Wat kunnen koude voeten betekenen?

Koude voeten, we hebben er allemaal wel eens last van. Heel gewoon, zeker wanneer het buiten koud en nat is en je geen goed schoeisel aan hebt. Maar wanneer je regelmatig koude voeten hebt zonder aanwijsbare reden dan is er wellicht meer aan de hand. Wat kunnen de oorzaken van koude voeten zijn en wat kunnen koude voeten betekenen.

Hoe ontstaan koude voeten?

Bij een dalende lichaamstemperatuur trekken de bloedvaten in je huid samen en stroomt er minder bloed naar de oppervlakte van je lichaam (je huid). Op die manier gaat er minder warmte verloren. Deze verminderde doorbloeding kan dus kou als oorzaak hebben, maar welke aandoeningen kunnen koude voeten veroorzaken?

Oorzaken van koude voeten

Zoals gezegd heeft iedereen wel een last van koude voeten en dat is niets ernstigs. In de sneeuw met slecht schoeisel zal iedereen last krijgen van koude voeten. Maar wanneer er geen aanwijsbare redenen zijn dan is er iets meer aan de hand.

Koude voeten door hart- & vaatziekten

Wanneer je vaak last hebt van zeer koude voeten laat dan eens je bloeddruk meten en je hartfunctie. Deze kunnen de oorzaak van je koude voeten zijn. Oorzaken die de doorbloeding kunnen belemmeren zijn een hoge bloeddruk (hypertensie), een verslechterde doorbloeding, beknelde bloedvaten en aderverkalking.

Koude voeten door perniosis

Perniosis kennen de meeste mensen waarschijnlijk als wintertenen. Bij perniosis gaat er iets mis bij de vaatvernauwing en vaatverwijding van de bloedvaten. Bij de meeste mensen worden de bloedvaten weer snel “normaal” zodra de voeten voldoende verwarmd worden, maar bij perniosis blijven de iets dieper gelegen bloedvaatjes te lang gesloten. De allerkleinste bloedvaatjes reageren hierop door zich maximaal te openen. Met als gevolg erg koude handen en voeten met rode tot donkerblauwe plekken. De plekken gloeien, tintelen, jeuken en doen pijn. Soms ontstaan er blaren, zweertjes of wondjes, die soms als gevolg van een bacteriële infectie kunnen ontsteken. De plekken verdwijnen meestal binnen enkele weken vanzelf weer. De exacte oorzaak van perniosis is helaas nog onbekend. Waarschijnlijk spelen erfelijkheid, roken en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen een rol. Een enkele keer wordt de aandoening veroorzaakt door een onderliggende vaataandoening.

Koude voeten door het syndroom van Raynaud

Bij het syndroom van Raynaud verkrampen tijdelijk kleine slagaders waardoor de aanvoer van bloed naar de achter gelegen weefsels, zoals de kleine bloedvaten in de uitstekende lichaamsdelen zoals vingers en soms ook tenen, minder wordt. De kramp van de slagaders duurt niet lang, maar kan wel erg pijn doen. Bij deze aandoening verkleuren de vingers en tenen van wit naar blauwpaars en daarna bij opwarmen naar erg rood. Tijdens het verkleuren kunnen handen en voeten koud aanvoelen en kan het gevoel in je handen en voeten minder zijn.

Koude voeten door Acrocyanose

Acrocyanose is een veelvoorkomende aandoening. Hierbij verkleuren uitstekende lichaamsdelen, waaronder de voeten, blauw en dan voelen ze vaak koud en klam aan. Meestal doet dit geen pijn. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat uitstekende lichaamsdelen wat blauw van kleur worden onder normale omstandigheden zoals bij het wandelen in de kou. Maar bij sommige mensen ontstaat dit wanneer ze in een warme omgeving vertoeven. De oorzaak van acrocyanose is nog onduidelijk, maar men denkt dat de meest waarschijnlijke oorzaak is dat door samentrekken van de kleine vaatjes (vasoconstrictie), de uitstekende delen minder goed worden doorbloed.

Koude voeten door een zenuwafwijking

Een zenuwafwijking kan koude voeten veroorzaken waarbij ze enorm koud kunnen aanvoelen terwijl ze niet echt koud zijn. Oorzaken hiervoor kunnen onder andere zijn een beknelde zenuw of een beschadigde zenuw, een slechte doorbloeding, diabetes mellitus, een rughernia of een reumatische aandoening. Er zijn veel meer aandoeningen die de gevoelszenuwen kunnen beïnvloeden en zodoende koude voeten kunnen veroorzaken.

Koude voeten door hormonen

Als je voeten en tenen vaak heel erg koud aanvoelen dan kan dit liggen aan je interne hormoonhuishouding. Je hormonen spelen namelijk een zeer belangrijke rol bij de bloedcirculatie en zenuwwerking. Er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor veranderingen in de hormoonspiegels waaronder de puberteit, menstruatie, ovulatie, de pil en een zwangerschap.

Gedurende een zwangerschap verandert er een veel in het lichaam op het gebied van hormonen, voedingsstoffen, bloedcirculatie en fysieke inspanning. Naast de hormonen verandert de bloedsamenstelling en ontstaat er door groeide buik een extra druk op de organen, zenuwen en bloedvaten. Wat kan resulteren in een verslechtering van de doorbloeding van de voeten.

Koude voeten door een traag-werkende schildklier

Een te langzaam werkende schildklier maakt onvoldoende schildklierhormonen aan, waardoor je lichaamstemperatuur daalt. Vaak heb je het overal koud en soms alleen aan je handen en voeten. Andere symptomen zijn een droge, koude en bleke huid, vermoeidheid, traagheid in denken en handelen, obstipatie, overgewicht, hese stem, spierzwakte, kortademigheid, concentratieproblemen en depressie.

Wat kun je doen bij koude voeten?

Koude voeten ontstaan dus door een verslechterde doorbloeding en dat kan vele oorzaken hebben; van hart tot lever, van zenuwen tot bloedvaten, van hormonen tot mineralen, van roken tot overgewicht, van bloedarmoede tot schildklier en van beknelling tot beschadiging. Er is dan ook niet één oplossing voor koude voeten.

Vervolgens kun je dingen doen om je bloedcirculatie extra te stimuleren door mee te bewegen en vaker lopen. Overgaan tot het dragen van wollen of katoenen sokken zal de bloedcirculatie ook verbeteren. Tot slot kunnen regelmatige voetmassages, wisselbaden en het dragen van goed passende (hand)schoenen de klachten verminderen. Wanneer je van de klachten teveel last hebt, dan is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan.

 

Bronnen: neuropathie.nu en henw.org

Delen:  
49 reacties op “Wat kunnen koude voeten betekenen?
 1. Er is pas een hogere bloeddruk bij mij geconstateerd,,en ik zit nu aan de plaspillen, koude handen..heb ik normaal niet veel last van,,vaak gebeurd dat in de herstperiode,,,vaak in de middag..gr Loek

  Geschreven door loek van Buuren op
 2. Ik heb altijd last van koude voeten
  Worden maar nauwelijks warm en som verstijfd

  Geschreven door J. Hilboezen op
  • Ik kan er niet van slapen.snachts. Ik word telkens wakker

   Geschreven door Anoniem op
  • Heb je al een oplossing?

   Geschreven door Everto op
 3. Ik ben metselaar en sta 8 uur per dag buiten… aangezien ons werk steeds makkelijker word, word onze beweging steeds minder. Zodra de temperatuur onder de 12 graden komt begin ik last te krijgen van koude tenen. Mocht het tegen t vriespunt zijn dan heb ik 8 uur last van zeurende witte gevoelloze tenen, zelfs met 2 paar sokken en verwarmde inlegzolen!
  Hoop dat iemand hier een oplossing voor weet… dit is echt niet prettig!
  [email protected]

  Geschreven door Corne Uijens op
  • Je kan verwarmde motorsokken op accu aanschaffen. Je hebt ze vanaf ongeveer 80 tot 160 euro.
   Werkt super op de motor, waarbij je voeten altijd in de koude wind zitten. Waarschijnlijk dé uitkomst voor in de bouw!

   Geschreven door alex op
   • Ze werken beter dan die verwarmde inlegzolen

    Geschreven door alex op
   • moet je hele accu meesjouwen, lekker

    Geschreven door guppie op
  • Boterhamzakjes om over je sokken en zoek werkschoenen in

   Geschreven door Jeffrey op
  • Ik heb de zelfde klachten !!! ik ga morgen naar de dokter !!

   Geschreven door Mona op
  • Heb het al 3 jaar ontdekt raunoudt en ook geopereerd aan een cervicale nekhernia zenuwschade..Je kan testen laten doen mijn adertjes zijn te klein ofwel laten verbranden of dagelijks tijgerbalsem aandoen te vinden in Kruidvat of sluis..

   Geschreven door Anoniem op
   • Hoi ik heb stenose nek allen veel koud branderij gevoel voor 2 voeten moest ingrepen wat kan ik endoet

    Geschreven door Anoniem op
  • Erg vervelend inderdaad en ikzelf had er ook altijd last van. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een oplossing en die heb ik gevonden verwarmde sokken. Echt ideaal!! Ik heb gekozen voor de dunne korte sok, zodat ie in iedere schoen past en ook makkelijk onder mijn kleding past zonder op te vallen.
   De sokken blijven zo’n 5-7 uur heerlijk warm en draag ze nu dus echt heel vaak en raad ze dus ook iedereen aan!

   Geschreven door Altijd koude voeten op
   • Waaar koop je die?

    Geschreven door Hemmie op
 4. Ik heb last ijs koude blauw donker paarse voeten dikke tenen ik draag er elastische kousen voor maar ik heb ook soms knal Roode hele warme voeten met dikke tenen die pijn doen en glimmen ik zou graag weeten wat het is .stuur een mail als u weet wat het is of kan zijn

  • Polyneuropathie?

   Geschreven door Ghoda op
  • Boterhamzakjes aandoen. Beetje raar voelt het aan maar je bent verlost van je kouden voeten.

   Geschreven door Mimi op
  • mogelijk wintertenen? Had ik vroeger, wat goed hielp was kattevet, nee niet van… gemaakt?Bijenwas etc. Ik wil geen winkel of bedrijf noemen, maar google er maar op dan vind je het vanzelf..sterkte

   Geschreven door Ellen op
   • Kattenvet? Huh, heb ik nog noooit van gehoord.
    Hoe ruikt dat spul? En ruikt t naar kattenvacht, of zo?

    Geschreven door Anoniem op
 5. Ik heb altijd het gevoel van koude voeten,ook in bed onder de dekens, ze zijn ook vrij gevoelloos, maar als ik aan mijn vrouw vraag voel eens aan mijn voeten zegt ze dat ze niet koud zijn. Wat kan hiervan de oorzaak zijn????

  Geschreven door Fernandel op
  • Het is moeilijk om daar zonder onderzoek iets over te zeggen. Ook zou wel met de klachten naar de huisarts gaan. Het zou een zenuw kunnen zijn die afgekneld wordt…maar dat zal dan verder onderzocht moeten worden

   Geschreven door Tandor op
  • Ik leg heel vaak een extra deken op mijn voeten en daardoor slaap ik een stuk beter

   Geschreven door Henkb op
 6. Heb altijd hele koude voeten. Ga ook met hele warme dagen met een warmwater zak naar bed. Als ik s’morgens opsta zijn de voeten weer heel koud. Soms vernieuw ik in de nacht de warmwater zak. Heb heel veel last van opvliegers, elke 2 uren. Dus ben verder altijd heel warm. De kou begint vanaf de knieën. Weet iemand svp hulp?

  Geschreven door Roelfina op
  • s’nachts kan ik mij helpen met een modderpack van bij de apotheker (+- 30€), blijft gans de nacht lekker warm. Warm dit op in warm water, zodat het modderpack niet uitdroogt.

 7. Misschien is het goed om aan de huisarts een verwijzing te vragen voor een vaatonderzoek

  Geschreven door Tandor op
 8. In Nederland altijd last van koude voeten helaas. Niet in Indonesie waar ik 5 jaar heb gewoond.
  Nu ik terug ben weer last. Gestopt met roken maar dat schijnt ook niet te helpen (1 maand nu).
  Een flanellen dekentje helpt wel iets en de verwarming op 25 ook wel, maar ook niet veel…

  Geschreven door Marco op
  • Ik gebruik een dubbel gevouwen fleece dekentje om mijn onderbenen en voeten onder het dekbed.
   het enige wat helpt.

   Geschreven door williaan op
 9. Bij mij helpt het om mijn voeten s avonds in te smeren met vaseline. Worden ze heerlijk warm van en meteen lekker zacht.

  Geschreven door Dana op
 10. Als je altijd koude voeten hebt doe dan eerst een kort panty sokje aan en daar over je eigen sokken.ze worden dan heerlijk warm

  Geschreven door Ann op
 11. Hallo mijn voeten zijn tijd koud ma de rest van me lichaam niet kan dit iets betekenen.

  Meestal als na bed ga krijg koude voeten en rest van me lichaam niet help! Aub

  Geschreven door Pedro op
 12. Sokken aan in bed doe ik ook vaak

  Geschreven door Anoniem op
 13. Ik heb sinds kort erg last van koude voeten, en vaak als ik naar buiten ga met deze temperaturen heb ik t de eerste 5 minuten erg koud. Mijn handen zijn over het algemeen wel warm. Ik ben 16 jaar oud en heb type 1 diabetes. Heeft iemand misschien enig idee wat er aan de hand is met mijn voeten?

  Geschreven door Laurents op
  • Je schrijft al dat je diabetes hebt. Waarschijnlijk heeft het daarmee te maken. Ga gewoon even bij je huisarts langs!

   Geschreven door Johnnie op
 14. Douchen is soms het enige wat helpt. Of sloffen die je even in de magnetron kunt opwarmen.

  Geschreven door Noel op
 15. Voeten horen ca 26 graden te zijn. Mijn voeten zijn 20 gr. Schijnbaar is dat flink koud. Ik heb poly neuropathie en gebruik een beta blokker. Beiden zijn slecht voor je voetentemperatuur.
  Niets helpt.
  Onlangs een elektrische deken aangeschaft.
  Ik zet hem ca. 1 uur voor het slapen gaan op hoge stand. Ik stap daardoor in een heerlijk warm bed. Ca. 15 minuten warm ik mijn voeten dan goed op en doe de deken uit. Ik slaap nu prima en mijn voeten voelen fijn.

  Geschreven door TT op
 16. Een paar ski kniekousen aan.

  Geschreven door Marijke op
 17. Ik heb ook altijd koude voeten zelfs in de zomer ik doe dan altijd sokken aan dag en snachts wat moet ik daar mee graag een antwoord.

  Geschreven door Rudy op
 18. Zou eens langs een dokter gaan

  Geschreven door Anoniem op
 19. Ik wordt s’nachts wakker van koude voeten en heb dan ook buikpijn ook al ligt er een extra dekbed over het voeteneind.
  Wie herkent dit.

  Geschreven door Ine op
 20. Polyneuropatie ( neuroloog)

  Geschreven door Freahes47@ gmail op
 21. Als ik naar buiten ga smeer ik vicks onder mijn voeten en dan schoenen aan. Door het bewegen worden je voeten erg warm. Kan ook met tijgerbalsem.

  Geschreven door Arziertje op
  • Ooit gebruikte ik ook tijgerbalsem of vicks, dat hielp wel. Helaas ben ik er nu allergisch voor (vanwege de perubalsem die erin zit). Maar toen ik het nog kon gebruiken werden mijn voeten wel lekker warm. Ik kreeg van iemand de tip om revitive medic te gaan gebruiken om de bloedcirculatie te stimuleren. Maar die dingen zijn aan de prijzige kant en ook geen garantie dat het helpt, dus ik twijfel heel erg. Overigens krijg ik last van koude voeten bij temperaturen onder de 25 graden, dus de hele winter. deel van de lente ijskoude voeten. Tijdens de hittegolven waren mijn voeten heerlijk warm. In bed heb ik een warmtekussen dat ik aanzet voordat ik naar bed ga en als ik ga slapen, zet ik het uit. Als mijn voeten eenmaal warm zijn dan blijven ze het ook ’s nachts, door gebruik van dat kussen.

   Geschreven door Superhurricane op
 22. Ook een muts opzetten helpt klinkt misschien gek maar t helpt

  Geschreven door froggy op
 23. Met blote voeten in sportschoenen in huis met een memoryfoamzooltje.

  Geschreven door cat op
 24. Mijn linkervoet is vaak behoorlijk koud terwijl mijn rechtervoet lekker warm is. Ook is mijn linker voet wat roder dan mijn rechtervoet. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

  Geschreven door Jaco op
 25. zweetvoeten is vaak oorzaak. Vroeger was een paar keer inwrijven met formaline 3% het beste. Stinkpoten gelijk weg. Nu niet meer in Nederland verkrijgbaar (wel buitenland)

  Geschreven door carolus op
 26. Ik had er ook al heel lang last van. Ik heb nu van de dermatoloog in het ziekenhuis een zalfje gekregen dat perfect helpt. Het heet Capsaïcine 0,025% creme DMB

  Geschreven door Ron op
 27. Als je de ziekte van Raynaud hebt, kun je je zink laten testen, vaak een tekort bij deze afwijking.

  Geschreven door Gwen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief