Verborgen tekenen die kunnen duiden op hartfalen

Verborgen tekenen die kunnen duiden op hartfalen

Volgens een recent Amerikaans onderzoek, gaat bijna de helft van alle hartaanvallen ongemerkt voorbij. Echter, na een stil hartinfarct heb je wel 3 keer zo veel kans om te overlijden aan hartfalen of andere gezondheidsproblemen. Wat zijn de verborgen teken die kunnen duiden op hartfalen?

Wat is hartfalen?

Bij hartfalen werkt het hart minder goed. Het hart pompt dan niet genoeg bloed rond. Klachten die je kunt ervaren als gevolg van hartfalen zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden.
Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij de pompfunctie langzaam afneemt. In het begin merk je hier weinig van. Maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben:

  • Hartinfarct.
  • Hoge bloeddruk.
  • Hartritmestoornissen.
  • Hartspieraandoening.
  • Hartklepaandoening.
  • Na ontsteking van de hartspier.
  • Door een aangeboren hartafwijking.

Het klinkt misschien onwerkelijk, maar niet alle signalen van een hartaanval zijn even duidelijk. Welke tekenen moet je herkennen? Wanneer moet je naar je huisarts?

Symptomen van hartproblemen

Vocht vasthouden

Problemen met het hart kunnen oedeem veroorzaken. Het kan dus zo zijn dat opgezette benen en enkels een voorbode zijn van een onderliggend probleem. Het vasthouden van vloeistoffen is namelijk een veelvoorkomend symptoom van hartfalen. Bij hartfalen kan het zo zijn dat je hart minder bloed rondpompt als dat het zou moeten. Hierdoor kunnen vloeistoffen zich ophopen in onder andere je benen. Wanneer je er niets aan doet, zullen de benen en enkels nog verder opzetten. Wanneer je opgezette benen en/of enkels geen gevolg zijn van een hele dag winkelen of het warme weer ga dan naar je huisarts.

Kortademig

Wanneer je het hart minder goed pompt, heeft het moeite om het bloed rond te pompen. Het hart raakt vol en gaat op zoek naar een manier om dat bloed toch kwijt te raken. De makkelijkste manier is dan om het bloed naar de longen te laten lekken. Vervolgens gaat het vocht uit het bloed zich in de longblaasjes nestelen. Dit noemen ze vocht achter de longen hebben. Het gevolg hiervan is dat je kortademig kan worden. Omdat daar waar vocht zit geen lucht kan komen. Daardoor wordt je kortademig.

Slecht/onrustig slapen

Als gevolg van nachtelijke kortademigheid, kan iemand slecht of onrustig slapen. Ook dit kan dus een indicatie van hartproblemen zijn.

Vermoeidheid

Natuurlijk zijn we allemaal wel eens moe. Dat kan komen door bijvoorbeeld slaaptekort of stress. Maar wanneer je ineens extreem vermoeid bent na het traplopen, dan kan dit betekenen dat er iets mis is. Wanneer het hart zijn bloed niet goed kan wegkrijgen, zal de rest van het lichaam te weinig zuurstof ontvangen. Hierdoor kunnen de spieren in de rest van je lichaam niet goed meer werken en zal er spiermoeheid ontstaan. Dit zal iemand het gevoel van moeheid geven, zodra je iets gaat doen.

Koude handen en voeten

Wanneer het bloed met een normale snelheid stroomt, dan wordt de lichaamstemperatuur goed geregeld. Echter, wanneer de bloedsomloop traag is kan je interne temperatuur hier last van hebben. Deze zal gaan schommelen. Je voeten en je handen zullen hier het meest last van hebben, ze zullen kouder aanvoelen.

Vlekken op je huid

Vlekjes en/of kleurveranderingen van de huid kunnen een signaal zijn dat er een probleem met je bloedcirculatie is. Het blijkt dat één van de eerste tekenen die worden geassocieerd met een slechte bloedsomloop rode of paarse vlekjes op de voeten of onderbenen zijn. Ze beginnen als kleine paarsachtige vlekjes. Dus wees alert op deze plekjes.

Pijn in je buik

De meeste mensen denken dat je altijd pijn op de borst voelt bij een hartinfarct. Echter, wat veel mensen niet weten dat de pijn ook op andere plaatsen in je lichaam voor kan komen. Zo zijn er mensen die last hebben van buikpijn, terwijl het probleem bij hun hart ligt. Wanneer je in je buik scherpe steken voelt, dan kan dit een indicatie van hartproblemen zijn. Natuurlijk kan het ook een onschuldige oorzaak hebben waaronder griep of maagzuur. Maar wanneer het een pijn is die je nog niet eerder hebt gehad, is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Pijn aan de bovenrug

Ook pijn aan de bovenrug kan een indicatie van hartproblemen zijn. Pijn aan de bovenrug zit in het gebied tussen of onder de schouderbladen. Als je last hebt van een enorme druk op je bovenrug, dan zou dat dus kunnen duiden op een hartaanval. Gelukkig duidt pijn tussen de schouderbladen vaker op een probleem met de ribben, wervels of als gevolg van spierpijn.

Flauwvallen

Als gevolg van een plotselinge daling van je bloeddruk, komt er onvoldoende bloed in de hersenen. Dit kan ervoor zorgen dat je flauwvalt. De oorzaak van een plotselinge daling van de bloeddruk kan verschillend zijn. Zo kan het zijn dat je te snel op staat, te weinig gedronken of gegeten hebt of door medicijngebruik. Maar het kan ook een meer serieuze reden hebben. Zo kan een hartklepafwijking, een te snelle of te langzame hartslag of een scheurtje in je aorta ook de oorzaak zijn. Wanneer het één keer gebeurt, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Echter, gebeurt het regelmatig en heb je ook last van andere symptomen? Maak dan een afspraak bij je huisarts.

Duizeligheid

Ook zijn de meeste mensen weleens duizelig. Mogelijke aanleidingen kunnen spanningen, angst en heftige emoties zijn. Maar ook hartkloppingen, een heel snelle of trage hartslag kunnen duizeligheid veroorzaken. Gelukkig is de kans dat duizeligheid met je hart te maken heeft klein. Die kans is groter als de klachten in aanvallen opkomen, heftig zijn met bijna flauwvallen, zweten en bleekheid, of als het bij inspanning optreedt. Heel soms is een hartritmestoornis of een hartafwijking (bijvoorbeeld een lekkende klep of hartfalen) de oorzaak.

Vaker ‘s nachts plassen

Een ander gevolg van hartfalen is dat de nieren minder bloed krijgen en daardoor het zout en water vasthouden dat je normaal gesproken zou uitplassen. Je zult merken dat je overdag veel minder vaak hoeft te plassen, terwijl je ‘s nachts juist weer erg veel naar het toilet moet (het lichaam kan het vocht dan makkelijker afvoeren).

Tot slot

Het wil niet zeggen dat je meteen zorgen moet maken wanneer je één van bovenstaande symptomen herkent. Iedereen is weleens moe en alle mensen slapen soms iets minder goed. Het gaat meer om de combinatie van klachten. Mocht je veel klachten herkennen, dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan.

 

Bronnen: hartstichting.nl, mijncardioloog.com en hartfalenderwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief