Spataderen, wat kun je eraan doen?

Spataderen wat kun je er aan doen?

Spataderen zijn niet fijn. Vaak is het niet alleen een cosmetisch ongenoegen, maar soms ook gewoon pijnlijk. Wat kun je aan spataderen doen, en wat kun je doen om de kans op (nieuwe) spataderen te verkleinen?

Wat zijn spataderen?

Spataders zijn verwijdingen van de aderen. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed meer sluiten. Wanneer deze kleppen niet meer goed sluiten, stroomt het bloed terug in het been. Door de hogere druk rekt de ader uit, waardoor een spatader kan ontstaan. Spataders die dicht onder de huid van de benen lopen, zijn soms zeer duidelijk zichtbaar. Het zijn kronkelige, blauw gekleurde verdikkingen. Naast hun minder fraaie uiterlijk, kunnen spataders ook de oorzaak zijn van pijnlijke en opgezette benen. Soms kunnen ze leiden tot open wonden.

Oorzaken van spataderen

Waarom de één wel spataderen krijgt en de ander niet is moeilijk te verklaren, maar een aantal factoren spelen mee in het ontstaan van spataderen.
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van spataderen zijn:

 • Erfelijkheid
  Dit is de belangrijkste oorzaak van spataderen. Ze komen in bepaalde families meer voor dan in andere families, en dat heeft te maken met de aanleg voor zwakke kleppen in de aderen en zwakke vaatwanden.
 • Te weinig lichaamsbeweging
  Mensen die veel en lang achter elkaar stilzitten én weinig actief zijn, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van spataderen. Bij deze mensen worden de aderen door de spieren te weinig gestimuleerd om bloed omhoog richting het hart te pompen.
 • Belastend beroep
  Langdurig (stil) staan of zitten vergroot de kans op het ontwikkelen van spataderen. Denk hierbij aan verpleegkundigen, kappers en winkelpersoneel.
 • Veranderingen in de hormoonhuishouding
  Een zwangerschap kan, bij erfelijkheid, leiden tot spataders. Onder invloed van de hormonen zetten de aders uit en de baarmoeder drukt ook nog eens op de aders in het bekken, waardoor de terugstroming van het bloed naar het hart wordt gehinderd. Ook vrouwen in de overgang krijgen spataderen.
 • Overgewicht
  Overgewicht geeft extra druk op de kleppen in de aderen waardoor deze slechter kunnen gaan functioneren.
 • Trombose
  Door trombose in het been kunnen de kleppen in de aderen beschadigd raken waardoor deze kunnen gaan lekken.

Wat kun je aan spataderen doen?

Helaas is het nog niet mogelijk om spataderen te genezen. Maar er zijn zeker een aantal dingen die je eraan kunt doen.

Ga sporten

Bewegen is waarschijnlijk één van de beste remedies tegen spataderen. Sporten en het doen van kuitspieroefeningen laten al bestaande spataderen niet verdwijnen, maar door het bewegen ontstaat er wel minder druk op de aderen, waardoor ze minder pijnlijk zullen zijn. Daarnaast verbeter je de bloedsomloop door te bewegen, wat kan helpen om nieuwe spataderen tegen te gaan. Wanneer de beenspieren samentrekken, drukken zij de aders samen die diep in het been lopen. Daarbij wordt het bloed weggeduwd, zodat de zwelling van de aders tegengegaan wordt.

Wandelen, fietsen, zwemmen en hardlopen zijn goed om spataderen tegen te gaan. Maar ook het lopen op blote voeten op het zand, gras of grind is effectief. Net als oefeningen waarbij je afwisselend op de hielen en tenen gaat staan, of je tenen zoveel mogelijk naar boven krullen wanneer je op je hielen staat, zodat je voelt dat je kuitspieren aanspannen. Zorg echter wel voor de nodige steun wanneer je evenwicht niet zo goed is.

Draag steunkousen

Door steunkousen te dragen zorg je ervoor dat de druk wordt weggenomen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat nieuwe spataderen minder snel ontstaan. Ze bieden de aders in de benen een bepaalde ondersteuning. Draag ze gelijk nadat je bent opgestaan. Op warme dagen voelt het natuurlijk wel minder fris aan, maar het extra comfort maakt veel goed. Losse steunkousen geven meer verfrissing dan panty’s, maar let wel goed op dat het kousenboord niet knelt. Dit kan je klachten alleen maar verergeren. Het beste is om alle kledingstukken die de bloedsomloop in je benen kunnen hinderen te vermijden.

Wanneer steunkousen niet goed helpen dan kun je overstappen op echte compressiekousen. Deze sluiten zeer nauw rond het been en bieden een veel betere steun dan de reguliere steunkousen. Ze moeten zo precies passen dat ze per been afzonderlijk gemaakt worden op basis van metingen door een gespecialiseerde arts.

Overige tips

 • Houd je benen uit de zon wanneer je last hebt van spataderen. De warmte van de zon zorgt ervoor dat de aderen in je benen extra uitzetten.
 • Om dezelfde reden kun je een sauna of een Turks bad beter vermijden.
 • Het ontharen van je benen met warme was kan ook voor het extra uitzetten van je aderen zorgen.
 • Koude douches van de benen zijn bij warm lijkt een goed idee, echter nadat de aderen samentrekken zetten ze daarna in een reactie op, extra uit. Lauw water is een beter advies.
 • Probeer om de 20 minuten even op te staan en rond te wandelen. Zeker wanneer je een zittend of staand beroep hebt.
 • Wanneer je lekker op de bank gaat liggen leg je benen dan iets hoger dan het hart. Dit bevordert het wegvloeien van het bloed en helpt een eventueel oedeem afnemen. Dit geldt trouwens ook voor het slapen.
 • Probeer zoveel mogelijk het dragen van zware tassen of andere zaken te vermijden. Bij een zware inspanning worden de aders in de benen extra onder druk gezet, waardoor ze verder kunnen uitzetten. Vraag of iemand je kan helpen of verdeel de last in meerdere kleine pakjes die niet zo zwaar zijn.

Behandelingen spataderen

Wanneer je geholpen wilt worden aan je spataderen dan zijn er een verschillende behandelingen mogelijk. Een aantal daarvan zijn:

 • Inspuiting
  Met sclerosecompressietherapie worden spataderen ingespoten met vloeistof waardoor ze verschrompelen. Het bloed zoekt dan zijn weg door andere aders. Deze behandeling kan worden toegepast wanneer iemand kleine spataders heeft, of als afwerking van een chirurgische ingreep. Voor zeer kleine aders kan lasertherapie hetzelfde resultaat opleveren. Een nieuwe vorm van sclerose is dat in plaats van een vloeibare substantie maakt men gebruik van een mengeling van C02 of lucht met de substantie. De kans op succes van de sclerose is dus groter dan met een gewone vloeistof.
 • Strippen
  Bij deze operatieve behandeling verwijdert de chirurg de spatader via 2 kleine sneetjes en trekt hij de spatader naar buiten. De behandeling gebeurt onder gehele of plaatselijke narcose. Nieuwe technieken zoals bevriezing moeten complicaties zo veel mogelijk voorkomen. De ader wordt dan voor het verwijderen bevroren.
 • ClariVein-methode
  Bij deze methode wordt een katheter in de spatader gebracht. Aan het eind van de katheter zit een snel ronddraaiende draad, die de binnenkant van de spatader beschadigt. Tegelijkertijd wordt een irriterende vloeistof ingespoten die de ader verder beschadigt. Het gevolg is dat de ader krimpt en afsluit. De spatader wordt vervolgens op termijn door het lichaam opgeruimd.

 

Bronnen: alleswetenoverspataderen.nl, hartstichting.nl

Delen:  
13 reacties op “Spataderen, wat kun je eraan doen?
 1. Ik heb in 2007 een stripbehandeling gehad en 2 jaar geleden was het euvel weer terug. Toen kon 1 been worden gelaserd, het andere been lukte niet dus het blijft lastig. En die echte strakke steunkousen die knellen je been er bijna af, dus draag ik ze nu van de Hema en dat gaat heel goed. Heb dan geen pijn in de benen meer.

  Geschreven door Hanny op
  • Ik heb al

   Geschreven door Anoniem op
 2. Ik mis de laserbehandeling. Snel en vrijwel pijnloos, heel goed te doen dus!

  Geschreven door Esther op
 3. 6 jaar geleden mijn ader weggebrand tussen knie en lies met de Methode ontworpen door vaatchirurg Kees Wittens ivm defecte kleppen en geen gevoel meer in het been.
  Het heeft ongeveer 1 jaar geduurd voordat alles weer goed functioneert
  we spreken hier wel over een leiding diameter van 13 mm onder plaatselijke verdoving

  Geschreven door simbru op
 4. Mijn man heeft een groniche aandoening van spadaderen dat erfelijk van zijn moeder af komt.
  Hij is al meer dan 10 keer er aan geopereerd en gestript maar komt iedere keer weer terug ,wat kan hij hier verder nog mee ???
  Graag uw reaktie aan [email protected]

 5. Ik ben al vanaf mijn 26e met behandelingen aan de gang gegaan , denk alle behandingen wel gehad te hebben . Nu 62 en allles wat ooit gedaan is heeft maar voor n korte tijd geholpen.
  Dus als er medisch gezien niet echt n reden is en je geen pijn hebt niks aan doen . Cosmetisch gezien zijn alle lelijke blauwe tatoeage ook niet mooi , en een soort verminking

  Geschreven door Elisabeth op
 6. ik heb ook steun kousen gehad ze knelde zo zeer dat de gehele onder voet pijn deed
  draag nu geen kousen meer en heb alleen last van wiebel benen in de nacht
  wat kan ik daar aan doen
  groeten: a Schrikenberg

  Geschreven door Anoniem op
 7. se spataderen komt altijd terug

  Geschreven door Anoniem op
 8. Jullie geven aan dar spataders ontstaan door oa weinig beweging en zitten . Nu kan ik aangeven( als verpleegkundige die 50 jaar haar beroep uitgeoefend heeft) er weinig tijd was om te zitten, wij lopen en rennen de gehele dag. Dus dat vind ik een foute bewering van het beroep

  Geschreven door Oma op
 9. ik eet iedere ochtend vier tot zes gedroogde bio abrikozen op de nuchtere maag . Vooraf was ik zorgvuldig hun eigen anti oxidantlaagje er af , door ze onder lauw water in mijn handen tegen elkaar te wrijven . geen last van spataderen meer..

  Geschreven door nicola. op
 10. Ik vermoed dat erfelijkheid ook een rol speelt.
  Wordt een spatader behandeling vergoed?

  Geschreven door Anoniem op
  • Nee eigen risico, want is een cosmetische behandeling.

   Geschreven door :( op
  • Dat ligt aan de ernst van de spataderen. Na verwijzing door je huisarts ga je naar een fleboloog voor een consult met Duplexonderzoek (onderzoek wordt vergoed, denk wel aan de eigen bijdrage). Na dat onderzoek hoor je van de arts welke behandeling nodig is en of deze vergoed zal worden.
   Meer uitleg: https://www.polikliniekdeblaak.nl/vergoeding-spataderen/

   Geschreven door Blaak op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief