Diabetes, onzichtbaar en gevaarlijk

Diabetes, steeds meer mensen hebben diabetes. In Nederland zijn dat er ongeveer één miljoen mensen, en daarvan weten er ongeveer 250.000 niet dat ze diabetes hebben. Dat is erg, want diabetes beschadigt intussen wel je lichaam. Diabetes is vaak onzichtbaar maar wel heel gevaarlijk.

Wat is diabetes?

Diabetes, de medische benaming is diabetes mellitus, is een afwijking waarbij het lichaam problemen heeft bij het regelen van het bloedglucoseniveau, ook bekend als de bloedsuikerspiegel. Diabetes heet ook wel suikerziekte.

Bij diabetes kan het lichaam het bloedsuiker niveau dus niet meer goed regelen. Bloedsuiker heet officieel ‘bloedglucose’. De mens kan niet zonder glucose, glucose is namelijk de brandstof voor ons lichaam waarop al onze spieren en organen werken. Glucose halen we uit koolhydraten die in onze voeding zit.

Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel met het hormoon insuline. Dat is een stof die gemaakt wordt in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes is er een probleem met insuline. Welk probleem hangt af van het soort diabetes iemand heeft: diabetes type 1 of type 2.

Wanneer de insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker te hoog op. Als er lang te veel suiker in het bloed zit, is dat erg ongezond.

Welke soorten diabetes zijn er?

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij er een fout in het afweersysteem is waardoor de bètacellen in de alvleesklier worden vernietigt, en de alvleesklier helemaal geen insuline meer maakt. Hoe dat komt is nog niet bekend. Veel mensen met diabetes type 1 krijgen het als ze nog jong zijn. Daarom heette het vroeger ook wel jeugddiabetes. Maar je kunt het ook krijgen wanneer je ouder bent. Diabetes type 1 is soms erfelijk, maar meestal niet.

Diabetes type 2

Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes: ongeveer 90% van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Ook bij diabetes type 2 is de bloedsuikerspiegel te hoog en hier komt dat doordat de alvleesklier te weinig insuline maakt én omdat de insuline niet meer goed werkt. Het lichaam is ongevoelig geworden voor insuline (insulineresistentie). Vaak gaat dit samen met een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Vroeger heette diabetes type 2 ook wel ouderdomssuiker. Echter, vandaag de dag krijgen ook jonge mensen diabetes type 2, ook kinderen en tieners. De reden hiervoor moet gezocht worden in de manier van leven die voor velen veranderd is. Mensen eten nu vaak ongezonder en bewegen veel minder dan vroeger.

Diabetes in de zwangerschap

Zwangerschapsdiabetes kan bij vrouwen voorkomen die langer dan 4 maanden in verwachting zijn. Het lichaam van een zwangere vrouw maakt veel hormonen aan, en sommige hormonen zorgen ervoor dat insuline minder goed werkt. Normaal maakt het lichaam dan extra insuline, maar wanneer dat niet zo is blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Dan heb je zwangerschapsdiabetes. Zwangere vrouwen die wat ouder of wat zwaarder zijn, hebben meer kans op zwangerschapsdiabetes. Na de zwangerschap gaat het vaak vanzelf over. Wel hebben vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, een grotere kans om later diabetes type 2 te krijgen.

Hoe herken je diabetes?

Diabetes is niet altijd makkelijk te herkennen, maar de volgende symptomen kunnen duiden op diabetes.

 • Veel dorst hebben.
 • Vaak moeten plassen.
 • Een droge mond hebben.
 • Vaak moe en slap voelen.
 • Last van je ogen zoals bijvoorbeeld dubbel of wazig zien.
 • Sommige mensen vallen zonder enige reden af.
 • Jeuk rond de geslachtsdelen.
 • Wondjes die slecht helen.
 • Vaak terugkerende infecties zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking.

Wanneer je van één of van meerdere van deze klachten last hebt, ga dan naar je huisarts. Deze kan snel zien of dat je wel of geen diabetes hebt.

Wat zijn de gevolgen van diabetes?

Diabetes gaat nooit meer over en is dan ook een ernstige ziekte. Diabetes kan na een paar jaar grote problemen in het hele lichaam geven. Bijna iedereen met diabetes krijgt daardoor ook minstens één van onderstaande problemen:

Ziekten aan hart en bloedvaten

Bloedvaten krijgen beschadigingen en raken verstopt waardoor je een grotere kans op een hartaanval of beroerte hebt. Mensen met diabetes hebben een 2 tot 4 keer zo grote kans op het krijgen van hart- en vaatziektes.

Slechter werkende nieren

Onze nieren zijn een soort filters die afvalstoffen uit het bloed halen. Schade aan de nieren door diabetes kan ervoor zorgen dat de nier onvoldoende functie meer heeft. Diabetes is de meest voorkomende reden voor een nierdialyse.

Problemen met ogen

Bij diabetes zijn de kleine bloedvaatjes in de ogen zwakker met het gevolg dat ze kapot kunnen gaan waardoor er kleine littekens komen. Daardoor zien mensen slechter of kunnen ze uiteindelijk helemaal blind worden. Diabetes is momenteel de belangrijkste oorzaak van blindheid in de westerse wereld bij mensen tussen 20 en de 75.

Problemen aan de voeten

De voeten kunnen gevoellozer worden door een beschadiging van de zenuwen en bloedvaatjes. Hierdoor kan iemand een wondje aan zijn voeten niet voelen waardoor het wondje groter kan worden en gaan zweren. Soms moet er zelfs een been af worden gehaald (amputatie). Daarom is het belangrijk dat mensen met diabetes hun voeten elke dag goed bekijken en verzorgen.

Seksuele problemen

Veel mannen met diabetes krijgen moeilijker een stijve penis. Ook vrouwen kunnen problemen krijgen met seks. Bespreek dit met je arts want er zijn oplossingen.

Ondanks dat diabetes een ernstige ziekte is, die nooit meer over gaat, is het wel goed te behandelen. Daarnaast is het advies aan diabetes patiënten om zo gezond mogelijk te leven dat wil zeggen; gezond eten, veel bewegen en niet roken.

 

Bronnen: hartstichting.nl, diabetesfonds.nl en dvn.nl

Delen:  
16 reacties op “Diabetes, onzichtbaar en gevaarlijk
 1. Seksuele problemen bij vrouwelijke diabetici? In welke vorm dan? Ik kan sinds enkele jaren niet meer tot een orgasme komen. Ben al 35 jaar diabeet. Kan dit Door mijn ziekte komen en wat kan ik eraan doen?

  Geschreven door adriaensen op
 2. Een slechte diabetesinstelling kan zorgen voor te hoge bloedglucosewaarden. Het hebben van te hoge bloed-glucosewaarden gedurende een lange periode kan beschadiging van de zenuwen, die de bloedsomloop en het gevoel regelen, tot gevolg hebben.
  Bespreek de klachten met de huisarts.

  Geschreven door Tandor op
 3. Mits je er op tijd bent en je valt af en let vervolgens op je eten
  is het absoluut niet voor altijd. Ik ken nl iemand die er op tijd bij was en nu weer
  kerngezond is en geen medicatie meer gebruikt.
  Drink vooral bio thee van bv brandnetel, of matcha green tea, of hibiscus thee
  3 x daags met een beetje honing geen suiker.
  En 2 a 3 liter water per dag ook goed tegen Niersteen,

  Geschreven door M op
 4. na 13 jaar insuline gebruiken wil de praktijkondersteunster dat ik over ga op het gebruik van pillen, volgens haar zou dat beter zijn omdat daarmee de bloedsuikerwaarden beter in te regelen zijn. Ik moet dan wel minimaal 4 x per dag gaan meten. Is dit een opgelegde bezuinigingsmaatregel? Want nu worden testmaterialen wel vergoed maar bij gebruik van pillen helemaal niet. Overigens is mijn gemiddelde 7.9 en was dat een paar jaar geleden nog uitstekend en nu zou het onder de 6 moeten zijn!?

  Geschreven door Wil op
  • 7,9 gemiddeld is om jaloers op te zijn. Onder de zes is natuurlijk beter maar volkomen onzin om dat aan te houden.
   Ik zou zeggen: ga zo door, bij mij ligt het gemiddelde rond 8,5 en dat is prima.

   Geschreven door Arnoud op
   • Bij mij is sinds 3 jaar geleden Diabetes melitus type 2 geconstateerd, daar ik last kreeg van diverse ontstekingen kreeg en vermoeid optrad.
    Ik kreeg metformine 1000 mg tabletten mee, heb ik een half jaar gebruikt en toen gestopt. Beweeg veel en eet gezond en zit weer op mijn juiste gewicht, 20 kilo afgevallen. Tot ik vanmorgen weer mijn glucose prikte. Ik schrok! 33!!!! En ik heb nergens last van…toch maar mijn huisarts bellen voor een onderzoek…Vreemd.
    ..

    afgevallen

    Geschreven door Francois op
 5. het is maar al te waar.
  Een rotziekte, maar met een sober leven goed te doen.
  Onlangs heb ik mijn 50jarig jubileum als diabeet gevierd, ik fiets en loop veel.
  Maar de complicaties blijven niet weg.
  Laseren van de ogen, gevoelloze voeten etc.etc.

  Geschreven door rene op
 6. Mijn vrouw heeft tengevolge van een jeugdtrauma last van stress-suiker. Dit is onderzocht in het ZKH door drie dagen niet te eten om een hypo op te wekken.
  Resultaat nihil. Door een stresshormoon welke door spanning of ondergelegen onrust daalt de suiker (2 of 3 )plotseling , wat resulteert in beven en zweten. Met het drinken van cola of het eten van een reep mars of een paar boterhammen met jam wordt het suiker gehalte weer opgepept. Daarna is zij nog lange tijd moe van zo’n aanval

  Geschreven door Willem Jan op
 7. mijn ervaring is, afkomstig van lotgenoten,met het gebruik van pillen het veel lastiger is om de bloedsuikerwaarden in de hand te houden. Ook het niet vergoeden van de dure teststrookjes maakt dat je een langere periode in onzekerheid bent.Dus geen pillen maar insuline met strookjes.

  Geschreven door rene op
 8. Hoi Renevh57, ook bij mij schommelt de meting nogal maar vaak is dat ook een beetje aan mezelf te wijten…. Op welke basis wordt eigenlijk bepaald of je type 1 of 2 hebt?

  Geschreven door Wil op
 9. Hoi Wil helemaal zeker weten doe ik het niet. Als ik naar de arts moet dan moet ik meestal 2 weken er voor bloed laten prikken, ze berekenen iets over de laatste 3 maanden en een paar keer zat ik op 80 of hoger, en dat was niet best zei de arts. Ik ben diabetes geworden nadat er een stuk van mijn alvleesklier wasverwijderd. Tevens reageert mijn lichaam soms op de verkeerde manier als ik insuline spuit dit zijn ze nog aan het uit zoeken.Wat goed is dat is om veel te lopen, maar daar ben zeer in beperkt. In 2015 kreeg ik zonder aanleiding eerst links een trombosebeen een paar dagen later aan mijn rechterbeen, en in dezelfde week een dubbele longembolie, om het verhaal compleet te maken, er zat iets in mijn bloed dat de rode bloedlichaampjes vernietigde. Ik heb toen 6 weken in het Erasmus gelegen en er is nooit een diagnose gesteld van de vernietiging. Ik heb veel last van de bijkomende ziektes door mijn diabetes gr Rene

  Geschreven door renevh57 op
 10. Hoi naam genoot, mijn ogen zijn nog redelijk goed, gevoelloze voeten kan ik over mee praten vaak wondjes die eerst verergeren en dan pas na weken pas weer weg gaan. Tevens heb ik bizar veel last van poli neuropatie. Ik heb regelmatig periodes dat mijn huis heel erg gaat tintelen bij aanraking maar ook bij het bewegen zoals praten eten enz.

  Geschreven door renevh57 op
 11. Klopt ik had ook type 2. Door mijn leven drastisch om te gooien en 40kg afgevallen ben. Ben ik nu medicatie vrij met nuchter suiker van 5.1 en langdurig 5.2. Het werd bij toeval ontdekt door niersteen aanval. Dus was er op tijd bij.

  Geschreven door John op
 12. Hallo mensen.
  Zullen we samen een vuist maken tegen de verzekeraars voor de freestyle libre.
  Mijn zoon heeft type 1 en vind het helemaal geweldig ipv dat vingerprikken.

  Wordt alleen niet vergoed bij unive.
  Iemand nog een goed plan van aanpak.
  Mvg annet

  Geschreven door Annet op
 13. ik vraag of houtstoffen gevaarlijkheid voor diabeet omdat ik werk pas bij houtwerking machine .?

  Geschreven door gert op
 14. Ik ben 45 en heeft nooit dibetis gehad het is wel in de familie
  Ik heb vandaag mijn bloed getest hij gaaf aan 13
  Ik ben wat zwaar zal ik naar de dokter moeten
  Ik voel me vaak moe en het lijk soms dat ik niks maar slapen kan
  Voor de rest ok

  Geschreven door Mart op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief