Hartinfarct: herken ook de minder duidelijke signalen

Hartinfarct: herken de minder duidelijke signalen

Bij een hartinfarct denken we vaak aan pijn in de borstkas. Echter, pijn in de borstkas is lang niet het enige signaal dat er iets mis is met het hart. Wat zijn de minder duidelijke signalen van een hartinfarct?

Wat is een hartinfarct?

Ons hart krijgt vanuit verschillende kanten via de aderen bloed aangevoerd. Op het moment dat de toevoer in een kransslagader stopt, dan kan het hart zijn werk minder goed doen. Het deel achter deze afsluiting sterft af (infarct) en knijpt of helemaal niet meer samen of knijpt niet zo krachtig meer samen. Er ontstaat een litteken.

Hartinfarct: herken de signalen

In de meeste gevallen is het belangrijkste signaal een drukkende, beklemmende pijn midden op de borst. Deze pijn kun je ook iets links in je borstkas voelen. Meestal komt deze pijn als een soort band die om je borst wordt gesnoerd. De pijn straalt ook vaak uit naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of naar je maag. Daarbij kun je zweten en misselijk zijn. Belangrijk daarbij is dat deze klachten niet overgaan met pijnstillers.

Minder duidelijke signalen

Naast bovenstaande belangrijke signalen zijn er ook signalen die wellicht niet zo bekend én duidelijk zijn. Deze minder duidelijke signalen komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Vage signalen zijn:

  • Kortademigheid;
  • Slecht slapen;
  • Extreme vermoeidheid;
  • Duizeligheid;
  • Onrustig gevoel;
  • Angstig gevoel;
  • Vervelend gevoel in de maag;
  • Snelle ademhaling.

Stil infarct

Het kan ook gebeuren dat iemand helemaal geen symptomen heeft. Men komt er pas achter op het moment dat er een hartfilmpje wordt gemaakt. Dit noemen we een stil infarct en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaken hartinfarct

In de meeste gevallen ontstaat een hartinfarct door het dichtslibben van 1 van de 3 kransslagaders. Kransslagaders kunnen dichtslibben wanneer vetten, kalk en/of klontertjes van bloedplaatjes vast blijven zitten aan de binnenwand van deze aders. Na verloop van tijd worden deze vettige laag hard, waardoor de kransslagader dichtslibt. Dit wordt ook een kransslagadervernauwing genoemd.

Wie loopt méér risico?

In principe kan iedereen een hartinfarct krijgen. Echter, sommige mensen hebben een grotere kans op het krijgen van een hartinfarct.

Beïnvloedbare risicofactoren

  • Roken;
  • Overgewicht;
  • Verhoogd cholesterolgehalte;
  • Veel zitten;
  • Langdurige stress;
  • Verhoogde bloeddruk;
  • Gebrek aan lichaamsbeweging;
  • Diabetes.

Op het moment dat er meerder risicofactoren tegelijk aanwezig zijn, dan wordt het risico op een hartinfarct groter.

Niet beïnvloedbare risicofactoren

Leeftijd

Naarmate we ouder worden neemt ook de kans op het krijgen van een hartinfarct toe. Zo hebben mannen tussen het 55ste en 65ste levensjaar een grotere kans en vrouwen zijn vaak ouder wanneer ze een eerste infarct krijgen. Vaak is dat na de overgang.

Erfelijke aanleg

Erfelijkheid speelt zeker een rol: in bepaalde families komt een hartinfarct vaker voor dan andere families.

Behandelen hartinfarct

Wanneer er sprake is van een infarct, dan is snel handelen van levensbelang. Bij een hartinfarct krijgt een deel van de hartspier geen zuurstof meer, waardoor hartspiercellen kunnen afsterven. Daarom is het noodzakelijk dat bij een vermoeden direct een ambulance wordt gebeld. Hier worden dan zo snel mogelijk zuurstof en specifieke pijnstillers gegeven. Daarbij wordt ook het hartritme en de bloeddruk gemeten. In afwachting totdat de hulpdiensten aankomen, mag de patiënt geen enkele lichamelijke inspanning meer doen. Bij aankomst in het ziekenhuis zal de hartbewaking de zorg overnemen.

 

Bronnen: UMCG, Hartstichting en UMC Utrecht

 

Delen:  
14 reacties op “Hartinfarct: herken ook de minder duidelijke signalen
  1. Ik had hoge bloeddruk 181/110 volgedouwd door de dokter met medicijnen,we hebben inmiddels een andere dokter die het advies gaf,afvallen we zijn naar een dietist gegaan,ik woog 99kg nu 91 dat gaf al een zeer goede verbetering nu 120/77 en soms nog een lagere bovendruk.Ik ga dit vasthouden ik voel mij stukken beter,ik had ook pré diabetes dat is tevens verdwenen.Levensstijl wijzigen is de oplossing.Ga er voor.

    • Geweldig mijn complimenten.

      Geschreven door westertoren op
    • Ik heb regelmatig last van een drukte gevoel op mijn borst en ik ben heel moe en slaap slecht.
      Enkele weken geleden was echt een stekende pijn op mijn borst en het gekke is ik voel dit in mijn rechterarm. Volgens de huisarts was er niets loos op dat moment. Ook zweet ik heel erg.

      Geschreven door Ciska op
  2. Bij een hartinfarct is het van levensbelang dat er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Er is in Nederland een dekkend netwerk van AED’S en burger hulpverleners die meestal sneller ter plaatse zijn dan de ambulance. Burger hulpverlener worden? Meld je aan via de site van de Hartstichting

    Geschreven door Jeff op
  3. bedankt voor de duidelijke informatie

    Geschreven door Christiaan op
    • Misschien ook wel goed om te weten dat bij (jonge) vrouwen de pijn eerder begint tussen de schouderbladen en dat de pijn op de borst pas later (in mijn geval uren later) komt.

      Geschreven door Sandra op
  4. Door 112 worden ook burger hulpverleners ingeschakeld die, zo mogelijk met een AED, meestal eerder ter plaatse zijn dan de ambulance. Zij kunnen de eerste minuten levensreddend zijn door meteen met de reanimatie te beginnen

    Geschreven door Jeff op
  5. Op mijn 40e kreeg ik na forse run op het voetbalveld pijn in linkse arm en dat betekende het einde van mijn sport carrière – probeerde nog wel maar kreeg weer pijn in arm en het duurde dan enkele dagen – uit onderzoek bleek dat mijn corona’s nog goed waren maar verder moest ik stoppen met roken en bier drinken (max 3 biertjes) zei mijn cardioloog – weet natuurlijk zelf wat de oorzaak was, liederlijk leven en uitgaan voor de wedstrijden(biljart) , en met kater spelen , niet trainen – op mijn 66e kreeg ik bradycardie (28 hartslag) en leef nu al 8 jaar met pacemaker , met dank aan cardiologen AZ -Niklaas – had nochtans goede motor en want reed ooit alleen vooruit met olympisch kampioen wielrennen (100km tijdrijden met 4 in Mexico 50 km/uur )wijlen Fedor den Hertog “Iwan de verschrikkelijke ” te SGWaas maar reed lek in het hol tweede ronde – Wim de Waal volgde op halve minuut en peloton al op 2 min. – beiden dubbelden naderhand het peloton van 80 renners in 1973 – op frontpagina GVA stond dit: ” nooit gebeurt in Belgische wielergeschiedenis, twee renners dubbelen peloton van 80 te SGWaas …….

    Geschreven door Yves Steenssens uitvinder energiedeskundig zie internet op
  6. Dank voor deze duidelijke omschrijving incl. advies. Het is verbazend dat NL’se artsen meestal lichtzinnig hiermee omgaan. In USA worden zulke hartproblemen zeer ernst genomen incl. ziekenhuisopnames. In NL volstaat men met een hart diagram die op dat moment goed kan uitvallen maar meestal geen bewijs is voor een potentiële hartinfarct.

    Geschreven door onno37 op
  7. Goed uitgelegd👍👍👍

    Geschreven door Anoniem op
  8. Ik ben 70 geworden en heb heel veel medicijnen tegen te hoge cholestorol en te hoge bloeddruk, heb diabetes en ben heel kortademig sinds een half jaar. Op foto van hart is te zien dat een hoofdslagader voor twee derde is dichtgeslipt. Vaatonderzoek gehad en dat was goed. Bij inspanning erg benauwd en neem dan ook spuitje onder de tong….tot mijn verbazing zei de cardioloog na het vaatonderzoek: het beste en denk aan uw cholestorol……….Ik heb nu het idee dat ik dus niet oud wordt. Mijn zus is 69 en heeft twee hartaanvallen gehad. Mijn vader was 70 en stierf aan een hartaanval en mijn broer was 53 toen hij overleed aan hartfalen. Nu moet ik voor longonderzoek naar de longarts. Ik heb al 12 jaar de diagnose van COPD met astma, maar alleen nitro onder mijn tong helpt tegen de benauwdheid. Ben ik nou te bang of valt het wel mee en kan ik 80 worden?

    Geschreven door Leida op
    • Beste Leida,

      Wat een nare situatie. Als ik u was zou ik een tweede arts consulteren. Een second opinion. En / of met uw huisarts overleggen.

      Misschien kunt u opnieuw onderzocht worden of in ieder geval antwoord op uw vragen krijgen. Onzekerheid en angst is nooit goed, ook niet voor het hart. We weten nooit wanneer we doodgaan of waaraan we zullen overlijden maar sommige vragen kunnen best beter beantwoord worden.

      Sterkte gewenst!

      Geschreven door Roos op
  9. Dat is een vraag waar niemand een antwoord op zal hebben…

    Geschreven door John (moderator) op
  10. Op mijn 23 cardiomypathie gehad na bevalling van mijn zoontje. Door zware misging van huisdokter 1 maand in het ziekenhuis gelegen en 1 jaar moeten revalideren met fulltime familiehulp thuis __ 3+ maanden maagpijn gehad met zwart overgeven en niks kunnen binnenhouden van eten of drinken. 6 jaar geleden ablatie gehad nu na 2 de spuit nog altijd wat last van hartfalen. 🥴

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief