Tips om koude voeten tegen te gaan

Tips om koude voeten tegen te gaan

We hebben allemaal wel eens last van koude voeten. Sommige mensen hebben niet alleen buiten koude voeten maar zelfs binnen blijven hun voeten ijskoud. Vaak heeft dit te maken met een verminderde doorbloeding. Hoe kan dat eigenlijk en hoe wat kun je doen tegen koude voeten?

Oorzaak van koude voeten

Het hart heeft een pompfunctie en daarmee wordt ervoor gezorgd dat je bloed door je hele lichaam gaat. Om ervoor te zorgen dat het bloed overal kan komen, is er een uitgebreid netwerk van bloedvaten. Slagaders stromen van het hart af naar alle organen toe. De slagaders vertakken zich en worden steeds kleiner naarmate je verder van het hart af gaat. De hoofdfunctie van het bloed is het transporten van zuurstof en voedingsstoffen naar uiteenlopende weefsels in het lichaam en tegelijkertijd zorgdragen voor de afvoer van kooldioxide en andere afvalproducten uit de weefsels. Daarnaast regelt het bloed ook de lichaamstemperatuur.

Vanuit de benen is dat is nog niet zo makkelijk want het bloed moet dan tegen de zwaartekracht in terug stromen. De spieren in de benen schieten hierbij te hulp, elke beweging van de beenspieren zorgt dat er weer een kleine hoeveelheid bloed terugstroomt naar het hart. De aderen in de benen bevatten ook kleppen, zodat het bloed niet makkelijk kan terugstromen.

Mogelijke oorzaken van een verminderde doorbloeding:

 • Spataderen.
 • Roken.
 • Diabetes.
 • Hart- en vaatziekten.
 • Acrocyanose.
 • Zenuwafwijking.
 • Hormonale veranderingen (PMS, overgang).
 • Syndroom van Raynaud.
 • Schildklieraandoeningen.

Wanneer je erg lang en vaak last hebt van koude voeten, dan raden wij je aan om even langs je huisarts te gaan. Deze kan dan de eventuele onderliggende oorzaak opsporen. Voor de ’onschuldige’ koude voeten hebben wij een aantal tips om een rij gezet om er van af te komen.

Tips om van je koude voeten af te komen

Voldoende bewegen

Beweging is één van de beste remedies tegen koude voeten dus zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Als je met regelmaat beweegt dan zal dat jee doorbloeding bevorderen. Probeer elke dag een half uur te wandelen, wat vaker de fiets of de trap te pakken of een sport te beoefenen die je leuk vindt. Neem regelmatig pauzes als je veel bureauwerk doet en loop even naar een collega of naar het koffiezetapparaat. Ook kun je de voeten als je zit bewegen om zo de bloedsomloop te stimuleren.

Neem wisselbaden

Wisselbaden zorgen ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen en verwijden wat de bloedsomloop stimuleert. Voor een wisselbad houd je de voeten 2 tot 3 minuten in een warm voetbad, daarna 2 tot 3 seconden in koud water, vervolgens weer in warm, enz. Dit kun je zo’n zes tot acht keer herhalen, maar eindig altijd met het koude voetbad. Droog je voeten daarna goed af en doe warme sokken aan.

Gebruik vaseline

Smeer je voeten in met vaseline, voordat je gaat slapen of naar buiten gaat. Na het insmeren trek je een paar ruimvallende warme sokken er overheen aan. Vaseline isoleert, zodat je je eigen lichaamswarmte niet kwijtraakt.

Warm wrijven

Een andere manier om je doorbloeding te verbeteren is door de huid s’ ochtends voor het douchen met een sisal handschoen warm te wrijven. Maak met de sisal handschoen zachte ronddraaiende bewegingen en werk langzaam in de richting van je hart. Begin bij je rechterbeen en werk omhoog, doe vervolgens het linkerbeen, en de onderrug. Om het helemaal goed te doen bewerk je vervolgens je rechterarm, linkerarm, buik en borst.

Verwarm je voeten

Een kersenpitkussen is ideaal, je verwarmt het kussentje in de magnetron en legt het bij je voeten in je bed of op de bank. Het kussentje blijft een paar uur warm, waardoor je met heerlijke warme voeten in slaap kunt vallen. Een elektrisch verwarmd kussentje bij of op je voeten leggen werkt ook erg goed.

Draag wol of katoen

Draag dikke sokken van wol of katoen, of draag 2 paar dunne katoenen sokken over elkaar heen. Hier tussenin vormt zich dan een laagje warme lucht. Eigenlijk een soort warmtebuffer.

Zit niet met je benen over elkaar

Door je benen over elkaar te kruisen, belemmer je een goede doorbloeding van je benen. Door het over elkaar kruisen van de benen worden aderen afgekneld, en als dat te veel en te vaak gebeurt, wordt de terugkeer van de bloedstroom vanuit de benen naar het hart geblokkeerd. Naast koude voeten kan dit op de lange termijn spataderen veroorzaken.

Koop goede schoenen

Loop bij voorkeur op niet te krap zittende schoenen. De schoen moet een stevige hiel hebben, niet kunnen buigen in het midden, maar juist wel gemakkelijk bij de tenen. Kies liever voor leer dan voor kunststof. Niet-natuurlijke materialen koelen als het koud is namelijk sneller af. Ook door te lopen op hoge hakken kan de bloedtoevoer naar je voeten verminderen.

Masseer je voeten

Een voetmassage is ook een perfecte manier om je doorbloeding te bevorderen. Wanneer je gebruik maakt van een massageolie dan legt dit ook een dun isolerend laagje op de huid waardoor er minder warmte verloren gaat. Voor een optimaal effect is het advies om de olie vooraf wat op te warmen.

Stop met roken

Roken is slecht voor je hart en bloedvaten. Je bloedvaten vernauwen door roken. Vernauwde bloedvaten heeft als gevolg dat je last krijgt van een verminderde bloedsomloop. Het is dus een van de redenen waarom men een verminderde doorbloeding kan hebben.

Conclusie

Koude voeten ontstaan dus in ieder geval door een verslechterde doorbloeding. Dit kan allerlei oorzaken hebben; van hart tot lever, van zenuwen tot bloedvaten, van hormonen tot roken, van schildklier tot beknelling. Een eenduidige oplossing voor koude voeten en tenen is er niet en vaak is het een kwestie van verschillende dingen proberen.

 

Bronnen: webmd.com, avogel.nl en neuropathie.nu

Delen:  
26 reacties op “Tips om koude voeten tegen te gaan
 1. Ik heb soms dat ik rond 2 uur s’nachts wakker word met steen koude onderbenen en voeten.
  Dan moet ik sokken aan trekken of een warme kruik nemen anders kom ik niet meer in slaap, maar tegen de ochtend heb ik dan vaak weer hele hete voeten.
  Wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn ?

  Geschreven door Ria Sterrenburg. op
  • Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Ga naar de huisarts met de klachten en vraag om een vaatonderzoek

   Geschreven door Tandor op
  • Zelf ben ik 55 jaar en dit heb ik al mijn leven lang. Naar bed met ijsklompjes, gedurende de nacht gaan mijn bedsokken uit omdat mijn voeten dan warm zijn. ‘s-Ochtends zijn ze heel erg heet. Ik heb er nooit wat achter gezocht.

   Geschreven door renata op
 2. Vaak helpen ook steunkousen tegen koude voeten , door degelijkmatige druk krijg je een goede bloeddoorstroming, ook goed tegen vocht in de enkels.
  ,s nachts wel uitlaten.

  Geschreven door Michel van W. op
 3. Ik had voor mijn zwangerschap altijd koude voeten na mijn zwangerschap alleen nog overdag en s’nachts ontzetende warme voeten wel raar

  Geschreven door anoniem op
  • Eigenlijk is dat helemaal niet raar, in het artikel worden hormoonveranderingen ook als oorzaak genoemd van koude voeten. Ik denk dat het ook andersom werkt, dat je door hormoonveranderingen ook hete voeten kunt krijgen…?

   Geschreven door Kiki op
 4. Ik heb mijn leven lang ( en dat is echt lang!) al last van koude voeten, zelfs zomers. Ik mankeer niets, althans niet veel, dus ik leef er maar mee. Ik neem lekker een warme kruik mee naar bed en maak me er niet druk over.

  Geschreven door E.M.C .Tiggelaar Jansen op
  • Ik onderschrijf dit, ook altijd koude voeten en mankeer niets. Ik heb zelfs koude voeten die regelmatig zweten (niet stinkend gelukkig) dus al die bangmakerij hierboven wat je allemaal kan mankeren neem ik met een grote korrel zuiveringszout. Koude voeten is normaal voor veel mensen. Als ik wakker wordt in de ochtend zijn ze overigens altijd warm en als ze te koud zijn als ik naar bed ga is de beste oplossing een warme kruik. Een oplossing die al eeuwen werkt. Ik neem aan als de koude voeten gepaard gaan met pijn dat je er wel mee naar de dokter moet gaan.

   Geschreven door Lo op
 5. Nu ik ben een man van 65 jaar, ben altijd veel in beweging geweest, maar kan mij nog vanuit mijn kinderjaren herinneren dat ik in de winter altijd steenkoude voeten had, waarschijnlijk ook door slecht passende schoenen en in de winter droeg ik rubberen laarzen, die waren ook ijskoud om te dragen, maar er was toen nog niets anders. Heden ten dage heb ik nog alle dagen ijskoude en erg pijnlijke voeten in de ruime maar nu wel goede kwaliteit schoenen draag. Maar ondanks dat heb ik nog steeds erg koude voeten zo gauw de buitentemperatuur beneden de 15 graden komt..
  Maar ik kan alleen de voeten warm krijgen als ik ca. 30 minuten in lauw water zit, te warm water is ook zeer pijnlijk.
  .

  Geschreven door Hans op
  • In uw situatie zou ik dit voorleggen aan uw huisarts, met de gegevens in het achterhoofd die zijn beschreven in bovenstaand artikel

 6. Ik heb al jaren last van koude enkels. De enkels voelen van buiten warm aan. De kou zit dus binnen. Ik drink Gemberthee. Dit warmt dan mijn enkels. Deze tip kreeg ik een paar jaar geleden. Bij mij helpt het. Enkele tips die ik gelezen heb zal ik zeker ter harte nemen.

 7. Ik heb altijd last van koude voeten winters zomers en als ze dan warm krijgen doen ze pijn en zwellen ze op ben al naar dokter geweest de doorbloeding is goed vind het heel vervelend ik heb dan ook altijd koud verwarm mijn voeten met kriekjeskussen

  Geschreven door Jannick vankemmel op
 8. heb er eveneens mee te maken en verhelp het door voor het slapen gaan in douche of bad afwisselend de onderbenen en voeten te besproeien met warm en kortstondig met koud water of nog meer afdoende 20 minuten fietsen op de hometrainer

  Geschreven door maurice op
 9. dag,ik heb nu 4 dagen op kleine teen enorme jeuk tot openkrabbens toe het begint met opstoten en verergert dat het niet te houden is ,nu ook voorbovenkant v voet ,is warm en zo jeukend .Wat zou mij helpen aub

  Geschreven door ghislaine op
  • Heb ook wel eens last van erge jeuk tussen en op de tenen niet lachen spuit er maar goedkope axe deo op prik even maar jeuk is over

   Geschreven door Lies op
 10. Heb ook al jaren koude voeten Laatste tijd linkervoet net of ik een rood sokje aan heb.
  en poos geleden heeft de thuiszorg op een zaterdag de huisartenpost gebeld dacht aan wondroos maar die dacht aan een schimmel en moest ik na het lange paasweekend naar de huisarts. Die gaf me een zalfje voor voet schimmel maar het ging niet over Heb het nog weleens opgenoemd daar maar er werd gewon over heen gepraat. Inmiddels ben ik er via na. groep er achter dat het dus ook met neuropatie temaken heeft Heb zeker 10 jaar geleden bij min vorige fysio gehoord dat ikneuropatie in me benen had Had ik bij de ha gemeld maar die keek inhet dosier en zei het staat hier niet dus die fysio had het niet naar de ha. door gegeven en als je het zelf zeg is het toch niet waar. Heb nu een fijne fysso als er wat is meld ze het meteen waar ik bij benmailt ze het

  Geschreven door Anoniem op
 11. Ik heb spataderen en in de winter snel last van koude voeten. Een collega adviseerde mij om sokken over elkaar heen aan te trekken. Bij heel koud weer twee dunne zomer-sokjes en een wat dikkere sok. Ik geloofde er in eerste instansie helemaal niets van, maar probeerde het toch maar eens onder het motto ‘baat het niet, schaadt het niet.’ Maar het werkt wel! Het komt door de isolatieruimte tussen de sokken, daardoor blijven de voeten warm. Probeer het maar eens!

  Geschreven door Gerard de Winter op
 12. Hoi

  Ik heb al jaren last van 1 warme hand en 1 koude hand.
  Rechts is meestal koud. En links warm.
  Soms merk je het verschil amper, maar 5 keer per week heel erg.
  Het is erg vervelend.
  Wat kan ik hier aan doen?

  Gegroet.

  Geschreven door Anoniem, 13 jaar op
 13. Ik heb altijd koude voeten en benen door m’n dwarslaesie, om dezelfde reden ook wat dikkere enkels. Het beste werkt het nog om in bed te gaan liggen, ’s morgens zijn m’n voeten en benen altijd warm, goed alternatief is op de bank met m’n benen omhoog, pantoffels aan en een dekentje over m’n benen. Ik heb meestal steunkousen aan, maar dat helpt alleen tegen de dikke enkels, krijg er geen warme voeten van.

  Geschreven door Deborah op
 14. Ja ja steunkousen helpen tegen koude voeten nou dan zou ik hele warme voeten moeten hebben draag al heel lang van die rot dingen maar bij mij werkt het niet, denk toch echt dat dit bij iedereen anders ligt.

  Sloffen werkt misschien ook en voor in bed een elektrische deken, je hebt ze ook alleen voor je voeten deze zijn wel wat duurder maar ze zijn er wel.
  Zet dit een bep. tijd aan voor je gaat slapen en je voeten deel is heerlijk warm.

  Geschreven door Flierefluiter op
  • heb me leven lang ijsvoeten zo koud dat ik ze niet meer voel . sinds een maand aan de steunkousen en nog steeds ijs en ijs kouden voeten vreselijk

   Geschreven door patricia op
 15. Ik heb een dochter van 14 jaar en zij heeft ook heel vaak koude handen en voeten. Vaak zijn haar handen en voeten ook heel erg paars. Heeft iemand een tip hoe ze weer warmere voeten of handen kan krijgen? Als de temperatuur weer wat kouder wordt heeft ze vaak ook blaasjes op haar handen.

  Geschreven door anoniempje op
 16. jeuk op de tenen kan wijzen op een aankomende voetschimmel

  Geschreven door Collin op
 17. Tegen koude voeten en restless legs (wiebelbenen) draag ik dag en nacht steunkniekousen, met koperdraad in de vezel, een hele verbetering, krijg ik alsnog koede voeten dan draaiende en stretchoefeningen met mijn voeten doen

  Geschreven door Riet Isabelle op
 18. Ben 76 jaar heb de laatste maanden hevige koude voeten waardoor ik om 02 uu wakker word.atvies gevraagt
  Geschreven door Perdesy
  19 maart 2018

  Geschreven door Anoniem op
 19. Ik heb ook last gehad van ijskoude voeten gehad en nu nog soms. In de zomer bij 30° ijskoude voeten. Ik kreeg angina pectoris en liet mijn aders nazien om stents te steken. Die zitten vol kalk en stents kon men er niet meer steken. Ik kreeg Coruno voorgeschreven en dit verlaagt mijn hoge bloeddruk, mijn koude voeten zijn veel verbeterd en ook mijn blauwe handen en krampen zijn grotendeels verdwenen. Misschien hebben die mensen met koude voeten geen goede doorbloeding meer door het kalk in de aders.

  Geschreven door Clariske op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief