Wat kunnen koude voeten betekenen?

Koude voeten, we hebben er allemaal wel eens last van. Heel gewoon, zeker wanneer het buiten koud en nat is en je geen goed schoeisel aan hebt. Maar wanneer je regelmatig koude voeten hebt zonder aanwijsbare reden dan is er wellicht meer aan de hand. Wat kunnen de oorzaken van koude voeten zijn en wat kunnen koude voeten betekenen.

Hoe ontstaan koude voeten?
Bij een dalende lichaamstemperatuur trekken de bloedvaten in je huid samen en stroomt er minder bloed naar de oppervlakte van je lichaam (je huid). Op die manier gaat er minder warmte verloren. Deze verminderde doorbloeding kan dus kou als oorzaak hebben, maar welke aandoeningen kunnen koude voeten veroorzaken?

Oorzaken van koude voeten
Zoals gezegd heeft iedereen wel een last van koude voeten en dat is niets ernstigs. In de sneeuw met slecht schoeisel zal iedereen last krijgen van koude voeten. Maar wanneer er geen aanwijsbare redenen zijn dan is er iets meer aan de hand.

Koude voeten door hart- & vaatziekten
Wanneer je vaak last hebt van zeer koude voeten laat dan eens je bloeddruk meten en je hartfunctie. Deze kunnen de oorzaak van je koude voeten zijn. Oorzaken die de doorbloeding kunnen belemmeren zijn een hoge bloeddruk (hypertensie) een verslechterde doorbloeding, beknelde bloedvaten en aderverkalking.

Koude voeten door perniosis
Perniosis kennen de meeste mensen waarschijnlijk als wintertenen. Bij perniosis gaat er iets mis bij de vaatvernauwing en vaatverwijding van de bloedvaten. Bij de meeste mensen worden de bloedvaten weer snel “normaal” zodra de voeten voldoende verwarmd worden, maar bij perniosis blijven de iets dieper gelegen bloedvaatjes te lang gesloten. De allerkleinste bloedvaatjes reageren hierop door zich maximaal te openen. Met als gevolg erg koude handen en voeten met rode tot donkerblauwe plekken. De plekken gloeien, tintelen, jeuken en doen pijn. Soms ontstaan er blaren, zweertjes of wondjes, die soms als gevolg van een bacteriële infectie kunnen ontsteken. De plekken verdwijnen meestal binnen enkele weken vanzelf weer. De exacte oorzaak van perniosis is helaas nog onbekend. Waarschijnlijk spelen erfelijkheid, roken en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen een rol. Een enkele keer wordt de aandoening veroorzaakt door een onderliggende vaataandoening.

Koude voeten door het syndroom van Raynaud
Bij het syndroom van Raynaud verkrampen tijdelijk kleine slagaders waardoor de aanvoer van bloed naar de achter gelegen weefsels, zoals de kleine bloedvaten in de uitstekende lichaamsdelen zoals vingers en soms ook tenen, minder wordt. De kramp van de slagaders duurt niet lang, maar kan wel erg pijn doen. Bij deze aandoening verkleuren de vingers en tenen van wit naar blauwpaars en daarna bij opwarmen naar erg rood. Tijdens het verkleuren kunnen handen en voeten koud aanvoelen en kan het gevoel in je handen en voeten minder zijn.

Koude voeten door Acrocyanose
Acrocyanose is een veelvoorkomende aandoening. En hierbij verkleuren uitstekende lichaamsdelen, waaronder de voeten, blauw en dan voelen ze vaak koud en klam aan. Meestal doet dit geen pijn. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat uitstekende lichaamsdelen wat blauw van kleur worden onder normale omstandigheden zoals bij het wandelen in de kou. Maar bij sommige mensen ontstaat dit wanneer ze in een warme omgeving vertoeven. De oorzaak van acrocyanose is nog onduidelijk, maar men denkt dat de meest waarschijnlijke oorzaak is dat door samentrekken van de kleine vaatjes (vasoconstrictie) de uitstekende delen minder goed worden doorbloed.

Koude voeten door een zenuwafwijking
Een zenuwafwijking kan koude voeten veroorzaken waarbij ze enorm koud kunnen aanvoelen terwijl ze niet echt koud zijn. Oorzaken hiervoor kunnen onder andere zijn een beknelde zenuw of een beschadigde zenuw, een slechte doorbloeding, diabetes mellitus, een rughernia of een reumatische aandoening. Er zijn veel meer aandoeningen die de gevoelszenuwen kunnen beïnvloeden en zodoende koude voeten kunnen veroorzaken!

Koude voeten door hormonen
Als je voeten en tenen vaak heel erg koud aanvoelen dan kan dit liggen aan je interne hormoonhuishouding. Je hormonen spelen namelijk een zeer belangrijke rol bij de bloedcirculatie en zenuwwerking. Er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor veranderingen in de hormoonspiegels waaronder de puberteit, menstruatie, ovulatie, de pil en een zwangerschap.

Gedurende een zwangerschap verandert er een veel in het lichaam op het gebied van hormonen, voedingsstoffen, bloedcirculatie en fysieke inspanning. Naast de hormonen verandert de bloedsamenstelling en ontstaat er door groeide buik een extra druk op de organen, zenuwen en bloedvaten. Wat kan resulteren in een verslechtering van de doorbloeding van de voeten.

Koude voeten door een traag-werkende schildklier
Een te langzaam werkende schildklier maakt onvoldoende schildklierhormonen aan, waardoor je lichaamstemperatuur daalt. Vaak heb je het overal koud en soms alleen aan je handen en voeten. Andere symptomen zijn een droge, koude en bleke huid, vermoeidheid, traagheid in denken en handelen, obstipatie, overgewicht, hese stem, spierzwakte, kortademigheid, concentratieproblemen en depressie.

Wat kun je doen bij koude voeten?
Koude voeten ontstaan dus door een verslechterde doorbloeding en dat kan vele oorzaken hebben; van hart tot lever, van zenuwen tot bloedvaten, van hormonen tot mineralen, van roken tot overgewicht, van bloedarmoede tot schildklier en van beknelling tot beschadiging. Er is dan ook niet één oplossing voor koude voeten.

Vervolgens kun je dingen doen om je bloedcirculatie extra te stimuleren door mee te bewegen en vaker lopen. Overgaan tot het dragen van wollen of katoenen sokken zal de bloedcirculatie ook verbeteren. Tot slot kunnen regelmatige voetmassages, wisselbaden en het dragen van goed passende (hand)schoenen de klachten verminderen. Wanneer je van de klachten teveel last hebt dan is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan.

Bronnen: neuropathie.nu, ocon.nl en nationaalgezondheidsforum.nl

12 reacties op “Wat kunnen koude voeten betekenen?
 1. Er is pas een hogere bloeddruk bij mij geconstateerd,,en ik zit nu aan de plaspillen, koude handen..heb ik normaal niet veel last van,,vaak gebeurd dat in de herstperiode,,,vaak in de middag..gr Loek

  Geschreven door loek van Buuren op
 2. Ik heb altijd last van koude voeten
  Worden maar nauwelijks warm en som verstijfd

  Geschreven door J. Hilboezen op
 3. Ik ben metselaar en sta 8 uur per dag buiten… aangezien ons werk steeds makkelijker word, word onze beweging steeds minder. Zodra de temperatuur onder de 12 graden komt begin ik last te krijgen van koude tenen. Mocht het tegen t vriespunt zijn dan heb ik 8 uur last van zeurende witte gevoelloze tenen, zelfs met 2 paar sokken en verwarmde inlegzolen!
  Hoop dat iemand hier een oplossing voor weet… dit is echt niet prettig!
  [email protected]

  Geschreven door Corne Uijens op
  • Je kan verwarmde motorsokken op accu aanschaffen. Je hebt ze vanaf ongeveer 80 tot 160 euro.
   Werkt super op de motor, waarbij je voeten altijd in de koude wind zitten. Waarschijnlijk dé uitkomst voor in de bouw!

   Geschreven door alex op
   • Ze werken beter dan die verwarmde inlegzolen

    Geschreven door alex op
  • Boterhamzakjes om over je sokken en zoek werkschoenen in

   Geschreven door Jeffrey op
 4. Ik heb last ijs koude blauw donker paarse voeten dikke tenen ik draag er elastische kousen voor maar ik heb ook soms knal Roode hele warme voeten met dikke tenen die pijn doen en glimmen ik zou graag weeten wat het is .stuur een mail als u weet wat het is of kan zijn

  • Polyneuropathie?

   Geschreven door Ghoda op
 5. Ik heb altijd het gevoel van koude voeten,ook in bed onder de dekens, ze zijn ook vrij gevoelloos, maar als ik aan mijn vrouw vraag voel eens aan mijn voeten zegt ze dat ze niet koud zijn. Wat kan hiervan de oorzaak zijn????

  Geschreven door Fernandel op
  • Het is moeilijk om daar zonder onderzoek iets over te zeggen. Ook zou wel met de klachten naar de huisarts gaan. Het zou een zenuw kunnen zijn die afgekneld wordt…maar dat zal dan verder onderzocht moeten worden

   Geschreven door Tandor op
 6. Heb altijd hele koude voeten. Ga ook met hele warme dagen met een warmwater zak naar bed. Als ik s’morgens opsta zijn de voeten weer heel koud. Soms vernieuw ik in de nacht de warmwater zak. Heb heel veel last van opvliegers, elke 2 uren. Dus ben verder altijd heel warm. De kou begint vanaf de knieën. Weet iemand svp hulp?

  Geschreven door Roelfina op
 7. Misschien is het goed om aan de huisarts een verwijzing te vragen voor een vaatonderzoek

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief