Hartkramp: een waarschuwing van je lichaam

Hartkramp: een waarschuwing van je lichaam

Wanneer een deel van je hart onvoldoende zuurstof krijgt, kan dat leiden tot hartkramp. Neem deze pijnaanvallen op de borst serieus, want het zijn waarschuwingen. Het kan een voorbode van een hartinfarct zijn.

Wat is angina pectoris?

De medische term voor pijn op de borst of hartkramp is angina pectoris. Het is een aandoening van het hart, die veroorzaakt wordt doordat de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Deze krijgt te weinig zuurstof doordat de kransslagader vernauwd is. Een kransslagadervernauwing kan zorgen voor een hartinfarct.

Soorten angina pectoris

Er zijn meerdere vormen van angina pectoris. Te weten:

  • Stabiele angina pectoris
    Deze vorm is voorspelbaar. Zo ontstaan de symptomen altijd, wanneer het hart om meer zuurstof vraagt en verdwijnen weer vrij snel in rust. Met andere woorden, de klachten worden veroorzaakt door: lichamelijke inspanning, stress, roken, extreme kou of hitte of na een zware maaltijd. De belangrijkste oorzaak is echter inspanning.
  • Instabiele angina pectoris
    Bij deze vorm zijn de klachten (minder) voorspelbaar. Zo kan een pijnaanval heel onverwachts optreden, bijvoorbeeld wanneer iemand in rust is of wanneer iemand ligt te slapen. De pijn is bij deze vorm heviger dan bij de stabiele vorm. Waarschijnlijk komt dit, doordat de vernauwingen in de kransslagaders erger zijn.
  • Prinzmetal angina pectoris
    Dit is een bijzondere vorm en wordt veroorzaakt door een acute verkramping van een kransslagader. Het zijn een soort van spasmen. Deze zeldzame vorm komt vooral bij vrouwen voor.
  • Angina pectoris door problemen in de kleine vaatjes (MCD)
    Als gevolg van veranderingen in de vaatwand van de kleine bloedvaatjes, kunnen deze zich minder goed verwijden. Hierdoor krijgt de hartspier op sommige momenten te weinig zuurstof, wat kan leiden tot de typische pijn op de borst.

Oorzaken angina pectoris

Angina pectoris wordt veroorzaakt door vernauwing van één of meer kransslagaderen. Kransslagaderen zijn de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien. Wanneer er vernauwingen zijn, kan er minder zuurstofrijk bloed in het hart komen dan dat het nodig heeft. Hierdoor ontstaat de pijn. Wanneer het hart harder moet werken, dan heeft het ook meer zuurstof nodig. Dat kan zijn bij:

  • Inspanning.
  • Stress.
  • Heftige emoties,
  • Het verwerken van een zware maaltijd.
  • De overgang van warmte naar kou.

In de meeste gevallen merkt iemand niet direct dat er sprake is van vernauwingen in de kransslagaders. Veelal ontstaat de klachten pas, wanneer één van de kransslagaders meer dan 50% vernauwd is.

Risicofactoren angina pectoris

Er zijn verschillende factoren die de kans op angina pectoris vergroten. De belangrijkste risicofactoren zijn:

  • Hoge bloeddruk.
  • Te hoog cholesterol.
  • Roken.
  • Stress.
  • Te weinig lichaamsbeweging.
  • Overgewicht.
  • Suikerziekte.
  • Familielid met hartklachten.

Symptomen van angina pectoris

De meeste mensen omschrijven angina pectoris als een beklemmend, drukkend, benauwd gevoel op de borst. Andere omschrijven het dat het voelt alsof er een knellende band om de borst zit. De pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar de armen, hals, kaak, rug of maagstreek. De pijn kan samengaan met zweten of misselijkheid. De plek waar de druk te voelen is, is rond het borstbeen.

Bij ouderen, vrouwen en mensen met diabetes kunnen de symptomen minder duidelijk zijn. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker het gevoel dat ze lucht tekort krijgen. Ook ervaren ze vaker benauwdheid, snelle ademhaling, abnormale moeheid, duizeligheid, onrustig gevoel of angst.

Wanneer 112 bellen?

Pijn op de borst door angina pectoris kan meestal geen kwaad. Maar de pijnaanvallen zijn wel waarschuwingen dat het hart te weinig zuurstof heeft. Bel direct 112 als de pijn op de borst:

  • Veel erger is dan anders.
  • Meer dan 5 minuten aanhoudt.
  • Wanneer de pijn in rust niet vermindert.
  • Wanneer je naast de pijn op de borst ook misselijk bent en zweet.

Deze klachten kunnen namelijk wijzen op een hartinfarct.

Diagnose angina pectoris

Als een arts vermoedt dat je angina pectoris hebt, zal hij verschillende onderzoeken bij je doen. Hij zal bijvoorbeeld een lichamelijk onderzoek doen, een anamnese afnemen en waarschijnlijk een bloedonderzoek doen en een hartfilmpje maken. Daarnaast zal ook een inspanningstest bij het onderzoek horen. Hierbij wordt er gekeken of dat de klachten ook ontstaan wanneer je actief op de fiets of loopband bezig bent. Door middel van deze onderzoeken zal de arts beslissen wat de beste behandeling voor je is.

Behandeling angina pectoris

De behandeling van angina pectoris bestaat in eerste instantie uit:

Een gezonde leefstijl

Hieronder verstaan we:

  • Niet roken.
  • Voldoende bewegen.
  • Gezond voeding waarbij je weinig zout en verzadigd vet eet.

Medicijnen

Er zijn medicijnen om een aanval te stoppen en medicijnen om aanvallen te voorkomen. Er zijn geen medicijnen die de oorzaak van de vernauwingen kunnen genezen. Een arts bepaalt per persoon welke medicijnen nodig zijn. De meest gebruikte medicijnen zijn:

  • Langwerkende nitraten
    Deze medicijnen verwijden de bloedvaten, waardoor het bloed makkelijker door de kransslagaders stroomt. Hierdoor krijgt de hartspier meer zuurstof.
  • Bètablokkers
    Dit zijn medicijnen die het hart iets rustiger laten kloppen en de bloeddruk verlagen. Het hart wordt daardoor minder belast en verbruikt minder zuurstof.
  • Calciumblokkers
    Deze verslappen de spieren en verwijden de bloedvaten zodat het bloed goed kan stromen.
  • Antistollingsmiddelen
    Verminderen de kans op het ontstaan van stolsels in het bloed
  • Cholesterolverlagers
    Verlagen het cholesterolgehalte en beschermen de vaatwand

Operatie

Wanneer een gezonde leefstijl en medicijnen niet voldoende zijn, dan is het nodig om de vernauwing(en) in de kransslagaders op te heffen. Dit kan op 2 manieren:

  • Dotter- en stentbehandeling
    Bij een dotterbehandeling wordt er een soort ballonnetje opgeblazen in de vernauwing in de kransslagader. Het gevolg is dat de kransslagader uitgerekt wordt, waardoor er weer meer bloed kan stromen. Bij een stentbehandeling wordt er een stent in de vernauwing van de kransslagader geplaatst. Het is een soort metalen balpenveertje, die ervoor zorgt dat de kransslagader niet terugveert na het dotteren.
  • Bypassoperatie
    Een bypass- of omleidingsoperatie is een behandeling bij ernstige vernauwingen in de kransslagaders van het hart. Een chirurg zal een nieuw stukje ader aan je kransslagader vastmaken. Daardoor kan het bloed om de vernauwing in de kransslagader heen stromen, door het nieuwe stukje ader.

 

Bronnen: Hartstichting.nl, hartwijzer.nl en angina-pectoris.nl

Delen:  
23 reacties op “Hartkramp: een waarschuwing van je lichaam
  1. Ik heb al jaren last van hartritmestoornisse. Heb daar ni medicatie voor .is daar een andere oplossing voor ?

    Geschreven door Rakker op
  2. Jazeker, je kunt een ablatie overwegen!

    Geschreven door Angela op
    • Ik heb ook hartritmestoornissen en ik slik bisoprolol ofzoiets heb er al een tijdje geen last van gehad ?? Bespreek met uw cardioloog

      Geschreven door Devin op
      • Ik gebruik ook bisoprlol en bloed verduners de dockter zegt dat ik geen verhouding heb met m vaate wel m kleine vaate maar daar kunnen ze niet bij van daar de bisoprlol en de bloed verduners ze zeggen ook dat t hyperventilatie ook n rol spelen

        Geschreven door Marie op
    • Wat is me dat ????????
      Als men iet schrijft kan men er best van uitgaan dat de andere niets weet. Dat is steeds zo in alles

      Geschreven door berry op
  3. Ik heb een ontstoken hartzakje gehad, Pericarditus. De diagnose Prinzemetal gehoord en Coronair Spasmen. Laatste is de verkramping van de kransslagaders. Een scala aan medicatie volgde, om vervolgens, na doorverwijzing naar de VU, te moeten stoppen met de medicatie. Coronair spasmen, of hartkramp is niet waarneembaar op het moment van….Het is dan Nitrospray gebruiken en hartrevalidatie volgen voor drie maanden, trainen onder begeleiding. Daarna idem dito met evt. medische begeleiding. Hier is een verwijzing voor nodig, valt niet onder fysio!!!
    Coronair spasmen, oftewel hartkramp van de klein kransslagaders is een grijs gebied, waar niet veel aan gedaan kan worden, enkel medicatie en zelf op tijd aan de bel trekken als de kramp niet weggaat na drie x sprayen.

    Geschreven door Anytime op
  4. sowieso, is dat ook niet!

    Geschreven door Anoniem op
  5. klopt! maar waar ging het eigenlijk over? Oh ja, angina pectoris.

    Geschreven door Anoniem op
  6. @Rakker, je voedingspatroon is belangrijk. Geraffineerde suikers kunnen je lichaam behoorlijk ontregelen. Je kan eens wat opzoeken over insulineresistentie en hoe je dat kan aanpakken. Het juiste voedingspatroon, in combinatie met bepaalde voedingssupplementen, kan de insulinegevoeligheid helpen verbeteren. Verder kunnen biogene aminen, zoals tyramine en histamine, wat onder ander in kaas en vette vis zit, zorgen voor het vrijmaken van adrenaline, wat tot tal van klachten in je lichaam kan leiden. Tyramine zorgt voor een lichte vernauwing van de bloedvaten en een verhoging van de bloeddruk. Ook exorfinenrijke voedingsmiddelen kunnen ontregelend werken.
    Daarnaast kunnen diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren je hele gezondheid en die van je hart ondersteunen, zoals magnesium en Q10.
    Bètablokkers en calciumblokkers remmen de aanmaak van melatonine en zorgen voor tekorten aan diverse vitaminen en mineralen in je lichaam, waaronder Q10 en zink. Andere medicijnen zorgen overigens ook voor tekorten aan diverse voedingsstoffen.

    Geschreven door C. op
  7. Heb al jaren dag in dag uit pijn op de borst soms hevig soms dreinend en gaat meestal na een min of 5 over moet dan meestal even diep adem halen ben al 13 jaar niet meer naar de dokter geweest heb er dan ook te veel angst voor omdat te doen pak dan af en toe als het niet meer gast paracetamol codoine vriendelijke groet Brian van Hautum-Raaijmakers

    Geschreven door Brian van Hautum-Raaijmakers op
  8. Ik heb soms aan de hart streek krampen zo een gevoel dat er iets in geplooid zit dat doet pijn maar gaat wel na tijdje over

    Geschreven door Polly op
    • Dat heb ik al 40 jaar. Dodelijk zal het wel niet zijn, gezien ik nu 69 ben. Het kan wel erg pijn doen, en ik kan het op elk moment van de dag krijgen vooral in bed. Ik ben dan bang om diep in te ademen, ik heb mij laten wijsmaken dat het te maken heeft met het longvlies dat als het ware ergens blijft haperen ???? Ik ga elk jaar naar de cardioloog, nu voor de vierde keer. Tot hiertoe is alles ok, en ik probeer verder gezond te eten en ik fiets veel, op een gewone fiets. Het is veel gezonder voor het hart als het regelmatig een inspanning kan doen. Zolang dat nog kan geen elektrische fiets voor ons. Als er veel wind is rijden wij maar trager!!!

      Geschreven door Belly op
      • Ik heb precies hetzelfde , heel pijnlijk die kramp , maar als ik een glas water drinkt zakt het heel langzaam weer weg 🙏🏻

        Geschreven door Anoniem op
  9. vitamine c 1000 mg bruis drinken helpt ook tijdens hartproblemen magnesium, en hele goede combinatie is ook Q10 en omega 3 vis capsule

    Geschreven door Anny op
  10. Ik heb twee keer een ablatie gehad en het heeft niet geholpen tegen hartritmestoornis, allerlei soorten medicijnen gebruikt had ook geen succes.Uiteindelijk hebben ze een pacemaker geplaatst, wil niet zeggen dat het ritme helemaal weg is had de cardioloog ook gezegd,maar met 5mg bisoprolol is het redelijk onder controle.Daardoor ook een stuk rustiger.

    Geschreven door Daantje op
  11. Even uit nieuwsgierigheid ben ik benieuwd wie hier nu rookt/heeft gerookt?

    Geschreven door Joppie op
    • Ik niet

      Geschreven door Anoniem op
  12. Konnen ze me maar snappen, ik heb echt hulp nodig en ben vrij jong nog maar een 16 jarige meid. Maakt niet uit, bijna 2 jaar of net heb ik deze soortgelijke symptomen ik voel me echt niet goed daarbij. Ik weet dat het echt tijd wordt om bloed af te nemen dat is ongelooflijk maar de eerste en laatste keer was toen ik 3 jaar was. Dus dat ik me mss moe voel zal ik weten waarom na die test maar druk op mijn borst ook? Net als ik zei ik heb dat zeg maar 2 jaar kan op verschillende tijdstippen gebeuren niet bepalend op mijn linkerborst. Ik ben naar mijn huisarts geweest ik kreeg op elke plekje waar ik pijn voelde een spuitje dat waren er tien rond mijn linkerborst ook na paar dagen kwam dat terug. Ik ben na een lang periode weer bij hem geweest, daardoor keer kreeg ik pillen ook die hebben me niet gedaan. Hij zei ook dan dat als er nog steeds die symptomen zijn kom terug maar ik denk bij mezelf die man gaat weeral lullen ik moet echt na 1 keer weten wat het is klaar!!! Ik moet echt huilen wanneer ik eraan denk. Aub kan iemand mij helpen? Ik ben ook bang van dokters ziekenhuizen spuitjes enz. Ik ben echt op de zijkant van een blad weet niet of ik op een dag daar of hier zal vallen. Ik kan dit gewoon niet meer aan. Niet zozeer pijnlijk maar irritant. IK DENK BIJ MEZELF ALS DAT TE MAKEN HEEFT MET MIJN HART WAS IK TOCH ALLANG DOOD WANT 2 jaar!! DAN DENK WAT KAN DAT ZIJN IN GODSNAAM???
    Aub ik heb jullie hulp nodig.

    Geschreven door Hulp nodig op
    • Beste,

      Ik ben 25 jaar en heb afgelopen november een hartinfarct gehad, nu na alle onderzoeken blijkt dat ik angina pectoris heb.
      Ik slik er dagelijks een medicament voor en heb de spray voor als de “aanval” toch nog komt.
      Momenteel ben ik ook gestart met een hartrevalidatie.
      Waar de spasmes vandaan komen weten ze niet.
      Ik heb geen vernauwingen dit is dmv een hartcatherisatie vastgesteld.
      Wat het spasme veroorzaakt is vooralsnog een vraagteken.
      Als ik jou was zou ik toch echt naar een arts gaan.
      Niet ermee blijven rondlopen!
      Het kan uiteindelijk zoveel pijn doen en vooral schade aanrichten aan je lichaan en vooral je hart.
      En je hebt maar er maar één!

      Geschreven door Sisi op
      • @ hulpnodig

        Geschreven door Sisi op
      • Hi Sisi,

        Had je al ruim van tevoren pijn en klachten, of kwam de hartinfarct uit het niets?
        Ik heb ook zo last van me hart maar het wordt elke x afgeschoven op stress.
        Straks lig ik ergens dood, omdat die dokters geen onderzoek hebben gedaan.
        Ze koppelen mijn leeftijd (ook 25) aan dat de kans dat het nihil is dat ik daarmee te maken krijg, maar lees online toch wel anders (ervaringen van mensen).

        Geschreven door Ghizie op
  13. ik heb een hoop pijn op mijn borst, zweet erg en ben misselijk.

  14. Ik heb het gevoel dat ik prinz metal angina. Dus ik krijg aanvallen in rust en dat is meestal in de nacht. Weet iemand wat ik moet doen of wat ik moet nemen?

    Geschreven door David op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief