Kortademig? Dit kan het veroorzaken

Kortademig? Dit kan het veroorzaken

Iedereen is zo nu en dan wel eens kortademig. Echter, wanneer die kortademigheid aanhoudt, dan is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. Kortademigheid kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Wij hebben een aantal mogelijke oorzaken voor je op een rij gezet.

Wat is kortademigheid?

Ben je kort van adem zonder dat je een zware inspanning verricht, dan spreken we van kortademigheid. Kortademig kennen we ook als ademnood, luchthonger en benauwdheid. De medische benaming hiervoor is dyspnoe.

Symptomen van kortademigheid

Meestal omschrijven mensen kortademigheid op de volgende manieren:

  • Druk op de borst
  • Gevoel dat er een band om je borst zit
  • Niet goed kunnen doorzuchten
  • Moeilijk kunnen ademen
  • Vermoeidheid.

Wanneer je last hebt van de volgende symptomen neem dan contact op met je arts:

  • Naar adem happen in rust of bij lichte inspanning
  • Vingers en lippen die blauw kleuren
  • Pijn op de borst.

Oorzaken van kortademigheid

Naast het uit vorm zijn (spierafbraak) en inspannende lichaamsbeweging, zijn ook het verblijven op grote hoogte en een slechte luchtkwaliteit oorzaken van kortademigheid. Echter, er zijn ook lichamelijke aandoeningen die het kortademig zijn kunnen veroorzaken.

Longen en luchtwegen

Bij astma en COPD, beide een longaandoening, kan de kortademigheid zowel plotseling als langzaam opzetten. Bij een klaplong, dan heb je een acute stekende heftige pijn op je borst en ook dan kun je kortademig zijn. Maar ook bij longaandoeningen zoals longkanker, emfyseem, longfibrose, longembolie, pulmonale hypertensie kun je kortademig worden. Ook kunnen mensen weken tot zelfs maanden na een COVID – 19 besmetting nog klachten als vermoeidheid en kortademigheid ervaren.

Hart

Problemen aan het hart leiden vaak tot kortademigheid. Zo veroorzaakt een hartinfarct in veel gevallen een plotselinge kortademigheid. Hartfalen daarentegen gaat vaak samen met een kortademigheid die langzaam ontstaat. Wanner er een verstoring van het hartritme is, dan praten we van een hartritmestoornis. Dit kan symptomen veroorzaken van hartkloppingen, overslaan van het hart en kortademigheid.

Bloedvaten

Wanneer iemand last heeft van een lage bloeddruk, dan kan dit ervoor zorgen dat je snel kortademig kunt zijn. Bij bloedarmoede dan zit er te weinig hemoglobine in je bloed. Hierdoor kan je bloed minder zuurstof transporteren naar alle cellen in het lichaam. Hierdoor kun je snel kortademig worden.

Overig

Wanneer je gevoelig bent voor bijvoorbeeld huisstofmijt ook dan kun je last krijgen van kortademigheid. Een reactie die ook bij allergische astma voor kan komen. Een paniekaanval is een kortdurende periode van hevige angst of onbehagen waarbij ook klachten optreden, zoals kortademigheid. Wanneer je veel overgewicht hebt dat er sprake is van obesitas dan heeft dat grote gevolgen voor je lichaam. Eén van de problemen is kortademigheid; je hebt het snel benauwd.

Behandelen kortademigheid

Wanneer je last hebt van een lichte kortademigheid dan kun je door het aannemen van een andere houding of door het doen van ademhalingsoefeningen deze laten verdwijnen.

Heb je last van een matige kortademigheid, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Het kan zijn dat het nodig is om medicijnen in te nemen die de luchtwegen openen of die ervoor zorgen dat bestaande ontstekingen verminderen.

Ben je kortademig en slik je medicijnen, neem ook dan contact op met je arts. Deze kan dan kijken of je last hebt van allergieën en hij of zij zal dan kijken of er een bepaalde interactie bestaat tussen de kortademigheid en de medicijnen. Je arts zal je vervolgens adviseren.

In andere gevallen is kortademigheid een symptoom van een onderliggende aandoening. Deze zal dan behandeld moeten worden, waarbij normaliter ook de kortademigheid verdwijnt. Echter, neem ik alle gevallen contact op met je huisarts wanneer je moeilijk kunt ademen.

 

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap, Tjongerschans Ziekenhuis Heerenveen en Het Acute Boekje

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief