Hartfalen, herken de symptomen

Hartfalen, herken de symptomen

Hartfalen is een zeer ernstige aandoening, waarbij de pompfunctie langzaam afneemt. Omdat hartfalen meestal geleidelijk ontstaat merk je er in het begin er weinig van, dat het hart iets minder goed werkt. Hoe herken je de symptomen van hartfalen?

Wat is hartfalen?

Bij hartfalen is het hart niet meer in staat voldoende bloed rond te pompen, om aan de behoefte van je lichaam te voldoen. Het hart faalt dus in zijn pompfunctie. Een gezond hart is in staat, om bij elke samentrekking 70% van de inhoud van de linkerkamer, in de aorta te pompen. Bij hartfalen kan het hart slechts een kleine hoeveelheid bloed eruit pompen. Door deze verminderde pompwerking stroomt het bloed langzamer, blijft het soms achter en komt het niet overal waar het nodig is. Hierdoor kunnen bepaalde organen te weinig zuurstof krijgen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de hartspier onvoldoende kracht heeft om het bloed rond te pompen.

 • Hartinfarct

  Bij een hartinfarct sterft een deel van de hartspier af. Op deze plek vormt zich dan een litteken dat niet samentrekt zoals de rest van de hartspier. Hierdoor kan de pompfunctie van het hart verminderen en hartfalen kan ontstaan. Of dit gebeurt, is afhankelijk van de grootte en de plek van het infarct.

 • Hoge bloeddruk

  Bij een hoge bloeddruk moet het hart veel harder werken om het bloed rond te pompen. In eerste instantie lost het hart dat zelf op door meer spierweefsel aan te maken. Echter, op een bepaald moment is dat niet meer voldoende en wordt de verdikte hartspier stijver en minder elastisch. Hierdoor neemt de pompkracht af en kan er hartfalen ontstaan.

 • Hartritmestoornissen

  Bij een hartritmestoornis klopt het hart te snel, langzaam of onregelmatig. Hierdoor moet het hart meer inspanning leveren om het bloed rond te pompen. Dit kan op langere termijn zorgen voor vermoeidheid van de hartspier, waardoor hartfalen kan ontstaan.

 • Hartspierziekte

  Cardiomyopathie (vergroot hart) is een hartspierziekte waarbij de hartspier verdikt of verwijd is. De cellen hebben een abnormale bouw of zijn vervangen door vet- of bindweefsel. Hierbij neemt de pompkracht van het hart af waardoor uiteindelijk hartfalen kan optreden.

 • Hartklepaandoening

  Wanneer de hartkleppen niet goed sluiten, of wanneer ze vernauwd, zijn moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Ook dit kan uiteindelijk tot hartfalen leiden.

 • Acute ontsteking van de hartspier

  Als gevolg van een ontsteking, die in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door een virus, kan er hartfalen of ritmestoornissen ontstaan. Als het hart licht beschadigd is, treden deze klachten soms pas veel later op.

 • Aangeboren hartafwijking

  Kinderen die op jonge leeftijd geopereerd zijn aan een aangeboren hartafwijking, hebben later een hoger risico op hartfalen. Hoe groot die kans is, is afhankelijk van de ernst en soort van de hartaandoening.

Wie heeft een groter risico op hartfalen?

In principe is hartfalen een ouderdomsziekte. Het risico op hartfalen is groter bij mensen van 60 jaar en ouder. Daarnaast verhoog je het risico op hartfalen wanneer je er een ongezonde levensstijl op na houdt, die onder andere bestaat uit ongezond eten, roken en veel alcohol drinken. Daarnaast is er een relatief kleine groep mensen die een aangeboren hartafwijking heeft. Ook zij lopen een verhoogd risico om hartfalen te krijgen. Maar ook patiënten met diabetes type II ontwikkelen vaak cardiovasculaire ziekte, zoals hartfalen.

Symptomen

Niet voor iedereen zijn symptomen van hartfalen altijd even duidelijk. Maar hartfalen kan leiden tot klachten zoals:

 • Kortademigheid en prikkelhoest
  Dit is het meest voorkomende en makkelijkst te herkennen symptoom van hartfalen. In eerste instantie ben je alleen kortademig bij een flinke fysieke inspanning, maar later ook bij een lichte inspanning en op den duur uiteindelijk ook in rust. De kortademigheid kan ook ’s nachts optreden, waarbij je in sommige gevallen ook moet hoesten of last hebt van een piepende ademhaling. Wanneer je regelmatig ’s nachts last hebt van kortademigheid, dan is dat een duidelijk teken van hartfalen.
 • Vermoeidheid, een gebrek aan energie
  Doordat het hart minder bloed naar de organen in het lichaam pompt, voel je je sneller moe dan normaal. Vaak is zelfs de kleinste inspanning al te veel moeite.
 • Opgezwollen enkels/voeten en benen
  Vochtophoping in het lichaam, treft meestal de benen als gevolg van de effecten van zwaartekracht. In het begin kan je aan het einde van de dag last hebben van wat gezwollen enkels en voeten. Langzamerhand kan de zwelling zich omhoog uitbreiden wanneer dit niet behandeld wordt. Vaak is er een geleidelijke ophoping van vocht. In sommige gevallen ontwikkelt de vochtophoping zich snel in een paar dagen. Maar als je licht hartfalen hebt, kan het zijn dat je geen vochtophopingen in je voeten of benen hebt.
 • Koude handen en voeten
  Door de verminderde pompwerking komt het bloed niet overal waar het nodig is, en in de mate die nodig is. Hierdoor kan het zijn dat je koude handen en voeten (dit zijn toch de uiteinden) hebt.
 • ’s Nachts vaker moeten plassen
  Als gevolg van hartfalen krijgen ook de nieren minder bloed, waardoor ze zout en water vasthouden dat je normaal gesproken zou uitplassen. Mensen met hartfalen merken dat ze overdag veel minder vaak moeten plassen, terwijl ze ‘s nachts juist weer overdreven veel naar het toilet moeten (het lichaam kan het vocht dan makkelijker afvoeren).
 • Onrustig slapen
  Als gevolg van kortademigheid en het ’s nachts vaker moeten plassen slaap je onrustiger.
 • Slechter geheugen
  Omdat ook de hersenen minder bloed, en dus minder zuurstof krijgen is het vaak moeilijker om je te concentreren.
 • Gewichtstoename
  Voor een vermoeid hart is het moeilijk om het water uit het lichaam te verwijderen. Dit vasthouden van water kan ervoor zorgen dat je in gewicht toeneemt. Dit kan zelfs erg snel gebeuren.

Het wil niet zeggen dat je hartfalen hebt wanneer je één van bovenstaande symptomen hebt. We zijn allemaal weleens moe, en we slapen allemaal weleens wat minder goed. Het gaat meer om de combinatie van klachten. Echter, wanneer je veel klachten herkent, dan is het verstandig om even langs je huisarts te gaan.

 

Bronnen: Hartstichting.nl en hartkliniek.com

Delen:  
23 reacties op “Hartfalen, herken de symptomen
 1. hallo ik heb een vraag .ik heb regelmatig last van hyperventilatie is dat het zelfde als Hartritmestoornissen.want mijn hart gaat dan ook veel sneller .

  MVG toke van den luijtgaarden

  Geschreven door tokoos op
  • Hyperventilatie heeft niks met je hart te maken. Heb zelf ook veel last van, maar komt puur door een verkeerde ademhaling. Stress en angst kan ook een factor zijn, daardoor gaat je hart sneller kloppen en door de angst om iets te krijgen ga je hyperventileren. Probeer je handen eens op je buik te leggen en door je neus in te ademen als volgt( in 21,22) vervolgens uitademen( uit 21,22,23,24,25)

   Dit helpt mij vaak

   Geschreven door N op
 2. Is dit specifiek voor man of voor vrouw???

  Geschreven door Nonadover op
 3. Goede Middag ,
  Ik ben een man van 68 j alles functioneert nog als de beste heb nog een behoorlijk hoog libido gehalte , werk nog hele dagen , maar heb een probleem met mijn Penis ik kreeg 2 jaar geleden ineens een zwelling op mijn penis die lijkt op een grote wrat die kan zeer pijnlijk zijn en als ik er het schoon wil maken begint het waar ik dat wil op de plek zeer heftig te bloeden het gezwel is nu zo’n 2 á 3 cm groot wordt niet groter maar is zeer hinderlijk ik krijg gewoon een sterke erectie zeer hard en stevig ik durf eigenlijk niet naar de dokter omdat ik denk dat het ernstig kan zijn mijn echtgenote zegt dat ik wel moet gaan maar schuift het telkens voor me uit , kunt u misschien vertellen wat het kan zijn , het gevalletje Groeide binnen 4 weken aan mijn penis maar groeit of wordt niet groter, kunt misschien een indicatie geven wat het zou kunnen zijn.
  Ik dank u bij voorbaat .
  M.v.g.
  Het Boertje

  Geschreven door Boertje op
  • Ga gewoon naar de huisarts, dan weet je het gelijk!
   Zou hier niet mee rond blijven lopen.

   Geschreven door Frank op
  • Waarom blijft u daarmee rondlopen? Als medicus geef ik u advies om op zeer korte termijn contact met uw huisarts op te nemen. Het is niet goed om met deze aandoening rond te blijven lopen.

   Uw medicus

   Geschreven door Medicus op
  • Beste,

   Nee, dat is stress. Neem contact op met de huisarts. Die kan u doorverwijzen.

   Geschreven door Stress op
  • Altijd naar de huisarts gaan, dat is het allerbeste.

   Geschreven door Hanny op
  • Ga alsjeblieft direkt naar de huisarts toe. Als het onschuldig is dan hoef je niet meer bang te zijn. Als het niet onschuldig is dan is de kans op genezing groter naarmate je er eerder bij bent. Ja, wachten uit angst en je hoofd onder de dekens stoppen kan zo lekker zijn. Maar je hebt elke dag angst, je vrouw ook, en wat als je te horen krijgt: ‘Was u nou maar eerder gekomen…’ Dan kun je je zelf voor je kop slaan. Dus ga naar de dokter en vertrouw er op dat het goed komt. Heel veel sterkte en succes.

   Geschreven door Maartje op
  • Snel naar de dokter gaan.niet uitstellen.wij kunnen u niet helpen

   Geschreven door Harriet op
 4. Geachte, Als zulke ernstige verschijnselen zich voordoen zoals hevige bloedingen en een gezwel, dan is dat toch een reden om naar een arts te gaan. Ik snap dat die plek schaamte gevoelig is, maar nog meer schaamte krijg je als later meer situaties ontstaan waardoor een operatie noodzakelijk blijft. U kunt misschien overwegen naar een wildvreemde arts te gaan in een andere woonplaats alleen al voor uw eigen gemoedsrust. Een en ander wordt mijns inziens vast niet veroorzaakt door stress dat kan een leek zelfs nog
  bepalen. Wat u ook beslist, ik wens u een goede beslissing toe.

  Geschreven door Diros op
 5. Ik heb ongeveer alle symptomen.onrustig slapen,kriebelhoest,opgezwollen enkels,veel plassen snachts.Ik moet er wel bij zeggen dat ik al jaren hyperventileer en lyrica slik,een aantal jaar nu.Ik ga vaak naar de dokter,nu weer?

  Geschreven door Paniekvogel op
 6. Je verzint dat je wat hebt aan je piemel. Aandacht nodig? Een man van 68 jaar moet toch weten dat hij naar de dokter moet gaan!

  Geschreven door Leugenaar op
 7. ik ben verledenjaar gedotterd aan mijn hart 3 stends
  en heb ook een aantal symtonen dikke enkels voor al s-avonds
  moet s-avonds meer plassen dan overdag ook al heb ik een plas tablet
  gewichtstoename vooral dikke buik dat stoort mij nog het meest
  lijk wel zwanger
  ik nu toch weer afspraak gemaakt met de cardioloog

  Geschreven door Merel op
  • dit heeft toch niks met hartfalen te maken

   Geschreven door Merel op
 8. Hallo

  Ik heb al enige tijd last van hartkloppingen slecht slapen veel hoesten en vaak plassen maar vooral overdag . Heb hoge bloeddruk en ben ook al vaker bij de dokter geweest en die houden het op stress.

  Geschreven door Flippertje op
 9. Ik herken best wel paar symptomen maar laatste (paar weken geleden en had voordat ik ziek was er ook al last van)moest ik naar seh was echt goed ziek wilde hersenvliesontsteking uit sluiten gelukkig was dat het niet hebben toen ook naar me hart geluisterd en dat was goed betekent dat ik me geen zorgen hoeft te maken

  Geschreven door Jootje1970 op
 10. hallo lezers
  ik wil even om een reactie vragen op
  moet ik mij zorgen maken ik heb last van hypergonde .heb veel last van benauwd heid linker enkel dik en linkerarm tintelingen
  daarbij ook buikpijn en zeer gevoelige linkerborst tot onder oksel toe
  ik maak me zorgen ben bij ha geweest die vertelt spieren en spanning
  please help is mijn bezorgdheid terecht ben bang dat ik het aan mijn hart heb .bvd voor u antwoord en luisterend oor

  Geschreven door stress kip op
 11. Hallo,

  Ik heb wel eens last van een onregelmatige hartslag. Ik ben 23 jaar. Dan slaat mijn hart wel eens een paar keer op een dag over bijvoorbeeld. Of hij gaat heel snel of langzaam. Ik ben al bezig om op mijn voeding te letten en probeer meer te bewegen en me niet te veel te stressen. Maar het blijft nog wel aanhouden. Wat kan ik nog meer doen?

  Geschreven door Anoniem op
 12. Prikkelhoest en benauwdheid hoeft niet altijd te betekenen dat je hartfalen hebt. Ik heb COPD
  en dan heb je dat ook

  Geschreven door Jootje op
 13. veel hoesten, concentratieproblemen, niet goed kunnen slapen en bij de kleinste inspanning buiten adem. ik heb een inspanningstest laten doen en daaruit kwam duidelijk werd mij verteld dat mijn hart bij inspanning het bloed niet goed rondpompt.
  toen een hartscan en hartecho laten maken ,maar volgens de radioloog is er niets mis !
  de hartscan en hartecho worden wel in rust gemaakt en dan ben ik ook niet buiten adem, alleen bij inspanning, dit is al als ik mijn schoenen aan moet doen….volgens de huisarts moet ik er van uitgaan dat alles gewoon in orde is, maar toch maak ik me zorgen omdat de ene zegt dat het bloed duidelijk niet goed wordt rondgepompt en de ander zegt alles is goed!?
  ik ben 58 jaar, hoef ik mij inderdaad geen zorgen te maken?

  Geschreven door C&P op
 14. In mei 2017 werd ik gebracht bij ambulance naar het ziekenhuis met overgeven, zweten, pijn in het borst en koude handen, zij geeft aan dat Ik een Myocardiaal Infarct heeft gehad, Ik had geen behandelen in het ziekenhuis en werd verstuurd thuis met 2 bloed verdunners, cholesterol medicatie en bèta blokkers, en Ik had te wachten 2 weken voor een afspraak met de cardioloog. 1 Jaar later voel ik zo slecht door het medicatie ik heb geen regelmatig afspraken met het cardioloog meer en niemand controleerde mijn medicatie, over het laatste 2 weken ben ik snelle benauwde, veel pijn in de borst en longen, snelle onregelmatig hart slag en zij zeggen blijven het medicatie slikken. Ik voel mij zelf niet lekker en vanaf het begin had ik veel last van de bijwerkingen van de medicatie, niemand luistert naar mij en ik geloof dat ik nu hart falen heeft.

  Geschreven door Taz op
  • Goedendag,
   Welke medicatie gebruikt u? Dit kan een oorzaak zijn van bepaalde bijwerkingen. Advies is om uw klachten te besprekem samen met uw huisarts en/of cardioloog.

   Geschreven door Sala op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief