Verborgen tekenen die kunnen duiden op hartfalen

Verborgen tekenen die kunnen duiden op hartfalen

Volgens een recent Amerikaans onderzoek, gaat bijna de helft van alle hartaanvallen ongemerkt voorbij. Echter, na een stil hartinfarct heb je wel 3 keer zo veel kans om te overlijden aan hartfalen of andere gezondheidsproblemen. Wat zijn de verborgen teken die kunnen duiden op hartfalen?

Wat is hartfalen?

Bij hartfalen werkt het hart minder goed. Het hart pompt dan niet genoeg bloed rond. Klachten die je kunt ervaren als gevolg van hartfalen zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden.
Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij de pompfunctie langzaam afneemt. In het begin merk je hier weinig van. Maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben:

  • Hartinfarct.
  • Hoge bloeddruk.
  • Hartritmestoornissen.
  • Hartspieraandoening.
  • Hartklepaandoening.
  • Na ontsteking van de hartspier.
  • Door een aangeboren hartafwijking.

Het klinkt misschien onwerkelijk, maar niet alle signalen van een hartaanval zijn even duidelijk. Welke tekenen moet je herkennen? Wanneer moet je naar je huisarts?

Symptomen van hartproblemen

Vocht vasthouden

Problemen met het hart kunnen oedeem veroorzaken. Het kan dus zo zijn dat opgezette benen en enkels een voorbode zijn van een onderliggend probleem. Het vasthouden van vloeistoffen is namelijk een veelvoorkomend symptoom van hartfalen. Bij hartfalen kan het zo zijn dat je hart minder bloed rondpompt als dat het zou moeten. Hierdoor kunnen vloeistoffen zich ophopen in onder andere je benen. Wanneer je er niets aan doet, zullen de benen en enkels nog verder opzetten. Wanneer je opgezette benen en/of enkels geen gevolg zijn van een hele dag winkelen of het warme weer ga dan naar je huisarts.

Kortademig

Wanneer je het hart minder goed pompt, heeft het moeite om het bloed rond te pompen. Het hart raakt vol en gaat op zoek naar een manier om dat bloed toch kwijt te raken. De makkelijkste manier is dan om het bloed naar de longen te laten lekken. Vervolgens gaat het vocht uit het bloed zich in de longblaasjes nestelen. Dit noemen ze vocht achter de longen hebben. Het gevolg hiervan is dat je kortademig kan worden. Omdat daar waar vocht zit geen lucht kan komen. Daardoor wordt je kortademig.

Slecht/onrustig slapen

Als gevolg van nachtelijke kortademigheid, kan iemand slecht of onrustig slapen. Ook dit kan dus een indicatie van hartproblemen zijn.

Vermoeidheid

Natuurlijk zijn we allemaal wel eens moe. Dat kan komen door bijvoorbeeld slaaptekort of stress. Maar wanneer je ineens extreem vermoeid bent na het traplopen, dan kan dit betekenen dat er iets mis is. Wanneer het hart zijn bloed niet goed kan wegkrijgen, zal de rest van het lichaam te weinig zuurstof ontvangen. Hierdoor kunnen de spieren in de rest van je lichaam niet goed meer werken en zal er spiermoeheid ontstaan. Dit zal iemand het gevoel van moeheid geven, zodra je iets gaat doen.

Koude handen en voeten

Wanneer het bloed met een normale snelheid stroomt, dan wordt de lichaamstemperatuur goed geregeld. Echter, wanneer de bloedsomloop traag is kan je interne temperatuur hier last van hebben. Deze zal gaan schommelen. Je voeten en je handen zullen hier het meest last van hebben, ze zullen kouder aanvoelen.

Vlekken op je huid

Vlekjes en/of kleurveranderingen van de huid kunnen een signaal zijn dat er een probleem met je bloedcirculatie is. Het blijkt dat één van de eerste tekenen die worden geassocieerd met een slechte bloedsomloop rode of paarse vlekjes op de voeten of onderbenen zijn. Ze beginnen als kleine paarsachtige vlekjes. Dus wees alert op deze plekjes.

Pijn in je buik

De meeste mensen denken dat je altijd pijn op de borst voelt bij een hartinfarct. Echter, wat veel mensen niet weten dat de pijn ook op andere plaatsen in je lichaam voor kan komen. Zo zijn er mensen die last hebben van buikpijn, terwijl het probleem bij hun hart ligt. Wanneer je in je buik scherpe steken voelt, dan kan dit een indicatie van hartproblemen zijn. Natuurlijk kan het ook een onschuldige oorzaak hebben waaronder griep of maagzuur. Maar wanneer het een pijn is die je nog niet eerder hebt gehad, is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Pijn aan de bovenrug

Ook pijn aan de bovenrug kan een indicatie van hartproblemen zijn. Pijn aan de bovenrug zit in het gebied tussen of onder de schouderbladen. Als je last hebt van een enorme druk op je bovenrug, dan zou dat dus kunnen duiden op een hartaanval. Gelukkig duidt pijn tussen de schouderbladen vaker op een probleem met de ribben, wervels of als gevolg van spierpijn.

Flauwvallen

Als gevolg van een plotselinge daling van je bloeddruk, komt er onvoldoende bloed in de hersenen. Dit kan ervoor zorgen dat je flauwvalt. De oorzaak van een plotselinge daling van de bloeddruk kan verschillend zijn. Zo kan het zijn dat je te snel op staat, te weinig gedronken of gegeten hebt of door medicijngebruik. Maar het kan ook een meer serieuze reden hebben. Zo kan een hartklepafwijking, een te snelle of te langzame hartslag of een scheurtje in je aorta ook de oorzaak zijn. Wanneer het één keer gebeurt, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Echter, gebeurt het regelmatig en heb je ook last van andere symptomen? Maak dan een afspraak bij je huisarts.

Duizeligheid

Ook zijn de meeste mensen weleens duizelig. Mogelijke aanleidingen kunnen spanningen, angst en heftige emoties zijn. Maar ook hartkloppingen, een heel snelle of trage hartslag kunnen duizeligheid veroorzaken. Gelukkig is de kans dat duizeligheid met je hart te maken heeft klein. Die kans is groter als de klachten in aanvallen opkomen, heftig zijn met bijna flauwvallen, zweten en bleekheid, of als het bij inspanning optreedt. Heel soms is een hartritmestoornis of een hartafwijking (bijvoorbeeld een lekkende klep of hartfalen) de oorzaak.

Vaker ‘s nachts plassen

Een ander gevolg van hartfalen is dat de nieren minder bloed krijgen en daardoor het zout en water vasthouden dat je normaal gesproken zou uitplassen. Je zult merken dat je overdag veel minder vaak hoeft te plassen, terwijl je ‘s nachts juist weer erg veel naar het toilet moet (het lichaam kan het vocht dan makkelijker afvoeren).

Tot slot

Het wil niet zeggen dat je meteen zorgen moet maken wanneer je één van bovenstaande symptomen herkent. Iedereen is weleens moe en alle mensen slapen soms iets minder goed. Het gaat meer om de combinatie van klachten. Mocht je veel klachten herkennen, dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan.

 

Bronnen: Hartstichting en Mijncardioloog

Delen:  
45 reacties op “Verborgen tekenen die kunnen duiden op hartfalen
  1. ja alleen ik zit ermee en het schiet niet op alles wat er staat heb ik dus pretnison antibiotica inhalers heb ik exstra dikke voeten als ik zit goed als ik loop gaat niet goed
    benen ingezwachteld kan geen inspanning doen

    Geschreven door hielkje op
    • heb in 2007 2 hartstilstand gehad 3 dagen coma gelegen daarna 1 omleiding gehad 10 dagen Radboud geweest daarna 4 liter vocht achter mijn longen weggehaald 2 maanden ziekenhuis gelegen had het Dresler Symdroom opgelopen eigenlijk nooit meer de oude geworden (dan weer dit dan weer dat iedere keer wat anders ) sinds 3 jaar erg verslechterd tintelingen in mijn been en nu in hand links ben nu 67 jaar maar loop als een vrouw van 99 jaar
      fietsen (electric) gaat nog goed heb heel veel krampen in alle delen van mijn benen erg benauwd steunkousen evengoed dikke voeten hartkloppingen ben bij de neuroloog geweest alles goed in de rug loop nu bij de long arts is niet zo goed na 2 jaar als k zit gaat het redelijk goed maar verder gaat het slecht ga nu ook de traplift maar gebruiken hebben we 2 jaar geleden gekocht (helder ziend?) volde week uitslag van sputum wat er volgens mij gewoon blank uitziet ik weet het niet meer

      Geschreven door hielkje op
      • Goedemorgen, ik was dertig jaar bij mijn eerste hartstilstand en sindsdien blijf ik achteruit gaan. Drie jaar later opnieuw een hartstilstand, waardoor ik een hartoperatie heb ondergaan waardoor ik nu al twintig jaar aan een pacemaker lig. Mijn hart blijft achteruit gaan. dus moest ik zes weken geleden opnieuw onder het mes. Nu is die operatie slecht afgelopen. Tijdens de ingreep heeft de de dokter mijn hoofdslagader gescheurd, waardoor mijn longen gevuld werden met vijf liter bloed, twee uur later spoedoperatie om het bloed uit mijn longen te verwijderen. De dokters zeiden achteraf dat ik dit normaal niet zou hebben overleefd, dus mocht ik nog van geluk spreken. Nu moet ik zes maanden herstellen en dan opnieuw een hartoperatie ondergaan, maar ik weet niet of ik dat nog wil. Veel beterschap gewenst voor jou groetjes linda.

        Geschreven door Linda op
    • Hoi, ik heb dat ook na zes jaar steeds vocht in voeten Sfg ziekenhuis veel onder zoeken gedaan, spataderen weggehaald helpt niet. Steunkousen helpt eigenlijk ook niet en zwachtelen ook niet. Later zit het er weer word er doodmoe van. Past vaak geen schoen dus dan slipper.

      Geschreven door Claudia op
      • Beste Claudia
        Begrijp uw reactie. Steunkousen zijn voor mij ook geen oplossing. Zwachtelen stukje wel , hou vol!
        groetjes
        Rene

        Geschreven door Anoniem op
  2. Hallo

    Nou je bent niet de enigste.
    Wat hier boven staat heb ik dus ook ,alleen die dr van mij of snapt het niet of gewoon domweg te makkelijk,afspraken om terug te bellen of langs gaan ,heel moeilijk,en daar boven op is mijn cluster hoofd pijn weer terug,nou woord ik echt gek.

    Adriaan

    Geschreven door viking61 op
  3. Ikzelf heb copd en gezwollen benen en enkels zou dit hartfalen kunnen zijn,??
    Ik ben onlangs nog bij de hartspecialist geweest de uitslag was een lichte vermindering van mijn hartkamer.

    Geschreven door Fred op
    • Het is enige*

      Geschreven door Willi op
      • Jeetje zeg, lekker belangrijk als je zo ziek bent.
        Prettige paasdagen!!

        Geschreven door Anoniem op
        • Wat onaardig om zo te reageren. juist in deze dagen is compassie met een ander zo belangrijk. Kan je niets aardigs bedenken; sla dan een reactie over en pass.Angst voor een ziekte kan bij een ieder, anders beleeft worden.Geruststellen van een ander is ook een naasten plicht. De dokter doet de rest. Prettige paasdagen.

          Geschreven door Jildou 2 anoniem op
      • Je zit zeker in het onderwijs?

        Geschreven door Marije op
      • Ben je vroeger gepest ofzo? Jezus mensen vertellen hier over hun angsten en klachten. En jij gaat doen alsof het een spelling toets is.

        Ik heb medelijden met mensen zoals jou.

        Geschreven door Marijn op
  4. ik heb 20% pompfunctie heb veel medicijnen echter sport 2x in de week cardio en kracht helpt allemaal angst is de grootste bottle neck doch we gaan door ben 78 gr leo

    Geschreven door leo op
  5. Heb reeds tweemaal takotsubo gehad en blijf klachten hebben,ben ook intolerant aan medicatie,weet iemand raad? De door dokter.nl.aangegeven klachten zijn exact de zelfde dan die ik voel.

    Geschreven door Mayke op
  6. Daarbij komt dat Nederlandse cardiologen niet de patiënt onderzoeken maar alleen de resultaten van de computer gebruiken als basis voor hun oordeel. Vergelijk dit met de auto die aangesloten wordt op de computer om vast te stellen wat er aan de motor mankeert. In tegenstelling tot Belgische cardiologen die eerst zelf een onderzoek doen en de kennis hebben om vast te stellen wat de hartproblemen kunnen zijn & indien niet zeker een verder onderzoek voorschrijven. Geen wonder dat de Nederlandse gezondheidszorg gebaseerd is op ‘onkunde’ v.d. artsen die hun verantwoording doorschuiven naar PC resultaten omdat hun opleiding te kort schiet!

    Geschreven door Joost op
    • Sorry maar in Belgie gaan de meeste artsen op de computer uitslagen vandaan het is hier ook niet altijd roos spreek uit ervaring !!!!

      Geschreven door poxy op
    • Wat een onzin-verhaal

      Geschreven door Kuub op
    • 100 % mee eens.

      Geschreven door Alias op
  7. Alle klachten wat hier boven beschreven zijn had ik heel duidelijk en lang. X keer bij de huisarts of een specialist geweest. Zonder een duidelijke uitslag. In de tussentijd een hartinfarct gehad (één stent erin). één jaar later nog drie stents erbij. Toen was ik geen vijftig en niet zwaar. Ik zou zeggen: niet opgeven en steeds proberen bij de (juiste) hartspecialist komen.

    Geschreven door Daiva op
  8. Ik heb al een vijftal weken hevige pijn in mijn bovenrug links ( schouderblad ) . Die ik voel steken tot onder de borst .Ook al X aantal keren naar de dokter geweest , sterke pijnstillers die niet helpen , kiné helpt ook niet echt . Wat moet ik nog doen . Ik kom depressief van de pijn . Naar een hartspecialist of rug ? Maar waar zijn er nog specialisten die je ECHT helpen !!!!!

    Geschreven door Katia op
  9. Ik ben het volkomen eens met dat wat Joost op 18 maart schrijft. Ikzelf ben een ernstige hartpatiënt. Al 20 jaren lang ; 15 x gedotterd na een hartinfarct in 1998 Ben toch nog 79 jaar geworden. Altijd moe en kan niet eens meer wandelen of fietsen. Draag steunkousen en als ik bij de huisarts kom krijg ik net als iedereen 10 minuten om een klacht te vertellen. Meer bewegen zeggen ze dan. Hebben ze natuurlijk op hun opleiding geleerd. Het probleem is bij mij dat mijn huisarts nog slechts 30 jaar is. Op die leeftijd kon ik zelfs in bomen klimmen. Ze kunnen dat zich niet voorstellen. Een cardioloog is natuurlijk anders in al die 20 jaar heb ik met cardiologen te maken gehad en zeggen nooit tegen mij dat ik meer moet in beging zijn en uren gaan lopen. Ik heb ook al 7 stents in mijn kransslagaders. Dank U dokters .

    Geschreven door Geschreven 18 maart om 15.00 uur door Cees op
    • Wat een zeik-verhaal. Tip: denk een s na en schrijf dan een consistent verhaal

      Geschreven door Kuub op
      • Wat is jouw psych probleem Kuub, zoek hulp.

        Geschreven door Anoniem op
        • Kuub heeft waarschijnlijk niks beters te doen en zeikt het liefst mensen af.
          Het is duidelijk dat hij/zij een gebrek aan empathie heeft.
          Daarbij helpt geen enkele therapie, empathie heb je van nature, Kuub helaas niet.
          Het is ook het makkelijkst om iemand af te zeiken. Tot het moment dat Kuub zelf iets gaat mankeren, dan verlangt hij/zij naar empathisch vermogen van de ander.
          Naar zulke mensen kan je het beste niet luisteren en alles wat zij zeggen met een KUUB zout nemen!!!

          Geschreven door Mandy op
  10. Heb 4stents en zou er een van moeten laten open maken. Durf niet meer te gaan daar ik allergische ben aan de contrast vloeistof!

    Geschreven door Ikke op
    • hoi hoi, als je dat aangeeft dat je daar allergisch voor bent geven ze een ander middeltje er bij en dan geen last, eigen ervaring :).

      Geschreven door anoniempje op
    • als je anoniem reageert heb jezelf een groot probleem

      Geschreven door nicolaas op
  11. heb vele van de symtonen zogoed als allen heb ook een lekkende hartklep altijd vlug moe kan zonder slaapmiddel weinig slapen word om de 2 a 3 uur waker en moet elke nacht plassen neem medicatie en ben ook 4 keer aan de rug geopperreert ook veel te dikwijls ,ook heb ik heel veel razende kopijn
    de specialist zegt dat het niet zo erg is om geoperreeert te worden wat ik ook fijn vind ik probeer mij zo weinig mogelijk mij zorgen te maken ….ik heb ook vele malen kanker gehad en heb ’t overleeft ik heb geleert zoveel mogelijk met je leven in de goede zin bezig te zijn dat dat een goede manier is om te overleven en niet zo zeer met je vele mankementen bezig te zijn ik vertrouw op mijne specialist en heb er ook een neus voor wie ik wel en niet kan vertrouwen na mijn supper lange ziekte geschiedenis word je al bijna zelf een beetje dokter en geraak niet vlug meer in paniek wand dat is heel slecht profiteer van de goede momenten en denk niet te veel aan wat zou kunnen komen en prijs je gelukkig met wat je nog kan en niet wat ooit hebt ge kunnen en je zal zien dat het al een stuk beter gaat

    Geschreven door fleur op
  12. Omdat ik zowel hartfalen en een lekkende hartklep heb als COPD en longemfyseem (eenderde deel van de longblaasjes kapot) merk ik hoe lastig het is een goed inzicht te krijgen omdat de artsen alleen bezig zijn met hun eigen gebied. Voor mij betekent dit dat er vele medicijnen voorgeschreven worden, steeds meer. Ik vind het bijzonder vervelend dat er geen goede samenwerking is, zo weet ik niet waar ik aantoe ben. Wat komt door de longen en wat vanuit het hart? ik voel me zo langzamerhand volgestouwd met pillen. Ik vind dat er weinig controle is, sinds september geen bloeddruk gemeten, sinds mei niet meer gekeken naar lekkende hartklep, geen nieronderzoek maar wel bijna 100mg plaspillen, dat soort zaken geven me geen vertrouwen. Ik heb onwijs veel pillen voorgeschreven gekregen, het is een soort automatisme van de artsen. De aptheken lijken nog het meest op pillenfabrieken. Ik word er soms misselijk van en voel me geen mens, maar een ding waar je

    Geschreven door Heni op
    • hoi ik lees hier veel dingen maar om echt het problerm op te lossen met je hart is er maar een oplossing geen suikers en zout eten of minder dat helpt een stuk. ik spreek uit ervaring

      Geschreven door john op
    • Hallo. Ik het ook copd..hartritmestoornissen en een beetje hartfalen word er gezegt. Houd vocht vast..steeds benauwd. Hoest heel veel
      .tot nu toe alleen bloedverdunners…geen medicijnen meer voor het hart…weet ook niet goed wat te doen…

      Geschreven door Ilse op
    • Ga naar een academisch ziekenhuis. Daar wordt veel beter samengewerkt.

      En verder .. bloeddruk meten kun je gemakkelijk zelf.

      Geschreven door Kuub op
  13. Helaas, door verhuizingen veel huisartsen leren kennen. Je moet snel de spreekkamer uitgewerkt worden. Raken geirriteert wanneer zij niets kunnen vinden en jij vol houdt dat je verder wilt.
    Denk inderdaad de opleiding, zijn allemaal tussen 30 en 45 jaar. Mijn oude vertrouwde huisarts die je echt onderzocht en mijn zus haar leven heeft gered door een goede diagnose. Alleen door te luisteren en goed te onderzoeken etc. goed opgeleid en degelijke bijscholing en vooral echte aandacht.
    Alle bovenstaande signalen heb ik. Toch arts kijkt niet eens. Voel me zo moe en zie overal tegenop.
    Word veel en snel akelig tot flauwvallen toe.
    Ga weer terug maar met lood in de schoenen, je wilt begrepen worden en vooral serieus genomen worden. Artsen neem de tijd en luister goed anders laten jullie een kerkhof achter na jullie pensionering.

    Geschreven door irene op
  14. Helaas, door verhuizingen veel huisartsen leren kennen. Je moet snel de spreekkamer uitgewerkt worden. Raken geirriteert wanneer zij niets kunnen vinden en jij vol houdt dat je verder wilt.
    Denk inderdaad de opleiding, zijn allemaal tussen 30 en 45 jaar. Mijn oude vertrouwde huisarts die je echt onderzocht en mijn zus haar leven heeft gered door een goede diagnose. Alleen door te luisteren en goed te onderzoeken etc. goed opgeleid en degelijke bijscholing en vooral echte aandacht.
    Alle bovenstaande signalen heb ik. Toch arts kijkt niet eens. Voel me zo moe en zie overal tegenop.
    Word veel en snel akelig tot flauwvallen toe.
    Ga weer terug maar met lood in de schoenen, je wilt begrepen worden en vooral serieus genomen worden. Artsen neem de tijd en luister goed anders laten jullie een kerkhof achter na jullie pensionering.

    Geschreven door margo op
    • Sorry, wR een onzin. Infomeer je eerst, voordat je kritiek hebt. Zo, is het een ” mening” van een gefrustreerde

      Geschreven door Kuub op
      • Informeer je eerst inderdaad voor je wat zegt, wat een zelfkennis Kuub!!!
        Ga iets zinnigs doen en val zieke mensen niet lastig met je gebrek aan inlevingsvermogen.
        Waarschijnlijk zul je deze reactie niet eens begrijpen. Wat een negativiteit en frustratie heb jij in je!!!

        Geschreven door Mandy op
  15. @Ilse, bij copd, hartritmestoornissen ook denken aan de rol van voeding en tekorten aan voedingsstoffen, zoals silicium, magnesium enz. Zo werkt histaminerijke voeding ongunstig bij copd. Zou je advies bij moeten vragen en niet in plaats van medische hulp. Medicijnen zorgen vaak voor tekorten aan allerlei voedingsstoffen, daarom kan wat aanvulling zeker goed zijn.

    Geschreven door C. op
  16. Heel bijzonder dat Irene en Margo exact hetzelfde verhaal schrijven op 21 maart,

    Geschreven door Diny op
    • Zeg dat wel! Haha

      Geschreven door Natalie op
  17. Het zijn allemaal geen leuke verhalen zou er ook eens een compliment voor
    de specealisten afkunnen, die hun best doen om je een beter leven te geven
    Ben zelf al 8 x gedotterd met 5 stents inmiddels en zeer dankbaar dat het mncardio Umc. weer is gelukt om erger te voorkomen ??

    Geschreven door Slimpie op
  18. vanacht wakker geworden,pijn op mijn borst,mijn hals deed zeer,en heel mij mond, weet iemand misschien wat het is,heb dit al eens eerder gehad,kreeg maagbeschermers?

    Geschreven door Anoniem op
  19. Kijk mijn vraag eens onderwerp huid ruitjespatroon over bovenbenen en donkerpaarse handknokkels en knien bij indrukken worden het witte drukpunten..
    Artsen zijn google verslaafden geworden ze weten geen ruk meer

    Geschreven door Douche op
  20. Lieve mensen, wat verschrikkelijke medische klachten allemaal. Heeft niemand van jullie een persoon waar je vertrouwelijk je verhaal kwijt kan. Ik word hier erg verdrietig van.
    Probeer in ieder geval alle natuurlijke adviezen in te winnen. Leef sober en gezond.
    Misschien hept dit om alle stress en verdriet te overwinnen. Heel veel sterkte allemaal

    Geschreven door Vlinder op
  21. In 2011 kreeg ik tijdens een vakantie in Amerika last van vreselijke hartkloppingen. 4 dagen in het ziekenhuis gelegen. Niets dan lof voor de Amerikaanse doktoren.! Ben tot het bot onderzocht. Terug in Nederland legden de Nederlandse cardioloog het Amerikaanse rapport op zij. De vervolg onderzoeken hier stellen niks voor. Gooien me alleen vol met pillen!

    Geschreven door Lisa op
  22. Hallo, voor mijn diabetes kreeg ik cholesterol tabletten. Maar mijn cholesterol was niet te hoog, de huisarts gaf aan dat dit landelijk werd voorgeschreven omdat dit een voorzorg was voor je aderen. Nu ben ik inmiddels wat afgevallen en kreeg hartritmestoornissen en kreeg ik van de cardioloog bètablokkers. Toe ik op internet ging lezen bleek dat je van lage cholesterol hartritmestoornissen kan krijgen. Ben ik met beide pillen gestopt en voel me al iets beter. Alleen het hartritme is in rust nog onregelmatig ik hoop dat deze ook nog beter wordt

    Geschreven door LouisS op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief