kost tijd
  laat mij een super dokter opstaan of reageren en er voor kan zorgen dat hoesten over gaat zodat een mens kan slapen en weer gewoon deel kan nemen aan het normale leven
  ik ben een hoest mens van zo 4 keer per jaar en hier wil ik van af
  geen geneuzel van het is goed voor je nee het is gewoon een drama voor een mens
  en laat iemand mij uitleggen dat het gezond is voor een mens
  ik wacht en neem alles ter harte wie reageert

  Geschreven door johanna op
 11. Je noemde zure oprispingen. Hoesten kan komen doordat maagzuur opspringt en de slokdarm tussen mond en maag irriteert. Als dat lang duurt kan het heel erstig worden. Je moet dus kijken hoe je maagzuur kan remmen, in eerste instantie door je voeding aan te passen:
  – geen alcohol of caffeine (koffie, sterke thee, cola, .. beste water)
  – geen pittige, vette en zoete en zure hapjes, deze veroorzaken meer maagzuur
  – Kleine porties eten
  – Niet te laat eten, zeker niet met volle maag gaan slapen. Minimaal 3 uur tussen laatste hap en slapen
  – geen deegwaren en vezelrijk voedsel. Alleen makkelijk verteerbare dingen, aardappel, rijst, banaan, yoghurt, zou kunnen.
  – Als dat niet genoeg helpt, dan eventueel pillen als rennie (alhoewel deze mint bevatten en dit is op zich niet goed.. maar er zijn alternatieven, ook vloeibaar.. deze hebben kalk (carbonaat) dat zuur neutraliseert.
  – Helpt dat ook niet, dan kun je beste langs de huisarts voor maagzuurremmers (niet zelf zonder recept halen, want die hebben met name bij langdurig gebuik bijwerkingen zoals verminderde opname van vitaminen uit je voeding, dan veroorzaak je weer andere klachten).

  Tenslotte kan bij langdurige klachten en hoesten, ook sprake zijn van een bacterie Heliobacter Pylori, dat onbehandeld maagzweer kan veroorzaken. Er wordt in dat geval of geprobeerd middels een antibioticumkuur geprobeerd de bacterie te doden, of de bacterie in het gareel te houden door maagzuurremmers, omdat die bacterie juist goed gedijt in een zure omgeving.

  Geschreven door Fons op
  • Hoesten kan overigens nog andere oorzaken hebben zoals een zwak hart. Maar daar past zure oprispingen niet zo bij. Overigens zijn de meesten hier geen dokter, en ik ook niet, dus het is altijd beste om naar de huisarts te gaan en niet teveel op adviezen hier te vertrouwen.

   Geschreven door Fons op
 12. Hallo ik ben 15 jaar en ik heb dit jaar ongeveer 1 pakje gerookt. Ik heb nu 2 weken lang erge hoest met veel slijm, vooral in de ochtend en avond. Soms heb ik ook een piepende adem. Komt dit door het roken? Ik wel al gestopt en ik ga het sowieso nooit meer doen

  Geschreven door Anoniem op
  • Ps verder heb ik nog nooit gerookt

   Geschreven door Anoniem op
 13. Als ik hoest krijg ik pijn op mijn borst en mijn keel. Wat kan ik doen?

  Geschreven door Mili op
 14. Mijn pa heeft astma COPD en is hartpatiënt 60 jaar en hoest nu al 2 weken.

  Geschreven door Riri op
 15. Ben 18 weken zwanger , het begon met een verkoudheid die inmiddels over is , maar dat blaffen wanneer ik in bed lig is om gek van te worden ! . Hoog liggen , stomen , ventileren , glas water naast bed niks helpt! En Ik mag geen hoestdrankje uit de supermarkt omdat dit schadelijk kan zijn voor ons kindje, apotheek heeft me wel een hoestdrankje gegeven maar die helpt niet ! .. HELP wat kan ik nog doen

  Geschreven door Ongeruste a.s mama op
 16. Ik hoest al bijna 4 jaar dag en nacht zeer uitputtend van alles geprobeerd aan medicatie niks helpt. Ik rook niet en drink niet. Het is erg vervellend. Ook tijdens gespreken worden mijn luchtwegen geprikkeld en blijf ik maar hoesten. Hoe kom je daar van af pfff. Iemand tips?

  Geschreven door Mo op
 17. Hoi,
  Ik neem aan dat je ook bij je huisarts geweest bent en het een en ander hebt laten nakijken en in ieder geval weet wat het niet is.
  Ik heb ook veel gehoest en mijn huisarts schreef wel het een en ander voor maar dat hielp niet.zelf op internet gezocht wat ik kon innemen(had reflux).wat echt hielp was avonds 300mg ranitidine (op dokters recept) en smorgens en smiddags voor de maaltijd omeprazol 20mg.ik nam het een maand in hoewel het al eerder hielp. Na een jaar kwam het terug.de laatste keer nam ik iets anders in wat mij ook hielp en werkt als ranatidine: 1 lepel fenegriekpoeder in een liter water laten koken voor 10 min. En savonds een glas innemen. Kan ook nog een of twee keer overdag. Hielp me ook goed en heeft minder bijwerkingen dwz is meer natuurlijk en hopelijk betere absorptie van mineralen.zorg dat je geen scherpe dingen eet, niet teveel in een keer en dat je geen overgewicht hebt, anders komt het weer terug
  .

  Geschreven door Linda op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief