Spataderen, kun je ze voorkomen?

Spataderen, die onflatteuze, kronkelige, veelal blauwe, dikke aderen op je benen. Spataderen zijn niet alleen bij veel mensen een doorn in het oog, ze kunnen ook nog eens behoorlijk pijnlijk zijn. Hoe kom je aan spataderen en kun je ze voorkomen?

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn abnormale verwijdingen van een ader. Men spreekt over een spatader wanneer er op de benen duidelijk zichtbare verdikte, kronkelige (soms blauw van kleur), lopende aderen te zien zijn. De medische term is varices. Ze worden veroorzaakt door een verslapping van de vaatwand of door een slecht werkende klep in het bloedvat. Deze kleppen in de aderen zorgen ervoor dat het bloed in één richting naar het hart stroomt. Wanneer de wand van zo’n ader minder elastisch is, kan de ader na verloop van tijd wijder worden. Hierdoor kunnen de kleppen niet meer zo goed tegen elkaar aankomen waardoor deze gaan lekken. Het gevolg is dat er dan bloed, deels, naar beneden stroomt (dit noemen we reflux), waardoor er meer druk op de ader ontstaat en dan kan die ader breder en dikker worden.

Eén op de 4 mensen krijgt op een gegeven moment te maken met spataderen. Vrouwen echter hebben vaker last van spataderen dan mannen en vooral in de leeftijd van 40 tot 50 jaar. In deze leeftijdscategorie kan wel 60% er last van hebben.

Oorzaken van spataderen

Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van spataderen:

 • Erfelijke aanleg
  Sommige mensen worden geboren met zwakke vaatwanden van de aderen en/of geboren met defecte kleppen. Wanneer je een vader of moeder met spataderen hebt, dan heb je 50% kans om ook spataderen te krijgen.
 • Zwangerschap
  Door hormonale invloeden kunnen de vaatwanden verzwakt raken. Door een groeiende baarmoeder kan het bloed uit de benen minder goed terugstromen naar het hart waardoor de druk op de aderen toeneemt.
 • Trombose
  Door trombose, waarbij er in een bloedvat een bloedstolsel wordt gevormd, kunnen de kleppen in de aderen verdwijnen. Door het ontbreken van deze kleppen ontstaat er een hoge druk op de kleppen onder dit punt. Vervolgens kunnen deze ook weer kapot gaan waardoor spataderen kunnen ontstaan.

Klachten bij spataderen

De één heeft nergens last van en de ander heeft één of meerdere van onderstaande klachten:

 • Stuwingen in de benen en/of kuit(en).
 • Een moe, loom en zwaar gevoel in de benen (veelal in de avond en nacht).
 • Stekende pijn en een gezwollen gevoel in de benen.
 • Soms ook trillingen in de benen.

Kun je spataderen voorkomen?

Nu we de oorzaken van spataderen weten kunnen we zeggen dat het niet mogelijk is om spataderen te voorkomen. Maar er zijn wel tips om de klachten te verminderen en de kans op spataderen te verkleinen:

 • Bewegen
  Beweeg dagelijks minstens 20 minuten. Door te bewegen masseren de beenspieren de aderen waardoor het bloed makkelijker omhoog gepompt wordt. Fietsen, joggen en zwemmen zijn uitstekende sporten om spataderen te lijf te gaan. Wanneer je al spataderen hebt hou het dan bij cardiotraining en vermijd krachttraining omdat dit zou bijdragen aan het ontstaan van spataderen.
 • Leg je benen hoger
  Doordat het bloed zich op het laagste punt wil verzamelen oefent dat een grote druk uit op je benen waardoor stuwingen kunnen ontstaan. Zorg er dus voor dat wanneer je zit of ligt dat je benen iets hoger liggen dan de rest van je lichaam.
 • Weg met die hakken
  Het is verstandig om, wanneer je last hebt van spataderen of wanneer je er aanleg voor hebt, niet dagelijks hoge hakken te dragen. Probeer dit te beperken tot 2 tot 3 dagen in de week en draag de overige dagen platte schoenen.
 • Verbeter de doorbloeding
  Een wisselbad stimuleert de bloedsomloop. Hou je voeten daarom gedurende een minuut of drie in warm water en dan 3 seconden in koud water. Dit moet dan 20 minuten volhouden.
 • Voorkom langdurig staan of stilzitten
  Wanneer je een staand beroep hebt probeer dan af en toe te zitten en je kuitspieren aan te spannen. Wanneer je een zittend beroep hebt ga dan regelmatig even een stukje lopen. En leg, als het mogelijk is, je voeten wat hoger.
 • Masseer je benen
  Een massage heeft een positieve werking op de bloedcirculatie. Masseer je benen van onderen naar boven voor het beste effect.
 • Elastische kousen
  Het dragen van elastische compressiekousen, waarschijnlijk kennen de meeste mensen deze onder de naam steunkousen, kan helpen om spataderen te voorkomen of te verminderen.

Wanneer naar de huisarts?

Natuurlijk moet je naar je huisarts gaan wanneer je klachten en/of huidafwijkingen hebt. Maar ook wanneer je je zorgen maakt neem dan contact op met je huisarts. Samen bespreken jullie dan een eventuele verdere aanpak.

 

Bronnen: Nederlandse Hartstichting en Huidarts.info

Delen:  
4 reacties op “Spataderen, kun je ze voorkomen?
 1. Mag je naar de sauna als je spataderen hebt

  Geschreven door corry op
 2. Ik zie geen bezwaar…maar weet natuurlijk niet in welke mate je spataders hebt. Overleg het anders met je huisarts

  Geschreven door Tandor op
 3. Ik heb aan het linker onderbeen dikke kronkelige aderen. Wat is de meest vriendelijke behandeling om die te verwijderen ?

  Geschreven door Chris Bleys op
 4. Ga eerst eens naar de huisarts om erachter te komen wat er met de bloedvaten aan de hand is. Pas dan kun je bekijken wat er aan gedaan zou kunnen worden.

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief