Longontsteking, pak het op tijd aan

Longontsteking, pak het op tijd aan

De meeste mensen genezen van een longontsteking door een antibioticakuur te volgen. Maar er zijn ook mensen die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Bij bepaalde risicogroepen kan het zelfs fataal aflopen, wanneer er niet op tijd gehandeld wordt. Wat is een longontsteking, wie lopen er extra risico en wat kun je er aan doen?

Wat is een longontsteking?

Bij een longontsteking, ook wel pneumonie genoemd, zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Het is een ernstige infectieziekte die het longweefsel aantast. Meestal is een deel van één long ontstoken. Als een longontsteking in beide longen zit, dan kan dit zelfs levensbedreigend zijn. Een longontsteking moet je altijd ernstig nemen. Neem daarom contact op met je huisarts, wanneer je bepaalde symptomen van longontsteking bespeurt.

Mogelijke oorzaken

De oorzaak van een longontsteking is in de meeste gevallen een bacterie, virus, schimmel of een combinatie daarvan. Vaak is het zo dat iemand een longontsteking krijgt, nadat ze eerst een verkoudheid of een griep hebben gehad. Deze bacteriën kunnen door inademing in de longen zijn terechtgekomen. Maar sommige van die verwekkers (zoals de pneumokok en de stafylokok), bevinden zich van nature in onze mond. Pas wanneer je weerstand laag is, kunnen die kwaad doen.

 • De meest voorkomende verwekker van een longontsteking is de bacterie Streptococcus pneumoniae. Virussen die longontsteking veroorzaken zijn het griepvirus, het waterpokkenvirus en SARS-virussen.
 • De legionella pneumophila is de bacterie die de zogenaamde veteranenziekte veroorzaakt. Deze bacteriën zijn normaal aanwezig in het oppervlaktewater.
 • In de meeste gevallen zijn pneumokokken de oorzaak van een bacteriële longontsteking. In 10 tot 20% van de gevallen kan die fataal aflopen, wanneer deze niet behandeld wordt. Deze soort kan zich voordoen als complicatie bij een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid.
 • Daarnaast zijn stafylokokken één van de voornaamste oorzaken van een longontsteking die in het ziekenhuis wordt opgelopen. Deze soort kan zich voordoen als complicatie bij griep. In de meeste gevallen treft dit hele jonge kinderen, ouderen, zwaar zieke patiënten en/of mensen met een verzwakt immuunsysteem.
 • Bij schoolgaande kinderen (4 tot 10 jaar) en jongvolwassenen (30 tot 40 jaar), is de mycoplasma pneumoniae een veel voorkomende veroorzaker. De symptomen van deze infectie ontstaan meestal geleidelijk en gaat meestal vanzelf over.
 • De chlamydophila pneumoniae is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de longontstekingen die ontstaan bij jongeren, jongvolwassenen en ouderen. Vooral bij ouderen kan ze zeer ernstig zijn.

Symptomen longontsteking

Longontsteking begint met een irritatie van je longweefsel. De belangrijkste symptomen zijn:

 • Bij het hoesten pijn op de borst hebben.
 • Pijn op de borst, die erger wordt bij het ademhalen.
 • Vele slijm ophoesten.
 • Koorts of een te lage temperatuur.
 • Kortademig zijn.
 • Versnelde polsslag.
 • Soms hoofdpijn.
 • Vermoeidheid.
 • Het is mogelijk dat iemand pijn bij de ademhaling ervaart.

Bij oudere mensen kunnen deze typische symptomen juist ontbreken. Bij hen kunnen verwardheid of sufheid op een longontsteking wijzen.

Het wil niet zeggen dat deze symptomen alleen maar op een longontsteking wijzen. Ze kunnen ook bij andere ziekten voorkomen. Denk hierbij aan: griep, bronchitis, astma of een longembolie.

Gevolgen van een verwaarloosde longontsteking

Vooral een bacteriële longontsteking, is een zeer ernstige ziekte. Een ziekte die serieuze gevolgen kan hebben. De gevolgen van een verwaarloosde longontsteking kunnen zijn:

 • De ontsteking van de longblaasjes kan naar het longvlies verspreiden. Dan ontstaat er pleuritis. Hierbij kan er vocht tussen de beide vliezen van de pleura ophopen, waardoor de long wordt ingedrukt en het ademen moeilijker wordt.
 • Je kunt een septische shock krijgen. Hierbij verspreiden de bacteriën, via je bloed naar de rest van je lichaam. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten. Dit leidt weer tot een lage bloeddruk en een slap gevoel. Wanneer de septische shock ernstig is, kan de druk in de bloedvaten zo laag worden dat onder andere je hart het niet meer houdt.
 • Je kunt een longabces krijgen. Hierbij is de holte van de long gevuld met etter. Het weefsel wat eromheen ligt, is dan ontstoken.
 • Bij jonge kinderen, ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem kan de ontsteking zich in de longen verspreiden en ademhalingsinsufficiëntie veroorzaken.
 • Een verwaarloosde longontsteking kan meningitis of hersenvliesontsteking veroorzaken. Bij bejaarden is de longontsteking de belangrijkste oorzaak van hersenvliesontsteking.

Risicogroepen

Sommige groepen zijn vatbaarder voor een longontsteking. Dit zijn:

 • Baby’s en jonge kinderen.
 • Oudere mensen.
 • Mensen die langdurig op bed liggen.
 • Mensen met minder weerstand door ziekte of medicijngebruik.
 • Patiënten met hartfalen.
 • Diabetes mellitus, nierinsufficiëntie, levercirrose, mucoviscidose of COPD patiënten.
 • Groepen met een verzwakt immuunsysteem, zoals bij aids of mensen die een chemotherapie krijgen.
 • Mensen die roken. Rokers lopen tweemaal meer risico als niet-rokers.
 • Ziekenhuispatiënten zijn bijzonder kwetsbaar.

Behandelingsmogelijkheden

Medicijnen

Als gevolg van een longontsteking, kun je pijn krijgen op de borstkas en/of schouders. Wanneer dat het geval is, dan helpt het om bijvoorbeeld paracetamol te nemen als pijnbestrijding. Dit kan ook helpen, wanneer de longontsteking gepaard gaat met hoge koorts. Hoestwerende middelen onderdrukken de hoest, wat in het geval van een longontsteking contraproductief is.

Antibiotica

Bij een (bacteriële) longontsteking bestaat de behandeling uit antibiotica. Antibiotica werken niet bij virale longontsteking. Welke antibiotica zullen voorgeschreven worden, is onder andere afhankelijk van het type bacterie, de leeftijd van de patiënt en de ernst van de ziekte. Een kuur duurt tussen de 7 en 10 dagen. De kuur moet je helemaal afmaken. Wanneer de infectie dusdanig erg is, krijg je de antibiotica door middel van een infuus toegediend.

Antivirale middelen

Ernstige longontsteking die door een virus is veroorzaakt, zoals het waterpokkenvirus, kan worden behandeld met Acyclovir.

Zuurstof

Wanneer het zuurstofgehalte van het bloed te laag is, of wanneer iemand het benauwd heeft, dan wordt er extra zuurstof gegeven. De arts en de verpleegkundige bepalen de ‘hoeveelheid’ zuurstof.

Ademhalingsoefeningen

Een fysiotherapeut of een verpleegkundige kan je helpen met adviezen en oefeningen om zo beter te kunnen ademhalen en slijm op te hoesten.

 

Bronnen: Longfonds.nl, umcutrecht.nl en isala.nl

Delen:  
19 reacties op “Longontsteking, pak het op tijd aan
 1. als je 1x opgenomen b ent in het ziekenhuis v oor lon gontstekin g heb je dan een verhoogd risico om dat meerdere malen te krijgen
  ik ben 78 borstkankeroperatie en bestraling gehad en heb nu v
  copd

  Geschreven door marianne op
 2. ?goed informatie

  Geschreven door Catharina op
 3. Dank u voor deze informatie
  Ik heb zelf in november longontsteking gehad voor de denk 6 e keer in mijn leven.
  Door astma weinig weerstand .
  Ik kreeg op tijd prednison voor 10 dagen van de huisarts en het ging gauw over deze keer.
  Mijn jongste dochter liep het ook op met kinkhoest en heeft in het ziekenhuis gelegen.
  Ze was heel erg ziek en heeft net als ik astma , ze heeft wel heftige benauwdheid ’s astma
  Aanvallen hier aan over gehouden.

  Geschreven door Janece op
 4. Het is zaak wanneer je dat krijgt voldoende rust te nemen én medicatie.
  Ga niet te vlug aan het werk!
  Wel typisch dat we nu ineens meer gevallen van op longontsteking hebben gezien vaccinaties …?

  Geschreven door Hamala op
 5. Ik heb ook Astma en heb in Nederland al 3 longonstekingen gehad kan ook niet tegen de kou en ik ben erg vatbaar vooral voor andere mensen die de griep hebben, ik moet dan snel wegwezen . Nu woon ik gelukkig weer in Spanje en heb daar gelukkig geen last van de griep ik krijg dan ook een cortison injectie wat erg goed helpt, maar geen griepprik ben daar ook allergisch voor daar wort ik juist ziek van. Maar kan het nou kwaad om die cortison een paar maal per jaar in te nemen. Hier zegt de dokter van niet. Graag u mening hierover. Alvast bedankt.

  Geschreven door Wilhelm op
 6. Apart dat er geschreven wordt, dat als iemand benauwd is dan O2 toegediend krijgt.. Wat als dyspnoe niet veroorzaakt wordt door desaturatie?

  Geschreven door Anoniem op
 7. Omdat ik al lang hoest en het niet over gaat heeft arts bloed laten onderzoeken om te zien of er een bacteriële ontsteking was. Dat was niet het geval, dus geen antibiotica, wel hoestdrankje. Dat vermindert het hoesten wel, maar is niet weg. Ik hoest nog steeds en voel me moe en ziek. Mijn vraag is: als het geen bacteriële ontsteking is, kan ik dan toch longontsteking hebben en hoe kan de arts dat constateren. Dit duurt al 3 maanden. Heb ook astma.

  Geschreven door Groentje op
 8. @Wilhelm, medicijnen zijn nooit zo gezond dus als het even kan vermijden.’
  Beter zorgen voor goede voeding en wat extra stofjes als vitaminen, mineralen en vetzuren. Onder andere zink, vitamine C en D en lysine zijn belangrijk voor je weerstand.

  @janece, beter ook wat doen aan de oorzaken van de astma, zoals voeding – histaminerijke voeding beter vermijden- en tekorten aan diverse voedingsstoffen. En een minder gezonde darmflora. Je hele weerstand verbeteren kan schelen in allerlei klachten. Prednison zorgt, net als de meeste medicijnen, voor tekorten aan diverse voedingsstoffen in je lichaam, wat je weerstand nog verder ondermijnt. Medicijngebruik kan je niet altijd voorkomen maar beter zo min mogelijk.

  Geschreven door C. op
 9. Voor de nevrouw die astma heeft en al 3 mnd aan het hoesten is u moet kijken of het niet komt door honing of iets dat u voor de hoest gebruikt ik ben allergisch voor bloemen honing daar ga ik van hoesten

  Geschreven door Nana op
 10. hep voor KERSTMIS EEN LUCHTWEG.INFECTIE OPGEDAAN WAAR IK 3WEKEN ZIEK GEWEEST BEN.ANTIBIOTIKA EN NADIEN MEDROL.DAAR HER BLEEF PIEPEN BEN IK BIN.GERAAKR IN HOSPITAAL.DAAR MOEST IK ALLES OPNIEUW DOEN .ANTIBIOT.PLUS MEDROL.ALERGIEPIL.EN NEUSDRUP.HET IS OVERGEGAAN.MAAR NU DE LAATSTE 3WEKEN ALS IK BUITEN GA WANDELEN .KRYG IK GEEN ADEM MEER.WORD ER ZO BANG VAN.ZEG WEL DAT IK AZMA HEP.NEEM NU NOG MYN VERSTEUVERS .MAAR ALS IK BUITEN GA NOG KORT VAN ADEM.WIL DAT ER FOTOS GENOMEN WORDEN VAN DE LONGEN.HEP OOK PYN ONDER MYN RIBBEN EN TINTELINGEN .WEET ANDERS GEEN RAAD.

  Geschreven door LIEVE UIT aalst. op
 11. Ik ben ook astma patient en ben herstellend van een longonsteking

  Geschreven door Nana op
 12. Ik hoor en lees dat de mensen met griep gevoelig zijn voor longontsteking.
  Zelf wil ik de griepprik niet meer omdat ik daar juist van ziek word. Het is allemaal rommel wat je lichaam krijgt. Ook bouw je geen weerstand op.
  Ik gebruik echenaforse bijna het hele jaar en ben nog niet weer ziek geweest
  Ik gebruik veel medicijnen waar je weerstand van verzwakt de leeftijd is ook niet piep meer 74 jaren. Maar heb toch voor elkaar dat ik kan minderen met de medicatie. Waar ik al jaren op sta.
  Maar griep of longontsteking heb ik nooit weer gehad sinds ik de prik niet meer neem

  Geschreven door Diana op
  • Ik heb ook hetzelfde ik denk er over om de griep prik niet meer te nemen ik heb al 3 jaar achter elkaar na de griep prik longonsteking gehad, mijn weerstand is achteruit gegaan na een hartinfarct daarvoor werd ik niet ziek na de griep prik, dezember 2017 kreeg ik vogelgriep en daarna longonsteking een paar weken na de griep prik, misschien is enchina force ook iets dat ik moet proberen voor een goede weerstand, bedankt voor de tip ik ken het wel maar heb het nog nooit gebruikt

   Geschreven door Nana op
 13. EnChina fort gebruik ik ook ze hebben allemaal de griep gehad 3 volwassen en 2 kinderen en was er iedere dag en had de weerstand van de enchina fort ik heb de tabletten en het helpt goed

  Geschreven door Jannie op
 14. vreemd de reactie van huisarts heb veel klachten die in het rijtje staan pijn bij het hoesten, kort van ademhaling, enz geen longontsteking.
  En een te hoge bloeddruk waar niets mee wordt gedaan
  hoe serieus wordt ik genomen, voor mij niet dus

  Geschreven door ans op
 15. Ik heb 2 jaar(2016) geleden 5x longontsteking gehad en2017 4x longsteking heb nu 2mnd geleden prik gehad heet pneumovax van longarts nu nog geen longontsteking gehad

  Geschreven door Dwarsligger op
 16. Gewoon op je strepen staan. Niet weg laten sturen. misschien ook eens slijm laten onderzoeken als je dat ophoest

  Geschreven door Dwarsligger op
 17. Griepprik of vaccinaties als je kijkt naar de ingredienten dat kan echt niet immuum bevorderend zijn hoor. Beter ester c vitamine c en homeopatische korrels doen wonderen. Mijn man heeft 4 x antibiotica gehad voor zijn longontsteking en nog was het niet weg. Toen na 3000mg vit c op een dag en bryonia korrels ( hij hield de zere plek vast) was het na 3 dagen weg! Geen rommel meer in dit huis!

  Geschreven door Zonnestraal op
 18. Gebruik sinds 1982 homeopatische geneesmiddelen en die hebben mij al zéér veel geholpen,
  ook bij griep, die ik zéér zelden heb.

  laatbloeier

  Geschreven door laatbloeier op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief